maanantai 18. helmikuuta 2019

Kauheat karistajaiset
Sunnuntaiaamuna heräsin aivan kamalaan tuulen mylvintään. Meidän makkari on talon yläkerrassa, eteläpäädyssä joten tuuli ulvoi etelän, lounaan suunnalta ja osui suoraan torpan nurkkapieleen.

Ottoponikin kummasteli keliä ja mietti tovin astuako tuuleen ollenkaan, ihan selväsi sitä houkutti oman karsinan pehmeä purupatja myrskytuulta enemmän. Ponit päätyivät kuitenkin ulos aamuheinilleen. Jotka nekin lentelivät ympäri tarhaa. Onneksi ponit eivät lennelleet.

Myöhemmin koirapoikain aamu-ulkoilun aikaan pihan näkymä oli kuvien kaltainen. Varsinaiset kevätkaristajaiset!

Salava on ihana puu, mutta kyllä se on varsinainen roskaajakin. Paksuja lehtiä saa haravoida keväisin ja syksyisin kyllästymiseen saakka ja sitten on nämä kuivat oksat joita kyllä riittää.

Niin ja meillä on yhteensä kymmenen salavaa...Tälle päivälle on luvassa lumisateita, joten enimmät roskat ainakin pihateiltä on pakko kerätä talteen ennen sateita ja lumiauran tuloa. Josta voikin päätellä, että Iso-J lähtee reissuun. Se on kyllä muuttumaton vakio. Onneksi sentään katoilta alas rojahtaneet lumet on siivottu.

Näitä karistajaisia kuuluu kevääseen ja sikäli se on ilmiö, jota tervehdin ilolla.

Ihme muuten, että sähköt pysyivät räpsymättä ja katkoksitta koko tuulisen päivän.

Uteliaisuuttani kokeilin miten avokadon siemen lilluu vesilasissa. Liki kaksi viikkoa siihen meni, että ensimmäinen juurentynkä työntyi esiin. Katsotaan nyt, miten se tuosta kehittyy ja jossain vaiheessa varmaan pukkaan koko hässäkän multiin. Pitääköhän siemen peittää kokonaan vai osittain?

Näillä lähdetään uuteen viikkoon, mukavaa viikkoa sinulle !
10 kommenttia:

 1. Niinpä, salavat on tuommosia. Meiltähän meni 4 salavaa edellisenä talvena Ihan katkipoikki. Niihin tulee niin paljon kuivia oksia, jotka sitten katkeilee. Sahattiin ne "luudiksi", saa uusi omistaja tehdä niille nyt mitä haluaa.
  En osaa sanoa tuosta siemenestä, on aikaa kun joskus kasvattelin niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mielipiteitä hyvin voimakkaasti jakava puu... minä tykkään, enimmäkseen.

   Avokado saa vielä pukata juurta vesilasissa.

   Poista
 2. Meilläkin on karistajaiset olleet ja tänään vielä jatkot! Salavia meillä on pihan perillä, joten oksanpätkät eivät haittaa ja putoavista lehdistä on vain iloa, saavat jäädä niille sijoilleen joka vuosi. Varmaan eläimiäkin ihmetyttää kun tuuli ulvoo ja pellit katolla kolisee, ei ulos ole silloin kiva mennä. Saas nähdä millainen määrä lunta tulee, ikävästi kaljaman päälle, toivottavasti hiukan liukkaus helpottaisi!

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut plussalla monta päivää eli kevät edistyy!

   silti saa ja pitää olla tarkkana pihalla kulkiessa. Mummolle laitetaan hiekoituskuppi mukaan aina kun meinaa pihalla edetä..

   Poista
 3. Kyllä on puhuria ja roskia ja lunta ja vettä ja räntää ja liukasta riittänyt. Ihana apulainen sinulla, minulta loppui avokadossa sinni kesken ja nakkasin roskiin, kokeilin pari vuotta sitten, mielenkiinnolla odotan miten onnistut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apuriksi Lellusta ei ole, se vain touhuaa ja tuottaa iloa, tärkeä homma sekin.

   Avokado on ihan hassu kokeilu, sattui sopivasti kivi pyörähtämään leikkuulaudalta syrjään.

   Poista
 4. Salavat ovat melkoisia roskaajia, eli pihapuina siksi vähän hankalia. Mutta onhan ne tosi nättejä kesäisessä kukoistuksessaan. Kuin jätttimäisiä parsakaaleja.

  Muistaakseni avokadon siemen haudataan puoleksi multaan, mutta muistikuva on kyllä hatara. Voin olla väärässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salavat ovat minulle olleet aina silmäämiellyttäviä puita ja juuri niiden vuoksi ihastuin Torpan pihaan niin kovin silloin aikoja sitten. Vaativat paljon tilaa ympärilleen.

   Minulla on nyt Äitikullan käyttämättä jäänyt tabletti tässä päivitysvälineenä ja on tämä ihan toivoton vekotin. Onneksi saan oman läppärini takaisin loppuviikolla.

   Poista
 5. Hurjat kelit teillä. Salavia on meilläkin. Avokadosta sanoisin sen että monien innokkaiden yritysten jälkeen parhaaksi huomasin laittaa siemenet leveä puoli alaspäin kosteaan multaan (pidetään siis kosteana alati)ja hups: joku versoi suiposta päästä ja joku kasvatti juuren tylpästä päästä :D

  VastaaPoista
 6. Kevät on täällä meillä erittäin jännää aikaa, etenkin säiden puolesta.
  Saa nähdä koska tuo minun avokadoni pukkaa juuren lisäksi vartta.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com