keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Tasaisen sateen päivä


Tulihan sitä sadetta meillekin, ukkosesta ei olisi ollut niin väliäkään. Onneksi ukonilma jymisteli jälleen kerran ohi pitämättä sen kummoisempaa meteliä.

Tämä nyt saatava sadesumma holahtaa kuivaan maahan todelliseen tarpeeseen.
Olisin minä kyllä viime viikonlopun ja alkuviikon lämmöissäkin viihtynyt.
Sellaiset yltäkylläiset, paksun ja täyteläisen lämpimät ja aurinkoiset kesäpäivät ovat niin ihania, aamusta iltaan saa nauttia lämmöstä. Ne ovat minulle juuri sitä mitä kaipaan suunnilleen lokakuun alusta huhtikuuhun.

Yllätys herneiden helmoissa
Kasvun kohinaa, pl. hämähäkkikukka

Keittiöpuutarhassa tai hyötykasvialueella, miten sen nyt tahtoo sanoa, on hurja kasvu.
Porkkanoita on kahdessa lavassa ja ne varmaan halkevat jahka porkkanat siirtyvät kasvattelemaan ympärysmittaansa.  Rapujuhlien rekvisiitaksi olisi kruunutilliä jo metrin korkuiset puskat ja kaikki muukin kasvaa aivan hillittömästi. Jälleen kerran kylvin liian tiuhaan, harvensin kitsaasti ja nyt sitten harvennan viidakkoa.

Jonkin sortin pettymykseksi on ehdottomasti luettava molempien hämähäkkikukkieni hengettömyys, ne eivät kertakaikkiaan viihtyneet yhtään. Toisaalla toinen lajike hämähäkkikukasta kasvaa ja kukoistaa hienosti. Samoin kävi rusokin kanssa. Itselleni onnistuin valitsemaan lajikkeen joka on ihan ränsistynyt, Äitikullalla kaksi keltaista rusokkia kukoistaa kuin viimeistä päivää. Aina ei voi onnistua.

Koetan lähipäivinä hankkiutua kasvihuoneeseen kameran kanssa, sielläkin kasvaa ankeasta alusta huolimatta vaikka mitä. Tietenkin aivan liian tiuhassa.
Aivan mahdottoman paljon olen tänä kesänä iloinnut tuoksuherneistä.
Minulle ne ovat hyvin rakkaita kesäkukkia ja joiden kasvatuksessa olen ollut tähän saakka aivan sysisurkea. Onneksi toimin tällä kertaa ruotsalaisen gurun oppien mukaan esikasvatuksesta latvomiseen ja kaikkeen. Ehdottomasti paras neuvo oli kuitenkin komento: leikkaa maljakkoon !

Noiden kirjavien eri lajikkeita sisältävien kimppujen lisäksi saan nyt samanlaisia muhkeita yksivärisiä kimppuja,  tuoksu on taivaallinen.  Tuoksuherne todellakin riehaantuu leikkaamisesta.

Monta muutakin ilon aihetta on tähänkin kesäiseen viikkoon jo mahtunut.
Sen lisäksi, että Ottoponin kuulumiset savonmualta ovat silkkaa iloa ja onnea, Perikunnan vanhempi sai ensimmäisen inssiajon päätteeksi ajoluvan. Kortti tulee postissa aikanaan.

Tutkinnon vastaanottaja mainitsi kiittäen erityisesti uuden kuskin huolellisuuden ja tarkkaavaisuuden.

Toisaalta,  onhan oikeaa ajotyyliä harjoiteltu ja hiottu pitkään ja hartaasti.
On muuten nähty varottavia esimerkkejäkin, viimeksi eilen. Kokelas ajeli nätisti ja tasaisesti liikennevirrassa pitäen turvaväliä edellä menevään säiliöautoon. Ilmeisesti perspuskurissamme ollut opetuskolmio provosoi erään ihmiskökkäreen ohittamaan meidät tuplasulkuviivan kohdalla, risteysalueella.
Siinä hän sitten edessämme koukki ja kyttäsi säiliöauton ohituspaikkaa, todella typerä ajotyyli.

Kotiinpäin ajellessa opetuskolmiota ei enää tarvittu ja nyt joudun neuvottelemaan auton käyttövuoroista.
Pioni ilman nimeä
Viikon vähemmän iloinen asia on se, että salapallinen Kasper joutuu nyt odottelemaan eläinlääkärin tapaamista täällä kotona, yksin.

Hormonit riivasivat ponipoikaa niin paljon, että katsoin parhaimmaksi ottaa ponin kotiin. Muutamassa päivässä oli laihtunut ja stressanut silmin nähden. Seuraavaksi olisi varmaan saanut vatsahaavan.

Nyt on yksin, mutta ei huuda, juokse eikä stressaa. Lähimmät hevoset laiduntavat muutaman kymmenen metrin päässä ja sen on nyt riitettävä.

Hevoseläinlääkäritilanne täällä on aivan farssi.
Hevosklinikka on kiinni sairaus- ja kesälomien vuoksi. Asiakkaat ohjataan mm. Kuopioon ja Laukaan klinikoille.

Yhden tuttavan tallille päivystävä sentään oli tullut ähkyhevosta hoitamaan, vasta siinä vaiheessa kun hevonen ei enää pysynyt taluteltaessa jaloillaan vaan pyrki makuulle. Se on ähkyhevoselle paha tila.

Tekisi mieli tehdä tilanteesta jonkinlainen kantelu, eihän tämä nyt voi näin jatkua.
Ne hevoslääkärit joita täällä on, tekevät töitä aivan jaksamisensa rajoilla. Toki yksityispraktiikkaa harjoittavat pitävät lomansa silloin kun se heille sopii, mutta kunnallisen soteyhtymän toiminta on tässäkin asiassa varsin surkeaa. Hyi.


Takaisin iloisiin asioihin.

Kasper menee takaisin ponitallille sitten kun häiritsevät hormonaaliset pulmat on ratkaistu. Kyllä minä yhden pienen ponin tuossa hoitelen vanhalla rutiinilla.

Vanha kunnon Flammentanz-ruusukin viihtyy tallilla, kukkarunsaus on jotain aivan ihmeellistä.
Aika hyvin kahden euron raaskutaimilta jotka pari vuotta sitten polkaisin sähkötolpan juureen. Voihan se olla, että jos joskus on sähköyhtiön miehillä asiaa tolppaan, saattaa ruususta tulla sanomista. Riskillä mennään ja ihastellaan kukintaa.

Ostin ensimmäiset koulukirjatkin elokuussa alkavia opintoja varten, tänään sain Anatomian ja fysiologian kirjan sekä jonkun hoitotyön perusteoksen. Ensiapukirja pitää vielä hommata, muu tarvittava ja hankittava materiaali selviää varmasti aikanaan.
Turha kai mainita kuinka innoissani odotan uuden ajanjakson alkamista?

Pienellä jännityksellä sen sijaan odotan tämän kuukauden loppua.
Meillä on kuun lopussa lennot Malagaan ja talolla pitäisi ehdottomasti päästä käymään. Tämän vuoden huollot ja pihahommatkin tekemättä.

Vaikka uutiset Espanjan tautitilanteesta ovat hyvin arveluttavat, costa del solilla tapauksia on hyvin vähän. Naapureiden mukaan siellä on hyvin rauhallista ja turvaetäisyyksistä pidetään huolta kaikkialla. Meillä on siellä oma auto ja oma talo, joten suurin riski lienee kauppareissuilla, aivan niinkuin täällä kotimaassakin. Hotellilomalle en lähtisi.


Olisihan se kiva päästä näkemään lyijykukkakin pitkästä aikaa luontaisessa ympäristössään.
Täällä kotona oleva yksilö tavoittelee jo eteisen kattoa. Kasvupyrkimys sillä on ainakin valtava vaikka onkin noin 3000 kilometriä liian pohjoisessa.

Seurataan tilannetta ja tehdään sitten päätöksiä kun niiden aika on.
Vapaaehtoinen kotikaranteeni on tietenkin itsestään selvä jos reissuun lähdetään.
Ehdinkin se hyvin pitää ennenkuin opiskelut alkavat.

Lyijykukan sinisyyteen pyrkii myös kruunuvuokko, ehdottomia lempikukkiani sekin.
Ihme ja kumma, sain Eurobulbilta tilaamani mukulat kukkimaan. Ruusuleinikit taantuivat hyvän alun jälkeen ja ne ruukut hinasin kera ankaran harmituksen syrjemmälle. Sinisarjoista yksi ainoa juurakko aikoo kukkia kahdella kukkavarrella. Ehkäpä jo ensi kesänä sekin yllättää iloisesti.


Tulevaan viikonloppuun on mahdutettu pikainen pyrähdys Tampereelle.
Se onkin pitkästä aikaa ensimmäinen viikonloppu kun meillä ei ole vieraita ja pihahommienkin puolesta pääsen matkaan.

Iso-J värkkäilee mahdollisena viikonlopun joutoaikana pihasaunan remonttia.
Hyvin palvellut sauna takkatupineen kunnostetaan sisältä ja ulkoa ja mitä ilmeisimmin laajennetaan isomman oleskeluterassin ja paljun verran.

Nyt on myös vihdoin sopiva hetki pistää viimeiset ruohonsiemenet multiin kun taivaalta on luvassa kasteluapua useammaksi päiväksi.

Eläinosastolla kaikki hyvin, spanielit näyttävät mallia sadepäivän aktiviteeteista.
Voi hyvin, missä lienetkin.


12 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että on ollut iloisia uutisia ja Kasperille toivon pikaista apua. Eläinlääkäritilanne on kyllä tosi harmittava, minulla on myös kokemus, että kaikki kunnallisen puolen ell eivät ole ilahtuneita hevosten hoitamisesta, yksi täkäläinen sanoi aikoinaan, että kyllä sinä voit itse hoitaa, hän ohjailee täältä karsinan toiselta puolelta ;). Osa on taas tosi näppäriä, jos hevoset ovat muutenkin tuttuja elikoita. Mutta pitäisi saada apua silloin kun sitä tarvitaan.
  Tosi runsasta on sinun hyötymaallasi, nyt vain harventaen herkuttelemaan. Kyllä joka vuosi joku kasvi oikuttelee, niinkuin nyt hämähäkkikukkasi. Onneksi on muita, jotka voivat tuurata.
  Kiva kuulla, että olet innostunut opintojen alkamisesta, onnea niihin - varmasti pärjäät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi. Tähän saakka on eläinlääkäreitä aina ollut saatavilla ja ihan päteviä hevostenkin kanssa, sen vähän mitä niitä nyt on tarvittu. Tämä kesä on vain ollut yksi hammastenkiristysten kesä täällä monelle tallinpitäjälle. Se on paha juttu, että koko klinikka on kiinni heinäkuussa ja elokuuksi sinne ehkä saadaan joku sijainen. Ne tammojen tiineysultratkin olisivat aika tärkeitä hoidettavia, monen muun hätäisemmän toimenpiteen ohella. Kasperillahan ei sinänsä ole kiire, se saa tasoitella nyt oloaan kotona.

   Iloa tuottavat myös kasvihuoneen satoisat kurkut ja kaksi jo unohtamaani munakoisoa. Jos nyt ei ihan moussakaa niin ainakin maistiaiset saadaan!

   Poista
 2. Sattu postauksiin hyvin saman tyyppiset otsikot :D. Sadetta täälläkin pidellään - sellaista harmmaat tihkua. En sano mikä S-alkuinen vuodenaika tulee mieleen...

  Kasper sai erittäin onnistuneen välilaskun pallinpoistoon. Tutussa ympäristössä ei stressaa. Muutoksen aika tulee sitten kun hormonit asettuu. Oikeana ruunana on paljon helpompi sitten katsella muita muutoksia.

  Kesä on ollut runsas ihan kaikessa. Kuivuutta meillä ei ole ollut sitten kesäkuun. Tuo Flammentaz on kyllä huikea. Monasti olen sitä harkinnut ostaa, mutta aina on jäänyt hankkimatta. Vielä tulee senkin aika.

  Malaga kutsuu sinua varsinkin - tiedän sen. Toivotaan että matkanne onnistuu, sillä se tekee sinulle aina niin hyvää. Loma ennen opiskeluja olisi enemmän kuin nasta juttu! Loman jälkeen kroppa ja sielu on ladattu lämpimillä öillä, päivän auringolla, margaritoilla ja meren rannoilla. Vastassa on kuitenkin jossain vaiheessa marraskuun räntä ja kaamos. Kannattaa ladata akut täyteen.

  Iloa ja Valoa koko Torpan henkilökunnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille sadepäivät ovat ihan oikeasti tarpeellisia, todella vähän on meillä satanut. Muutama hätäinen kuuro ja pari myrskypäivää, ei sen enempää.

   Kasper on nyt tallissa kuivumassa, on jo paljon rauhallisempi kuin eilen tullessaan.

   Malaga kieltämättä kutsuu, pitkä tauko onkin ollut viime käynnistä. Innolla odotan taas sitruunapuun harvennusta ja viikunapuun vointikin kiinnostaa, etenkin se sato! Alueen kiertävä puutarhuri livisti jonnekin ja ruoho on arvatenkin puolimetristä, täynnä rikkoja ja muuta kitkettävää, bougainvillea menee varmaan seinistä läpi kun sitä ei ole hakattu vuoteen. Kyllä siellä olisi hommaa talossa ja puutarhassa useammaksikin viikoksi, minä tyydyn vajaaseen kahteen jos sinne nyt ylipäätään pääsee. Terveys edellä pitää päätökset punnita, täällä kotona kun on sangen iäkäs riskiryhmäläinen.

   Mietitään sitä kaamosta ja räntää joskus myöhemmin!

   Poista
 3. Puutarha suo paljon ilonaiheita, joskin aina välillä niitä toisenlaisiakin. Tuoksuherneet ovat vallan villiintyneet tänä kesänä monessa puutarhassa.Kerrassaan ihania ovat. Toivottavasti pääset ihailemaan lyijykukkia niiden luontaisilla kasvualueilla ja Costa del Solilin matkanne onnistuu.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, tulee hittejä ja huteja. Tuoksuherneet ovat kieltämättä ihania, mukavaa että itsekin vihdoin niiden kanssa onnistuin. Cecilian opeilla onnistuu tumpelokin.

   Meinasin kyllä istuttaa Espanjassa puutarhan ajastetun kastelun alueelle yhden lyijykukan, on se niin ihana. Naapurilla semmoinen on ja ryöppyää sinisenä putouksena alas kadulle. Toisella naapurilla on joku yöllä hienosti tuoksuva valkokukkainen kasvi, en vain muista nimeä millään. Siinäpä onkin selvittämistä että osaan oikean kasvin napata Viverokselta mukaani.
   Kivaa viikon jatkoa sinulle.

   Poista
 4. Tässä postauksessa on taas niin paljon kivaa luettavaa, etten tiedä, mistä aloittaisin ja mihin lopettaisin. Asiat tuntuvat olevan kaikin puolin järjestyksessä ja se sadekin varmasti jossain välissä loppuu tai ainakin taukoaa.
  Minullekin kelpaisi lämpimät ja valoisat kesäpäivät vähintäänkin huhtikuusta lokakuuhun. Jos nyt öisin sataisi, että puutarha ja luonto pysyisi kuosissaan.
  Seuraan facessa yhtä fuengirolalaisten ryhmää. Korona on Malagan alueella aika hyvin hallussa, mutta rajoituksia on toki enemmän kuin meillä. Harmittavasti korona tuli juuri silloin, kun pääsimme Espanjan makuun. Nyt en kuitenkaan mihinkään hotellilomalle lähtisi. Matkustamiseen kuuluu omanlaisensa vapaus ja rentous, hyvä ruoka ja ulkona oleminen. Korona tuo liian monta mutkaa, joten nautitaan nyt kotinurkista ja palataan matkustamiseen tilanteen muuttuessa. Eiköhän niinkin vielä tapahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between mukavasta kommentista.
   Tuntuu mukavalta kun kauan keskeneräisinä roikkuneita asioita loksahtelee nyt paikoilleen ja järjestykseen.

   Vettä tuli aivan hurjasti, kunnon kaatosade kaatoi sekä vedet maahan että kasvit kumoon. Nyt saisi minun puolestani muuttua taas lämpimän puolelle kun kastelu on kunnossa.

   Hotelliloma ei houkuta yhtään ja pikkuisen karsastan tulevan viikonlopun hotellivisiittiä Tampereelle. Laplandin aamiaisbuffet on ollut aina tuskastuttavan ruuhkainen ja nyt etenkin tuntuu tylsältä semmoiseen sukeltaa.

   Menee tämä kyllä jännäksi lentojen suhteen, onneksi ne voi siirtää kuluitta myöhemmäksi ajankohdaksi jos nyt alkaa näyttämään huolestuttavalta myös siellä etelärannikolla.

   Poista
 5. Tasaista sadetta on täällä nautittu useampana päivänä ja pari seuraavaakin näyttää aika sateiselta. Olisin mieluummin nauttinut nyt auringosta ja lämmöstä, sillä maa oli vielä edellisen sadejakson jälkeen melkein läpimärkää. No, ainakaan ei ole myrskytuulta tai hallaöitä eikä mahdottoman koleaa, jos ei lämmintäkään.
  Kauniita tuoksuherneitä! Ne ovat tänä vuonna onnistuneet minullakin todella hyvin. Samaisen gurun opeilla kasvatettu. Ensi vuonna ehdottomasti uudelleen!
  Onnittelut perikunnalle onnistuneesta inssistä ja kehuista! Liikenteessä on maltti ja tarkkaavaisuus aina tarpeen, kun noita törppöjä on siellä vähän turhankin paljon välillä. Itselleni meinasi inssiajossa tulla joku tunari vauhdilla kolmion takaa kylkeen. Vielä sinne pelkääjän puolelle, että siinä säpsähti jo inssitätikin :D Säikähdyksellä onneksi selvittiin, kun tunari sai käännettyä autonsa viime hetkellä linja-autopysäkille.
  Toivottavasti Espanjan lomanne onnistuu eikä tarvitse stressata liikaa koronan takia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä jo alkavat sateet kuivahtaa ja välillä jopa aurinko kurkkii pilvien takaa. Valitettavasti ilma viileni myös, tylsää jos minulta kysytään.

   Tarvittiin näköjään muuan Cecilia Ruotsista jotta Suomessakin alkoivat tuoksuherneet kukoistaa, ensi vuonna aion kokeilla jotain uusia lajikkeita, tältä kesältä jatkoon pääsee ainakin ihanasti tuoksuva valkoinen (jonka nimi on just nyt hukassa mutta siemenpussi onneksi ei).
   Tuore kuski ajelee mielellään ja ilmeisen järkevästi, miettii reittinsä ja varaa riittävästi aikaa. Kaikenlaista suharia se leipä elättääkin, sinunkin inssiajosi sen todistaa. Onneksi ei tullut kolaria.

   Espanjan reissu on tarkassa harkinnassa, vielä ei ole lähtö läheskään varmaa. Meillä se on enemmän huoltoreissu kuin lomailua, säät nyt toki sattuvat juuri silloin olevan aikas kesäiset ainakin siellä :D

   Poista
 6. Sulla on kyllä monta muutosta tuloillaan ja meneillään siellä torpanmäellä!
  Toivottavasti valitsemasi opinnot ovat sitä, mitä niiltä odotat.
  Ja poneille toivotamme hyvää matkaa uusiin koteihin. Kasperille sitten kun ongelma on hoidettu. ;)

  Me olemme taipuneet tekemään sen hiihdon, että Skotlanti saa nyt jäädä tältä kesältä vaikka lennot kulkisivatkin. Ensi vuonna sitten, tänä vuonna keskitytään kotimaahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa itse Ässä! Kiva kuulla sinusta.
   Kyllä minulla on melko hyvä (ja realistinen) käsitys tulevista opinnoista.

   Otto viihtyy mainiosti uudessa kodissaan, oli jo hurmannut kaksi tammaa niin, että piti troikka hajottaa, kävi tunteet niin kuumina. Kasperille varattu klinikka-aika elokuun alkuun, pikkuisen ankeampi maanantai luvassa hänelle.

   Poikkeusvuosi teilläkin, ehkäpä ihan viisas hiihto. Minäkään en lähtisi hotellireissuille tai julkisiin liikennevälineisiin tämmöisenä maailman aikana. Paitsi että heti huomenna yksi hotelliyö edessä, hmph.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com