maanantai 8. maaliskuuta 2021

Hiihtolomaviikon hommeleitaOikein ihastuttavaa, aurinkoista ja hyvää naistenpäivää !

Viikonlopun lumipyryt ovat toistaiseksi muisto vain, lumet on luotu jälleen kerran pois kulkuväyliltä ja hangen pinta rusakon papanoita lukuun ottamatta puhtaan valkoinen. Kieltämättä lauantain myrsky oli hurja ja huokaisin erittäin syvään kun sain perheeni tien päältä turvallisesti kotiin. Näkyvyyttä oli ollut hetkittäin maksimissaan pari metriä. Sumuvalotkin olivat muurautuneet umpeen niin, että niitä oli pitänyt putsata matkan varrella useampaan kertaan. Turha varmaan mainita, sähköiset varoitusjärjestelmät olivat huutaneet punaista hälytysvaloa koko pitkän matkan Espoon rannoilta Torpan mäelle saakka.

Jopa renkaitten kotelot (whatever) olivat pakkautuneet niin täyteen lunta, että niitä piti vielä eilen sulatella kuumalla vedellä ennen kuin kaikki toimi normaalisti.

Lumisen tien kulkijat toivat kohtuullisen setin kevätkukkijoita naistenpäivän ennakkona:


Hiihtolomaviikkoni alkoi huokailuttavan pitkän työlistan laatimisella. Sitten olikin jo välitunnin paikka ja koulin chilit omiin isompiin poteroihinsa. Minulla on tänä vuonna kolmea lajiketta joista Hot Lemon on uusin suosikkini. Vanha luottochilini, punainen 'jokinmikälie' ei enää jaksanut itää eikä taimettua. Vaihtelu virkistää ja nyt kokeiluun pääsivät Espelette ja Sarit Gat -nimiset lajikkeet.

Yhdeksi itämisen ja taimettumisen jarruksi veikkaan sen, että Elmo on mullan hajusta päätellen käynyt kusaisemassa  kylvoastioihin silloin kun ne ovat olleet pesuhuoneen lattialla ilman suojaavaa kantta. Happosade on pahasta, MOT. 

Munakoisokin paistattelee kasvilampun alla koulittuna, kaikki kahdeksan.

Chilinuoriso

Tulevien kylvöjen koulintoja varten minun piti ehdottomasti päästä aittaan hakemaan sinne varastoimani taimiruukut. En ihan oikeasti ymmärrä, mikä älynväläys oli ne sinne jemmata. Ihan kuin en tietäisi millainen umpihanki aitan eteen maaliskuuhun mennessä rakentuu.

Lyhytkin matka on uuvuttavan pitkä jos sen joutuu tarpomaan napaansa myöten lumessa. Aitan ovelle pääsin, laskettelemalla etuoven kinoksen harjalta pulkalla alas. 

Pakkasin tarvittavat ruukut ja alustat ikealaiseen kuljetusvälineeseen ja lähdin paluumatkalle. Tällä kertaa suunta oli aitanmyötäisesti ajotielle päin. Istuin jälleen pulkassa ja pitelin kiinni Iso-J:n minulle viskaamasta köydestä. Kyllä hätä keinot keksii ja pienin pannaan vaikka pulkan painoksi. Homma tuli kuitenkin hoidetuksi ja nyt olen valmiina tomaatin kylvöihin ja koulimisiin.

Olen pyhästi vannonut, että laitan vain kaksi siementä per lajike itämään - ja silti purkkeja on luvassa paljon. Minulle nimittäin on mahdotonta tyytyä vain yhteen lajikkeeseen. Entäs jos tuleekin joku tauti ja tuhoaa ne taimet jotka olen saanut pidettyä hengissä kasvihuoneeseen saakka? Pitää olla reserviä.


Kevään odotetuimmat pisarat

Ulkona olisi muutenkin tosi kiva nautiskella kevättalven hangista, mutta tänään napakka pakkanen ja pistävän kirpeä tuuli ajoivat vellihoususpanielit ja lämpöä rakastavan (laiskan) emäntänsä äkkiä takaisin tuvan lämpöön. Työlistalla on yhden luentosarjan kuuntelun aloittaminen ja paljon sitä sun tätä, mutta pakko hoitaa -luokiteltuja opiskeluhommia. 

Välillä on pakko nousta jaloittelemaan ja yhdellä sellaisella tauolla huomasin ilokseni kahden viime vuotisen amarylliksen sipulin puskeneen tomerat kukkanuput. Eipäs olekaan amaryllissesonki vielä ohi. 

Hiihtolomaviikolla ei siis tänä(kään) vuonna matkusteta lähiseutuja pidemmälle. 

Toivottavasti tämä vallitseva tilanne nyrjähtää takaisin normaalimmalle tasolle mahdollisimman pian ja tänään voimaan tulleita tiukempia rajoituksia päästään purkamaan kevään edetessä. On tosin hieman epäselvää mitkä rajoitukset meitä koskevat. Uutisointi on enemmän kuin epäselvää.

Selvää on kuitenkin se, että kevät etenee ja kohti lämpimämpiä aikoja mennään. Voi hyvin ja pysy terveenä, missä lienetkin !


10 kommenttia:

 1. Lauantain lumipyrystä selvittiin, mutta tänään Pekka Pouta lupasi ainakin Vaasa Tampere välille ilmeistä myräkkää ja paukkupakkasia. Saas nähdä mitä sieltä oikein tulee?
  hauska pyllymäki kuvassasi aitan edessä :D. Minäkin sain itsestäni niskaotteen ja kahlasin tänään viemään varjolehtoon varjostuskankaat kartiovalkokuusille - varsinainen 'mummo lumessa' turnee.
  Uskon sinun paljastaneen syyn alkukasvatuksen ongelmiin; tuskin taimet tykkäävät 'kusisuihkusta', kun pitäisi olla alkuun hyvin miedot lannoitteet ;).
  Koulittu katras on nyt valmiina kasvuun ja hyvä niin.
  Nautinnollista lomaa (huom, muista tämä) ja iloista naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näkyy kartoilla vain aurinkoisia (pakkas)päiviä ja vasta loppuviikolla lumihiutaleita. Yhtään hiutaletta en enää tarvitse, niitä on saatu tarpeeksi yhden talven osalta.
   Pikkuisen veikkaan, että tammikuiset chilintaimet tikahtuivat Elmon lannoitukseen. En tiedä mitä kuukausi sitten kylvämilleni tarhaorvokeille tapahtui, varmaan sama. Tänään kylvin uudet ja asetin kylvöksen tupaan, silmieni alle ja kansi visusti päälle.
   Ai niin, varjostusverkkoja olisi syytä käydä jo laittelemassa, kiitos kun muistutit.

   Poista
 2. Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle. 🌹🌸🌼🌺🌷

  VastaaPoista
 3. Voi Elmo, minkä teit ;D Ehkä se ajatteli auttaa lannoittamisessa... Kekseliästä käyttää pulkkaa apuna taimiruukkujen hakemisessa. Ei olisi ehkä tullut edes itselleni mieleen. Todennäköisesti olisin vain sisulla rämpinyt läpi, kun olisin ollut liian laiska hakemaan suksia/lumikenkiä/sitä pulkkaa :D Pääasia, että tomaatit ja muut taimet saivat nyt uudet ruukut.
  Täällä harrastetaan myös varmuuskopioita taimien suhteen. Viime vuonna totesin hyväksi määräksi kuusi tomaattia ja kymmenen paprikaa (suurin osa pieniä lajikkeita). Kuinka ollakaan, tänä vuonna on jo taimella kahdeksan paprikaa, kolme chiliä ja viisi tomaattia. Äidiltäni olen luvannut ottaa kolme paprikaa ja kaksi tomaattia, ja omista kylvöistä on vielä itämättä kahdeksan tomaatinsiementä. Nyt on hukkavaraa! Luulen, että ostoslistalle lisätään isoja ruukkuja.
  Mukavaa naistenpäivän iltaa ja uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elmo on aika kelmi ja valitettavan höveli 'auttamaan'.
   Mulla oli kasvihuone viime kesänä vähän turhankin tukossa tomaateista kun jokaista lajiketta oli vähintään 2-3. Nyt kylvän kaksi kutakin ja kaikki ylimääräiset annan pois. Chilit ovat onneksi maltillisen kokoisia eivätkä vie juurikaan tilaa kasvihuoneesta. Positiivinen ongelma tämä runsauden pula.
   Ajattele, tämän viikon jälkeen on maaliskuun puoliväli!
   Iloisia asioita viikkoosi.

   Poista
 4. Ihania keväänkukkijoita olet saanut ja helmililjat on saanut oikein arabiaa alleen 🤗❤
  Minun shilit jurottaa edelleen mitään kasvua ei ole tapahtunut, pitäisikö jo lannoitteita minunkin ruiskata 🤔😎
  Hyvä kun sait purkkisi tupaan, siitä se sitten taas lähtee.
  Pulleat amarylliksen sipulit ja kukintaa on lisää luvassa.
  Hyvää naistenpäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila.
   Helmihyasintit ovat niin ihania, että näille ensimmäisille lainasin pikkuisen nätimmän vaasin. Toivottavasti chilisi kasvattelevat nyt juuriaan ja kunhan perusta on kunnossa, pomppaavat korkeuttakin. Varovasti jotain lannoitetta voit kyllä antaa, ovatko jo koulittu isompiin pyttyihin?
   Jänniä ovat kieltämättä amaryllikset, aivan ylitsevuotavainen kukinta on ollut ja nämä viime vuotiset ilahduttavat erityisesti. Muistaakseni lajikkeet ovat Bogota ja Sumatra.
   Aurinkoista päivää sinulle!

   Poista
 5. Ihana postaus, jossa oli menoa ja meininkiä, eloa ja oloa <3 Hiihtolomani todo-lista on ollut maltillinen, mutta... Jutut joita aioi tehdä ovat vain niin peijakkaan isoja :D Mm. tarkoitus on vaihtaa keittiön kaapeissa olevien tavaroiden paikkoja. No joo, tällainen suunnitelmä muumuassa :D Katsotaan toteutuuko tämä(kään) ja mitä ehdin tehdä. Lomaillakin pitäisi :D Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Oli kyllä kiva sunnuntai ja sopivasti tekemistä ensin kotona ja sitten perillisten kaupunkikämpillä.
   Melkoisen urakan olet itsellesi kuutioinut, keittiönkaappien uudelleen mylläys on aikamoinen homma. Mutta varmasti hyvin hyvin palkitseva. Minä otan aina yhden kaapin kerrallaan tullattavaksi, nakkaan vanhentuneet ja unohtuneet aineet ja asiat kompostiin ja kiertoon. Pitäisi vain vähän säännöllisemmin tarttua siihenkin puuhaan.
   Aurinkoa riittää ennusteiden mukaan muutamaksi päiväksi, samoin pakkasta. Sitten tulee lumisateet ja lauhat säät, kevät etenee.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com