tiistai 8. marraskuuta 2016

Pakkaspäivää!
Morjensta pöytään!
Se tuli sitten talvi ja jätti kokonaan väliin (ainakin toistaiseksi) vetisen räntäkauden. Se onkin oikeastaan ainoa asia josta minä tässä nykytilanteessa säätilasta nautin. Iloitsen jokaisesta päivästä jolloin näen sinistä taivasta ja häikäistyn oman erinomaisuuteni (kehukehu) lisäksi auringosta.

Pakkasta on ravakat -8-9° ja hirvittävä koillisen kulmalta puhaltava tuuli tekee siitä sietämättömän purevan. Onneksi, oi onneksi nykyisin en kärsi enää kolmoishermosärystä, se ja viima yhdessä olivat jotain niin kauheaa etten edes välittäisi muistella. Migreenikin voisi ärsyyntyä vinosta valosta ja viimasta, mutta senkin suhteen olen saanut olla rauhassa. Kiitos siitä.

Etelässä kuulema tulee lunta, Iso-J ihmettelee tämän viikon Ison Kirkon rientoja ja nauttii sekä ruuhkista, että lumisateesta. Sinne Helsinginniemelle mahtuvat melko huonosti sekä lumi että ruuhkat, mutta sekaanhan se on survottava kun työt on hoidettava.

Toimettomana ei täälläkään lojuta, puoleen päivään mennessä olin jo käynyt kaupungissa ja siivonnut tallin sekä täyttänyt uuden vesipaljun hevosille pakkasen (ja Ponimiehen) halkaiseman tilalle. Paperityöt säästin iltapäivän puhteeksi ja välillä haen inspiraatiota kanalasta, siellä alkavat munahanat taas aueta, eilisen saalis oli kokonaista kaksi sussexinmunaa! Juuri kun ostin ensimmäiset kaupanmunat moniin vuosiin.Oli muuten vaikea valita munahyllyn antimista kanaystävällisintä versiota. Riistomunia en halunnut, siksi jätin jo hinnan perusteella halvimmat pois. Luomumunissakaan ei ole mitään takeita muusta kuin kanojen ruuasta, samanlaisissa massahalleissa ne luomukanatkin elävät, nokkivat vain luomustatuksen rehua. Virikekanalassa massahalliin lisätään muutama orsi ja vähän jotain 'virikettä', yhtä stressaava paikka se kanoille on kuin häkkikanalakin.

Ostoskärryyn päätyi loppujen lopuksi Kultamunan Luomumuna jonka infolapussa kerrottiin kanojen pääsevän ulkoilemaankin. Hinnasta (n. 2,50€/ 6 kpl) voisi päätellä, että tuottajakin saa jotain. Ja mitä tulee oman kotikanalan muniin, nehän ne vasta kalliita ovatkin! Mutta ei kotikanalassa mietitä rehukustannuksia kun kanoja on vain parikymmentä ja saavat aivan rauhassa munia ja hautoa kun huvittaa. Joku tietävämpi voisi kertoa mikä olisi kanan kannalta ystävällisin munavalinta kaupan hyllyltä, makuhan näissä ei kuitenkaan ikinä yllä omatuotannon tasolle.

Torpalla tyrkätään pökköä pesään ja iloitaan lämpiävästä uuninkyljestä. Ylemmässä kuvassa Oscar kuumottelee persaustaan uunin kyljessä ja Peetu tullaa korvat.

Ilta ja yö taitaa mennä presidentinvaalien tuloksia seuratessa, pikkuisen kylmäävä ajatus kieltämättä on Herra T:sta pressanvirassa. Olisi edes vähän pienemmästä valtiosta kyse.

Tämmöistä tänään!

Hukkapiilojemmassa Oscar, Felix etsii
PeeÄäs:
piti tilata Ponimiehelle uusi talvitakki. Otin samaa merkkiä kuin kaikki muutkin meillä käytössä olevat loimet, Horsewaren valikoimasta löytyy sopivat ja taatusti meidän epeleiden käytössä kestävät kunnolliset. Se tässä on mainitsemisen arvoista, että kun nuo kunnon loimet eivät mene rikki, uusi pitää hommata kun entinen katoaa! Aivan oikein, meiltä on hukassa yksi kappale toppaloimia.

Loimivarastoa tullatessani totesin, että meillä ovat vain fleeceloimet (2 kpl) ja yksi toppaloimi muuta merkkiä, eivät ne istu ja ovat muuten vain rasittavia ja hankalia.  Siksi niitä ei käytetäkään. Myyn nuokin pois ja hommaan samaa sarjaa uudet tilalle. Nih! Siinä on hevosten joululahjat sitten samalla.

Ja sekin pitää mainita, että tänään Ponimies hirnui tarhassa kun avasin tallinoven ja oltiin niitä ottamassa sisään. Se oli sellainen oli jo aikakin tulla hakemaan -hirnahdus. On se hassu kaveri.


6 kommenttia:

 1. Onko se veitsen kääntämistä, jos sanon että terkkuja Costa Del Sol + 23 ja sillee. Muutama kuva mummon kammarissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että... nauti lämmöstä ja siitä, että aurinko vielä lämmittää!!!

   Poista
 2. Onneksi ei ole tarvinnut munahyllyn äärellä pohtia noita kysymyksiä. Kiitoksia vain kanakummille! Meidän kotkot munaavat noin yhdeksän päivittäisen panoksen edestä, joten munaa voi jakaa ystävillekin. Paljon syödään kyllä itsekin.

  Sama riipova tuuli käy täälläkin. Se mokoma rivakoitui viimasta puuskatuuleksi. Vetäydyin ruoanlaittoon ja takan lämmitykseen. Sielukin meinasi jäätää ruusumaan verkotusta askaroidessani. Kesken jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätkö teidän rouvat pidä mitään paussia munaamisessa? Ahkeria ovat ;-)

   Meidänkin tuuli muuttui ilkeäksi puuskapuhuriksi, repii ja riepottaa.
   Onneksi ei ole enää ihmeempiä pihahommia, tehty mikä ehditty, loput saa jäädä odottamaan parempia aikoja.
   Paitsi niiden valkosipulien kanssa vielä yritän jos maa vähän pehmenee.

   Poista
  2. Ne vaihtoi sulat syys-lokakuun vaihteessa ja pieni paussi oli siinä. Ei kuitenkaan munatonta päivää ole nähty vielä yhtään. Aina joku päkistää pesässä.

   Luulisin ahkeran munaamisen olevan keinovalon syytä. Kanalan ikkunasta tulee luonnonvaloakin, mutta iltapäivästä nappaan kattovalon palamaan. Se palaa iltaan asti, kunnes seurakunta on orsilla.

   Poista
  3. Joka aamu lamppu syttyy kanalassa meilläkin ja iltapäivällä tyrkkään vielä toisen lampun tulille, ei tarvitse pimeässä kököttää kanastenkaan. Vaan ei, hiljaista on ollut munarintamalla. Nyt saattaa kyllä olla muutoksen aika, eilen saaliina oli 2 munaa sussexeilta! Ja se ainokainen kesällä kuoriutunut tipu taitaa olla kana. Iloa ja onnea, kaksihan niistä alkuperäisistä on henkensä heittänyt, toisen vei haukka ja toinen tuupertui hetipian perään.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com