perjantai 2. lokakuuta 2015

Sanonpa nyt kuitenkin

Kuva netistä hakusanalla syyrialainen äiti

Se on nyt sillä lailla, että minullakin on mielipide tästä maatamme ravisuttavasta turvapaikanhakijapakolaissotaorpowhatever -tilanteesta. En ota kantaa YK:n rooliin, en suurvaltojen keskinäisiin pullisteluihin ja sivuutanpa ihan kylmästi myös arabimaiden keskinäiset ja sisäiset kähinät. Nyt kirjoitan hädästä.

Tornion ja monen muun raja-aseman kautta maahan tulee satoja, lähinnä irakilaisia ja somalialaisia nuoria miehiä hakemaan turvapaikkaa. Se on fakta jonka kuka tahansa voi tarkistaa päivän uutisvirrasta. Syyriasta tulevien sotaa pakenevien ja kiintiöpakolaisten määrä on murto-osa.

Faktoja ovat myös ruokakapinat, patjakapinat ja yleinen nurina olojen ankeudesta, Suomi onkin huono maa, tupakka maksaa paljon ja se pitää maksaa itse, Falafel annos maksaa 7 € ja turvapaikkahakemuksen käsittely kestää kuukausia.

Faktaa ovat myös valitettavat uutiset pakolaisleireillä ja turvamajoituksissa tapahtuvista naisten ja tyttöjen ahdistelusta ja suoranaisesta väkivallasta. Näitä kaikkia asioita ovat kommentoineet poliisit ja viranomaiset. Faktaa ovat myös naisiin ja tyttöihin kohdistuneet katuahdistelut, päällekäymiset ja vonkaamiset. Kahnaukset paikallisväestön kanssa kylän raitin yössä ainoan baarin sulkeuduttua. Faktaa on moni muukin, mm. se, että vaateapulahjoituksina annettuja paketeissa olleita upouusia t-paitoja ja muita vaatteita on käytetty -kyllä- persauksen pyyhintään.

Suoraan sanottuna, minusta tuntuu nyt siltä, että meillä on täällä vähän väärää porukkaa, väärin perustein turvaa anomassa. Ehkä olen skeptinen, omasta mielestä tosin realisti, kun sanon, että tästä porukasta monikaan ei oikeasti halua hankkiutua sisään suomalaiseen yhteiskuntaan vaan napsia rumasti sanoen rusinat pullasta.Ei minua riso heidän älypuhelimensa tai setelitukkonsa, toki heille on annettu perheen kaikki rahavarat mukaan kun poika on lähetetty petaamaan perheelle parempaa elämää kauas kylmään pohjolaan.

Minua äitinä ja veronmaksajana riipoo aivan luokattomasti tämä ylimielisyys joka on nähtävissä näiden 'pakolaisten' asenteista, eleistä ja ilmeistä, valituksesta ja jonninjoutavasta marinasta. Ei, ei heidän tarvitse vesissä silmin kiitellä suomalaisia saamastaan turvasta, puhtaasta vedestä, lämpimästä ruuasta ja pommittomasta ilmatilasta. Minä vain oikeasti toivon, että poliittisilla neuvotteluilla saadaan pakolaisapu kohdennettua niille, jotka suojaa ja turvaa oikeasti tarvitsevat.

Nuo hyvinsyöneet pojat voivat ehkä asettua asumaan hotellioloihin lähemmäs kotimaataan ja järjestellä sieltä perheelleen parempia oloja. Minä haluan sotaa paenneet perheet, äidit ja pienet lapset turvaan parempiin oloihin.

Hätämajoituksissa ja odottelukeskuksissa on varmasti myös niitä, jotka tulevat pärjäämään maassamme hyvin. Tekevät itse oman bisneksensä, maksavat elämisensä, kouluttavat lapsensa ja nauttivat siitä mitä tämä maa voi tarjota. Siellä on toimittajia, lääkäreitä, opettajia, rakentajia. Heidät pitäisi saada seulottua selville vesille ensin. He lähettävät oikeanlaista viestiä sinne mistä lähtivät, Suomi ei ole Paratiisi. Suomessa pärjää kovalla työllä ja täällä annetaan lapsille tasa-arvoinen mahdollisuus opetella lukemaan, käymään koulua ja elämään osana yhteiskuntaa. Loppu on hyvin pitkälti yksilöstä itsestään kiinni.

Minäkin autan, mutta toivon, että apu menee oikeasti niille, jotka sitä henkensä kaupalla odottavat.

Tämä ei ole vihapuhetta, tämä on minun mielipiteeni.
24 kommenttia:

 1. Minä itse olisin sitä mieltä, että nostetaan kiintiöpakolaisten määrää ja haetaan ne kiintiöpakolaiset pakolaisleireiltä, ihmisiä joilla on UNHCR:n pakolaisstatus. Siellä on naisia ja lapsia, ja leskiä, joiden elämäntilanne on tosi tukala noissa kulttuureissa. Irak, Iran ja Somalia voidaaan ihan hyvin määritellä turvallisiksi maiksi, vaikka sielllä osassa onkin levotonta.

  Tosin tuohon Oulun ruokakohuun täytyy sanoa, että iltalehden mukaan siellä ei saa lounasta lainkaan, toisin kuin muissa sellaisissa paikoissa, joissa on valmis ruoka. Jos majoituspaikassa on mahdollisuus, he saavat itse laittaa ruokansa - ja vähän enemmän rahaa siihen.

  Tunnen sekä hyvin kotiutuneita pakolaisia (chileläisiä, vietnamilaisia, kurdeja, azereita, ja siinä porukassa on hammaslääkäreistä lähtien esim. henkilö, jolla jäi opinnot kesken kun kansallisuuden vuoksi joutui vainotuksi ja pahoinpidellyksi). Sitten tiedän, että täällä pystyy olemaan kymmenen vuotta oppimatta kieltä niin, että selviää (täydellisesti ei tarvitse puhua), tai luku- ja kirjoitustaito jää saavuttamatta. Ja samalla johtava maahanmuuttajien sosiaalityöntekijä kehuu lehdissä, ettei hän ymmärrä, miksi ihmisillä on vastustusta. Itse olen valvonut kerran kaksi vuotta joka yö, osallistunut afrikkalaiseen perhe-elämään kaksi vuotta, kun yläkerran naapurit olivat sieltä päin. Isännöitsijälle valittaminen auttoi aina lyhytaikaisesti. Kotouttaminen ei toimi.

  ---
  Luin tänään Oivan Ohjeene Iltalehdestä, ohje päänsäryn parantamiseks 125 vuoden takaa. Kallista päätä, ja kaada rommia sen puolen korvaan, jota särkee (vain oliko se päin vastoin?), odota kunnes rommi on haihtunut. Vaihtoehtoisesti voit hieroa sitruunaa ja rommia ohimoihisi. Kokeillaanko?

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just tuota pakolaisstatuksen JO saaneita minäkin lähtisin ensin auttamaan.

   Omaankin tuttavapiiriin kuuluu monenlaista tallaajaa, osa kantasuomalaisia, osa mamujuurisia (kuten itse venäjänkarjalaisen maamoni kautta), osa idästä osa lännestä ja tietysti etelästä tulleita. On tehty töitä, eletty naapurina, on oltu sukua, ystäviä, kavereita. Nämä, keitä parhaiten tunnen ovat kotoutuneet hyvin.

   Toki entisessä asuinkaupungissa näin runsain mitoin myös niitä, jotka eivät osoittaneet pienintäkään halua kotoutumiseen. Oli koirien kivitystä ja muuta ei-toivottua käytöstä kuten naapurissa asuneen naisen asuntoon tunkeutumista koska hän oli 'houkutellut'.

   Että tuo käsite 'mamu' on vähän väärän mielikuvan antava. Sekalainen on sakki ja mukaan mahtuu monenlaisia ihmisiä.

   Minä voisin vaikka tuota rommiohjettakin kokeilla, posti ei vieläkään tuonut toivottua kirjettä Kuopijosta. Särky jatkuu. Tänään oli aamulla pakko doupata särkylääkkeellä, sain nukuttua sen avulla vähäsen.

   Pirtuhaude ohimolle? Valuneita tippoja voisi sitten aina lipaista kitaansa, olisi ainakin hilpeämpi sairastaa.

   Poista
  2. Siinä olisi vielä sekin etu, että tätä turvapaikanhakuprosessia ei olisi. Muistan lukeneeni jostain, että Suomi on lopettanut säästösyistä oman edustajansa lähettämisen pakolaisleireille, josta kiintiöpakolaiset on aikaisemmin valittu. Siis suomen edustaja on ollut valitsemassa niitä henkilöitä, jotka otetaan tänne. Nyt se tehdään jotenkin toisin, huonommin. En tosin tiedä, jäädytetäänkö kiintiöpakolaisten ottaminen, kun turvapaikanhakijoita on niin paljon.

   Kuvailemasi esimerkit ovat kyllä tuomittavia. Mulla on kaveripiirissä marokkolaisia miehiä, naimisissa suomalaisten naisten kanssa - ovat hyviä ruuanlaittajia nämä miehet ja perheissä on lemmikkikoirat - miehen uskonnollisesta taustasta huolimatta. Koska maassa maan tavalla ja ihminenkin voi muuttua. Ja ovat tottuneet siihen, että vaimolle ei ryppyillä. Yli 20 vuotta yhdessä parhaimmillaan. Siihen ei pysty moni suomalainenkaan pariskunta.

   Minä kyllä neuvoisin nauttimaan ihan sisäisesti, rommit ja muut. Mutta, jos hankkii ns kamalan kankkusen, niin voittaisiko/peittäisikö se migreenin?
   OP

   Poista
  3. Tiedätkö, en oikeasti aloita väkiviinojen juomista edes lääkinnällisessä mielessä. Tähän ei enää sikapahaa kohmeloa tarvita. Tuo ulkona ujeltava myrskytuuli tekee hassua naamalle, koko oikea puoli on ihan tunnoton.

   Ja kyllä, maassa maan tavalla ja parhaimmillaanhan nämä liitot toimivat paremmin kuin meikäläisten.

   Tässä ollaan nyt jännän äärellä, lähteekö sähköt ja jos lähtee niin milloin. Meidän alueella on nyt reilu tuhat taloutta pimeänä, seuraan PKS:n vikakarttaa ja on ihan ajan kysymys milloin meidän muuntaja ottaa osumaa.

   Poista
 2. Jep - asiallisestakin kritiikistä saa äkkiä rasistin leiman. Mutta ei mene jakeluun, että Oulussakin tehdään pakolaisille paremmat ruoat ja isommat annokset kuin lapsille, opiskelijoille ja vanhuksille ynnä kaupungin työntekijöille. Ja siitä napistaan suorastaan aggressiivisella tavalla ja julkisuutta manipuloidaan. Näytillä olleesta annoksesta oli jätetty naudanlihakastike ja salaatit sekä muut lisukkeet pois.

  Samalla työttömät ja pienellä eläkkeellä olevat syystäkin katkeroituvat, kun oma isänmaa eriarvoistaa hädänalaiset. Kotimaan vähäosainen itkisi ilosta, jos lautasella olisi edes joskus lihaa.

  Vastaanottokeskusten lähikaupoista haetaan sipsit ja oluet, ohikulkevat naiset hätyytellään ja teinityttöjä ei uskalleta päästää ulos ilman vartiointia. Auttaa pitää, mutta jossain menee raja. Minä olen tarkistanut humanitäärisen kantani näiltä osin. Rasisti en todellakaan ole, eikä tätä tekstiä voi rinnastaa vihapuheisiin.

  Maassa maan tavalla. Nälkäinen syö vaikka mitä, varsinkin kun ilmaiseksi tarjotaan. Naisella on täällä ihmisarvo. Pahasti löi korville irakilaismiehen esittelemä ohra-riisi-annos, sen olisi voinut siis syöttää vain koiralle tai naiselle. Ja koira on heille saastainen eläin. Sekin ensin kuin nainen.

  Olen puhunut. Tai siis kirjoittanut. Mieleen on jostain syystä tullut vuosia sitten lukemani Nostradamuksen ennustukset. Niin pirun epäselvästi tulkinnanvaraista tekstiä, mutta Lähi-Idästä povattiin islamin nousu ja Euroopan valloitus, jossa valtavat masssat ihmisiä lähti sodan ja nälän vuoksi maistaan. Ennustuksen mukaan Saksa (tekstissä Preussi) pysäytti aggressiiivisen nousun ja pelasti Euroopan. Sitten tuli rauha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, mitä sanoit naisten kohtelusta: naisia ja tyttöjä pitää kunnioittaa, ja heidän koskemattommuutensa sekä oikeutensa taata.
   Onhan se nähtävissä, etttä maat, joissa on millä tahansa hyvinvoinnin mittarilla hyvät sosiaaliset olot, myös naisten asema on hyvä.

   OP

   Poista
  2. Tita, tiedän varsin hyvin tuon epäoikeudenmukaisuuden tunteen mikä paikallisissa herää kun hyvinsyöneet, rempseät nuorukaiset tepastelevat kylänraitilla. Tästä meiltä reilut 100 km pohjoisen suuntaan on Lieksa ja siellä on sekä hyvää, että ihan kauhean pahaa.

   Suuri työttömyys, olisi pakko lähteä työn perässä kotoaan kauas tai jäädä ja sinnitellä pätkätöillä tai yrittää haalia leipä pöytään vaikka leipäjonosta. Siinä ei paljoa jaksa iloita hyväosaisuudesta (syntynyt maahan jossa on rauha) kun laskee pullokuitteja viikonlopun ruokaostoksia varten.

   En viitsinyt kirjoituksessani mainita tuota vertausta koirasta ja/tai naisesta... raivostuttaa niin paljon.

   Poista
  3. Sitä minä myös kovasti yritän ymmärtää, kuinka voidaan puhua ylpeydestä ja kunniasta, samalla kun on ihan ok kivittää naiset ja tytöt kuoliaaksi jos on syytä epäillä siveettömyyttä. Vaikkapa niin, että kyseessä on raiskauksen tai muun väkivallanteon uhri.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu postaus! Kyllä pistää vihaksi pakolaisten narina. Olisivat tyytyväisiä, että heidän henki kultaansa ei täällä uhata ja ei heidän nälissään ja kylmissään täydy olla. Miten he kuvittelevat, että yht äkkiä tällaiselle sakille revitään täydelliset asumukset täydellä palvelulla! Missä on kiitollisuus ja nöyryys!?! Yksi pakolaisista sanoi, että jos hän palaa kotimaahansa, hän joutuu vankilaan; eli kyllä näiden olisi kuulunut jäädä kotimaatansa puolustamaan! Jos olisivat näin tehneet ja laittaneet vanhukset, naiset ja lapset matkaan, niin meidän katon alla olisin kyllä ollut lapselle tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Myytippa (aina yhtä suloinen tuo sinun nimimerkkisi).
   Niin, toimiva lämmön- ja sähkönjakelu, juomakelpoinen hanavesi ja yhteiskuntarauha ovat kieltämättä meillä arjen luksusta jota ei ehkä voi ymmärtää saati arvostaa ennenkuin ne on menetetty. Siksikin minusta tuntuu hieman ylireagoinnilta eräiden maahantulijoiden kommentit ankeista oloista. Emme me voi ilmastoamme (onneksi) suuresti muuttaa, emme voi vaikuttaa säähän. Ja kansanluonnekin etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella on pikkuisen arempi, ujompi ja vähän varautunutkin. Tosin itse, Espoosta maalle muuttaneena siellä minä pelkäsin enemmän kuin täällä maalla. Täällä on ihan peruskauraa jos karhunpaskat löytyy tienlaidasta tai kettu kuljeskelee kuseksimassa pihapiiriin ja haukkuu kanalankulmalla.

   Espoossa sai olla enemmän varuillaan, ihmisten takia.

   Poista
 4. Syyrian tilanne on kuitenkin tosi onneton, ei ketään/mitään järjellistä, kenen riveissä sotia. Tänään naapuri saattaa kuulua joukkoon x ja huomenna joukkoon y. Sisällissodat ovat sikäli hankalia missä maassa tahansa, siksi että välttämättä ei ole sitä laillista tahoa, joka käyttää (pakko/poliittista) valtaa, ei ole selkeää ulkoista vihollista, jota vastaan puolustaa maataan, pakolaisstatusta voi olla vaikeampi saada, naapurimaat suhtautuvat miten mikäkin.

  Ja sitten, turvapaikanhakijoiden joukossa on oikeasti todella traumatisoituneita, ja pahaa kokeneita ihmisiä, sellaista, mitä me ei osata kuvitellakaan. Toivottavasti nämä saadaan seulottua haastatteluprosessissa niistä jotka olisivat enemmän siirtolaisia kuin pakolaisia.


  Ihmisarvo ja -oikeudet eivät saisi toisaalta myöskään määräytyä sen mukaan, kuin söötti tai halittava kohde on. Kidutettu ihminen ei sitä ole. Niitäkin Suomeen on turvapaikanhakijoina ja pakolaisina tullut. Vanhukset taas kuolevat välille, eivätkä kestä matkan rasituksia, toisaalta moni heistä saattaa asua syrjäseuduilla, joissa voi olla vähemmän levotonta. Naisten tilanne on pahentunut lähi-idässä ja osissa Afrikkaa. näiden levottomuuksien myötä.

  Pakolaisuuden syynä voi olla myös vaino poliittisten mielipiteiden vuoksi, vaikka varsinaista sotaa ei olisikaan. Epätyydyttävät poliittiset olot (tähän voitanee laskea osa Somaliasta, Irak ja Iran sekä Eritrea, josta on myös tullut turvapaikanhakijoita) ei yksistään riitä turvapaikan/pakolaisstatuksen saamiseen.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onnettomiahan ne Arabikevään kansannousun seuraukset enimmäkseen ovat olleet. Rikkaat naapurimaat kuten Saudi-Arabia eivät ota pakolaisia vastaan. Auttavat ilmeisesti siellä seudulla rahallisesti. Ainakin toivon näin.

   Aina täytyy muistaa, että Syyrian ja lähimaiden kaaos on aina jollekulle taholle tuottoisa bisnes, aina joku hyötyy kun ei ole selkeätä valtiota jota johdetaan järjellisesti.

   Sitä minä en varmaan ikinä ymmärrä miksi rauhanturvajoukkoja ja erilaisia avustusjärjestöjä kohtaan tehdään pommiattentaatteja, ammutaan vapaaehtoisia auttajia (ne suomalaiset naiset esimerkiksi) ja estetään avun vienti sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

   Ei voi ymmärtää pohjolan lapsi, ei.

   Poista
  2. Saudi-Arabia ei houkuttele, koska se edustaa äärimmäisen tiukkaa islamin tulkintaa - ja sitä ovat esimerkiksi Isisiä karkuun lähtenee paossa. Taitaa olla vielä eri suuntaus kuin Irakissa/Iranissa jne. Shiiojen ja sunnien (alaryhmineen) jännitteet ovat sekä uskonnollisia että poliittisia. Itse tunnen aika paljon muslimimaista tulleita ateisteja, jotka ovat lähteneet pakoon, myös siirtolaisiksi, esim Marokosta & Egyptistä, tiukkaa uskonnollisuutta. Vapautta kaipaavat monet, siinä on vain ongelma, että on länsimaissa on tietyt rajat, joita he eivät ole oppineet, ja niistä pitää itse pitää kiinni, esimerkiksi naisten ja tyttöjen koskemattomuus. OP

   Poista
  3. On se kyllä hitollinen soppa tuokin. Veli veljeä vastaan ja koston perinne jatkuu sukupolvesta toiseen.

   Pitkäänhän sitä Suomessakin on haudottu oman sisällissotamme perintöä, ehkä nyt viimeinen sukupolvi alkaa sen jo jättää taakseen. Eipä tulisi mieleenkään lähteä kivittämään mummolan naapurin talon ikkunoita kun sen talon esi-isät sattuivat olemaan punaisia. Eikä tullut isävainaallekaan. Päivääkin osasivat sanoa, ainakin pyhäisin kirkossa jos isovanhemmat eivät nähneet.

   Poista
 5. Haasteellista on, monessa mielessä. Komppaan Titaa ja Hirnakkaa sen suhteen että ei ole oikeutettua narista Pohjois-Suomen pakolaiskeskuksissa. Voi ottaa kamansa ja tepsuttaa ihan itse rajan yli Ruotsiin ja sieltä vaikkapa takaisin kotikonnuilleen. Todennäköistä on että Maahanmuuttovirasto avustaa Asian suhteen maiden turvallisuusstatuksen tarkastamisen jälkeen. Ja totta, Suomi on kallis maa, jokaiselle meistä, joten ns. elintason Etsijät tippuvat nopeasti kelkasta. kotoutumiskorvauksella ei kovin paljon biletetä Turussa tai Tampereella...Anyway, kultaturbaani on kiikutettu Bagdropiin, kello soi kolmen jälkeen, vielä pitäisi hoitaa muutama työasia. Postinkantajan suhteen, älä odottele kovin kauan, soita DickDock Hillille ja tarkasta neuron klinikasta lähetteen tilanne ja soita sen jälkeen KYS:in Neurokeskuksen jonohoitajalle. Tuttavan puolison lähete hyytyi keski-suomalaiseen lähetekäytäntöön ja hoito järjestyi soittamalla Neurokeskukseen itse. Niin ei pitäisi olla mutta niin vaan tapahtui, joten jos viimeistään tiistaina puhelinhommiin. Powerhugs:) Kuoma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Mitä enemmän tästä asiasta luen ja tiedän, sitä hämmentyneemmäksi tulen.

   Kiitos kullanarvoisista vinkeistä neuron suhteen, odotan vielä muutaman arkipäivän ja soittelen sitten.
   Oikein ihanaa lomaa kultaturbaanin alla, aamuherätys on kuitattu aamuskumpalla koneessa ja sitten päikkärit päälle, siellä altaalla.
   Pidä hauskaa ja lähetä vähän lämpöä tänne. Myrsky mylvii, sähköt pätkivät mutta palaavat hetimmiten.

   Poista
  2. Juu komppaan. Silloin kun olin teini & jästi, sain epileptisen kohtauksen, kaksi vuotta meni ennen kuin minut saatiin lääkäriin. Isä (R.I.P.) oli soittanut suoraan keskussairaalaan ja sieltä tuli pikapikaa kutsu tutkimuksiin, oli selostanut puhelimessa tilanteeni ja ilmoitti vain kotiin tultuaan lehden takaa, että tämmöisen teki. En oikein tykännyt. OP

   Poista
  3. PS vastustan näitä ruokakuvia näissä en ole robotti - varmenteissa. Aina alkaa kuola valuta pitkin pöytiä. OP

   Poista
  4. Siis mikä ihme ruokakuvavarmenne? Onko mulla sellainen säätö päällä ? Mielestäni poistin sen.

   Poista
  5. No joskus niitä tulee. Valitse kaikki kuvat, missä on kakkuja, piirakoita, pitsaa, tai kaikkea sitä hyvää, mitä sinulla ei juuri nyt ole kaapissa klo 10. (kaapissa on nyt avocadosalsaa, ei silsaa sentään, niin kuin joskus salsapurkin kylkeä kaupassa luin, sika hyvää muuten.)

   Tasapuolisuuden vuoksi: huomasittehan uutisen Oulusta, kastellista, turvapaikanhakijoiden kiitoskulkue. En voisi sanoa sitä mielenosoitukseksi.

   Poista
  6. Huomasin, luen kyllä avoimin mielin lähes kaikki uutisvirran jutut paitsi jos lähde on magneettimedia ja mv -lehti.

   Avocado salsa on sikahyvää, totta turiset. Meidän uusi pahe on maapähkinävoi, tänään tyhjä purkki köllötti kyljellään kaapissa. Se, joka viimeisen lusikallisen sieltä kaapi, ei tohtinut purkkia roskiin laittaa, se olisi kai liian lopullista. Uutta purkkia ei osteta ihan heti, se pahus koukuttaa kyllä täysin.

   Poista
  7. Niin tai sitten hän toivoo, että se purkki on siitä sadusta, jossa puuropata vain kiehui ja kiehui ja puuro täytti lopulta koko kylän...

   Pähkinävoita voi tehdä itsekin. Tehokkaaseen blenderiin ja ripsaus suolaa ja sokeria maun mukaan perään. Sitä saa pyörittää aika kauan. Sauvasekoittimella tulee vain verilöyly. Koettu on.

   Poista
 6. Huomenta! Onneksi myrsky meni, toivottavasti ei siellä tehnyt tuhojaan.
  Löysin tänne Rantakasvin blogista.
  Ihmeissään kyllä saa seurata tätä maamme menoa, mielenosoitusta sitä ja tätä vastaan ja puolesta. Tottakai pitää hädässä olevia auttaa, mutta mikä ihmeen ryntäys tähän Suomen Onnelaan nyt on tullut. Kuka lie ollut se trolli, joka kehui Suomea paratiisiksi näille tulijoille. Kyllä olisin mieluummin jäänyt jonnekin lämpimämpään maahan.
  Kuinkahan nuo kaupungeissa olemaan tottuneet nuoret miehet viihtyvät jossain korvessa, kaukana kaikesta...Annapas kun tulee vielä kovat pakkaset...eiköhän tule äitiä ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiva kun jätit puumerkin. Sähköttä oltiin illalla tunti, tänään aamulla toinen. Piha on kuin kaatopaikka, salavan oksia kaikkialla. Vähin tuhoin selvittiin. Kaikki kanatkin on tallella.

   Minulla alkaa mennä kohta ymmärrys kun koko ajan meitä moititaan ylimieliseksi, rasistiseksi junttikansaksi. Minusta on ihan hyvä ottaa myös realiteetit ja arki huomioon suuren muukalaismäärän vastaanotossa.
   Jollekin pikkupaikkakunnalle kiireellä kiikutetut nuorukaiset pitkästyvät äkkiä ja kontaktinotto paikallisiin ei aina suju kitkatta.
   Opettelua puolin ja toisin.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com