perjantai 19. heinäkuuta 2019

Monenlaista matkailua

Espanjalaisten vieraidemme ansiosta sain minäkin pienen kierroksen omassa maakunnassa -ja se oli kyllä kiva juttu !

Sää ei meitä juurikaan suosinut, harmaan tuhnuisessa ja sateisessa säässä ei kansallismaisema ollut upeimmillaan. Toisaalta, näköalapaikalle pääsi jonottamatta. Vieraillemme viileä (hyytävän kolea) sää oli yksi mukava kuriositeetti kaiken raikkauden ja vihreyden lisäksi. Meillä ei ole esitellä muinaisten roomalaisten ja maurilaisten rakennustaidon näytteitä, sen sijaan meillä on puhdas luonto ja maailman paras juomavesi, se ei olekaan ihan vähän.

Joku oli sitten edellisen Kolilla käyntini ihan varmasti kammennut näköalapaikalle vieviä kiviportaita jyrkemmiksi, puuskutin kuin höyryveturi ensimmäisen nousun jälkeen.

Ajoimme 'joulumökin' kautta, sen mökin jossa vietimme yli kymmenen joululomaa ennen tänne maalle muuttoa. Olisipa mukavaa viettää siellä viikonloppua kesäaikaan, tiedä vaikka saisi yhdistettyä pitkästä aikaa issikkavaelluksen ja mökkiviikonlopun.

Kolin reissulla käytiin myös Juuan Nunnanlahdessa ihmettelemässä vuolukiven moninaisia muotoja, on meillä upeita aarteita ihan jalkojen alla !
Pielinen beach

Vieraat siirtyivät etelämmäs, Evitskogin mökille ja minä jäin käytännössä yksin Torpan hiljaisuuteen. Iso-J kurvasi pohjoiseen, Perikunta hajaantui omille menoilleen. Eipä heitä kyllä kotosalla paljoa näkynyt muutenkaan, Ilosaarirock on kuitenkin 'kesän paras viikonloppu'.

Tällä viikolla hukattiin ystävän kanssa yksi sateinen iltapäivä kotiseutumatkailussa Kiteelle. Pakollinen käyntikohde on Marimekon tehtaanmyymälä/Outlet, tehdas tosin lopetettiin jo aikaa sitten. Kiteellä on myös komia kirkko ja kun turistina oltiin, paukattiin sisään. Opastuskierrostakin olisi ollut tarjolla, mutta tyydyttiin vain kurkkaamaan.

Kirkkopuisto siellä on aina ollut valtavan hienosti hoidettu, niin nytkin. Erityisen paljon ilahduin sankarihautojen tyylikkäästä kukituksesta. Vähän vaihtelua niille iänikuisille begonioille ja samettiruusuille.


Kiitos nykytekniikan ja WhatsApp -puheluiden, olen kurvaillut muutamana päivänä pohjoisen lapin maisemissakin. Se jos mikä on ilmastoystävälistä matkailua. Iso-J asettaa puhelimensa kameran menosuuntaan ja minä tiirailen kotoa maisemia.

Eilen kurvailtiin mm. Inarin raitilla, tänään matkattiin kohti Utsjokea.  Hetki sitten ihmettelin Norjan puoleista kuun maisemaa, jäämeri pilkisteli sumun ja sateen välillä. Välillä on pakko kurkata karttasovelluksesta missä reitti milloinkin kulkee. Karua ja kaunista maisemaa, toivottavasti tilanne sallii joskus apukuskiksi lähtemisen.
Eikä tässä vielä kaikki.
Mikäli tekee kovasti ikävää välimerelle, laitan vain kumpparit jalkaan ja sadetakin päälle ja kipaisen kasvihuoneelle. Siellä on melkein trooppinen lämpö ja tunnelma. Sateessa eivät sääsket haittaa ja kasvihuoneessa on lämmintä puuhastella. Raakileita on jo aika paljon.

Tämä on tämmöistä hyvin pienellä budjetilla matkailua, kukin reissaa mahdollisuuksiensa mukaan.

Leppoisaa viikonloppua, missä lienetkin !14 kommenttia:

 1. Hei vitsi oon kade tuosta valkoisesta bougainvilleasta! Olen kahteen kertaan nyt koittanut sitä, keväällä ostanut, pitänyt pihalla tai kasvihuoneessa ja syksyllä tuonut varastoon talveksi.... joulun tienoilla tai viimeistään tammikuussa on jäljellä enää kuiva ranka..... No ehkä mä vielä joskus saan sen onnistumaan.... nyt on sen verran suuria pelargoneja tulossa syksyllä sisään, että ei ole varaa ahnehtia mitään ylimääräistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla viihtyy bougainvillea talvet hataran torpan viileällä lasikuistilla. Enkä juurikaan kastele saati hoida. Yleensä se varistaa lehtensä mutta tekee uudet kun valon määrä lisääntyy.

   Poista
 2. Kylläpäs oli matkailua moneen suuntaan - aivan mahtavaa! :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikkea pientä kivaa vähällä vaivalla. Leppoisaa pyhää !

   Poista
 3. Kyllähän Suomessakin nähtävää riittää ja kelpaa esitellä ulkomaalaisillekin. Harmi, ettei sää suosinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläisen välimeren asukeille tämä raikas vihreä on omanlaisensa elämys. Suomi on täynnä kaikkea kivaa, täysin aliarvostettu matkailumaa.

   Poista
 4. Mukava kun Kitteetä vierailles näytit. Siellä on kirkonympärys ja sankarivainajien haudat aina hyvin hoijetut. Harmi kun taimet ei omasta muakunnasta tule! Tuo kirkko on miun kotikirkko ja siinä on meijät vihittykin 1982. Matkailuu voip harrastoo pienelläkin butjetilla ja nähä mukavia asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea kirkkohan se on. Olen aina ihastellut kirkkopihaa eikä tarvinnut nytkään pettyä, niin hienosti hoidettu. Etenkin sankarihautojen kukitus oli upea, etebkin jos vertaa tämän minun kaupunkini kukattomuuteen. Onko joku tiettykin syy, miksi kukat tuotu muualta? Upea toteutus kuitenkun.

   Hienoihin hetkiin ja reissuihin ei todellakaan tarvita hulppeita puitteita, usein vähemmän onkin enemmän.

   Poista
  2. Sitäpä on ihmetelty, miks oman muakunnan taimet ei käy seurakunnalle. Savosta tulloovat. Hautausmaille samoin! Muutamina vuosina on ollu tos surkeita taimia ja kyllä oon huomauttanu assiista. Hauvanhoitomaksut on aika kovat.

   Poista
  3. Onkohan tuo joku kilpailutuksen tulos? Kyseenalainen tapa kuitenkin valita aina alimman hinnan mukaan, pitäisi kuitenkin omaa maakuntaa ensisijaisesti suosia.

   Poista
 5. Teillä sentäs on tullut vettä. Meillä kärvistellään kuivassa edelleen.

  Katsotaanpas nyt: kesä 2017 oli kylmä ja märkä, kesä 2018 oli kuuma ja kuiva, kesä 2019 kylmä ja kuiva - joten logiikkaa seuraten ensi kesä on kuuma ja märkä. Tai sitten ei. Jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, vettä todellakin on tullut, tuntui ihan kummalliselta vedellä vesiletkua hevostarhaan pitkästä aikaa. Toivoisin semmoista kohtuuden kesää, sopivasti lämmintä ja sateet öisin.

   Poista
  2. Ai että iloinen olen siitä, että sun blogi taas päivittyy mun listoille! Pienestä se ihminen on onnelinen :D

   Poista
  3. Mulla taas on massiivisia ongelmia sekä Safarin, Bloggerin, että tämän pahuksen samsungin tabletin kanssa, läppärillä en pääse kommentoimaan, sentään omien tekstien luominen onnistuu toistaiseksi. Kummalliseksi on mennyt nämä hommat.

   Ilo se on pienikin ilo 😄

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com