sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Joko nyt kääntyy kevääksi?

Kuluneen viikon ja viikonlopun aikana uskoni kevään saapumiseen suunnilleen totutussa aikataulussa on vahvistunut. Tunnustan, että monena aamuna mulkoilin synkkänä lämpömittariin ja aloitin päiväni pakkasia manaten. Aurinko kyllä paistoi siniseltä taivaalta useampana päivänä, ne olivat niitä kireän pakkasen päiviä.

Heti kun pakkaset lauhtuivat, linnut lisäsivät kierroksia ja äänenvoimakkuutta. Räystäät valuvat nyt ihan norona ja viimeiset lumet rysähtelevät katolta. Hanki vajuu ihan silmin nähden ja illat ovat yhä pidempään valoisia. Alkaa vaikuttaa ihan keväältä.

Lumen keskellä pientä piristystä ovat tuoneet vimmatusti kukkivat narsissit. Olen ripotellut niitä useampaan paikkaan, ensimmäiset tervehtivät sisääntulijaa eteisessä. Viileässä eteisessä ne eivät rehahda liian nopeasti ylikukkineiksi vaan jaksavat ilahduttaa pitempään.

Meneehän tässä vielä useampi viikko ennen kuin narsisseja kannattaa alkaa kukkapenkeistä haeskelemaan, joten ilo irti näistä ensimmäisistä.
Herttaisia hyasintteja jaksan katsella joulun lisäksi muulloinkin ja ilahduinkin  kovasti kun sain pienet lohenväriset tinttiäiset viime viikonlopun tuliaisena, hempeän keltaisia tulee pääsiäisen alla ainakin Lidliin. Muistin, että viime syksynä jemmasin muutaman varta vasten hankkimani keväthyasintin sipulin etuportaan eduspenkkiin, toivottavasti viihtyvät ja ilahduttavat kukinnallaan -sitten joskus. Joulukukkienkin sipulit säästän ja jemmaan kukkapenkkiin. Kyllä niistä joku aina nousee uudelleen, mutta aina yhtä hassun harittavina ja harvakukkaisina versioina. 
Tänään alkoi kuukalenterin mukaan otolliset kylvöpäivät ja sain ripotella multaa ja siemeniä pitkästä aikaa. En tiedä onko kuun vaiheilla loppuviimeksi minkään sortin merkitystä siementen itämiselle eikä oikeastaan kiinnostakaan. Kylvän kasvavalla kuulla koska voin niin tehdä.

Tänään multiin pääsi kaksi eri sorttia basilikaa, salvia ja isosamettikukka. Tomaateista eka setti on suurin toivein kylvetty ja yksi isohko kennosto kesäpäivänhattua ja juudaksen hopeakolikoita (kesäkuuruohoa). Alkuviikosta postin pitäisi tuoda vielä pari sorttia tomaatinsiemeniä erään harrastajan kokoelmista. 
Tomaattien kanssa pysyin lujana ja laitoin vain kaksi siementä per lajike. Perikuntaa jaksaa naurattaa jokakeväinen puuhasteluni siemenpussukoiden ja kylvöhommien kanssa. Olen kuulema kuin Roope Ankka lajitellessani siemenarkistoani ja pelatessani niillä pasianssia yrittäessäni muodostaa järkevää kylvöaikataulua. Saan myös kuunnella aika väsähtänyttä huumoria 'mamman epäilyttävistä kasvivaloista' ja ulkomailta tilatuista 'hyötykasvien' siemenistä.

Kun naperot muuttivat kumpainenkin omiin koteihinsa, hyödynsin oitis huoneet omiin tarkoituksiini. Nyt minulla on runsain mitoin tilaa levitellä taimipurkkeja. Viikonloppuisin saavat tänne tullessaan hyväksyä huoneidensa uudet asukkaat.

Kaikesta lempeästä naureskelusta ja silmien pyörittelystä huolimatta auttavat tarvittessa nostamaan kylvökennostoja uunin pankolle tai tulevat imurin kanssa hätiin jos multaa tupsahtaa väärään paikkaan. Kiltisti nuorempikin väistelee huoneeseensa ilmestyneitä taimipurkkeja ja sytyttää kasvilamput aamuisin.


Munakoisonuorisoa


Chiliteinit

Talvilomaviikko oli onneksi muutakin kuin rästijuttujen purkamista ja luentotallenteiden kuuntelua.
Aloitin Seitsemän sisarta -kirjasarjan lukemisen jo vähän aikaa sitten. Ensimmäinen osa roikkui milloin yöpöydälläni, milloin missäkin ja eteni hitaasti, vain muutama sivu kerrallaan.

Lomaviikon työlistaan merkkasin myös lue hömppää -tehtävän ja tartuin paksuun pokkariin yhä useammin. Sitten se mokoma kirja vei mukanaan ja huomasin lukeneeni jo toisenkin osan. Eikähän se edes ole mitään aivotonta hömppää vaan ihan kunnon tarina jossa kulkee ainakin kolme rinnakkaistarinaa. 

Huomasin googlettavani milloin Rion Kristuspatsaasta, milloin Ibsenin tuotannosta ja välillä kuuntelin youtubesta Griegin Aamutunnelmia ja Solveigin laulua. Välillä kurkkasin karttasovelluksesta tapahtumapaikkoja ja tutkin satelliittikuvia.

Tänään aloitin kolmannen osan ja poden jo pientä eroahdistusta koska en voi enää uppoutua tarinaan niin usein kuin tahtoisin nyt kun talvilomaviikko alkaa olla lopuillaan.

Pitääkin tutkia päivitetty versio lukujärjestyksestä, sillä vallitsevan tilanteen takia lukujärjestys muuntuu ameeban lailla. Valitettavasti lähes poikkeuksetta kaikki lähiluennoiksi merkatut muuttuvat jossain vaiheessa hybridin kautta etäluennoiksi. 

Kyllähän sitä sujuvasti kuuntelee etäluentojakin, mutta huomiota hajottaa kyllä tehokkaasti kaikki kotiympäristön tekijät, koirat ja kissat etunenässä. Lisäksi kynnys spontaanille kommunikaatiolle luennoitsevan henkilön kanssa on huisan paljon korkeampi etänä.


Alkava viikko on kalenterin mukaan lähiviikko, saas nähdä minkä verran siitä tällä kertaa lähiopetuksena toteutuu. Kaikkein mukavinta on aina nähdä opiskelukavereita ihan nokakkain. Vaikka meillä on varsin vilkas whatsapp-ryhmä, ei se tietenkään korvaa livekontakteja. Meidät on jaettu pienryhmiin ja jos tapaamme samassa luokkatilassa, meitä on paikalla opettajan lisäksi vain muutama.

Näillä meidän selkosilla se penteleen virus on nyt pysynyt hyvin kurissa, ollaan kuulema perustasolla tartuntojen suhteen. Tämä tarkoittaa ihan ykköstartuntoja viikossa. Mutta kuten on nähty, eihän sitä tarvita kuin hitunen huonoa tuuria (ja pari vastuutonta tyyppiä) kun tilanne on kokonaan toinen.

Tästäkin syystä olen ihan hirmuisen iloinen, että omat perilliset ovat samasta muotista itseni kanssa ja heille riittää aktiviteeteiksi kotona hengailu ja pienet piirit. 

Mukavaa maaliskuista viikkoa, missä lienetkin. Pysytään pienissä porukoissa ja terveinä, joohan!
16 kommenttia:

 1. Ihania keväänkukkijoita olet jo hankkinut. Minä olen ostanut vain yhden orkidean ja kaksi krysanteemia. En meinaa kauppaan mennä kahteen viikkoon. Huomenna minäkin alan istutuksia tehdä. Sinulla on shilit hyvällä alulla, minulla edelleen murjottaa. Munakoisoa en ole koskaan kasvattanut, miten sitä edes kasvatetaan 🤔😀
  Kirjoja en ole lukenut muutamaan vuoteen. En jotenkin vain saa aloitettua. Kehuvat kyllä kovasti näitä kirjoja joita luet. Täällä on satanut räntää tänäänkin ja loskaa on joka paikassa. Mutta mieli on silti kuitenkin jo keväässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kukat piristävät, vaikea keksiä edes tilannetta jossa kukkiva kukka ei sitä tekisi.
   Heh, enpä minä oikein muuta munakoison kasvatuksesta tiedä, kuin että siemen multaan ja taimi aikanaan isompaan pyttyyn. Kasvihuoneessa niitä meinasin kasvatella tulevana kesänä.
   Toivottavasti sinunkin chilisi nyt hyppäisivät kasvuun, jospa ne ovat juuriaan kasvatelleet kaikki nämä viikot? Chili tykkää lämmöstä ja lannoituksesta.
   Kyllä se kevättä nyt tekee!

   Poista
 2. Täällä ollaan myös tällä hetkellä plussan puolella ja hanget painuvat. Minäkin ostin lohdutukseksi helmihyasintteja, ulkona kuin näkee pelkkää valkoista maata. Tosi kaunis väri tuossa hyasintissa!
  Minäkin noudatan samaa menetelmää, eli ajoitan pääosin kylvöt nousevalle kuulle, mutten ole tässä fanaattinen. Silloin kun sopii omiin aikatauluihin, niin voi ottaa kaikki konstit mukaan.
  Taimi nuoriso ja teinit ovat nyt hyvässä iskussa eteenpäin kohti aikuisuutta.
  Minä kuuntelin äänikirjana koko Seitsemän sisaruksen kirjasarjan ja koukutti sen verran, ettei malttanut väliä pitää. Tuli käveltyä kuin huomaamatta pitkiä lenkkejä, kun oli niin syventynyt kiinnostavaan tekstiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä rysähtivät viimeiset lumet katolta alas. Nyt ei enää lumitöihin panosteta, liian sileäksi jos pihakäytävät kolaa, ne sulavat ihan ilkijääksi ja siellä ei pysy edes kissa pystyssä. Se lumi, mikä taivaalta vielä tälle talvelle tulee, sulaa nopeasti ja karhentaa tiet kävelyturvallisiksi.
   Kylvöhommissa kuu on minun hataran muistini tukena ja jos se jotain lisäbuusia antaa itämiselle niin senkin otan mielihyvin vastaan.
   Kirjasarja on kiehtova ja tarina imaisee mukanaan. Ei ihme, että askelia kertyi kuunteluaikana.

   Poista
 3. Meillä sataa parhaillaan lumiräntää ja mittari näyttää 1+ astetta. Hanget ovat kuitenkin jo melkoisesti vajenneet.
  Sipulikukat piristävät kyllä kevättä kaipaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tuli jotain märkää rähmää taivaalta ja plussalla oltiin aamusta alkaen, ihan selvästi kevättä on ilmassa ja paljon onkin.
   Sipulikukat ovat mainio tiivistepaketti kevään riemua.

   Poista
 4. Siemenpussipasianssi on kiehtovaa touhua, joskin Ukkokulta ei siitä innostu, vaan hymähtelee sivusta. Onneksi jälkikasvusi ei joudu kääntymään terapeutin puoleen purkaakseen surua äidin vaihtaessa heidät ja heidän huoneensa tomaattien taimiin. Ehkä heistä on hyvää vauhtia kasvamassa viherpeukaloita.
  Sepä noissa Seitsemän sisarta -kirjoissa olikin jännää, että jokaisen kirjan kohdalla tuli selattua niin maailmankarttaa kuin Wikipediaa. Kuuntelin Griegiäkin useamman illan. Kadonnut sisar julkaistaan 31.5. En voinut vastustaa kiusausta, vaan laitoin sen ennakkotilaukseen. Ikäänkuin kirjat kaupoista loppuisivat.
  Kyllä se kevät on nyt ottanut selvästi aimoharppauksen. Ulkona vallitseva harmaus sulattaa lunta mukavasti. Kivalta tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaapa heidän hymähdellä, kyllä se kukkaloisto miehenkin silmää ilahduttaa. Itse asiassa, minulta kysyttiin eilen koska olisi ensimmäinen pesto saatavilla kun eilen basilikat kylvin.
   Lukeminen kannattaa aina -ja aina kannattaa lukea! Nyt kolmas osa on jo päässyt mukavasti vauhtiin, ties mitä sen sivussa tulee googleteltua. Pitää varmaan minunkin se tilaus laittaa vetämään, pokkaria en varmaan malta odottaa.
   Ei tässä enää montaa viikkoa mene kun ollaan jo niin kädet mullassa.

   Poista
 5. Voi miten kauniita kevätkukkia. Minulla on nämä vielä hankkimatta. Hienosti ovat taimesi kasvaneet. Saat kokea monta ilon hetkeä kesällä. Vähän tuntuu oudolta, kun minulla ei ole mitään kylvöjä tänä keväänä, koska haluan nähdä miltä uusi pihamme näyttää lumien sulettua. Siksi on kiva katsella, mitä kaikkea muilla on. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttavat kyllä valtavasti ihan kotiovelta lähtien. Muutaman viikon päästä näitä löytyy pihaltakin. Sinulla on oikea löytöretkeilijän kevät, uuden pihan yllätyksiä riittää koko kasvukaudelle.
   Kaikkea kivaa ja keväistä viikkoa!

   Poista
 6. Ihanat narsissit ja helmililjat! Eilen katsoin kaihoisasti kaupassa käydessäni sinne ilmestyneitä teteruukkuja ynnä muita kevätherkkuja. Sinne jäivät kuitenkin kukkaset, joten pitää tyytyä ihastelemaan niitä blogeissa.
  Plussalla on täälläkin edelleen, mutta aika hitaasti nuo hanget painuvat. Selvimmin lumen sulamisen näkee naapureiden katoilta, joissa on enää rippeet jäljellä. Ihmeellistä, miten lämpötilan nousu vaikutti lintujen lauluinnokkuuteen. Tintit sirkuttavat kuin viimeistä päivää. Tietävät, että kevät tulee aivan pian.
  Innokas esikasvattaja saa aina kuulla muun perheen hymähtelyjä, mutta annas olla kun ensimmäiset tomaatit ja paprikat kypsyvät, niin kyllä se suu napsaa niillä vitsiveikoillakin. Jos jälkikasvu ei tarvitse jatkuvasti huoneitaan, niin ilman muuta taimiarmeijalla on lupa vallata ikkunanedustat. Kyllä sinne sekaan yksi ihminenkin varmasti sopii ainakin yöt nukkumaan. Hyvässä seurassa! :D
  Meidän kunnassa on myös tällä hetkellä rauhallinen koronatilanne ja toivottavasti pysyykin sellaisena. Työpaikallakin tsempataan kovasti, jotta ei tarvitsisi siirtyä etätöihin. Talvilomiin saakka kun päästiin hyvällä menestyksellä, niin seuraava tavoite on selvitä kesälomille. Rokotusten eteneminen antaa toivoa tilanteen helpottumisesta ja ehkä viime vuoden tapaan myös kesä hidastaa viruksen leviämistä.
  Keväisen mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä niin ihania, käyn ihastelemassa eteisen helmihyasintteja useamman kerran päivässä.
   Nyt taitaa olla pari päivää pikkuisen pakkasen puolella, mutta sitten taas kevät loikkaa eteen päin.
   Onneksi näistä blogeista saa vertaistukea jos ja kun kanssaeläjiltä tulee nurkumista multahippusista ja taimipurkkien invaasioista kodin kaikille tasoille.
   Pysytään terveenä ja nautitaan vaihtelevista kevään sääilmiöistä!

   Poista
 7. Kylläpä on pirteen väriset keltaiset narsissit. Lämpimämpee on nyt luvassa ja parinviikon piästä, suuren juhlan aikoihin vois suaha olla ulukona kevätkukat yölläkin. Taimikasvatuksii oon tiälläkin ja tahti vuan kiivakoituu siemeniin multaan piilotuksessa! Toivotaan meijän muakunnan säilyvän hyvänä taudin suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä pieniä aurinkoja.
   Mukava olisi jos pääsiäiseltä viimeistään alkaisi lämmin jakso ja meidänkin seutujen kinokset vajuisivat vauhdilla.
   Rumat lukemat oli kirjattu meille mutta onneksi on jäljitetty sekin ketju melko hyvin. Selkeästi alkaa ihmisiä väsyttämään tämä pitkäksi venynyt varuillaan oleminen.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com