lauantai 25. tammikuuta 2020

Täyskäsi ja onnekas osuma
Harvoin olen kurkkinut ja väijynyt tuvan ikkunassa yhtä uutterasti kuin parina viime viikkona. Erityisen tarkkaan olen vahdannut postimiehen kulkua. Eihän postimies yleensä mitään arjen valopilkkuja postilaatikkoon kanna, sähkölaskuja ja muita elämän (inho)realiteeteista muistuttavia juttuja vain. Vaan annas kun tulee tammikuu ja siementilausten kotiutumisen aika, silloin on hymy herkässä postin äärellä.

Onneksi en ole edes yrittänyt esittää hillittyä ja maltillista, ihan sovulla tunnustin olevani ns. helppo ja varma nakki, etenkin kun klikkaan itseni tiettyjen nettikauppojen valikoimaan. Tammikuisten talvi-iltojen pitkien ja hartaiden istuntojen tuloksena jemmassa on nyt viisi kirjettä vierailta mailta (mukaanlukien Pori ja Nämpnäs) ja minulla kipeä nettiniska.

Olisihan näitä siemeniä saanut mukaansa marketin käytäville ilmestyneistä telineistäkin, mutta valikoiman harras syynääminen ja mielikuvilla herkuttelu on osa kevään odotusta, se juttu. The Thing.

Kun viimeinenkin tilaus saapui, oli aika levitellä aarteet ihasteltavaksi. Varsinainen täyskäsi potenssiin viisi!Viime kesän odotukset ylittänyt ensimmäinen itse kasvattamani tomaattisato yllytti uusiin kokeiluihin. Lajikkeita tosin on nyt vähemmän. Paitsi chilejä on enemmän, mutta sehän on kokonaan toinen juttu.

Hajuherneitä minun ei pitänyt tietääkseni laittaa yhtä marketin hyllystä napattua pussukkaa enempää, mutta toisin kävi. Kiitos Kivipellon Sailan joka Instagramissa hehkutti aarteitaan. Eihän tämmöisen heikkoluonteisen eläjän pitäisi lähteä 'vähän vain vilkaisemaan', tulokset kun tiedetään. Ensi kesänä kasvatellaan myös hajuherneitä.

Pussukoissa on myös vuonankaali, mustakumina, kapris, muutama minulle uusi basilika, isolehtinen persilja, paljon samettikukkia, muutama uusi pioniunikkolajike, vähän erilaisia auringonkukkia ja varmaan vielä jotain muutakin. Väsään jossain vaiheessa listauksen kaikista yritelmistäni. Kurkut ja kesäkurpitsat ostan oman kylän taimistolta kesän kynnyksellä. Epäilemättä kevään reissuilta mukaan tarttuu purkki kavereineen.

Tälle viikonlopulle ohjelmoitu Tampereen reissu siirtyi minusta johtumattomista syistä ainakin viikolla. Äkillisesti ja yllätävästi vapautuneeseen aikaikkunaan on kohtuullisen helppo sisällyttää kylvöhommien aloittelu. Tällä kertaa aion olla oikein noheva ja panostaa taimien mukana kulkeviin lajiketietolappusiin, pelkkä nimi ei riitä kehnon muistini tueksi. Kirjallista faktaa pitää olla.

Opiskelu uuvuttaa
Talveeni on kuulunut pienimuotoinen, mutta armottoman tiivis opiskelu. Aamuisin klikkaan itseni sisään moodleen, suljettuun oppimisympäristöön. Siellä minulle ja muutamalle muulle valitulle opetetaan työelämän uusia digitaalisia käänteitä, tämän viikon ohjelmassa on ollut palvelumuotoilu. Hassu termi joka pitää sisällään paljon vanhaa tuttua asiaa ja yllättävän paljon uutta omaksuttavaa.

Koin erittäin hyödylliseksi erilaisten suunnittelun työmenetelmien kokeilun joiden tuloksena syntyi seuraavaa:Saatiin tehtäväksi ratkaista jokin vapaavalintainen ongelma ja ihan yllättäen oman ajatteluni keskiöön nousi keittiöpuutarha jota katselen työhuoneen ikkunasta päivittäin. Siis silloin katselen kun katse on pakko nostaa kahden näytön keskiöstä lepäämään. 

Sen verran laiska olen, ettei tullut mieleenkään kirjoittaa aloitusongelmaksi 'maailmanrauha', 'syöpälääke' tai 'ilmastonmuutos'. Niiden parissa puuhastelee ihan toisenlaiset asiantuntijat.

Lotus Flower -menetelmän nimi taisi olla enne ja kas, muutaman vapaata tajunnanvirtaa sisältävän puuhastelutuokion jälkeen eteeni oli ilmestynyt  kuvaksi tullut, melkein valmis keittiöpuutarhan remonttikäsikirjoitus. Totinen ihme (kenelle oli, kenelle ei) !

Ilmeisesti automaattikirjoitusilmiö piirsi kuvien keskelle tuommoisen hökkyrän, eikös olekin helppo kuvitella lukuisat hajuherneet kiipeämään kapistuksen seiniä pitkin, eipä?

Hommahan on aloittamista vaille valmis. Kävinkin jo silmämääräisesti mittailemassa alueella ja hienolta näyttää, äitienpäivänä voisi aloitella.

Näistä onnekkaista osumista innostuneena taidan laittaa parit lottorivit vetämään.Uuteen viikkoon lähdenkin piirun verran jännemmissä tunnelmissa, ties vaikka päivä paistaisi ja aurinko ihan oikeasti edes vilkaisisi henkilökohtaiseen risukasaani.  Niitä tuntoja puretaan nousuviikolla, toivottavasti aurinkoisissa merkeissä.

Onnekkaita osumia sinulle, missä lienetkin !


12 kommenttia:

 1. Mukana eläen niissä risukasavaiheissa. Toivotaan parhaita mahdollisia ratkaisuja.
  Tulevan kesän kasvatussuunnitelmat tulee hiukan kuin puskista. Tavallaan vielä suuntaudun elämään sydäntalven lepoa odotellen, niinkuin jotakin talviunta. Mieltä kyllä virkistää uuden kasvukauden ajattelu.
  Mielenkiintoista, antoisaa viikkoa, ystävähyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miitos Sirkku, lämmitti ❤
   Huomisen ravaan varmaan ihan hermona ympäri tölliä joten säästin chilikylvöt pyhähommiksi, onpahan edes vähäksi aikaa muita hommia.

   Sieltä se kevät tulee, ensi viikoksi tosin ainakin tänne itään on luvassa lunta ja pikkupakkasia. Lunta saisi kyllä sataakin, mustikka on hätää kärsimässä lumettomana talvena. Ja moni muu.

   Poista
 2. Samanlaisia postimiehen vahtihetkiä olen viettänyt itsekin ja lopulta tuli myös tuloksia. Siemenpaketti postilaatikossa ilahdutti kummasti.
  Noita hienoja huvimajoja ja härpäkkeitä käyn säännöllisesti ihailemassa Kasvihuoneilmiössä. Hintaa niillä on vain sen verran rutkasti, että toistaiseksi siintävät Kasvihuoneilmiön aslfattipihan lisäksi omissa unelmissa.

  Kiusaan sinua haasteella, jonka löydät täältä:
  https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/01/mina-puutarhurina-haaste.html
  Ota jos jaksat ja ehdit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset kylvöt on tehty, kuutta eri chilisorttia laitoin multaan, viisi siementä kutakin. Kaikki eivät idä kuitenkaan ja itäneistäkin jos pääsee valkkaamaan, korkeintaan pari kestää koulintavaiheen.

   Ovat kieltämättä aika arvokkaita nuo huvimajahäkkyrät. Onneksi tuo Kasvihuoneilmiö on täältä katsoen todella kaukana, eipä tule ainakaan heräteostoksena mitään hommattua.

   Kiitos haasteesta, otetaan työlistalle.

   Poista
 3. Mukava on siemeniä tilata ja sitten se vasta mukavoo onkin, kuhan postilaatikkoon tulloovat. Miulla on homma vielä osin vaiheessa ja en nyt mahottomasti tillookkaan, monista otin viimekesältä siemeniä talteen. Talavetuksessakin on monia lajia ja oon kellarissa aina käyny niitä kurkkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiva tutustua tarjontaan ja jalostaa lopulta oma ostoslista. Onneksi eivät ole kamalan kalliita ostoksia.
   Mulla on kanalassa talvetuksessa muutama ruukku ja pionit tallissa, pitääkin kurkata taas mitä niille kuuluu, kohtahan ne saa jo kantaa kasvihuoneeseen... pari kuukautta vain jos malttaisin odotella.

   Poista
 4. Olipa kiva postaus. Sinulla onkin ensi kesän puutarhasuunnitelmat jo pitkällä, kun saat jo ihailla siemenpusseja. Minulla nuo ajatukset ovat vielä ituasteella. Kiva kun opiskelut innostavat. Minäkin tein syyspuolella opiskeluhommia moodle-alustalla, olin Karelia-amk:n valokuvauksen etäkurssilla. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiutos Anneli.
   Nyt on chilien eka kylvö itämässä, tästä se taas lähtee.

   Oi että kun en huomannut tuota valokuvauskurssia, olisi kyllä niin tarpeellista vähän opetella minunkin. Opiskelu on kivaa ja tässä on kyllä kivoja jatkojuttujakin viritteillä, saa pitää peukkuja.

   Oikein kivaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Tuttua on tuo harras siemenlajikkeiden valinta ja odotus paketin saapumisesta!
  Hauskaa, että ideat sinkoilevat keittiöpuutarhan suhteen, siitä tulee varmastikin ihana. Onnea opiskeluun ja muuhunkin jännittävään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohdullista, ettei ole yksin ihminen näissä kevätkuumotuksissaan. Vertaistukea on parilla klikkauksella heti tavoitettavissa täällä Blogistaniassa.

   Jep, onnea tarvitaan. Onnellisia sattumuksia sinullekin alkavaan viikkoon.

   Poista
 6. Hienolta näyttävät suunnitelmat, minäkin olen ahertanut keittiöpuutarhan suunnittelun kanssa.

  Näin aloittelevana puutarhurina minua kiinnostaisi kuulla käytännön vinkkejä, esimerkiksi, että käytätkö kasvilamppuja vai pärjääkö ilman ja mistä kannattaa tilata siemeniä sitten joskus (tänä vuonna paikkakunnan tarjonta riittää näin alkajaisiksi).

  Opiskelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en käytä kasvilamppuja taimille vaikka varmaan pitäisi. Yritän vain pitää hengissä niitä surkeita taimenruippanoita jotka olen saanut itämään. Monta visiittiä kompostille yleensä joutuu tekemään ja uusia kylvöjä myös.

   Ihmeen elinvoimaisia nekin kurjat ovat olleet kun ihan satoon saakka viime kesänä pääsin.

   Hurjan hyvä valikoima on ainakin ruotsalaisella Impectalla, sen siemenet ovat Suomessa myytyinä aikaslailla kalliimpia. Toinen varma ottipaikka on Runåbergs frö, luomusiemeniä. Kotimaisista Hyötykasviyhdistys mielestäni parhaimpia. Tomatoedeniltäkin olen joskus tilannut.

   Kiitos, jänniä aikoja elellään ja opiskelu on kyllä aina yhtä mukavaa.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com