perjantai 19. maaliskuuta 2021

Vuosipäivän aikaan

 


Useammastakin tuutista on saatu muistutusta siitä, kuinka näinä päivinä vuosi sitten vitsaus nimeltä korona tuli ja muutti arkemme. Mielenkiintoista on se, kuinka nopeasti hiljentyneeseen maailmanmenoon ja pienempiin ympyröihin tottuu. Minulla ja perheelläni ei ole mitään hätää, kun asumme pienen maalaiskaupungin kyljessä, haja-asutusalueella, väljästi ja tilavasti. 

Mielekästä tekemistä riittää opiskelujen ja kotipuuhastelujen kautta enkä omanlaisenani introverttina edes kaipaa muita kontakteja. Huolta ei tarvitse kantaa edes mummosta sillä hänen ulko-ovensa näkyy tuvan ikkunasta.

Tiedän, että olemme lähipiirini kanssa hyvin onnekkaassa asemassa ja siitä olen valtavan kiitollinen. Ei tarvitse pitkälle tuttavapiirissä mennä kun täysin toisenlaisiakin tilanteita löytyy. Työttömyyttä, lomautuksia, hiljaisuutta ja yksinäisyyttä. Hiljaiseksi vetää ja voimaton, turhautunut kiukku valtaa mielen.


Se tunne...

Eivät ole vuodet veljiä keskenään, vuosi sitten ulkona täysin eri näköistä. Kurkkasin blogiarkistoon ja näinä päivinä on haravoitu maata ja ihasteltu penkkipunnertajien ylösnousemusta kukkapenkeistä. Nyt on vielä lujasti lunta ja napakasti pakkasia. Aurinko kyllä lämmittää ihan tuntuvasti.

Vuosi sitten väsättiin yläkerran makuuhuoneiden remontteja, remppa valui portaita myöten alakertaan, mutta stoppasi valitettavasti ala-aulaan. Kevään edettyä siirryttiin ulkohommiin ja lähelle joulua venähtänyt (käsistä täysin lähtenyt) pihasaunan remontti terasseineen taisi viedä remppainnostukselta enimmän terän. 

Olen elätellyt toiveita rempan jatkumisesta tuvan keittiökalusteisiin, toistaiseksi on tyydyttävä visioimaan ja suunnittelemaan. Toisaalta, syksyllä alkaneet opiskelut työllistävät ihan mukavasti. Joutoajalla mieluummin lueskelen kevyempää viihdettä kuin hosun ruuvinvääntimen kanssa kalusteasennusten aputyttönä. Varmasti siihenkin hommaan vielä pääsen, joskus aikanaan.Koronavuosi oli muutosten vuosi monellakin rintamalla. Opiskelu toi arkeen kipeästi kaipaamiani aikatauluja ja päätti aivan liian pitkään jatkuneen sairastamisen jakson. Olin unohtunut tai tottunut lillumaan sairastamisen jälkeiseen välitilaan ja toisaalta tipahtanut rutiinittomaan tyhjiöön.  On aivan huikean hauskaa opiskella taas, oivaltaa uusia asioita ja kuulua pitkästä aikaa opiskelijayhteisöön.

Minulta on usein kysytty mitä teen sitten kun valmistun. En tiedä, eikä minun tarvitsekaan tietää. 

Juuri nyt nautin tästä elämänvaiheesta, en vaivaa päätäni sillä mitä kenties teen vuonna 2024. Jos jotain elämä on minulle opettanut niin sen, että kaikki voi muuttua hetkessä. Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos.

Varmaa faktaa ovat myös ns. koronakilot, niiltä en ole säästynyt minä eikä Elmo:
Huomaan kiloja kertyneen ja maan vetovoiman tehostuneen, kaikki roikkuu ja säkittää. Luotan siihen, että kevään edetessä liikuntaa tulee taas kuin huomaamatta lisää. Ensimmäistä harjoittelupaikkaa hakiessa yksi kriteereistä oli sen sijainti pyöräilymatkan päästä ja sellaisen paikan sainkin. 

Lähiviikkoina pitää huollattaa fillari ja varmistaa, että osumaa ottanut tasapaino sallii pyöräilyn.

Elmon kohdalla en olekaan niin luottavainen. Sehän voisi lähteä nuoremmaksi hiirenpyytäjäksi ja Oscarin oppipojaksi, mutta ei siitä siihen(kään) taida olla.  Elmon ongelmat ovat syvemmällä, se on syntymässä säikähtänyt orpopentu jolla on oma kuormansa kannettavana. Valitettavasti kuormassa on nyt myös valtavaksi paisunut maha ja haluan kuulla eläinlääkärin näkemyksen. 

Kaiken lisäksi se on nyt useamman kerran käyttänyt vessa-asiointiinsa vaihtoehtoisia paikkoja hiekkapotan sijaan. Ei ole helppoa moniongelmaisen kissankaan elämä. Eikä elämä sellaisen kanssa.Pelargoniat jonottavat portaille pääsyä

Hieman kummalliselta tuntuu sekin, että kalenterissa ei ole minkäänlaisia lentoaikatauluja. Yleensä tähän aikaan vuodesta on jo kesän lomaviikot Pacosin mäelle tiedossa ja lennot maksettu, nyt kalenteri on kesäkuusta alkaen tyhjää täynnä. Aiemmin hevoset toivat tiettyjä rajoituksia matkustamiseen, nyt tyhjän tallin aikaan sellaisia rajoituksia ei ole. 

Toivottavasti kevään edetessä tautitilanne hellittäisi ja rokotusten myötä vastuullinen matkustaminen mahdollistuisi. Pahoin kuitenkin pelkään, että suomalaisilla pahimmat viikot ovat vasta edessä ja elämme rajoitusten kanssa vielä pitkään. Päättäjät pohtii ja pesee käsiään, onneksi ei ole sotatila.

Tiedä vaikka harjoittelu poikisi edes jonkin pituisen kesätyöpätkän, olisi ainakin erilainen kesä.

Nyt on kuitenkin maaliskuu ylittänyt puolivälinsä, mennään hyvää kyytiä kohti kevätpäivän tasausta ja valoisampia aikoja.

Hyvää viikonloppua!


18 kommenttia:

 1. Hyvin samanlaisissa ajatuksissa olen viruksen suhteen, vaikka omat kuviot ovat entisestään pienentyneet kotiympäristöön, niin se ei oikeastaan minua niinkään haittaa, mutta surku on monia, joille virus on tuonut elämään monta tuskaa ja surua.
  Huomaan minäkin jo tarvitsevani puutarhaliikuntaa, sillä korona lopetti lentopalloilun ja 6h/vk vähemmän liikuntaa illalla (sen sijaan mukava asento ja naposteltavaa -> tuo vääjäämättä ylimääräistä painolastia, enkä puhu nyt henkisestä puolesta.

  Puhtia sinulle opintoihin ja Elmolle helpotusta, jos sillä on jonkun sortin vaiva harminaan.
  Jospa kevätpäiväntasaus toisi sen kevään lähemmäs ihan konkreettisesti :).
  Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnelliset olemme me, joilla on tilaa ja tekemistä ja kevään edetessä homma vaan paranee. Ei edes tee mieli lähteä kotoa mihinkään kun mieluista tekemistä on silmän kantamattomiin.
   Huomaan jo nyt kevään lisääntyneen valon kautta lisääntyneen energian.
   Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Korona on ikävä kyllä edelleen seuranamme. Itse olen mieheni kanssa pyrkinyt käymään edelleen säännöllisesti kävelemässä, sillä se tuo mukavaa rutiinia päivään. Viime aikoina olemme iloksemme päässeet myös hiihtämään.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä näyttää olevan pitkäaikainen vieras tämä kutsumaton koronamme. Ei siitä varmaan koskaan eroon päästäkään, mutta kun nyt pystyttäisiin edes sen kanssa jotenkin tulemaan juttuun.
   Onneksi nyt alkaa tulla iltoihinkin valoa, ulkoiluaikaa on enemmän.
   Oikein mukavaa ja keväistä viikonloppua sinulle.

   Poista
 3. Voi Elmoa, ehkä hänellä on vain erityisen tuuhea (ja vatsaan keskittynyt) talviturkki... Tsempit teille ja hänelle.
  Teillä on ihanasti asiat, kun mummon ovi on siinä vieressä! Kiitollinen saa olla niistä aiheista ja hetkistä, kun asiat on hyvin, sillä aina ei niin ole, ja kukin kärsii eri asioista vuorollaan. Toivotaan, että he, joilla on nyt vaikeaa, saisivat helpotusta ja pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu, tuuhea on Elmon vatsaturkki. Suorastaan muhkea.
   Pikkuisen aavistelen ylimääräistä tavaraa kertyneen nahkojen sisällekin, ei pelkkää talviläskiä vaan kenties jotain vihamielisempää. Eläinlääkäri selvitelköön ja sitten mietitään Elmon kohtaloa. Ovat pahuksen ikäviä nuo sen 'sivuoireet' - onneksi steriloidun kissan pissa ei haise niin kaamealle mutta tokihan sekin on väärässä paikassa epämiellyttävä yllätys.
   Ihan todella surullisia asioita on tuttavapiirissäkin jo koronan myötä tapahtunut. Esimerkiksi tapahtuma-alan täydellinen pysähdys on aiheuttanut valtavasti murhetta ja vähissä ovat keinot joilla lohduttaa. Pitäisi tämä nyt jotenkin saada ratkaistua.
   Oikein kivaa ja keväistä viikonloppua sinulle sinne ihan toiselle puolelle maata!

   Poista
 4. Koska korona, ollaan kotona. Koronakilot, tuttu juttu juu. Onneksi meillä ollaan edelleenkin lähiopetuksessa. Tosin erityisluokat ovat jatkossa lähiopetuksessa, vaikka etäopetukseen muutoin siirryttäisiinkin. Rokotukset ovat alkaneet. Riskiryhmään kuuluvana saan rokotuksen suht pian. Mitä se sitten tarkoittaakin :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, harvassa ovat ne joita koronakriisi ei tavalla tai toisella kosketa. Tästä ajasta jää varmasti ikuinen muisto meille kaikille ja eräänlainen sukupolvikokemus lapsille ja nuorille. Elämämme outoja aikoja.
   Oikein hyvää alkanutta viikkoa, toivottavasti mekin saamme nyt vihdoin nähdä kevään etenevät pitkin harppauksin.

   Poista
 5. Voi Elmoa :) Onneksi sillä on hyvä ja ymmärtäväinen koti. Koronakilot, tuttu ilmiö ja hivenen luota kesän ja puutarhan auttavaan voimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elmo on omituinen kissa ja varmasti joku tarkoitus oli sillä kun se meille päätyi.
   Etelän suunnalta puhaltaa navakasti, ilmeisesti se tuo vihdoin tännekin kevään lämmöt. Keväistä viikkoa sinulle Katja.

   Poista
 6. Enpä haluaisi juhlistaa koronan vuosipäivää, mutta minkäs tuolle mahtaakaan. Aikamoinen vuosi on ollut, vaikka omaan arkeen sillä ei mahdottoman suuria vaikutuksia ollutkaan. Maskeista ja käsidesistä on tullut jo niin normaalia, että ei varmaan osaisi ilman niitä enää liikkuakaan yleisillä paikoilla. Sääliksi käy niitä, joilta lähtivät työt alta tai niitä, joiden elämää korona rajoitti enemmän.
  Toivotaan, että Elmolla olisi vain läskiä siellä muhkean vatsavillan alla eikä mitään vakavampaa vaivaa. On se kuitenkin hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärille, jos kisu kerta etsii uusia vessapaikkoja.
  Kivaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vuosi on loppujen lopuksi hyvin lyhyt aika ja kaikkeen näköjään tottuu. Usein olen kyllä miettinyt, että on tässä ajassa hyvää ainakin se, että aivan eri tavalla kiinnittää huomiota käsihygieniaan ja ns. turhat räkätaudit ovat nyt jääneet aika lailla pois. Koronalaskun loppusummaa ällistellään varmasti vielä kauan, kerrannaisvaikutuksineen vielä pidempään.
   Keväistä viikkoa sinulle Minna.

   Poista
 7. Kevättä on ilimassa! Jospa se helepottas vähitellen.
  Ihania keväisiä päiviä siulle opiskeluun ja taimihommeleihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Ränneistä lorisee iloinen puro ja aurinko lämmittää jo ihan tolkusti.
   Tänään onkin kiva ruukuttaa itäneitä tomaatteja syvempään multaan ja laittaa uusia kylvöksiä tulemaan. Tiedätkö muuten tuleeko sinne teidän lähipuutarhalle kelloköynnöksen taimia myytäväksi asti?
   Oikein hyvää keväistä viikkoa sinullekin.

   Poista
 8. Korona on laittanut monen elämän uuteen muotoon, eikä todellakaan kaikilla hyvään suuntaan. Arki on välillä itselläkin säätämistä, mutta silti koen tilanteeni näissä puitteissa ihan hyväksi. Pandemian aiheuttamia konkreettisia ja ei-konkreettisia velkoja maksetaan vuosikausia eteenpäin. Toivottavasti tämä aika synnyttää myös uusia innovaatioita eri alueille, kuten kriisitilanteet ovat tavanneet tehdä.
  Meidän piti aloittaa astetta kevyempi keittiöremppa, mutta nyt ei huvita varata kotiin tuleville suunnittelija- mittaaja-esittelijöille aikaa. Keskitytään suosiolla niihin hommiin, joita voi ilman tartuntariskiä tehdä.
  Tyttären toisella kissalla on "runsastäytteinen vatsakarva". Loksu on aina ollut isokokoinen, hidasliikkeinen ja helposti kiloja keräävä katti. Tytär totesi kevään laihduttavan kissaa, kunhan se lumikammoisena uskaltaa taas pihalle myyräjahtiin.
  Eiköhän se kevät pian etene ja pääsemme kaikki sekä myyräjahtiin että lapiohommiin. Siinä ne kilot karisevat ja kunto kohenee, kun ei aina muista/malta ruoka-aikaan sisälle tulla.
  Muistaessani kiitän taas innostavasta postaustyylistäsi. Aina riittää mukavaa luettavaa. Leppoisaa viikonloppua ja innostavaa kevätpäiväntasausta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen on kumman sopeutuvainen otus. Kovin ja raskain laskut tästä koituu nuorille, kestää varmasti kauan ennen kuin yhteiskunta pääsee tolpilleen. Ja varmasti tästä seuraa paljon muutoksia ja uudistuksia, varmasti jotain hyvääkin.
   Keittiöremppa olisi varmaan järkevin ajoittaa sellaiseen vuodenaikaan, että ruokahuollon voi hoitaa pihalla grillin avulla. Toisaalta silloin on paljon muutakin kivaa tekemistä...
   Tänään tuli taas huikean jännää postia, Impecta lähetti vielä yhden tilauksen ja eräs tomaattiharrastaja toimitti minulle valtavan määrän erilaisia siemeniä. Ei tarvitse lähiaikoina ostaa yhtään tomaatinsiementä!
   Iloisia asioita uuteen keväiseen viikkoosi ja nöyrä kiitos mieltä lämmittävistä kehusanoistasi, tuntuu mukavalta.

   Poista
 9. Tässä kevätpäiväntasaus meni ja nyt vaan odotellaan sulattavia kelejä niin pihalla kuin kehossa. Jotenkin olen vähän odottavalla kannalla kaiken elämisen suhteen 🤔
  Puusavotta tuli tehtyä ja uusia purkkeja tuotua kellarista. Olen tähän aikaan vähän ahdistunut kun mökillä on niin ahdasta sisällä. Kohta onneksi pääsee päivällä terassin sisälle kun ilmat alkaa lämpenee se antaa heti uutta tilaa. Ihanaa kun näet mummon oven meillä on sinne teidän suuntaan liian pitkä matka sen ainoan mummon näkemisen kannalta mutta kohta toivottavasti kuitenkin näemme. Ihania narsisseja ja helmililjoja sinulla, minä en ole vieläkään ostanut mutta jos pääsiäiseksi. Hyvää alkanutta viikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan jo vankasti kevään puolella!
   Sinulle jo blogiisi kirjoittelinkin, että joku sanonta tietää polttopuiden lämmittävän ihmistä moneen kertaan. Ainakin niitä tehtäessä, pinottaessa, kantaessa ja lopulta polttaessa.
   Oikein mukavaa keväistä viikkoa sinullekin.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com