maanantai 6. tammikuuta 2020

Haluan kohtuullisuutta


Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi -ja muita mainoita perinneasioita on koottu tänne: Tunturisusi.

Näin on päästy Loppiaiseen joka ainakin minulle päättää joulun. Itsenäisyyspäivästä aloitellaan adventin iloja ja tähän loppiaisiltaan lopetellaan. Talvi toki jatkuu, nyt pusketaan härkäviikkoja vähemmäksi ja talvea kohti kevättä.

Jo ennen vuodenvaihdetta jäin useammankin blogitekstin luettuani pohtimaan omaa vuosikatsaustani. Koska bloggaaminen on enemmän tai vähemmän oman navan julkista kaivelua, julkaisen loppiaisen lopuksi omia pohdintojani.

Aloituskuva liittyy vahvasti asiaan. Tuommoinen 'haluan ja oman etunimen eka kirjain* -googlehaku putkahti esiin siellä sun täällä ja pitihän se itsekin kokeilla, yllättäviä ajatuskulkuja tuommoinen hakuehdotelma poikii.

Haluan erota. No en. Tällä kokoonpanolla on menty jo hyvän matkaa yli 20 vuotta, miksipä tuota nyt muuttamaan. Eikä oikein mitään muutakaan semmoista sidosta ole josta erota tahtoisin.

Haluan että aiempaa passia jne... mitäpä minä sillä tekisin. Uusi on voimassa ja kuvasta huolimatta sillä toivottavasti pääsee sekä maasta pois, että tarvittaessa takaisin.

Haluan elää. Päivä päivältä tuo tunne vahvistuu. Kuluneeseen vuoteen kuului valitettavasti monta surullista päivää jolloin elämänhalu oli varsin heikko. Tämän päivän hentoiseen toiveikkuuteen on kuitenkin päästy ja hyvä niin.

Haluan erakoitua. Tunnustan. Olen monellakin määritelmällä (ainakin osittain) introvertti. Kaikenlaiset kolhut ja ruhjeet joita elämässä on saatu, ovat vahvistaneet haluani vetäytyä säännöllisin väliajoin yksinäisyyteen. Se tuo kaipaamaani rauhaa, hiljaisuutta ja tyyneyttä. Viihdyn toki ihmisten parissakin mutta kaipaan omaa ilmaa. On ihan eri asia olla yksin kuin yksinäinen.

Haluan erota kirkosta. Väärin, en halua. Vaikka kirkossa kulkemiseni on varsin minimaalista, tunnen kuitenkin vahvasti turvallisuutta, lämpöä ja yhteisöllisyyttä aina kun astun kirkon ovesta sisään. Ihan sama missä maassa ja mihin kirkkoon.

Haluan eläkkeelle. No niin, kaksipiippuinen juttu. Toisaalta olisin jo ihan valmis keskittymään täysillä kaikkeen siihen, mitä olen suunnitellut tekeväni eläköidyttyäni. Yhteiskunta on kuitenkin toista mieltä. Vaikka minulla ei ole ollut vuosiin vakituisen työsuhteen mukanaan tuomaa sosiaaliturvan verkostoa (lainsuojaton pienyrittäjä), minun katsotaan kuitenkin olevan vielä täydessä kikyiskussa vaikka työmarkkinoiden määrittelemä 'parasta ennen' ikä meni jo. Eurojackpot -voitolla eläkkeelle, sitä odotellessa pitäisi vielä sinnitellä.

Haluan erota miehestäni. Edelleen en. Mielessä on kyllä käynyt, mutta miksipä se muuttuisi. Uudet ihmissuhdekuviot eivät enää houkuta, entisissäkin on yhden ihmisen ihmeteltäväksi ihan tarpeeksi.

Haluan eutanasian. Joo, varmaan sitten jos ollaan ihan toivottomassa tilanteessa ja 'eletään' väsytystaistelua kivun ja kurjuuden kesken. Ihminen on kuitenkin aina se jolle jää mustapekka käteen.

Haluan elämäni takaisin. Nytpä menee syvään päähän. Onhan tässä totisesti (ja välillä vähemmän totisesti) eletty, hetkittäin ihan hengästyen elämän käänteistä. Joitakin mutkia toki voisin oikoa ja joihinkin oikeasti hyviin hetkiin jäädä lillumaan. Yhtään tehtyä päätöstä, sanottua sanaa ja mitään muutakaan ei enää takaisin saa vaikka miten tulisi järkiinsä tai toisiin ajatuksiin. Olkoon sitten niin.

Haluan exäni takaisin. Kepeät mullat sille suhteelle, kauan sä tinasit kunnes kolvisi kylmeni ja niin ees päin. En kyllä halua sen aikaista itseänikään takaisin, olin nimittäin aivan harvinaisen naiivi, itsekeskeinen ja hölmö ihminen. Toivottavasti nykyminä on edes piirun verran parempi versio.

---

Se menneestä ja entisestä, aina olen itse itseäni kiittänyt ja kiitosta on riittänyt.

Vuodelle 2020 en ole lastannut kovinkaan kunnianhimoisia tavoitteita, kohtuullisuus kaikessa olkoon nyt alkaneen vuoden otsikkona ja tavoitteena, eiköhän se riitä.

Kohtuullisen hyviä päiviä ihan kaikille meille.


Peeääs...
tästäpä voisi viritellä pientä haasteen tapaista kiertotehtävää. Mikäli uteliaisuutesi heräsi tuohon googlen haluan -kokeiluun, tee se ja kirjoita ehdotettujen asioiden perusteella postaus. Mikäli lähdet tähän hömppäilyyn, käy vinkkaamassa tännekin. Näitä on aika kiva lukea.


10 kommenttia:

 1. Kiva idea hetkille, jolloin tekee mieli postata, mutta pää on tyhjä aiheista. Niitähän on näin talviaikaan. Saatanpa toteuttaa, vaan en ihan heti. Ensin ajattelin hoitaa matkapostaukset pois alta.
  Kohtuullisuus on oiva tavoite alkaneelle vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapaasti saa napata ideasta!
   Jatka vaan matkapostaustasi, pääsee itsekin virtuaalireissuun.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista tutustua sinuun tällaisen postauksen kautta. Sinulla on hyviä elon ja arjen tuomia/jalostamia ajatuksia.
  Kohtuullisuus kaikessa on loistava tavoite vuodelle 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla.
   Tässä äärimmäisyyksien maailman ajassa on minusta turvallista pysytellä kohtuullisesti maltillisena, eikä minusta oikein ole eturivin aktivistiksi missään asiassa. Olipa kyse ruokavaliosta, autoilusta, politiikasta, uskonnosta tai mistä tahansa. Fanaattisuuden ja ehdottomuuden takia on paljon savuavia raunioita.

   Poista
 3. Olipa kiva postaus, kiitos tästä. Olet kivasti kiinni tässä maailmassa ja arjessa. Kohtuullisuus kaikessa on hieno periaate. Saatanpa minäkin tarttua tuollaiseen vuosikatsaukseen. Mukavaa tammikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli 😊
   Ja kiitos samoin, kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
 4. Ai hitto, meinasin jo innostua postausideasta. Mutta kun google näyttää vain "haluan muuttaa pois kotoa" "haluan miestä koko ajan" ja sen jälkeen tasoo: haluan malaysia, haluan maksud, haluan media group... Tulis lyhyt postaus :D -Marra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla aiheillahan repisi aika vinhan postauksen !

   Poista
 5. Olen kuin kissanpentu aina utelias. Hauskoja vaihtoehtoja tuli - mikä ihmeen puppugeneraattori siellä keksii sanoja peräkkäin? Pakko postata... kiitti vinkistä!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com