tiistai 2. kesäkuuta 2020

Oi näitä aikoja






Kevät, alkukesä, suosikkivuodenaikani.
Nämä valkoisina kukkivat puut kruunaavat pitkän pimeän ja märän talven päättymisen ja tuskastuttavan hitaan kevään etenemisen. Nyt kevät harppoo huimaa vauhtia kohti kesän uhkeutta.

Alkukesän lämpö ja aurinko ovat silkkaa riemua. Valokin on ihan erilainen kuin muina vuodenaikoina. Kerran katsoin jotain ruotsalaista dekkarileffaa ja minua kovasti häiritsi ristiriita elokuvassa 'eletyn' vuodenajan ja valon suhteen. Selkeästi oli kuvattu keväällä ja leffassa oli joulukuu, valo oli jo ihan eri tavalla viisto ja elokuvan tapahtumien vuodenaikaan nähden väärä. Hassua mihin sitä kiinnittääkin huomiota.

Koiratrion kuulumisia on kyselty, tässä Perikunnan vanhimman nappaamat kuvat:

Lellu Vehnänen, valon lapsi

Mimmi, omintakeinen makeinen

Peetu, porukan aivot

Äly hoi, ethän jätä...

Kesäkuu on siis alkanut ja ensimmäistä kertaa ehkä ikinä se ei tuonut juuri minkäänlaista muutosta elämäämme. Samanlaisissa varsin pienissä piireissä pyörii homma edelleen. Toisaalta on hurjan vapauttavaa kun kaikki 'turha' on karsittu nyt pois.

Jännä, ettei sosiaalisten kontaktien puutekaan haittaa juuri yhtään.
Ne kohtaamiset joita nyt on, ovat jotenkin aidompia. Kysellään kuulumiset ja oikeasti kuunnellaan toisen vastausta. Pikkuasioista ruikuttaminen ja turhasta valittaminen on jäänyt jonnekin koronaa edeltävään ylikierroksilla elettyyn aikaan.

Rahmatit 
Leikattu nurmikko nipistelee polkuanturoita t. Felix
Kesäkuuhun kuuluu siipikarjan ulkoilukauden aloittajaiset pitkän talven yli jatkuneen koppikomennuksen jälkeen.

Tänä keväänä hanhia on ollut välillä taivaan täydeltä joten en millään tavoin hosunut kanojen ulos siirtoa. Tuntui erittäin tarpeelliselta ja oikealta noudattaa pilkulleen ja päivälleen säädöksiä ja määräyksiä.

Parta-Armi hoveineen lähti kesätyökeikalle muutaman kilometrin päähän lapsiperheen kesäkanoiksi ja meille jäi varsin vähälukuinen siipikarja, enimmäkseen ihan nuoria ja munimattomia.

Iso-J palasi edelliseltä etelä-Suomen reissultaan mukanaan pensasmustikat ja laatikollinen brahma -rotuisia lintuja, kaksi kukkoa ja kaksi kanaa. Brahma on jättirotu eli uusi pihanvartijoiden armeija on varttumassa. Olen nimittänyt niitä rahmateiksi koska ne pitävät hassua rahisevaa ääntä ja ahmivat kaiken kissaa pienemmän.

Voi olla, että joudun hieman rajoittamaan niiden pihapartiointia mikäli osoittavat turhan hanakkaa paneutumista istutuksia ja keskeneräisiä kaivoksiani kohtaan.



Ensimmäiset tämän koronakevään kaivoksista ja urakoista ovat nyt finaalissa.
Mustikkamaan suljettu osasto sai portin ja sukupolven vaihdoksen kokenut kasvimaa alkaa muotoutua mieleiseksi. Sorakasa hupenee ja se onkin hyvä mittari homman edistymiselle. Välillä meinaa usko olla koetuksella, tuntuu ettei mitään tapahdu eikä tule valmiiksi.

Laatikoissa vihertää jo lupaavasti. Porkkanaa saisi harventaa, pinaatista saa ihan pian maistiaiset ja yrttejä on leikattavaksi asti.

Alemman kuvan etualalla rehottaa lipstikka melkein metrisenä puskana eikä tuoreesta oreganostakaan näytä puute tulevan.



Viime kesän kaivokseni on jo nyt osoittautunut täysosumaksi.
Ihmettelenkin miten olen kaikki nämä vuodet antanut niin keskeisen paikan olla tyhjänä.

Tulppaanit ja narsissit kukkivat nyt juuri nyt. Hitaimmat tulppaanit vasta pullistelevat nuppujaan.
Seuraavaksi kukkaan ehtii alueen keskellä oleva lumipalloheisi.
Se onkin varsinainen sirkuttava pusikko, täynnä pikkuvarpusia.

Kovasti olen ladannut toiveita alueelle istuttamieni hortensioiden, ruusujen ja iiristen niskaan.
Saa nähdä paikkaanko puutteet pioneilla vai toimiiko alkuperäinen suunnitelmani. Reunalle tulee vielä loistosalviaa useamman metrin matkalle.



Jos yhden toiveen saisin, pyytäisin ajan pysähtyvän edes muutamaksi päiväksi juuri nyt.
Haluaisin niin kovasti ehtiä näkemään kaiken tämä kesäkuun ensimmäisen viikon ylenpalttisen vehreyden nyanssit.

Juuri nyt on oikea hetki pysähtyä ihailemaan alkukesää ja ymmärtämään näkemäänsä, se on huikeaa.

Kukkeaa kesäkuuta sinulle, missä lienetkin!

Saskatoon aloittelee kukintaa 
Tuomi täydessä kukassa 




9 kommenttia:

  1. Näin on, tämä on niin upeaa aikaa, että vähän rattaat voisivat pyöriä maltillisemmin, että saisi kaiken ihanan irti.

    Siellä on koirilla ja muilla eläimillä hienot oltavat, välillä vähän haikailee aikoja kun hevoset laidunsivat vieressä ja oli lammasta, kesäpossuja, kanoja ... Mutta karaisen itseni, sillä olihan se sitovaa (hatunnosto sinne) varsinkin hoitohevosten kanssa oli ihan yritystoimintaa.

    Nautitaan täysillä kauneudesta, hyvät muutokset kasvimaallasi ja kaivoksillasi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi kommentistasi ja ihanaa kesäkuun alkua sinullekin.

      Olen opetellut itsehillintää ja muistuttanut itseäni monta kertaa päivässä pysähtymään ja havainnoimaan luonnon ja puutarhan sen hetkistä tunnelmaa.
      Aamut ovat erityisen ihania kun on aurinkoista, hiljaista (paitsi linnut mekastavat) ja valtavan raikasta. Samoin illan viimeisten lämmittävien auringonsäteiden hehku, aivan parasta terapiaa.

      Kyllähän ne eläimet sitovat, hevoset etenkin ihan kamalasti, ei niitä voi ihan kenen tahansa käsiin luottaa. Saa nähdä miten tiukka paikka on se päivä kun hevoset täältä lähtevät.



      Poista
  2. Kesäkuussa ollaan ja onneksi lämpöä ja aurinkoakin on nyt saatu mukavasti, joten mikä on ollessa.
    Kaunista hedelmäpuiden ja tulppaanien kukintaa ja mainiot kuvat nelijalkaisista karvakuonoista.
    Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko. Lämpöä on ollut sopivan maltillisia lukemia eikä pilvisiä päiviäkään ole montaa ollut, tämä valo on niin ihanaa, lämpö silkkaa bonusta.

      Kauneutta on juuri nyt valtavan helppo nähdä kaikkialla.

      Poista
  3. Päivät kiitävät hurjaa vauhtia. Osittain se varmaankin johtuu siitä, että kaikki vapaa-aika tulee töngittyä puutarhassa ja silloin ei tule aikaa mitattua. Välillä kyllä pysähdyn hommissani suunnatakseni katseeni ympärilleni. Milloin kujertaa kyyhkynen vaahteranoksalla, milloin tikka kiljuu ohi lentäessään. Oi, näitä aikoja - tismalleen!
    Aidattu kasvimaa on hieno. Aita varmaan pysäyttää osan tuulestakin. Retiisit jo harvensin, porkkanat olisivat seuraavana.
    Hiukan ihmetellen olen kuunnellut ihmisten iloa siitä, että vihdoin pääsee ravintolaan ja museoihin. Toki minustakin on kiva käydä välillä ulkona syömässä ja museoista tykkään niistäkin. Silti rajoitukset eivät ole elämääni kovin paljon heilauttaneet, sillä tekemistä on riittänyt ilman drinkkejä ja museokierroksia. Elämä on ollut tavallista seesteisempää ja monet häiriötekijät ovat jääneet ihan itsestään pois. Tämä on ollut kaikin puolin opettavaista ja mielenkiintoista aikaa. Toivottavasti tästä jää jotain pysyvää arkeemme.
    Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between.
      Huima on vauhti luonnossa juuri nyt.
      Olen tietoisesti opetellut pysähtymään ja huomioimaan luonnon äänet ja tapahtumat. Meille ilmestyi jo talvella paljon pikkuvarpusia ja ne ovat miehittäneet lumipalloheiden. Voi sitä siritystä ja säksätystä. Tallipihan pensaat kuuluvat näköjään pääskysille ja rastaat löytyvät tietysti hedelmäpuiden liepeiltä ja läheisten koivujen oksista. Kasvihuoneen edustan laventeleissa surraa pörröpyllyinen kimalainen, aamusta iltaan.

      Tykkään hurjasti pensasmustioiden aidasta ja portista, kaunein rusakkoeste mitä olen aikoihin nähnyt.

      On tosiaan totta, että elämästä on jäänyt hajottava sälä vähemmälle. Enpä ole minäkään vielä drinksuille ehtinyt. Varmaan ne, joiden asumismuoto ei mahdollista pihalla temmeltämistä, kaipaavat urbaanimpaa elämyksellisyyttä ja sitähän löytyy nyt avautuvista paikoista. Aion kyllä itsekin terassilounaalle ja varmaan pizzaillallisellekin jossain sopivassa välissä.

      Toivottavasti tosiaan tästä jää jotain hyvää ja pysyvää arkeemme.
      Itse aion jatkossakin ostaa useammin käsityöläisleipomon tuotteita ja pysähtyä pikkupuoteihin. Nyt kun on hyvälle oppinut, ei paluuta tehdasleipiin taida enää ollakaan.

      Mukavaa viikonjatkoa sinullekin.

      Poista
  4. Kyllä tämä aika vuodesta on ehdottomasti yksi nautittavimmista hetkistä! Koko pitkä kesä ja kaikki rehevyys ja kukkaloisto vasta edessäpäin. Tai kukkiihan nytkin kauniisti, mutta ei vielä sillä lailla suuresti ja näyttävästi kuin loppukesällä.
    Kasvimaasi on todella kaunis ja siisti! Onko käytävillä jotain seulottua erikoissoraa vai ihan perus "monttusoraa"? Aitakin portteineen on hieno. Siinäpä jäävät jänikset ihmeissään aidan taakse kurkkimaan sen toisella puolella rehottavia mustikkapuskia.
    Kukkeaa kesäkuuta sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna.
      Kasvimaasta tuli kiva ja toimiva. Etenkin esteettömyys oli tavoite ja se saavutettiin, mummo koeajoi rollaattorilla ja hyvin mahtui siellä operoimaan.

      Sora on ihan monttusoraa, katselin siellä niitä näytekasoja ja tuohon päädyin sorakeisarin suosituksesta. Raekokoa en muista.
      Mustikkamaan aita on ihana, se on pähkinäpuuta eli ei ihan pienestä hätkähdä. Ja rimat ovat sopivan ilmavasti mutta kuitenkin pitävät rusakot ja jänikset loitolla. Talveksi viritellään vielä joku verkko päälle.

      Nautitaan kukinnasta ja kesän alkamisesta, on tätä odotettukin!

      Poista
  5. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com