sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Pyhäsukissa

Pyhäsukat.
Helmikuu on viimeistä viikkoa vaille paketissa, tänään on laskiaissunnuntai. Sain itseäni taitavammalta neulojalta marisukat, rakastamani räsymattokuvio ja juuri oikeat värit.

Hiihtolomat ovat olleet lähinnä vesihiihtohommia tähän saakka. Siskolikka pyörähti meillä lomallaan eikä hiihtänyt metriäkään, paitsi kumppareilla pitkin pihaa. Melko kauas pohjoiseen pitää mennä hiihtokelien ja lumen perässä. Kolilla oli männäviikolla turhautuneita etelän lomalaisia, tarjolla oli vain jokunen jäinen hiihtoladun pätkä. Jäähiihtotapahtumat on peruttu ja monta muutakin talvista aktiviteettia jää tältä talvelta väliin.

Minkäs tällä kuitenkaan mahtaa, sää on mitä on. Tuulet ovat olleet ihan hurjina, harvoin on helmikuussa haravoitu, nyt on sekin homma hyvällä mallilla. Mikäli kaikkien näiden myrskytuulten roskat karisisivat hangelle, olisi huhtikuussa hirmuinen roskaläjä haravoitavana.  Nyt pääsee vähän kerrassaan sotkuja siivoilemaan.

Olen kurkkinut lumen alta paljastuneita kukkapenkkejä hivenen huolissani, ihan vielä ei olisi näillä korkeuksilla krookusten punnertaa penkistä valoa kohti. Ruttojuuren nupikat puskevat jään keskeltä pyytämättä, sipulikukkien toivoisin vielä jonkun viikon malttavan.

Sinänsä melko ristiriitaista. Normaaleina talvina sitä odottaa malttamattomana lumen sulamista ja maan kuivahtamista, nyt painaisin paniikkinappulaa jos sellaisen jostain löytäisin, ainakin hätäjarrusta kiskoisin.

Näitä siemenpussukoita vaan kertyy...

Taimikasvatuksellani näyttää tänä keväänä puhaltavan suotuisat tuulet. Tomaatit ovat yhtä 'Marmaden' taimea lukuun ottamatta täydessä kasvussa, jopa yliherkät italialaiset kasvattelevat jo toista tai kolmatta lehtipariaan. Chilien kanssa olen vielä pulassa mikäli ne kaikki tosiaan meinaavat jatkaa hyvää kasvuaan. Ainoastaan 'Hot lemon' ei meinaa edes itää. Nyt on kolmas kylvös kylppärin lattialla lämmittelemässä. Munakoisot vein mummolaan kasvamaan, mutta kaksi heitti henkensä muutossa. Kahdellakin pärjään mutta olisihan se kiva satoakin saada.

Orvokki 'Rococo' iti hyvin ja kasvattaa vartta vähän turhankin kiivaasti. Tykästyin niihin rimpsureunaisiin nättimyksiin viime kesänä ja nappasin siemenet mukaani kun kaupassa niitä pari viikkoa sitten näin. En sitten älynnyt viime syksynä kerätä siemeniä talteen, en tietenkään *silmien pyörittelyä*.

Leipurimestarin erikoinen, naan-leipä

Muilta osin arki alkaa muotoutua työssäkäyvän rytmiin. Lämmityspäivinä on kova kiire kotiin, hiillosta saa vahtia myöhään jos pääsee vasta kuuden jälkeen lämmittämään. Leuto talvi tietää aikamoista säästöä lämmityskuluissa. Paitsi vanhassa hirsitalossa pitää lykätä halkoa uuniin koska kiivaat tuulet jäähdyttävät Torpan varsin tehokkaasti. Pattereillakaan ei oikein viitsi lämmittää koska sähkönsiirto eli sähkönriisto.

Ihme kyllä, ennätystuulisen talven aikana pitkiä sähkökatkoksia on tähän mennessä nolla. Jotain satunnaisia valojen räpsymisiä toki on aina, voihan se olla täällä asuva räyhähenkikin joka valoja vilkuttelee.

Pari kertaa olen jaksanut töiden jälkeen panostaa ruuanlaittoon jopa niin paljon, että paistoin Palak paneerin kyytipojaksi naanleipää. Aivan ylivoimaisen hyvä ohje löytyy Kipparin morsiamen blogista, klik.

Harjoittelijan kahvimuki.

Työrintamalla puhaltaa nyt vielä semmoinenkin sivutuuli, että  minun pitää vastata videohaastattelussa muutamaan kysymykseen heti alkuviikosta. Työharjoittelussa on mukavaa ja pikkuhiljaa alan oppia uutistekstin tuottamisen. Sain yhdeltä haastateltavaltani häkellyttävän ylitsevuotavat kiitoskommentit, melkein nolostutti. Lähetin hänelle kirjoittamani jutun asiavirhetarkistukseen. Enkä sitten kehdannut kehuista esimiehille mainita ollenkaan vaikka olisi kai voinut omaa häntäänsä vähäsen nostaa. Vieraalta semmoinen kuitenkin tuntuu.

Jahka ollaan karkauspäivästä päästy, alkaakin maaliskuu, ihan virallinen kevätkuukausi. Heti alkupäivinä saa tehdä uusia kylvöjä ja varmaan aika pian pääsen ihmettelemään tilaamiani daalianjuurakoitakin kunhan paketti jysähtää postimiehen toimesta eteiseen. Onneksi remontti etenee ja saan vallata enemmän tilaa multapurkeilleni.

Tänään sähkömies on vaihtanut, poistanut ja viritellyt muutaman patterin ajanmukaisempiin tai muuten järkevämpiin vaihtoehtoihin. Niin se remppa, alkaisi olla valmista ensimmäisen huoneen osalta. Odottelen sopivan aurinkoista päivää kuvia varten. Tämän postauksen kuvituksena on puhelimesta löytyneitä räpsyjä.

Mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa, missä lienetkin. Minä kurvaan tänään pullakaupan kautta ja pyhäkahveilla herkutellaankin laskiaispullilla.

Aito ja alkuperäinen Kosiosusi.












19 kommenttia:

  1. Vai vesihiihtoa - muuten hyvä, mutta kansi on vielä kiinni ;). Tosin sellainenkin helmikuinen ihme, että katselin juuri, että rantavesi alkaa olla sulana, kuten yleensä huhtikuussa. Vielä en ole kertaakaan uskaltautunut jäälle kävelemään tänä talvena ja se on hyvin erikoista, kertoo talven laadusta.
    Hienoa, että taimet ovat hyvässä kasvussa ja onnea seuraaviin kylvöihin. Minäkin ajattelin seuraavan satsin laittaa kuun alkupäivinä.
    Minä olen kanssasi samoilla ajatuksilla tuon hätäjarrutuksen suhteen, ei tunnu oikealta, että silmut alkavat turvota helmikuussa - etelämmässä ehkä asia ok, mutta en luota tällä vyöhykkellä kevään lämpöihin.
    Onnittelut hyvästä startista työrintamalla sekä remontin edistymisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nytpä ollaankin taas pakkasella ja luntakin tuiskusi, kummallista kerrassaan. Näillä vyöhykkeillä sitä tosiaan toivoisi kevään tulevan ajallaan eikä kahta kuukautta etuajassa.

      Kummasti töissä ajauduin ensin puistoasioihin ja huomenna aamulla puutarhalle, hieman isomman mittakaavan kasvatusta ihmettelemään.

      Poista
  2. Meilläkin on alkanut penkeistä työntyä piippoja ja nähtäväksi jää kuinka niiden suhteen käy.
    Kiva, että taimikasvatus on lähtenyt hyvään vauhtiin. Itse en ole vielä kylvänyt yhtään mitään.
    Kauniit sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukat ovat mainiot, tykkään paljon.
      Ei olisi vielä piippojen tai silmujen aika, lyhyeksi meinaa jäädä kasvien talviuni.

      Poista
  3. Oletkin hyvässä vauhdissa taimien kanssa, täällä hieman vielä himmaillaan! Pihalla meillä ei lunta ole kuin joissakin kasoissa malliksi, vettä on satanut. Kukkapenkeissä piipottaa ja kukintaa jostain syystä on riittänyt aivan koko talven ajaksi, aina silloin kun lunta ei maassa ole ollut.

    Kissa saa häntänsä nostaa aina silloin kun aihetta on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihaniahan ne pienet tomaatin taimet kyllä ovat, tuoksuvatkin tomaatille jo.

      Kummallinen talvi, mitähän tässä vielä ehtii eteen tulla ennenkuin kevääseen päästään?

      Poista
  4. Paniikkinappula olisi tarpeen tämän talven kanssa, vaikka meillä on vielä onneksi puutarha talviunilla. Pakkasta on kuitenkin tulossa ja tuuli tuivertaa. Lisälumi olisi tarpeen tuon jäätikön päälle. Aurinkoisia päiviä taimillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, aurinkoisia päiviä kyllä tarvitaan. Sääennusteiden mukaan niitä onkin luvassa, pakkanen kiristyy täällä päin. Ei tästä kyllä enää talvea taida tulla.

      Poista
  5. Helmikuusta on tullut hyvä haravointikuukausi. Tosin minä en juurikaan haravoi. Syksyllä ajelen ruohonleikkurilla lehdet mössöksi ja jätän ne maatumaan. Olen tehnyt niin muutaman vuoden ja kyllä se silppu onkin maatunut mukavasti. Toki keväällä jotain haravoida pitää. Nyt alkaa olla jo hyvät hetket käsillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en juuri haravoi, pensaiden lehdet työntelen puskien juurelle ja osan kukkapenkkeihin talvisuojaksi. Mutta tiluksilla olevat 10 terijoensalavaa pitävät haravanpiikit kulutuksessa. Niiden lehdet eivät maadu talven aikana ja talvella ne roskaavat aivan kamalasti.
      Nyt sitten satoi lunta risukasojen päälle.

      Poista
  6. Siulla onkin taimet jo hyvällä mallilla! Mie en vielä oo mittään kylyvänä, loppuviikosta alotan. Miulla vielä osa siemenistä on tulematta. Eilen käytiin tuolla Kiteellä ja sinne ol lunta satanu paljon enemmän kun meille. Suuret vesistöt kai on jarruna lumentulolle meillä. Terijoensalavakin meinattiin yks kuatoo kasvilavojen vierestä. Kanto vuan käsiteltävä, jotta ei oo kohta mahoton puska. Nyt onkin aurinkoisii päiviä luvassa. Nautitaan siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumimäärä vaihtelee meidän maakunnassa ihan kamalasti, toisaalla on liki metri ja toisaalla paljas maa, perjantain lehdessä on muistaakseni juttua lumitilanteesta, lähipäiville kuitenkin.

      Iloinen kyllä olen tomaattien pontevasta kasvusta, harvinainen onnistuminen minulle.

      Aurinko on kyllä paistanut niin ihanasti, se muuten lämmittääkin jo !

      Poista
  7. Palak paneer on lempiruokiani. Kuolaan täällä, kun vain luenkin sen näytöltä - pitkän vatsataudin ja paaston jälkeen... Komeat pyhäsukat sinulla.

    OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palak Paneer on herkkua myös täällä, valtavan täyttävää kyllä, aina tulee syötyä överit.
      Yhhh, vatsatauti kuulostaa inhalta, pitkän kaavan mukaan podettuna suorastaan hirveältä. Elämme tautisia aikoja.

      Poista
  8. Olipa niin hienot sukat kuvassa, jotta piti klikata auki (vaikka ei ois aikaa)
    Oikein hyviä työ(harjoittelu)päiviä! Aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie, kiva kun pysähdyit kommentin ajaksi.
      Sukat ovat todella mieluisat.

      Poista
  9. kyllä kelpaa, pyhäsukat jalassa ja maukas naanleipä uunituoreena odottamassa syöjäänsä;) nyt tuli kyl juuri sopivasti tuo naanleivän resepti. Intian matkalla herkuttelimme juurikin tantoruunissa paistetuilla naanleivillä joka ikinen päivä. sain inspiksen postauksestasi kokeilla nyt sit itsekkin naanleivän tekoa. illansuussa kyl laitoin juur ruisleipätaikinan happanemaan, pitääkin viel lisätä hieman jauhoja ennen maatamenoa.
    mukavaa alkavaa maaliskuuta, Sinulla onkin taimikasvatukset jo hyvällä mallilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas kun oli hyvä ajoitus. Tuo on ehdottomasti niin hyvä naanleivän ohke, ettei enää tarvitse muita testailla. Nigellansiemeniä saa ecoteekistä tai Ruohonjuuresta, kumpi nyt lähempää löytyy.

      Ihan huippupontevia pikku tomaatintaimia minulla nyt on, ottaen huomioon maineeni Suomen surkeimpana taimikasvattajana.

      Kivaa viikonloppua sinullekin ja keväistä maaliskuuta !

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com