Jotkut meistä kammoksuvat kaikkea kirjoittamista, jonkinlaisessa ääritapauksessa kauppalapuksikin otetaan mieluummin kuva jääkaapin sisällöstä kuin rustataan paperille kotoa puuttuvat tarvikkeet. Kirjoittaminen ehkä koetaan liian hitaaksi tai vaivalloiseksi kommunikoinnin käyttöliittymäksi.
Jotkut kyllä puhuvat, paljon ja kuuluvasti ja ilmaisevat itseään ja asiaansa.
Joskus voi käydä niin, että tärkeäkin asia ja paraskin mielipide perusteluineen hukkuu hölinään. Samojen sanojen pukeminen kirjoitettuun muotoon ei kerta kaikkiaan onnistu, ei sitten millään.
Voisi osoittaa sormella vakiintuneita kestosyyllisiä, laiskoja vanhempia jotka eivät loruja lukeneet ja tasapäistävää varhaiskasvatusta, voisi moittia peruskoulua, voisi syyttää hallitusta.
Varmasti syytä on monessakin instanssissa, systeemi ei ehkä ole kaikkina koettuina niukkoina aikoina kannustanut ihmisiä luovaan kirjalliseen ilmaisuun.
Tärkeämpää on ollut hankkia leipää pöytään ja lisuketta perunan kylkeen.
Kielioppikaan ei ole kaikille helppoa. Että teksti tulisi luonnostaan kieliopillisesti oikeassa muodossa, olisi tilanteesta riippuen sujuvaa, asiallista, helppolukuista ja -tajuista.
Monipuolinen ilmaisu ja laaja sanavarasto ei ole kaikille itsestään selvyys.
Kaiken voi onneksi oppia, myös äidinkielemme tunnetusti hankalan kieliopin.
Ilmaisun luontevuus ja luonteikkuus on sekä taito- että tahtolaji. Kela-kieli on ihan oma juttunsa, siitä on onneksi nykyisin jonkinlainen selkokielinen versio.
Sitten on meitä jotka nautimme kirjoittamisesta.
Minä rakastin koulussa ainekirjoittamista. Kun alakoulun opettaja käski ottaa esille ainekirjoitusvihot ja antoi aiheet, minulle hän sanoi, ettei saa kirjoittaa yli kolmea sivua.
Myöhemmin eräs opettaja sanoi, ettei hän lue yli viiden kirjoitetun senttimetrin korkuisia koevastauksia. Palauttaessani koetta hän otti viivoittimen, mittasi korkeuden ja veti punaisella ylimääräiset.
Siitäkään en ole opikseni älynnyt ottaa, tiivistäminen on taitolaji ja sen viimeisen pisteen laittaminen hirmuisen ponnistuksen takana.
Siitäkään en ole opikseni älynnyt ottaa, tiivistäminen on taitolaji ja sen viimeisen pisteen laittaminen hirmuisen ponnistuksen takana.
Minulle kirjoittaminen on aina ollut helpompaa kuin puhuminen.
Palavereissa istun yleensä hiljaa ja kuuntelen niitä joilla keskusteltavasta asiasta on sanottavaa. Keksin aina jälkeen päin mitä minun olisi pitänyt sanoa.
Silloin kun koen, että minulla on sanottavaa, kirjoitan.
Oma kirjoituskanavani on pääsääntöisesti blogi. Uskollinen päiväkirjani jo yli kymmenen vuoden ajan. Jännää sinänsä, ei minulla ollut mielenkiintoa rustailla päiväkirjoja hamassa nuoruudessa.
Vasta kun nykytekniikan myötä avasin ensimmäisen läppärini kannet, tulin samalla avanneeksi myös oman kirjoitetun ilmaisuni kannet.
Blogin oli aluksi tarkoitus olla paluumuuttajan päiväkirja, (muka)teräviä havaintoja uudesta elämästä vanhalla kotiseudulla.
Ei siitä ihan semmoista tullut, tekstiä irtosi helpommin ihan tavallisesta arjesta.
Kauppareissuista, laitumen aitaamisesta, kissan tupaan tuomista hiirenraadoista.
Ei mitään vakavasti otettavaa, kantaa ottavaa tai sen isompia ajatuksia herättävää.
Tuli pienen ihmisen pieni päiväkirja.
Elämä on mennyt omassa tahdissaan omaan suuntaansa -ja minä ajelehtinut mukana.
Nyt on semmoinen vaihe, että pitäisi tehdä päätöksiä mistä elanto ennen mahdollisia eläkevuosia. Sairasteluun hukattujen vuosien myötä edellytyksiä tai halua yrittäjyyteen ei enää ole.
Muutaman onnekkaankin sattuman kautta pääsin ihan luvan kanssa harjoittelijaksi maakunnan ykköslehden toimitukseen. No, myönnettäköön että pikkuisen piti olla hullun rohkea ja sitkeäkin.
Tarkoitus oli kai alun perin tuottaa uutisia ja muuta sisältöä lehden nettiversioon, someen ja muihin ’taivaskanaviin'.
Muutaman kukka-, kasvi- ja puistoaiheisen jutun jälkeen on todettava, että toisin kävi.
Harjoitteluni ohjaajalle on ilmeisen paljon vaivattomampaa antaa minulle aihe ja minä kirjoitan tyytyväisenä. Toinen vaihtoehto olisi vahtia, että kaikki nettijulkaisujen vaatimat klikkaukset tapahtuvat oikeassa järjestyksessä ja nettimediaan päätyy juuri se, minkä sinne pitikin päätyä.
On valtavan kiinnostavaa oppia uutiskirjoittamista. Pienikin juttu jonka lukija lehdestään löytää, on vaatinut paneutumista monelta henkilöltä.
Isommissa uutisissa on ennen julkaisua yleensä tarvittu lisäksi graafikon näkemystä, kuvaajan työpanosta ja sanansa ovat sanoneet myös uutispäälliköt ja muut kahvikoneella tai lähistöllä notkuneet kollegat.
Itse kirjoittaminen on aivan erilaista kuin omien horinoiden suoltaminen blogialustalle.
Taustatyötä tarvitaan aina, pitää selvitellä yhteystietoja, paikkoja ja sopia aikoja. Kun haastattelu on tehty, sitä ei voi purkaa sanasta sanaan.
Jutut polveilevat niin, että jos ne sellaisenaan laittaisi nettiin tai lehteen, lukija pistäisi roponsa likoon sen puolesta mitä toimittaja käyttää, ei sen käyttääkö toimittaja mitään.
Yleensä töissä kai ollaan kuitenkin selvin päin.
Se, mitä haastateltu henkilö sanoo, pitää osata kirjoittaa lehtijuttuun niin, ettei lukija unohda missään vaiheessa kuka puhuu. Omat mielipiteet pitää siivota jutusta pois, jotain omia ilmaisuja voi tilanteen niin salliessa käyttää, harkinnan mukaan tietenkin. Minua ohjeistettiin, ettei rattijuoppo hönkäise vaan puhaltaa, yleiskieli on virallinen kieli myös sanomalehdessä.
Kaikkiaan, olen saanut tutustua ihan valtavan kiinnostavaan alaan.
Hetkittäin hieman harmittaa, että elämä meni niin kuin meni eikä nuoruudessa tehtyjä valintoja saa peruttua. Mielelläni korvaisin jotkut jälkeen päin hölmöissä töissä vietetyt vuodet vaikkapa journalistiikan opintoihin. Mutta ehkäpä tämä kuitenkin meni juuri niin kuin piti, en varmaankaan olisi tässä tätä harjoittelua tekemässä jos olisin nuorena tehnyt pari valintaa toisin.
Tämä oli kiinnostavaa. Onnellista kirjoittamista edelleen!
VastaaPoistaHassusti Blogger heitti tämän ajastetuista luonnoksista tänne eikä maaliskuun loppuun niin kuin oli miulla meininki.
PoistaJa kiitos, kaipa minä jatkossakin jotain rustailen.
Mukavaa viikkoa sinulle!
Kirjoitat sitten aiheesta kuin aiheesta, teet sen aina elävästi ja rikasta kieltä käyttäen. Luen kaikki postauksesi mielelläni ja kiinnostuneena.
VastaaPoistaPuheessa slangit ja murteet toimivat, mutta painettua tekstiä lukiessa on niin paljon helpompaa, kun on käytetty kirjakieltä ja suhteellisen oikeaa kielioppia. Pidän myös murteella kirjoitetuista teksteistä, kunhan murre on kirjoittajalla hyvin hallussa. Blogimaailmassa on ainakin kaksi taitavaa murteella kirjoittajaa eli Navettapiian puuhamaa ja Rannanpihassa.
Kotona tarjottu innostus lukemiseen ja kirjoittamiseen ei aina mene perille. Luin molemmille muksuille todella paljon ja ostin heille pienestä pitäen kirjoja. Lauloimme yhdessä ja opetin loruja ja runoja. Pojasta tuli kirjallisuuden suurkuluttaja ja taitava kirjoittaja. Tytär kyllä halutessaan kirjoittaa hyvin, mutta ne halut puuttuvat. Kovin paljon hän ei kirjoihin aikaa käytä. Lapsuudenkodissani luettiin jonkun verran, mutta vanhempieni aikuisuudessa enin osa elämästä taisi kulua työhön ja leivän ansaitsemiseen. Lukemiseen suhtauduttiin kuitenkin todella myönteisesti ja se lienee vaikuttanut siihen, että koko viisipäisestä sisarusparvesta kaikki ovat olleet innokkaita lukijoita.
Jatka siis kirjoittamista. Ehkä vielä ehdit ansaita elantosikin journalismin saralla ennen eläköitymistä.
Kiitos ihanasta palautteesta.
PoistaOlen samaa mieltä slangin ja murteen käyttämisestä, etenkin kirjoitettuna molempien pitää olla kirjoittajalla hallussa. Mainitsemillasi bloggareilla on erittäin ansiokkaasti homma hoidossa.
Meillä toinen Perillisitä lukee mielellään, kirjoittaminen on työlästä. Toinen taas ei lukemisesta piittaa, suoltaa tekstiä kuin ammattilainen. Molemmilla on ilahduttavan laaja sanavarasto ja nokkela puhuttu ulosanti.
Onneksi jokainen voi olla niin kuin on, maailmaan mahtuu.
Kieliopin tahallista murjomista, runtelua ja piittaamatonta asennetta sitä kohtaan en kauaa jaksa lukea. Itsekin teen ihan hassuja rakenteita ja varmasti on suoranaisia virheitäkin.
Onneksi on koko ikä aikaa oppia ja opetella.
Mukavaa huhtikuun alkua sinulle Between.
Kiinnostavaa pohdintaa. Kieli ja kirjoittaminen on mielenkiintoinen aihepiiri. Kielellisten taipumusten periytyminen on alkanut kiinnostaa sitä enemmän, mitä vanhemmiksi omat lapseni ovat kasvaneet. Kumpikin puhui jo 1,5-vuotiaina selvästi paremmin kuin monet kolmivuotiaina. Esikoisella tuntuisi olevan lukutaidon oppiminen ihan siinä ja siinä, vaikka ikää ei ole vielä viittäkään vuotta. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia kielenkäyttäjiä heistä vielä aikanaan tulee.
VastaaPoistaMinä olen aina lukenut mielelläni, mutta kouluaikaan ainekirjoituksesta en pitänyt. Kieliopin kanssa ei ole ollut vaikeuksia, mutta sisällön tuottamisessa sitäkin enemmän. Opettelin jopa venyttämään käsialaani, jotta saisin vaaditun minimimitan täytettyä. Jossain vaiheessa opettajat alkoivat vaatia tiettyä sanamäärää ja siinä vasta olikin työtä, kun kehittelin lisäsisällön sijaan täytesanoja kaikkialle, mihin ne vain jotenkin luontevasti sopivat. Ongelmansa kaikilla! :D
Silloin kun aihepiiri on kiinnostava, niin kirjoittaminen on mukavaa ja sisältöä tulee vaivattomasti. Siksi varmaan bloggaamisestakin on tullut minulle niin mieluisa harrastus.
Olet hyvä kirjoittaja ja uskon, että sinulla on edessä vielä antoisa ura sanomalehtityössä tai muuten kirjoittamisen parissa. Aurinkoista huhtikuuta!
Kiitos Minna kommentistasi.
PoistaEläköön ne pienet ja suuret inhimillset erot!
Oikein mukavaa ja keväistä huhtikuuta sinulle.