sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Elämme outoja aikoja, ystävä hyväTakana on enemmän kuin kummallinen viikko ja epäilemättä vain hullummaksi menee kunhan uusi viikko pääsee alkuun.

En ole juuri koskaan aikaisemmin priorisoinut uutisotsikoiden selaamista aamun ensimmäiseksi hommaksi. Yleensä niiden aika on aamukahvien aikaan kun hevoset on viety ulos ja koirat päässeet lenkille. Nyt silmäilen otsikot saman tien kun olen saanut herätyksen vaimennettua.

Lukemat tartunnan saaneista - maailmalta ja kotimaasta käyvät yhä hurjemmiksi.
Vielä tätä kirjoittaessani toivon vanhan kunnon Gaussin käyrän pätevän tässäkin tapauksessa ja jossain vaiheessa käyrän noususuuntauksen kääntyvän alamäkeen ja palaavan vähitellen normaaliksi.


Eniten toivon kuitenkin, etteivät ihmiset sortuisi ylilyönteihin.
Minulla on edelleen muistissa hyvin se,  kuinka täälläkin uutisoitiin nyrkkitappeluista sikainfluenssan aikaan rokotusjonoissa.
Myötähäpeää tunsin joidenkin ihmisten erittäin epäasiallisesta käytöksestä terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan. Toivottavasti tämä homma ei nyt lähde käsistä keneltäkään.

On nurinkurista, että toisaalla ihmiset hamstraavat kaurahiutaleita ja tonnikalaa ja vessapaperia, toisaalla on kamala parku kun lätkäliiga loppui ennen pudotuspelejä tai koiranäyttelyt on peruttu.

Sitten on tietysti niitä jotka eivät 'nuhakuumetta' säiky ja joita ei minkäälaiset varotoimet koske. Pitäisi koskea tai kohta koskee.


Meillä ei ole sen kummemmin hamstrattu tarvikkeita, eihän tässä ainakaan vielä mitään yleislakkoon verrattavaa yhteiskunnan lamaantumista ole tiedossa.

Maalla kun asuu, on ihan itsestään selvää pitää kotivaraa, autot tankattuna ja flunssalääkkeitä kaapissa. Mummoa ei nyt viedä kauppareissuille vaan hoidetaan asiat hänen puolestaan.

Jos kevään ylioppilaskirjoitukset siirtyvät, siihen on pätevä syy ja siirto koskee kaikkia.
Muilta osin elellään ainakin täällä meillä ihan normaalia arkea.

Kukat piristävät ankeinakin aikoina.
Helmihyasintit riemastuivat kukkimaan ja ovat juuri nyt suloisimmillaan. Perjantain kukkakimppua hakiessani ihastuin punavalkokirjavaan leinikkiin ja se olikin pakko saada omalle pöydälle.


Taimikasvatusosastolla on kummallista niskurointia.
Tomaateista 'Naranja' rehottaa hurjasti, 'Oxheart' ja 'Brandywine' näyttävät kituliailta.
Niitä ei näytä huvittavan yhtään eikä mitään kasvuhakuisuutta ole näkyvissä.

Tyrkkäsinkin muutaman lisäsiemenen itämään, tällä kertaa kokeilen kasvualustana kookoskuitua. Turvepurkit nakkelen kompostiin ja muistan vastedes jättää ne kauppaan niiden saataville jotka niissä saavat jotain kasvatettua.

Koska jouduin heittämään loistosalviakylvökset itämättöminä tai kurjuuteensa kuihtuneina pois, kopistelin viimeiset siemenet uuteen kylvökseen ja vein koko höskän ulos, aurinkoisen seinustan taimilavaan. Kapriskin pääsi ulos, sekin vaati toisen yrityksen. Kovasti monet vannovat hankikylvöjen nimeen.

Henkeäni pidätellen en kummoista kasvua odota toisen kierroksen kylvöiltä, semmoista se nyt vaan joskus on. Kapriksia saa kaupan hyllyltä valmiiksi säilöttyinäkin.

Loistosalviat taatakseni tilasin tutulta puutarhurilta pari tukkupakkausta valmiita taimia, käyhän se niinkin jos ei omat taidot riitä.

Tallilla talvehtimassa olevat pioniaarteet nostelin jo vähän lähemmäs ikkunaa, ei tässä enää kauaa tarvitse talvilevossa niidenkään olla. Sama juttu kanalassa majailevilla sinisarjoilla, valoa kohti vaan.

Ja valoa kohtihan tässä mennäänkin, maaliskuu on puolivälissä. Tänään on ollut hieno aurinkoinen päivä, pari astetta pakkasta ja pohjoisesta puhaltanut tuuli kääntyi lauhemmalle suunnalle. Ihan on kevät, linnuilla on paljon asiaa.


Lauantai-illan tupapuuhiin sisältyi hyvin hyvin pitkästä aikaa ompelutöitä.  Enpä olisi tähän hommaan ryhtyväni, tähän saakka Äitikulta on hoitanut kaikki ompeluhommat.
No nyt on toisenlaiset ajat ja makuuhuoneen verhot ovatkin loppusilausta vaille valmiit.

Mikäli viranomaiset määräävät Suomeenkin jotain liikkumisen rajoituksia, aika kuluu kotonakin. Ompeluhommia olisi rästissä, on se terapianeule kesken ja remontti, silläkin osastolla hommaa riittää. Tänään päästään tapetoimaan vierashuonetta.

Pidetään järki päässä ja toisistamme huolta !12 kommenttia:

 1. Meillä on lähikauppaan 1,5 km, mutta silti olemme vuosikausia ostaneet ruokaa noin viikoksi kerrallaan. Säästää, kun harkitsee ostettavat, eikä alituiseen juokse kaupoissa. Samoin vessapaperia on ostettu säkki autotalliin, ettei joka reissulla tarvitse erikseen sitä muistaa. Ymmärrän tietenkin, jos ei ole tarpeeksi säilytystilaa, mutta useimmilla on kuitenkin pakastimet ja kaapit täynnä muonaa normaalistikin. Entiseen tapaan ajattelimme toimia tässäkin tilanteessa ainakin siihen saakka, jos kulkemista aletaan rajoittaa enemmän. Kaikenlainen paniikki lienee vahingollisinta tällaisessa tilanteessa, joka muutenkin tulee aiheuttamaan monenlaista vahinkoa globaalisti. Nyt olisi ihmiskunnalle hyvä tilaisuus miettiä elämisen ja olemisen suuntaa kaikkinensa.
  Onneksi omassa pihassa ja kodissa riittää tekemistä, joten vapaaehtoinen karanteeni ei niin paljon elämää hetkauta. Lähipiirin vanhuksia on ilman muuta autettava ja toivottava, että pysyvät terveinä. Kuten kaikki muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin pitäisi mahdollisimman monen toimia.
   Onhan tämä ihan ennen kokematon tilanne useimmille kun tulee poikkeustilajärjestelyitä.
   Toivottavasti kaikkein rajoittamattomimmatkin sielut nyt sopeutuisivat, eivätkä yksilönvapauteensa vetoamalla pilaisi viranomaisten ponnisteluja.

   Kaikkein hauraimpien suojaksi nämä säännöt nyt on.

   Poista
 2. Hyvää kommentointia. Minäkin toivon, ettei ylilyönteihin sorruttaisi, toisaalta terveen järjen käyttö olisi erittäin suositeltavaa. Me emme ole kaupasta ostaneet mitään, mitä ei muutenkaan olisi ollut tavanomaista. WC paperin kantaminen oli melkeinpä noloa, mutta kun ei ollut jäljellä enää kuin yksi rulla. Riskiryhmien suojaaminen on tärkeää, ja toisten huomioiminen on tärkeää. Suru on monen yrittäjän ja työntekijän puolesta, joille koittaa ankeat ajat taloudellisesti.
  Kevät tulee ja puutarhassa riittää kivaa tekemistä. Toivotaan, että niskuroivat taimesi ryhtyisivät kiltisti kasvamaan, minulla muutama päätti kuolla kupsahtaa - onneksi vain muutama tähän mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinpä vain, kauanko mahtaa taloudelta kulua aikaa parantumiseen jos ja kun tämä poikkeustilanne aikanaan asettuu johonkin vakiintuneeseen tilaan.

   Piipahdin aamupäivällä hakemassa abiturientille mustikoita kaupasta ja ihmisten käytökseen tullut kovuus oli aika hyytävää. Voi kun nyt maltettaisiin olla asiallisia.

   Me puutarhahörhöt kyllä saamme ajan kulumaan kunhan kevät etenee.

   Poista
 3. Korona-asiaa tulee joka tuutista. Seuraan vain puolella korvalla. Ainoa kanava, jota seuraan silmä tarkkana, on esimieheltä tulevat tiedotteet ja ohjeet. Tänäänkin lähden töihin turvallisin mielen. Koulussamme on yli 500 hlöä. Monia erilaisia ja uusia käytänteitä on otettu käyttöön viruksen leviämisen estämiseksi.
  Kauppareissulla näin täyteen ahdettuja ostoskärryjä, kun osa ihmisistä hamstrasivat ruokia ja vessapaperia. Ja mitä tein minä - ostin ompelukoneen :D Ei lopu tekeminen, kun kaikkien harrastukset (ei omia menoja, eikä kuskaamisia) ovat tauolla (kansalaiopiston ja musiikkiopiston tunteja ei ole, tanssiharkkoja ei ole ja Martat eivät kokoonnu). Jotain jo viikonloppuna ompelin, mutta niistä sitten blogissani myöhemmin.
  Esikasvatushommia en ole vielä aloittanut, kun tilaa ja valoa on vähän. Lisäksi lunta on niin paljon, jotta liekkö milloin sulanut ja istutushommiin pihalla päästään :D
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nämä tapahtuvat nyt etenevät nopeasti.

   Totesin itse, että laitan sen sinisen symbolin somen nyt kiinni, aikamoista öyhötystä ja pelon lietsontaa jo monessa sinänsä 'järkevässä' ryhmässä. En jää kaipaamaan.

   Kyllä se lumi aina on sulanut, joskus vain hitaammin, tsemppiä sulamisen odotteluun, onneksi sinulla on nyt tuliterä ompelukone ja sen myötä mieluisia hommia.

   Poista
 4. Toivottavasti siun taimikasvatukset hyvin sujuu, miulla on vasta alakutekijöissä. Tätä tuuliista mie ihmettelen miten kovaks äity ja taitaa viikon vielä tuulla, ennusteihen mukkaan! Ei oo meilläkään mittään ostoryntäystä tehty. Normaalit ostokset kerran viikkoon, harvennettaan tuota kaupassa käyntii jos tarvihtoo, uunii lämmitettään ja pakasteessa on ruokavarroo ja kuivia elintarvikkeitakin riittää. Mie helskyttelen kangaspuita ja ei kylillä lieruta, eikä isän luokse hoitokottiin männä. Maltti on valttii tässäkin assiissa. Kuunnellaan viranomasiin ohjeita ja nouvatetaan niitä! Mualaisjärjellä pitkälle pötkii ja hoitohenkilökunta kun terveenä vuan säilys noissa laitoksissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen! Se on juuri näin, nyt pitäisi antaa työrauha niille, jotka meistä terveistäkin pitävät huolta turvaamalla tavaraliikenteen ja terveydenhoidon ja kaiken muun mitä toimivalta yhteiskunnalta on totuttu saamaan.

   Poista
 5. Maltti on tosiaan valttia tässä koronavirusasiassa. Panikointi ei auta vaan täytyy vain pitää viranomaisten neuvot mielessä ja pyrkiä niiden mukaan toimimaan.
  Täälläkin ensimmäiset taimikylvöt ovat tehtyinä. Katsotaan kuinka lopulta onnistuvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa järki pysyisi mahdollisimman monen päässä mahdollisimman pitkään.

   Jänniä aikoja kylvösten äärellä, kevät on kaikesta huolimatta käsillä, niin paljon iloakin luvassa.
   Hyvää kasvua kylvöksillesi.

   Poista
 6. outoja, mut toisaalta aika odotettuja aikoja, viimeisestä pandemiasta on kulunut jo sen verran, et seuraavaa on odotettu jo tovi syntyväksi.
  tilanne ei hirveästi ole vaikuttanut omaan arkeemme muuten kuin konsertti- ja teatterireissujen peruuntumisina. voi tietysti viel huhtikuun loppuun suunniteltu hiihtoreissukin peruuntua, aika näyttää. kaupassa käymme normaalistikkin kerta viikkoon ja niin teemme jatkossakin. totta, nyt tarvitaan mielenmalttia ja toivottavasti säästytään ylilyönneiltä kuten kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sars ja muut ovat jääneet niin kaukaisiksi kun eivät ole meidän elämäämme rajoittaneet, nyt meni kerrasta pakka uusiksi.

   Holttia ja malttia tässä nyt tarvitaan eikä vessapaperia ja hanaviiniä joita nyt molempia hamstrataan.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com