tiistai 30. kesäkuuta 2020

Kesäkuun viimeinen


Ihmeen hieno kesäkuu näyttää päättyvän tuuliseen vesisadepäivään, sade tuleekin tarpeeseen.
Niinkään en kaipaa yltyvän tuulen mahdollisia myrskypuuskia. Meillekin on niitä illaksi ennustettu. Semmoiset tuovat väistämättä monenlaista harmia, vaivaa ja tuhoakin.

Kesäkuussa olen näköjään naputellut kokonaiset viisi päiväkirjamerkintää, se on vähän.
Syy vähyyteen korreloi suoraan vallinneisiin säätiloihin. Pihamaalla ja kasvihuoneessa riitti puuhaa ja askaretta koko kesäkuuksi.

Monta projektia saatiin hyvälle alulle, osa valmiiksi.
Kuumimmat hellepäivät hidastivat työtahtia ja välillä oli pakko vetää hätäjarrusta.
Kasvien siirtoa ja istutusta en pitänyt silloin mielekkäänä. Kokosin istutusta odottavat ruukut yhteen paikkaan ja pidin ne hengissä täsmäkastelulla, helpompi niin kuin vedellä letkuja pitkin pihaa, istutuksilta toiselle.


Helteiden takia kukinta monella suunnalla oli kiivas ja lyhyt.
Kun ensimmäiset idänunikot pomppasivat kohti korkeuksia ne paisuttivat nuppunsa pikavauhtia valmiiksi. Hetken leimuttuaan ne jo alkovat haalistua ja lakastua, juuri nyt sade viimeistelee tämän kesän kukinnan, se oli  hieno ja intensiivinen jakso.

Unikkoryhmää piti vähän moukaroida mustikkamaan aitahommeleiden takia, portin kohdalta siirsin metrin alalta juurakot kokonaan pois. Onneksi on niin sitkeä kasvi ettei se moisesta säikähtänyt.

Ensimmäiset ruusut ovat jo varistaneet hennot terälehtensä nurmikolle, niilläkin kukinta oli lyhyt, tehokas ja aina yhtä vaikuttava.

Onneksi olen onnistunut haalimaan tänne paljon eri aikaan kukkivia ruusuja joten kukinnasta riittää riemua vielä pitkäksi aikaa. Kanadanruusuja ei voi kuin ylistää, ne ovat ihan huikeita koko kesän iloja.

Pionit saattavat selvitä tämän päivän rankkasateesta, aamulla leikkasin suurimmat kukinnot maljakkoon. Nupulla olevat pärjännevät rankkasateessa. Itoh-pionit saivat jäädä sateeseen, niiden tuoksu ei ole valitettavasti suhteessa kukinnon upeuteen.


Torpan koiratrio, ryhmä Hau voi mainiosti osallistuen kaikkeen. Etenkin ulkona syödyt ateriat ovat olleet niille ehtymätön ilon aihe. Lellu ei juurikaan kunnioita pöytätapoja, se könyää syliin vaikka liinan alta ryömien.

Kissaosastosta on ollut huolta. Ontuva Oscar loikki sunnuntai-iltana kotiin kolmijalkaisena. Seuraava aamu ei tuonut helpotusta ja jalasta löytyikin tarkemmin tutkittaessa pistojäljet. Eläinlääkäri tulkitsi ne käärmeen puremiksi ja lääkitys sen mukainen. Oscar on nyt kotiarestissa ja lähinnä nukkuu. Valveillaoloaikanaan se moittii kehnoja tarjoiluja ja protestoi liikkumisrajoituksia.

Eläinlääkäri oli kertonut, että tämä kesä on ollut varsin vilkas käärmekesä ja kissoja on käynyt klinikalla tiuhaan tahtiin hakemassa hoitoa käärmeen puremiin. Nyt olisi kiva tietää missä kaukana Oscar on retkellään käynyt. Toisaalta lähitiloilla on tehty massiivisia talousmetsien harvennushakkuita ja maansiirtotöitäkin, ehkä sellaiset aikaan saavat kyiden joukkomuuton?

Kunhan nyt eivät tänne tule. Minä, omat eläimet ja myrkkyä sylkevät luikerot emme mahdu samalle tontille millään.
Kesäkuussa Torpan multiin istutettiin ensimmäiset kolme revontuliatsaleaa ja ensimmäinen köynnöshortensia. Muutaman kärhönkin istutin salavien runkoja kiipeämään.

Toivottavasti kaikki uudet tulokkaat viihtyvät ja saamme vihdoin kanalan edustalle tehdyn näköistä istutusaluetta. Otin varmuuden vuoksi muutaman kuvan atsaleioista, mitään kukintatakuuta kun ei ensi keväälle ole. Toivotaan nyt kovasti, että on otollinen ja mieluisa kasvupaikka.

Multaa on kärrätty useampi kuutio ja paljon kiviä pyöritelty. Kivisavotassa löydettiin vanha, edellisiltäkin asukkailta löytämättä jäänyt kellari, ties mitä aarteita se sisältää.
Tutkitaan jahka joudetaan.

Kesäkuun viimeinen maanantai olikin erityinen päivä, Nemppa-kuoma piipahti pallojahdissa paikallisella kentällä ja minä pääsin kurvailemaan golfautolla kaikki 18 väylää.

Harmillisesti vain ilta viileni niin, ettei takapihan tavernassa kärsinyt enää auringon laskettua istuksia.

Kaikkiaan oli erinomainen kesäkuu, nimeä myöten kesäinen.
Toivottavasti heinäkuullekin riittää lämpimiä päiviä ja ihanaa auringonpaistetta.

Kivaa viikkoa, missä lienetkin!
12 kommenttia:

 1. Helteessä osa kukinnasta on ollut luonnollisesti melko nopeasti ohi. Keijunruusut etenkin kärsivät meillä kuivuudesta ja kukat ovat osin nyt jo surkean näköisiä. Samoin osa pionien kukista oli auetessaan, kuin vanhoihin nahkoihin syntyneitä.
  Minäkin leikkelin Sarahin kukkia maljakkoon. Penkissä ovat nyt samaiset
  painaneet vedestä raskaat kukkansa lähes kaksin kerroin. Jos sade jatkuu vielä pitkään pitänee niitä kerättävä lisää maljakkoon.
  Voi miten kauniit revontuliatsaleat ja kauniisti kukkivat ruusut ja idänunikot.
  Toivottavasti käärmeet pysyvät loitolla ja kotieläimet niiltä turvassa.
  Mukavaa viikon jatkoa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta kuhahti muutamassa hellepäivässä ohi. Nyt on viileämpää ja arvatenkin kukinta kestää kauemmin.

   Toivottavasti revontuliatsaleat viihtyvät ja saadaan räiskyvää kukintaa tulevinakin vuosina, ovat ne hienoja.
   Käärmeitä ei kaivata yhtään, pysykööt tuolla vapaammilla alueilla. Kissa alkaa olla jo oma itsensä, kotiarestissa toki vielä kauan.

   Kivaa viikonloppua.

   Poista
 2. Kesäkuu on ollut aivan erityinen. Kuivuudesta on ollut oma harminsa, mutta muuten olen nauttinut hurjasti. On ollut aivan ihmeellistä istua iltoja huvimajassa shortseissa ja topissa ja silti on ollut pehmeä lämpö - ja ilman hyttysiä. En muista toista kesää, jolloin olisi ollut näin vähän hyttysiä, vain pari inisijää on näkynyt.
  Toivottavasti kissa toipuu hyvin, eikä muuta harmia tule käärmeistä!
  Katsotaan, millainen heinäkuu meitä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mainiota kerrassaan kun ei tarvinnut sateessa palella. Minäkin iloitsin jokaisesta aurinkoisesta ja lämpimästä päivästä ja niitähän kesäkuu tarjosi hämmästyttävän paljon. Onneksi pihahommia pystyy usein ajoittamaan kelien mukaan, nyt meni lähes kaikki aika kasteluun.

   Meillä on ollut hyttysiä inhottavan paljon, thermacellit töhisevät jokaisen työmaan keskellä. Se niiden karkotusaine aiheuttaa minulle ikävää huulten kutinaa ja puutumista, ensimmäistä kertaa ikinä moisen reaktion koin.

   Kissa voi mainiosti ja ruikuttaa nyt kotiarestiaan.

   Heleää heinäkuuta sinullekin !

   Poista
 3. Olipahan varsin poikkeuksellinen kesäkuu! Toivottavasti heinäkuusta ei tule poikkeuksellisen kylmä tai märkä tähän poikkeusvuoden jatkoksi. Kyyt ovat inhottavia pihoille tullessaan! Lapsuudenkotini ympäristössä on niitä paljon ja joka kesä sai olla varuillaan jopa omalla pihalla juoksennellessa. Nyt pelottaa omien lasten puolesta siellä käydessä, vaikka vanhempani ovat peittäneet monta kivirauniota pihan lähettyviltä, ettei olisi kyille niin paljoa pesäpaikkoja.
  Kauniit atsaleat! Toivotaan niille pitkää ikää ja runsaskukkaisia vuosia. Kärhöille myös reipasta kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ! Kummallinen vuosi näyttää koostuvan kummallisista kuukausista. Heinäkuusta toivoisin ihan tavallista heinäkuuta paistepäivineen ja sateineen.

   Kyyt ovat ei-toivottuja vieraita täälläkin, eläinten ja ihmisten puolesta toivon, että pysyvät omilla asuinsijoillaan. Naapuritilalla on kaiveltu kiviä pois pellosta ja siellä Oscar on varmasti kyyhyn törmännyt.

   Atsaleoille toivon minäkin monia vuosia, olivat hurjan kauniita leiskuvassa kukinnassaan. Kärhöiltä en monen epäonnistuneen yrityksen jälkeen uskalla toivoa mitään, kaiken kasvun otan ilolla vastaan.

   Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Pelkkää spämmiä, poistoon menee välittömästi tuommoiset.

   Poista
 5. Tuli tuosta Oscarista ihan mieleen korona-ajan hoivakodin vanhus - rajoitusten ja tarjoilujen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oscarin aresti loppui jo. Katti mourusi ja jollotti ihan kollin nuotilla sisätiloissa eikä meistä ketään mainittavasti harmittanut kun katti vilisti ovesta pihaa tutkimaan. On kyllä paljon enemmän sisällä nyt ja se on hyvä.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com