sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pääsiäisen puutarhahetkiä



Poikkeuksellinen pääsiäinen on edennyt jo sunnuntaipäivän iltaan, Torpalla rauha ja kaikki hyvin.
Silloinhan pääsiäisen voi katsoa olleen riittävän rauhallinen ja leppoisa kun päivät ovat ihanasti sekaisin, päivämääristä puhumattakaan.

Remontti valuu jo hyvää vauhtia alakertaan, portaikko on hiottu, putsattu ja pohjustettu.

Koska poikkeuksellinen pääsiäinen tarkoittaa ruuanlaittoa huomattavasti totuttua pienemälle porukalle, aikaa kyökissä menee vähemmän. Tämän tajuttuani nappasin hyvin taimettuneet tuoksuherneet kuljetukseen ja vilistin kasvihuoneelle, Lellu tuli kaveriksi.



Olin kylvänyt kuutta eri lajiketta, kymmenen kutakin ja nyt olisi aika aloittaa kouliminen.
Itävyys on todella hyvä, keskimäärin yhdeksän kymmenestä siemenestä iti.
Luotan ruotsalaisen Cecilia Wingårdin kasvatusohjeisiin, siemenetkin ovat häneltä. Tästä on muuten kiitoksen paikka Kivipellon Sailalle, hänen vinkistään Cecilian sivuille lopulta älysin mennä.

Cecilia neuvoo kastelemaan koulittavan taimiruukun läpimäräksi, silloin taimia on helpompi käsitellä ja tämän kyllä allekirjoitan. Dorothy Eckhardit tököttävät nyt kukin omissa ruukuissaan, samoin osa vanhasta ruotsalaisesta kaksivärisestä lajikkeesta. Muut lajikkeet jätin vielä ainakin huomiseen, jatkakoot jalkojaan vielä. Pari lajiketta on paljon hitaampia eikä niiden koulimisella ole mikään kiire.

Cecilia kehottaa siirtämään koulitut taimet kasvihuoneeseen, siellä viileämmässä ne kasvavat tanakoiksi eikä tuoksuherne säikähdä pientä yöpakkastakaan hänen mukaansa.
Minä kävin kuitenkin peittelemässä taimet harson alle, sillä siirto tuvan lämmöstä kasvihuoneeseen saattaa olla kohtalokas ja minun tuurillani ja taidoillani heittävät henkensä.
Onneksi on siemeniä uusintakylvöihin.

Kasvihuoneessa oli iltapäivällä mukavan lämmin vaikka ulkona riehui äkäinen tuuli ja lumihiutaleet kieppuivat ilmassa. Tuuli rämisytti kasvihuoneen luukkuja ja riuhtaisi yhden kattolevyistä irti. Onneksi Iso-J:n asennuspalvelu toimitti huoltohommat ripeästi ja levy palautui paikoilleen.



Sinisarjat vaikuttavat talvehtineen kanalassa hyvin ja nyt vihreä kasvusto alkaa tuuhistua ihan silmissä. Sinisarjojen lisäksi olen siirtänyt kasvihuoneelle kuusi purkkia pioneita, niiden maahanpanijaisten aika on tänä keväänä kunhan saan täsmennettyä itselleni niiden tulevat asemapaikat.

Perjantaina piipahdin lähikaupalla hakemaan sinne saapuneen lähetyksen Puutarhurin majalta.
Pitkä odotus kannatti, ikioma 12-litrainen Lungo -kastelukannu on nyt vihdoin täällä. Voi että kun se on mainio, ihan kuin nokinen nuotiokahvipannu. Tukeva ja jämäkkä ja kahden kahvan ansiosta siitä on kätevä kaataa. Pohdin kauan väriä, lehmuksenvihreä on niin kaunis mutta musta on aina tyylikäs.



Kasvihuone on tällä hetkellä enemmän varasto kuin kasvihuone.
Laastipaljut odottavat pestyinä pinoissaan tomaatin ja chilin taimia. Kuorikatteet päätyvät aikanaan kasvimaalle, lavakauluslaatikoiden väliin käytäville. Ruukut ovat jo valmiina odottamassa seuraavia koulittavia. Vähitellen kasvihuoneessakin vihertyy, kevät on kyllä niin huikeaa aikaa.

Lumipyry sakeni ja oli aika siirtyä takaisin keittiöpalvelukseen.
Pääsiäissunnuntain aterialla syötiin fetalla ja pinaatilla täytettyä karitsamureketta, yrteillä, sitruunalla ja valkosipulilla maustettuja uuniperunoita ja bulgursalaattia.

Jälkiruuaksi oli erinomaisesti onnistunutta pashaa. 
Valamon luostarin pasharesepti ei petä, se on ihan niin kuin pashan pitääkin olla. 
Pashamuotti on samaisen luostarin myymälästä ja juuri sopivan kokoinen reseptin mukaan tehdylle massalle. 

Sen verran mokasin, että ahnehdin pashan koristeeksi tarkoitetut hedelmärakeet enkä muistanut ostaa edes viinirypäleitä joten pashalautasta 'koristi' muutama aneeminen kiivisiivu. 
Onneksi oli sentään Kultasuklaan puput pashalla nurkkavahteina.

Koska elämme poikkeuspääsiäistä, Äitikulta ei istunut kanssamme. Hänelle vietiin oma privaattikattaus.


Vielä olisi yksi pääsiäispäivä jäljellä. 
Sen aion käyttää vajuttamalla lukemattomien lehtien pinoa ja varmaan piipahdan pariin otteeseen kasvihuoneella kyselemässä taimien kuulumisia. Sään salliessa tepastelen pihalla ja tutkin verkotettujen puuvartisten vointia.

Vielä en uskalla poistaa runkosuojia ja verkkoja, metsän siimeksessä väijyy laumoittain vaahteranhimoisia rusakoita ja muita ristihuulia.

Lumettomana keväänä on ollut mahdollisuus kiertää pihaa ja muutaman kerran päänsisäisen oivalluksen lamppukin on tuikahdellut. Koska en aio tulevana kesänä uutta kaivosta aloittaa, tyydyn laajentamaan vanhoja. Niiden uudistukseen ja pihan painaumien täyttämiseen tarvitaan multaa, hyvin paljon multaa. Otetaan kunnon kuormat multaa, hiekkaa ja soraa. Jälkimmäistä uppoaa pelkästään yksi kuorma pihatiehen.

Lumipyry on nyt vaihtunut vesisateeksi, kevät on oikullinen ja olkoon niin.

Voi hyvin, missä lienetkin!







23 kommenttia:

  1. Mukavia pääsiäispuuhia <3 Keväiset puutarhatyöt ovat siellä hyvällä mallilla. Ajatuksissani kävin jo oman pihan kevättöissä. Meillä on vielä lunta niin paljon, jotta keittiön puolella saa touhuilla ihan rauhassa ja pitkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelevissa sääoloissa on tämä poikkeuspääsiäinen kyllä saatu viettää. Meidän lumi suli jo, iltapäivällä täällä oli ihan haravointikelit jo.
      Jännä miten se lumiraja on tästä meiltä reilu sata kilometriä ylöspäin. Serkku laittoi Pielisen pohjoisrannalta kuvia, ihan hullu määrä lunta siellä.

      Onneksi voi kuivaharjoitella keväthommia, kohta sinäkin pääset pihaa kuopimaan!

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä tuoksuherneiden suhteen. Minulla kasvaa yhden pussin sisältö yläkerrassa ja taimet alkavat olla hujoppeja (onneksi yläkerta on viileä). Pitääkin siirtää taimet kasvihuoneeseen. Sinisarjasi näyttävät niin lupaavilta, niistä tulee ihanat.
    Kastelukannuja tarvitaan aina ja nyt on kyllä upea ilmestys tuo uutukainen.
    Minullakin on muuten vanha pasharesepti, minkä sain aikoinaan ortodoksi- työkaverilta, ostin häneltä myös puisen kehikon muotiksi. Ohjeen mukaan tehdään rahka itse. Nam, se on kyllä herkkua, mutta nyt en jaksanut itseä varten tehdä - sinä olit selvästi reippaampi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latvoakin ne saa, tulevat tanakammiksi ja tuuhettuvat.
      Tänään kuulin, että kun latvotusta osasta nyppii lehdet pois ja tökkää multaan, saa ihan uudet taimet. Kätevästi voi tuplata taimimäärän :D

      Sinisarjoja oli talvehtimassa yhteensä seitsemän pyttyä, vain yksi on edelleen hiljainen eli loistavasti talvehtivat kaikki paitsi tuo yksi. Se oli tietysti se suurin joka heitti veivinsä kanalan talvessa.

      Pasha on ihana perinneherkku. Jos en olisi ollut niin tuhottoman laiska, olisin kulitsatkin leiponut sen kyytipojaksi. Kaupasta saa muuten oikein mainiota Lieksan laatuherkkujen pashaa, purkkipashoista ehdottomasti parasta.

      Kivaa viikon jatkoa sinulle !

      Poista
  3. Näillä keleillä kasvihuone taitaa kutsua kevätsiivoajaa täälläkin. Yhden yhtään taimea ei ole kasvamassa, mutta taimet saan hankittua sitten kun on istuttamisen aika.

    Lunta ja räntää sataa vaihtelevalla intensiteetillä ja huomiselle on luvassa myrskyä. Pihapuuhat eivät varsinaisesti nyt kutsu. Mutta kyllä se kevät tännekin jossain vaiheessa ehtii, ja haravoinnilla saa kyllä itsensä rampautetua myöhemmässäkin vaiheessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin ollut ihan äärihirveä kevät ja taimia kyllä saa helpommallakin kuin itse turaamalla. Jos ja kun tästä tämä maailma nyrjähtää jollekin vakaammalle kantille kevään aikana ja päästään nokakkain, saat minulta kyllä ainakin chilit.

      Ei voi ainakaan tylsiksi näitä säitä sanoa, vaihtelua riittää ! Kasvihuone on ihana paikka näin keväällä.

      Valoisaa viikkoa kuomaseni.

      Poista
  4. Juuri sopivan leppoisalta kuulostaa sinunkin pääsiäisesi. Tuon keittiöpalveluksen kutistumisen panin minäkin merkille: vain 8 ruokakunnassa, kun normipyhien aikaan jotakin ihan muuta. Ja minä unohdin pashan! Minun luottoreseptini on lähtöisin venäläisen vanhainkodin keittiöstä Helsingin Sörnäisistä. Siellä pashaa syötiin urakalla ja joka aterialla.
    Vaan kauniiden ajatusten ja hyvien päivien toivotusten myötä jatka elämääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku.
      Leppoisaa on ollutkin. Meillä oli kattaus enimmillään viidelle plus mummolan annos. Yleensä pääsiäisenä on tuplasti enemmän. Sinulla on kyllä varmasti mahtava muonitusrutiini ja nyt niin poikkeuksellisen hiljaista ja vähäväkistä. Varmasti kummallinen tilanne.

      Olisipa kiva nähdä luottoreseptisi, niin pienillä muutoksilla maku on aivan erilainen.

      Mukavaa ja keväistä viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Ihanan aurinkoiset krookusryppäät! Teillä onkin vietetty mukavan kuuloista pääsiäistä. Puutarhapuuhat kruunaavat aina arjen ja juhlan :) Komeat tuoksuherneen taimet! Sinisarjatkin näyttävät olevan hyvin kasvussa. Meillä on tänään vuoroin paistanut aurinko ja vuoroin satanut räntää. Onneksi kuitenkin melkein kaikki on kuitenkin sulanut saman tien pois. Keikutelkoot kevät, kesään on vielä hetki aikaa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna.
      Tuo krookusrypäs on jotain ihan mikrokokoista krookusta, en millään muista lajiketta vaikka itse sen olen varmaankin istuttanut joskus.

      Meillä on otettu poikkeustilasta kaikki irti, vietetty kevään suurta juhlaa ihan omalla perheellä. Ja sopivasti jää aikaa puutarhahommiakin verrytellä. Aurinko lämmittää kasvihuoneen mukavasti jotta siellä kestää puuhastella rankemmankin sadekuuron aikana. Hassua oli olla siellä lämpimässä kun katto peittyi lumivaippaan. Oikukas kevät, sitähän se aina on.
      Ihan kohta kuitenkin vihertää ulkonakin!
      Keväistä viikkoa sinulle Minna.

      Poista
  6. Jahas, tätä ei moni tiedä ja harva arvaa. Minun kielitaitoni ei ainakaan riitä tätä tulkkaamaan enkä lähde kirjoittajan reittiä tänne Torpalle jäljittämään.
    Kivat sulle ja kiitti.

    VastaaPoista
  7. kuulostaa ja näyttää oivalliselta pääsiäisen vietolta! lauantaina oli myös täällä aurinkoinen ilma, joten haketin oli kovassa käytössä, sain käännettyä kompostin ja isäntä poisti pojan kanssa suojapressun venepergolan päältä.
    taidanpa ottaa vaarin tuosta neuvosta viedä tuoksuherneen taimet kasvihuoneeseen. kastelukannu näyttää kätevältä ja on kauniskin, hyvä hankinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitäpä se olikin. Springbreak parhaimmillaan. Pihahommissa voi kyllä tehokkaasti siivota päästä pois kaiken turhan ja ne asiat joihin ei voi itse vaikuttaa vaikka mitä tekisi. Teilläkin on otettu ilo irti aurinkoisesta päivästä, hieno homma.
      Minulle tuo Cecilia on ihan guru, jos käskisi veisata taimille virsiä keskiyöllä, senkin varmaan tekisin :D

      Poista
  8. Mullekin oli tullut tuo arabian tms kielinen viesti. Poistin sen.

    Hyvä kun muistutit pashasta, aina ennen olen ostanut, nyt jäi. Mutta nyt pääsiäisen jälkeen sitä saa halvemmalla.
    On mukava puuhailla tuolla pihalla ja kasvihuoneessa. Nyt täälläkin tulee välillä lunta ja välillä aurinkoa.
    Hyvää pääsiäisenjälkeistä aikaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän spämmiposti se on? Viime viikolla oli pariin otteeseen jotain pikavippimainoksia, ne poistin heti.

      Ei minunkaan pashan syöntini eiliseen loppunut, niin kauan kuin sitä herkkua kaupasta saa ja purkeissa päiväystä riittää aion surutta herkutella silloin tällöin.

      Täällä oli tänään ihan hullu päivä säiden puolesta. Välillä paistoi aurinko keväisen lämpimästi ja nyt on maassa monta senttiä lunta. Ilma lämpeni illasta ja nyt kaikkialla on hurjan sakea sumu, melko aavemaista.

      Mukavaa kevätviikkoa sinulle Emilie.

      Poista
  9. Eilen laitoin hajuherneet kasvamaan ja Sailan vinkistä miekin tilasin ruotsista. Kannattaa vielä suojata kasvihuoneessa jos ei lämmitys oo piällä! Sinisarjat on miulla nyt heikossa hapessa. Juurakot pittää jakkoo kun isot ruukut on täynnä. Vietiin ne isän verstaaseen talavetukseen, siellä on valosa, vaan olpa liian lämmin ja harvoin kastelin. Tulpa kirvoja riesaks, myrkytin ne aerosolilla ja sitten toin tuonne muatilan tankkihuoneeseen. Suap nähä mitä niistä tulloo. Miun pasha resepti on vanha ja oon kuullu senkin olevan luostarista, Lintulasta. Siinä tarpeet kuumennetaan, ei keitetä ja sitten maustetaan kun vähän jiähtyy. Miulle on tämä resepti hyvä, kun ruaka kananmuna ei oo miun juttu. Enempi siitä herroo valluu, vaan satsi on iso ja muottiinkin jiäp! Toivottavasi alakas nää kelit lämmitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko vaikea valita? Minä otin lähes arpapelillä, värin ja luvatun tuoksun perusteella klikkailin muutaman koriin. Lähetys tuli nopeasti ja oli pakattu kauniisti, mukavaa postilähetystä siis sinullekin luvassa.

      Minä käsitin, että sinisarja on vähän kuin kliivia, viihtyy ahtaassa ja kukkii vasta sitten kun ei enää pysty juuria kasvattamaan. Voin olla väärässäkin mutta mulla eivät viime kesänä mainittavammin kukkineet koska olivat niin isossa multatilassa ja joku muukin on samaa sanonut.
      Toivottavasti sinunkin sinisarjasi elpyvät ja täräyttävät kunnon kukinnan, mitä pikimmin sitä parempi.

      Mikähän taika se on noiśsa pashoissa kun tosiaan jotkut massat pitää kuumentaa, jotkut pannaan vaan vaahdoksi ja sitten sekaisin ja kylmänä muottiin?
      Maa valkoisena täälläkin pitkästä aikaa. Plussalla onneksi pysyy päivisin.

      Poista
  10. Valamon ruuat eivät petä. Itse kyselin sieltä karjalanpaistiohjeen silloin, kun vielä söin lihaa.

    OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole Valamossa vielä syönytkään koska aina kun olen siellä käynyt, ravintolassa ei ole ollut yhtään vapaata sijaa. Pitääkin seuraavaa visiittiä ennen tehdä ihan pöytävaraus.

      Poista
    2. Mä olen syönyt siellä noin 11-vuotiaana. Ja muistan sen lihapullakastikkee maun suussani vieläkin. Hyvää oli :)
      -Marra

      Poista
    3. Marra, no sitten on ollut maut kohdillaan :O
      Monet ovat Valamon ruokia kehuneet, ilmeisesti aiheesta.

      Poista
  11. Mulla on nyt poikkeuksellinen kevät, kun ei ole yhtään taimea kasvamassa, kun jäi rempan ja muuton takia istuttamatta. Mutta jahka nää lumisateet lakkaa, tarvii hakea valmiita taimia jostain. Onhan kai siinäkin vielä oma jännityksensä, saisko ne kuitenkin sössittyä jotenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, se onkin astetta haasteellisempaa tärvellä ostotaimet!
      Ainahan ne voi kai kuivattaa ja palelluttaa :D

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com