tiistai 17. maaliskuuta 2020

Koventuneet katseet

Asetelmia Tammerista.

Lopettelin tänään työni lounasaikaan, töihin tullut kollega tarvitsi työpöytäänsä ja minä hyyryläisenä sen isännälle tietenkin luovutin. Toimituksessa oli muutenkin heti aamusta niin erityisen keskittynyt tunnelma, ettei varsinaiseen työhönohjaukseen riittänyt rahkeita.

Niinpä painoin pisteen kirjoittamalleni tilannekatsaukselle verotoimiston ilmaisista parkkipaikoista ja poistuin aurinkoiseen aamupäivään.

Viimeiset juttuni voin naputella etänä, ilmeisesti tähän päädytään viimeistään loppuviikosta kun muutkin siirtyvät etäyhteyksien päähän.

Piipahdin marketissa hakemassa abiturientin pyytämiä eväitä.
Siellä oli ihan erilainen tunnelma kuin viime perjantaina.


Ensinnäkin parkkipaikka -joka on valtavan iso, oli tavalliseen tiistaihin verrattuna harvinaisen täynnä.
Kauppakäytävältä ulos kärrättiin tasaiseen tahtiin serlaa ja lambia ja mitä nyt mammuttimarkkinoiden paperitarjouksessa onkaan.

Siellä oli hiljaista.
Yleensä meitä karjalaisia mainitaan puheliaiksi, itse en ole enää aikoihin asiaan kiinnittänyt huomiota.

Ihmiset, pariskunnat ja yksinäiset kulkijat olivat kaikki kummallisen vakavia. Joillakin näkyi pitkiä listoja, jotkut etsivät oikeita osastoja, selkeästi olivat vieraassa kaupassa.

Mutta ne ilmeet, katseet, olemukset. Nyt ei rupateltu mukavia, nyt kerättiin tavaraa, totisina ja vakavissaan.

Normaalisti ihanan siistissä ja jämptissä kaupassa oli kuormalavoja ja rullakoita pitkinä jonoina ja henkilökunta paiski hommia täyttääkseen tyhjiä hyllyjä. Joku mamma nyhti pakastepizzoja suoraan kuormasta omaan kärryynsä. Sanaakaan sanomatta.

Kun löntystelin kauppakäytävää ulko-ovien suuntaan, tajusin ihmeen monen kaartavan sisään alkon ovista. Viinaa ja vessapaperia tartuntatautiin? No, jokainen on uskossaan autuas, silti minun on vaikea ymmärtää ihmisten käyttäytymistä.Se tässä on kuitenkin selvää, että elämme keskellä muutosta ja useimmille meistä täysin ennenkokemattomia aikoja. Tulee uusia sääntöjä, määräyksiä ja rajoituksia.

Minä niin kovasti toivon, että myös ne kaikkein äänekkäimmät omien yksilönvapauksiensa perään huutajat ymmärtävät, että nämä nyt väistämättä eteen tulevat asiat koskevat meitä kaikkia, ihan jokaista. Ei kenellekään ole ohituskaistaa jolla surffailla jonojen ja rajoitusten ohi.

Ymmärtääkseni meidän kaikkien pitää nyt venyä, joustaa ja tinkiäkin omasta mukavuudestamme,  että tämä hyvinvointiyhteiskunta toimisi edes jotenkin.

Oma lukunsa on se, miten kauan yhteiskunnalta kestää toipua, sitten kun tilanne jollekin tasolle vakiintuu. Sitähän kukaan ei voi tietää.
Yritysmaailman kohtaamia haasteita ei minun älyni oikein riitä ymmärtämään, pahaltahan tämä nyt näyttää, etenkin pienyrittäjien kohdalla.

Voi vain toivoa, että ihmisillä on poikkeustilanteessakin jonkinlainen oikeustaju ja moraali, ettei tätä tilannetta ja kaikkein heikompia käytettäisi millään tavalla hyväksi omaa etua kahmittaessa.
Ja että jätettäisiin kauppaan saippuaa, vessapaperia ja leipää muillekin.Tässä me Lellun kanssa sohvalla köllötellään ja koetetaan ymmärtää mitä juuri nyt tapahtuu.
Itse olen hieman alilämpöinen ja flunssainen, tarkassa harkinnassa on nyt missä ja miten liikun.

Äitikulta on eristetty omaan residenssiinsä eikä osallistu kirkonmenoihin tai kinkereihin,
niin kuin nyt on ohjeistettu eikä sinne mene kukaan nenäänsä niiskuttava. Kissoja ei rajoitukset koske, ne käyvät mummolassa entiseen malliin. Nehän tekevät valtavan tärkeää vanhustyötä.

Aion myös pitää somepaastoa, ainakin facebookin kannet pistän kiinni vähäksi aikaa, suosittelen muillekin. En kertakaikkiaan kestä sitä öyhötyksen, vouhotuksen ja väärän tiedon määrää joka on vallannut ihan järkevätkin harrastusryhmät.

Blogiin varmaan jotain kuitenkin edelleen kirjailen, ilmeisesti joutoaikaa tulee nyt lähiviikkohin reilummin. Ties vaikka kevään edetessä innostuisin taas kuljeskelemaan pihalla kevään merkkejä etsimässä ja kamerakin tarttuisi joskus mukaan. Ainakin Kasperin takkuiset villahousut pitää muistaa ikuistaa jälkipolville, hän on hyvin hupaisan näköinen poni massiivisessa karvanlähdössään.

Kun ei tulevasta tiedä, on parasta uskoa, että elämä jatkuu.
Lehdet tulee puihin ja ruoho kasvaa, ihan niinkuin joka kevät.
Pidetään toisistamme huolta.

10 kommenttia:

 1. Juuri näin! Ymmärrys pitäisi olla siihen, ettei ohituskaistoja ole ja hamstraus on sekä rasittavaa että ikävää, jos tyhjän hyllyn vuoksi toiset eivät saa sitä yhtäkään tuotetta jo loppuneista. Yhteinen ja poikkeuksellinen tilanne; toisten huomioiminen olisi nyt tarpeen. Kevättä sinulle anyway!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tilanne on uusi ja outo lähes kaikille. Täytyy vain uskoa ihmisten järjenkäyttöön, että pelataan samoilla säännöillä kaikki.

   Kiivaan kasvun kevättä sinullekin.

   Poista
 2. Asiallisia sanoja, sekä tässä että edellisessä postauksessasi. Minä sain melkein päivän parhaat naurut, kun eilen töistä tullessani piipahdin hakemassa jääkaappiin täydennystä isommasta parketissa. Autoja ei ollut kuin murto-osa siitä mitä normaalisti siihen aikaan ja ensimmäinen ihminen, jonka näin astuvan ulos kaupasta, kantoi toisessa kädessä jättipakettia vessapaperia ja toisessa samankokoista pakettia talouspaperia. Mutta totta: totisia olivat ihmiset kaupassa. Lapsia ja eläkeläisiä ei myöskään näkynyt. Toivoa sopii, että epidemia menisi nopeasti ohi. Aurinkoisia päiviä sinulle ja taimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna.
   Tosiaan, eipä näkynyt lapsia juuri missään eilen, tänään vielä vähemmän.
   Ihan #supportyourlocal -hengessä marssin tänään tyhjään kahvilaan ja tilasin mehevän palan juustokakkua ja ison mukin kahvia. Muutama muukin siinä pyörähti mutta hiljaista oli. Parkkipaikan sai oven edestä. Outoa.

   Mukavaa kevättä sinullekin.

   Poista
 3. Puhuitko alilämpöilystä? Ihan outo "tauti": neljättä päivää viluttanut ja kuumemittari näyttää 35,8. Kotona ihan normilämpö, mutta yöksi tuplapeitto ja puuvillakerrasto villasukilla. Ja mitä nyt päätä jomottaa, mutta se voi johtua yövuoroista, kahvivajeesta, niskajuntturasta tai liiallisesta uutisten seuraamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, alilämpöä on nyt jo kolmatta päivää. Todella viheliäistä. Sukelsin eilen petiin jo ennen iltayhdeksää ja aamulla olo oli niin paljon normaali, että piipahdin yhdessä tapaamisessa, nyt taas etäpäivää kotona.
   Toivottavasti tämä oma olo nyt vähitellen asettuu.

   Poista
 4. Kyllä tässä tilanteessa nyt kaikilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja malttia. Tautitilanne Suomessa saavuttanee ennusteiden mukaan huippunsa vasta huhtikuussa. Toivottavasti kuitenkin asiantuntijoiden ohjeita noudattamalla taudin kulkua voidaan hidastaa mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tosiaan kauas yltäviä suunnitelmia toinna tehdä, päivä kerrallaan.
   Hesarissa oli hyvin havainnollinen grafiikka taudin etenemisestä, tulevaisuus näyttää miten se loppujen lopuksi menee.

   Toivottavasti ihmisillä pysyy järki päässä ja vaikka sillä kuuluisalla talvisodan hengellä tästä läpi mennään.

   Poista
 5. Viisaita sanoja, joihin kaikkiin voin yhtyä. Somekanavia kannattaa nyt seurata hienoisella epäuskolla varustettuna, sillä niin ihmeellisia mielipiteitä ja ohjeistuksia siellä näkee. Käsityöryhmissäkin virkataan ja ommellaan hengityssuojaimia. Korona on vakava asia, mutta ylilyönteihin ei ole tarvetta. Eletään eteenpäin parasta toivoen ja objektiivisesti tulevaisuuteen katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Somekanavissa ääneen pääsevät ihan kaikki ja ilmeisen kritiikittömästi siellä nyt maailmanloppua pauhataan ja milloin syytetään radiotaajuuksia milloin itätuulta tästä tilanteesta.

   Ihan valtavan iloiseksi tulin tuoreista Venetsian kuvista, kanaaleissa on nyt kirkas vesi ja ilmansaasteet ovat vähentyneet huomattavasti.

   Päivä kerrallaan!

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com