torstai 8. huhtikuuta 2021

Homma etenee !

 Pientä rajaa, joku roti, väisty talvi ! Näinhän sitä on manattu helmikuusta asti.

Kuvista sen näkee: kyllä väistyy ja kyllä poistuu, lumi tontilta. Tuo vinkeä raja on ihan luonnon omaa aikaansaannosta Torpan eteläseinustalta. Lumi pakenee ja haihtuu aivan pian, viimeistään seuraavilla vesisateilla, nopsasti valuu alarinteeseen ja täyttää valumaojat. Lumen rippeet ovat kuin meren aaltojen jälkivaahto rannalla. Merestä poiketen, tätä vaahtoa ei kaiken todennäköisyyden mukaan seuraa uusi aalto, eihän?

Liimasin jo muutaman post-it -lapun kalenteriin syyskuun viimeiselle viikolle: muista kukkasipulit näihin paikkoihin! Huomasin voivani piristää kevätkukilla vielä monta aivan ensimmäiseksi sulavaa paikkaa. Kun vielä muistaisi nämä kevään loistoideat syksyllä, siksi muistilappu kalenteriin.Lumirajakuvien kahdessa viimeisessä näkyy oikeassa reunassa irlanninkataja. Se on jo niin hyvin talon etelänurkalle kotiutunut, ettei kärvenny enää kevätauringossa. Se otti vähän osumaa katolta rojahtaneesta lumesta ja ainakin 1/4 pitää loppujen lumien sulettua sahata pois, katkipoikkihan se lumen alla meni. Onneksi jäi suurin osa kuitenkin pystyyn ja eloon. 

Näin se kevät täälläkin kulmalla etenee ja aivan pian nurmikko alkaa vihertyä ja ensimmäiset siniset scillat ponkaisevat  eteläpäädyn ikkunoiden alle. 

Tähän vielä pari kuvaa kevään etenemisestä sisätiloissa.
Tomaatit ja chilit eivät vielä pituuskasvullaan häikäise, mutta ihan pontevassa kasvussa nekin ovat. Ensimmäiset 'hujopit' mahtuivat eturiviin ikkunalaudalle, pienemmät ovat vielä kasvilamppujen paisteessa. Munakoisot ja isot samettikukat kiikutin mummolan puolelle, siellä on runsaasti tilaa leveillä etelän puoleisilla ikkunoilla.

Kasvihuoneessakin oli jo niin lämmin, että kävin siellä ruukuttamassa tarhaorvokin ruippanaiset taimet omiin yksiöihinsä. Pitää vain muistaa hakea ne lämpimään yöksi. 

Näin se homma vihdoin etenee -ja kevät!
12 kommenttia:

 1. Hauska selkeä lumiraja. Hyvä idea laittaa muistilappu kalenteriin valmiiksi. Niin sitä vannoo syksyllä muistavansa hyvät istutuspaikat mutta harvoin se niin menee vaan paikat on autuaasti unohtanut kun syksy koittaa. Nuohan on hyvässä kasvussa olevat tomaatit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raja pakenee koko ajan, minä vahdin sitä sekä sisältä, että varmistelen välillä ulkona 😉 Juuri nyt riehuva kevätmyrsky pukkaa märkää räntää ja sehän tietää kadotusta lumille.
   Otin puutospaikoista kuvatkin ja tein puhelimeen niille kansion: Kukkasipulipuutos. Luulisin kalenterin tarralapun ja puhelimen kansion muistuttavan syksyllä tarvittavista toimenpiteistä.
   Päivittäin saan siirtää jonkun uuden taimen kasvilampun alta ikkunalle, sinne pääsee vasta kun yltää itse kurkistamaan valoon.

   Poista
 2. Mainio kuva. Teillä lumiraja etääntyy konkreettisesti. Loppuviikoksi on luvattu surkeaa säätä, joka osaltaan sulattaa vanhaa lunta entisestään. Toivotaan, ettei sitä uutta ainakaan kovin paljon tule.
  Aika samannäköisiä tomaatit ja paprikat ovat täälläkin. Mielenkiintoista, miten samoilla toimilla ne käyttäytyvät joka kevät erilailla. Viime vuonna tomaattini kasvoivat ihan hurjalla vauhdilla ja voimalla. Joka tapuksessa ne vahvistuvat nopeasti, kunhan aikanaan pääsevät kasvariin.
  Kaikki keväällä heräävät ajatukset ja ideat on paras laittaa heti kirjoihin ja kansiin. Ei niitä syksyllä enää muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pitänyt kuvata tuo sulamisrajailmiö aiemminkin, mutta aina se on unohtunut. Nyt oli niin hienosti vaahtona se lumi ja puhelin hollilla. Myrsky kaataa maahan lisää räntää mutta onneksi se painaa vanhoja lumia maata kohti.
   Viime keväänä palellutin kasvariin muutamat tomaatit joten näiden kanssa en aio tyriä ja pidän ne sisällä kunnes pakkasyöt ovat harvinaisempia. Eilen vein orvokit kasvihuoneelle ruukutettavaksi mutta kiikutin ne (onneksi älysin) saunatuvalle yöksi. Olikin napakka pakkasyö.

   Poista
 3. Johan on hauska lumiraja! Etenee niin selkeässä järjestyksessä :).
  Muistilappu kukkasipuleista oikeille paikoille on erinomainen idea. Aina keväällä mietin, että miksi en laittanut enemmän pikkusipuleita sopiviin paikkoihin ja syksyisin taas asia unohtuu (ehkä vähän jo into hiipuu siinä vaiheessa).
  En lainkaan moittisi sinun tomaatteja ja chilejä, kyllä nuo vielä hyvin ehtivät!

  Unohdin omat tuoksuherneeni viime yöksi kasvihuoneeseen ilman peittoja ja mies ilmoitti aamulla reippaasti, että kasvihuoneen alin lämpötila viime yönä oli -7 astetta pakkasta. Nyt tulee testattua ihan kunnolla, oliko Cecilia Wingårdin ohje paikkansapitävä. Sydän kylmänä kävin katsomassa tuoksuherneitäni, ja vielä ei vaurioita näkynyt, mutta tämä päivä osoittaa nyykähtävätkö kuitenkin viiveellä. Harva on pää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh mikä pakkasenkestävyystesti tuoksuherneille, mutta ihmeen sitkeitä ja elinvoimaisia ne sitten ovat kun selvisivät. Kukapa olisi uskonut. Saat varmasti topakat taimet kun ne nyt viileässä sinnittelevät.
   Minulta paleltui viime keväänä turhan monta tomaattia joten aion sinnitellä niiden kanssa sisätiloissa vielä muutaman viikon. Onneksi ovat noin pieniä vielä, äkkiä ne hyppäävät yläpystyyn kun pääsevät valoon ja lämpöön.
   Laita nyt vaan sinäkin se muistilappu!

   Poista
 4. Tuo lumiraja on lystikäs :D Meillä ei ole lumirajaa, vaan rajaton määrä lunta. Nytkin sataa lunta ihan hirveästi! Olisi sitä ollut tarpeeksi jo entuudestaan. Kun ulos katsoo, niin ei innosta eikä oikein naurata. Tai oikeastaan vähän naurattaa, kun on ihan hillitöntä tuo lumen tulo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuudessa pysyäkseni on syytä tunnustaa, että talon toisella puolella on vielä melkoiset lumimassat, tallinmäelläkin kaksi kauheaa lumivuorta. Mutta tuo kuvien eteläseinustan tilanne oli niin herkullinen etten voinut vastustaa.
   Täälläkin myrskyää ja myllertää ja maassa on taas tukevasti hyvin märkää räntälunta. Liukastuin oikein kunnolla ihan selälleni lipsutellessani kohti kasvihuonetta. Onneksi ei ollut orvokinpoikaset kannettavana juuri sillä kerralla. Ehkäpä jo ensi viikolla päästään uskottavampaan kevättunnelmaan.

   Poista
 5. Hauska lumiraja! Nyt on koirille (ja miksei sinullekin) kunnon baana sulaa maata jalkojen alle. Pitääpä muuten laittaa itsellekin ylös, mistä sulaa lumet ensimmäisenä. Vielä ei ole myöhäistä, kun ei niitä sulapaikkojakaan juuri ole :D
  Hyvin kasvavat taimet sinulla. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baanaa avautuu päivittäin lisää ja onneksi se kuivaakin äkkiä kun tämä Torpan mäki on tämmöinen kaikkiin suuntiin pyöreä kumpu. Tänään kieltämättä vähän aamulla harmitti kun ei ollutkaan jäinen hanki jota pitkin kirmata kuivin tassuin metsään vaan silkkaa märkää lumisohjoa kahlattavaksi.
   Oikein hyvää viikonloppua sinullekin.

   Poista
 6. Pikkkuhiljaa kohti lämpimempiä aikoja, kyllä se lumi pian sulaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä se tänäkin vuonna toukokuussa käki kukkuu ja koivuun tulee lehdet! Pitäisi vaan malttaa odotella *huoh*

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com