tiistai 9. heinäkuuta 2019

Viilenee, viileneeHeinäkuussa ei helle helli, ainakaan kuluvana kesänä. Onneksi sentään sade on toistaiseksi pysynyt ihan kohtuullisissa määrissä, ei mitään nonstop -kaatosadetta kuten pari vuotta sitten. Viime kesänähän sadetta välillä jopa toivoi, lämpöä ainakin riitti.

Toista se on nyt. Poissa on käristekupoli, nyt on siperian kolea tuuli ja mikälie pakkashattu Suomen päällä.

Ja jos suinkin voisin, vilistäisin ketkaravilla kohti lähintä lentokenttää ja liihottaisin pois täältä kylmyydestä.

Oreganokin kukkii, maissi kituu kylmässä 
Äitienpäiväruusu vm-2017

Säille ei voi mitään, pitää siis yrittää sopeutua ja vetää villasukkaa jalkaan.

Hieman säälittää huomenna Suomeen laskeutuvat Espanjan talon naapurit, heillehän tämä on vihreä talvi, tämän päivän +13° lukemat eivät kovin kesäisiä ole.

Oma perikuntakin saa kaivella Ilosaarirock -vaatetustaan kaappiensa takaosasta, tuskinpa on helletopeille tarvetta.

Pihalla on vähän stand-by -tilanne, pionit vielä kukkivat ja muut myöhäisemmät vielä kasvattelevat puskiaan, syysleimuista veikkaan aika upeaa näkyä muutaman viikon päähän.

Kasvimaita meillä reunustaa kunnon rivistöt perinteisiä maalaispihan kukkia, malva on ihana aina.Köynnösruusu 'Flammentanz' 

Ruusujen kukinta jatkuu ja mikäli jaksan käydä katkomassa ylikukkineita pois, saan nauttia ruusuista pitkälle syksyyn. Tämä seuraavien kuvien kanadalainen oli tovin ilman nimeä kunnes Toveri Tita sen tunnisti. Minä muistelin nimeksi 'Maiden's Blush' mutta ei se sitten ihan semmoinen ollutkaan. Muutaman kirjaimen heitto. Hurjan herttainen ruusu se joka tapauksessa on, kasvanut jo oikein somaksi puskaksi. Oikealla reunallaan sulohelmipihlaja, yksi ehdottomista lempipuistani.

Kanadanruusu 'Morden Blush'

Onhan näissä viileissä jaksoissa puolensa, kukinta kestää pidempään.
Eikä mansikoita tarvitse ihan joka päivä kerätä. Saan nimittäin inhottavan päänsäryn jos kyykin liian kauan pää alaspäin. Kertyy vissiin liikaa (neste)painetta silmien taakse. Tai jotain.

Kasvihuonettakaan ei tarvitse päivittäin kastella, tomaatit pärjäävät isoissa laatikoissaan vähemmälläkin kastelulla. Minä menen kyllä silti mielelläni lämmittelemään kasvihuoneeseen ja ihmettelen joka kerta sinne astuessani valtavaa kasvun voimaa, on se hurjaa kohinaa.


Kuunliljat aloittivat kukintansa
'Champagne wishes' 
Pioniryöppy  
Köynnösruusu 'John Davis'

Loppuviikko taitaakin mennä lähinnä turistioppaana, riippuu toki vähän vieraiden aktiviteettitarpeista. Uskoisin kanojen, koirien, kissojen ja ponien pitävän nuorison säästä riippumatta pihalla. Itsellä olisi toiveissa päästä piipahtamaan Kolin kansallispuistossa, edellisestä reissusta onkin jo muutama vuosi aikaa. Ei aikatauluteta kuitenkaan liikaa, ähkyhän se tulee turistille jos liikaa kaikkea tarjoilee.

Nyt on syytä vihdoin aloittaa muutaman ikkunan pesu, kaikki tekosyyt homman lykkäämiselle on nyt käytetty.

Kesä jatkukoon !
6 kommenttia:

 1. Kauniita kukkijia pihallasi. Kaunis on tuo kandanruusu, miekin jo ensimmäiseks ostin tuon 'John Davis' ruusun tuohon mehtäalalle. Pitkään mietin ruusuja mehässä! Soppiiko kuin hajuves lihapulliin! Ikkunoita ois tiälläkin vielä pestävii!
  Mukavia päiviä vieraitten kanssa!

  VastaaPoista
 2. Sitkeitä ovat kanadanruusut, ankeasta alusta huolimatta pääsi lopulta multiin ja on nyt muutaman vuoden sinnitellyt, komea pikku pensas siitä onkin jo kasvanut. Monia vuosia tuollekin söpölöiselle.

  John Davis sopii varmasti oikein hyvin metsääsi, meillä sen on toive joskus kiivetä töllin nurkkapielessä, saa nähdä miten viihtyy. Siihenhän ei ole kellään sanan sijaa vaikka laittaisi ruusuja kompostin aidaksi, ruusut passaa kaikkialle. Saa nähdä mitä mieltä Enerken tolppamiehet ovat jos joutuvat meillä tolppaan kiipeämään ja siinä rehottaa Flammentanz.

  Ikkunoita riittää, nyt pesen vain ihan kriittisimmistä paikoista.

  Vieraitten lento lienee no perillä, iltayöstä ovat perillä.

  VastaaPoista
 3. Ihania kukkijoita! Tosi kaunis tuo kanadanruususi. Ikkunoita pitäisi meidänkin taas pestä. Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanadanruusut ovat aivan mahtavia! Pitkä ja kiitollinen kukinta sangen vähällä vaivalla.

   Poista
 4. Pirhana sentään, kun sun blogi ei päivity mun bloggeriin. Kirjauduin ulos lukijoita, ja taas sisään - josko mä taas pysyisin käryllä torpan tilanteesta!

  Upeaa rehevyyttä on siellä kylmyydestä huolimatta. Hokasin just tänään, että koko kesänä ei ole tarvinnut tehdä t-paitasillaan töitä paria pientä kymmenissä minuuteissa laskettua aikaa lukuun ottamata. Ihan helteetön heinäkuu. Kasvitkin vähän värjöttelevät, eivätkä ainakaan reuhahda kasvuun. Enempi värjöttelevät. Mutta pionien kukinta-aika on ennätysmäisen pitkä. Eikä sateet ole turmelleet kukkia, mutta kuivuus alkaa jo riipiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pionit vieläkin puskevat nuppuja, parin viikon kylmä jakso antoi kivan jatkokauden.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com