torstai 31. joulukuuta 2020

Puutarhavuosi 2020 -haaste

 


Vuoden viimeisenä päiväkirjamerkintänä onkin hyvä vastata haasteeseen, jonka sain toveri Titalta. Puutarhavuosi 2020 -haasteen on laittanut liikkeelle Minna, Hiidenkiven puutarhasta, kiitos molemmille. Ja heti perään anteeksi niille, joilta olen erinäisiä haasteita saanut, mutta joihin en ole syystä tai toisesta vielä saanut aikaiseksi vastata. Hämärä muistikuva on, että tämä samainen Puutarhavuosi 2020 olisi kopsahtanut osakseni jo aiemmin tänä vuonna. Nyt on hyvä hetki vastata, perunasalaatin teko voi odottaa vielä hetken.

Ihan ensimmäiseksi on mainittava Felix, työnjohtaja. Ei ole sellaista työmaata jossa keltainen mestari ei kävisi omien salaisten hankkeidensa ohella tarkastuskäynneillä. Se muistuttaa myös tauoista, jotka on syytä viettää mestaria silitellen ja häntä uupumattomasta työpanoksestaan kiitellen.


1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?

Jaa-a, on vaikea vastata, sillä onhan tässä kaikenlaista jo ehtinyt kokeilemaan. Olisi helppo luetella täysin uudet kasvit joista ei ole aiempaa kokemusta, niitä on paljon. Nostan kuitenkin esille kasvimaan uudistuksen, en ole koskaan ennen kokeillut laatikkoviljelyä tässä mittakaavassa. Perinteisesti meillä kasvaa enää peruna ja valkosipuli, muut lavoissa. 

Halusin seniorikansalaiselle estettömän pääsyn keittiöpuutarhaan ja sellainen tehtiin. Yhden kesän kokemuksella voin sanoa, että ne työtunnit eivät totisesti menneet hukkaan, tuli erittäin hyvä ja toimiva.


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?

Hahahhaahhaaaaa, en todellakaan! Sanotaan vaikka niin, että vähissä ovat pihasta ja puutarhasta ne kohdat joihin ei olisi kajottu. Homma riistäytyi käsistä heti alkukeväästä. Projekti seurasi toistaan ja uusiakin on jo pohjustettu. Kylvöjen suhteen sentään pysyin melkein suunnitelmissa, kaikessa muussa painettiin kaasu pohjassa, mopo hienosti keulien. Paljon pärinää ja pauketta.

Yhtenä esimerkkinä käsistä lähteneille projekteille mainittakoon kerrasta huimasti muuttunut pensasmustikoiden alue.  Saatiin siirtona Evitskogin mökiltä (Kirkkonummelta) yli kaksi kymmentä reilun metrin korkuista pensasta. Pistin nurin kaikkein vanhimman mansikkamaan osan ja se muokattiin kunnolla jyrsimellä. Siihen oli hyvä keväisessä rankkasateessa istuttaa peräkärryllinen isoja pusikoita. Rusakoiden vuoksi niiden alue aidattiin pähkinäpuuaidalla ja tehtiin siisti katettu käytävä niiden keskelle. 

Kuva vääristää mittasuhteet iloisesti, alue on kymmenisen metriä pitkä ja vajaat viisi leveä.
3. Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

Että tuliko, no kyllä! Rusokirsikoista se alkoi ja ruusuorapihlaja oli yksi viimeisistä istutetuista. Kesän aikana juurensa Torpan multiin saivat niiden lisäksi joukko revontuliatsaleoita, erilaisia hortensioita, kultasade, kärhöjä, viiniköynnös, karhunvatukka, pieni patteristo pioneja enkä todellakaan muista edes kaikkia. On sitten keväällä luvassa lukuisia löytöretkiä !


4. Menetitkö kasveja?


Ainakin muutama jalohortensia voidaan pistää tähän listaan. Viidestä kolme selvisi ensimmäisestä talvestaan. Yksi kasvi jonka menetystä en tule suremaan on ehdottomasti vuohenputki. Se pentele saisi kadota täältä ikiajoiksi. Onneksi kamppailussa vuohenputkea vastaan tukenani on väsymätön kirittäjä Felix josta en haluaisi ikinä luopua.5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Helppo nakki, ranta olisi ihana. Melkeinpä sama olisiko kyseessä aava meren ranta, pieni lampi vai soliseva puro. En kuitenkaan uskalla toivoa tälle mäelle vesielementtiä, riittää kun vettä tulee riittävästi kaivosta, hanasta ja letkusta. Kuvissa kaksi happy place -muistoa, välimeri ja Storträsk.
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?

Tähänkään ei ole yhtä ainoaa vastausta. Jokainen uusi tai uudistettu istutusalue on omanlaisensa koronakesän muistomerkki. Aina kun ajan pihatietä kotiin, näen uudistetun pääoven edustan alueen. Siitä lähti rytöangervot  ja kuunliljat, tilalle tuli rusokirsikat ja paljon uusia pioneja. Talon takapuolen olopihalla uusia juttuja on vielä enemmän. 

Poimin muutaman kuvan satunnaisessa järjestyksessä, jokainen kertoo minulle paljon tästä hurjasta vuodesta. Muutosten vuodesta.7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Kelaa postaus alkuun ja katso kuvat, paljon muutoksia joista kaikista olen aidosti iloinen, onnellinen ja ylpeä. Jotain olen itsekin kai onnistunut tekemään oikein koska sato oli ylitsepursuavan runsas:8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Kuva puhukoon tälläkin kertaa puolestaan. Kuvasta puuttuu vielä yksi nuppikuormallinen rikatonta puutarhamultaa.


9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

Ei. Kaikki mitä hankittiin oli a) perusteltua b) tarpeellista c) kunnollista

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Niitä on kaksi. Kasvatin tuoksuherneet Luktärt-guru Cecilia Wingårdin ohjeilla ja ensimmäistä kertaa elämässäni tuoksuherneet kasvoivat kuin pavunvarret. Aivan uskomatonta kasvua ja kukintaa. 

Toinen on daaliat, vanhan kunnon jorriinit joiden kukinta oli huikeaa ja ylenpalttista. 
Molempia riitti leikkokukiksi maljakoihin enemmän kuin tarpeeksi.


11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Pettymykseni oli suuri kun havaitsin vuohenputken ensimmäiset toiveikkaat lehdet kurkottelemassa kohti kevään aurinkoa. Jonkin verran petyin joihinkin kesäkukkiin ja kasvihuonekurkkujen kanssa saan pettyä vuodesta toiseen.

12.  Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

Siitä on lähdettävä, ettei minulla ole kovinkaan tiukkoja budjettiraameja. Hankin lähtökohtaisesti vain tarpeeseen ja silloinkin mietin mistä kannattaa maksaa. Tälläkin kaudella rahaa meni multaan ja kasveihin. Ostin yhden uuden kastelukannun ja muutaman uuden työvälineen hukattujen tilalle. Kaikkein mieluiten hankin kasvit (paikallisilta) pienyrittäjiltä ja kierrän prismojen massataimipihat hyvin kaukaa.

13.  Mitä opit?

Vaikea nostaa yhtä asiaa muiden yli. Ehkä sain eniten uskonvahvistusta siihen, että omia visioita kannattaa kuunnella. Pieni ohimenevä idea tai ajatus voi ihan vähäisellä jalostuksella poikia vaikka mitä. Feed the flame, ruoki luovuuden liekkiä.

14. Odotatko tulevaa/alkavaa kasvukautta?

Kyllä, erittäin innostuneena. Tulevalle kaudelle ei ole isoja suunnitelmia sillä tiedän, että kuitenkin taas tapahtuu ja paljon. Yhden etupihan penkin aion laajentaa niin, että saan siihen kukkineiden pioneiden jälkeen komean daaliamuurin eli kukkia koko kesäksi. Meillä on odottamassa kolmella kuormalavalla kivilaattoja ja tiiliä, kiveyshommiakin on  luvassa. Kasvihuone on valmiina; pesty ja puhdas uuteen kauteen. Ensimmäiset siemenetkin ovat jo saapuneet.

Tästä on hyvä jatkaa!


23 kommenttia:

 1. Tämä on hauska haaste! Paljon ihanaa on mahtunut kuluneeseen puutarhavuoteesi. Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mainio haaste jota on kiva tehdä ja vielä kivempi lukea toistenkin blogeista. Hyvää alkanutta vuotta sinulle.

   Poista
 2. Tykkään tästä haasteesta. Muiden postauksia on kiva lukea ja kiva on myös se, että vähitellen näistä muodostuu arkisto, johon voi palata myöhemminkin. Kuluneen päivän olen panostanut omalta osaltani samaisen haasteen toteuttamiseen.
  Hiukan nauratti, sillä meinasin laittaa 5.-kohtaan järvenranta. Sitä kaipaan, enkä tälle tontille rantaa saa, vaikka päälläni seisoisin. Kymppikohdassa ajatukseni liikkuivat kanssasi samaa rataa, sillä Cecilian ohjeita noudattaen sain elämäni parhaan tuoksuhernekesän.
  Nyt vain into pinkeänä kohti uutta kasvukautta.
  Kiitän sinua mainioista ja elämänmakuisista postauksista kuluneena vuotena ja toivotan oikein Hyvää Uutta Vuotta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mainio haaste. Kiva törmätä tähän toisten blogeissa ja lukea heidän vastauksiaan ja erinomaisen kiva oli selailla kuva-arkistoa ja valita kuvituskuvat. Meillä oli kyllä mainio kesä, saatiin extrapaljon aurinkoa ja lämpöä ainaisen vesisateen asemasta.
   Innoissani olen tutkinut siemenluetteloita ja kurkkinut Eurobulbin tarjontaa, nyt sitten vaan pitäisi malttaa vielä hetki.
   Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

   Poista
 3. Ihana postaus. Huumori höystää mukavalla tavalla vastauksiasi, eli kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Innostusta edelleen puutarhan hoitoon ja kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Kaikkea hyvää teille sinne länsirannikolle.

   Poista
 4. Tämä on tosi kiva haaste! Hahaa, hyvä tuo ranta, voisin kopioida sen sinulta omaankin vastaukseeni :-D
  Mustikkamaasta tuli todella viehättävä ja lavakasvimaakin näyttää niin viihtyisältä.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Haaste on huippuhauska tehdä ja lukea toisten vastauksia.
   Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 5. Kiva kun osallistuit haasteeseen! Huumoripitoisia postauksiasi on aina niin kiva lukea. Teilläkin oli työntäyteinen kesä. On kiva nähdä, miltä kaikki ensi kesänä näyttääkään. Toivottavasti talvi on suotuisa ja sekä uudet että vanhat kasvit (vuohenputkea lukuunottamatta) porhaltavat keväällä vauhdikkaaseen kasvuun.
  Kukkaisaa, satoisaa ja kaikin puolin menestyksekästä uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, tämä haaste on kyllä yksi parhaista. Toivotaan, että saadaan hitusen enemmän lumipeitettä ennen kuin ennustetut hirmupakkaset iskevät. On ollut ainakin pitkä ja leuto syksy ja alkutalvi kasvien juurtua ja asettua lepoon. Kevät ja kaikki kevään riemut ovat ihan kohta käsillä! Iloa ja onnea alkaneelle vuodelle.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, kiva kun sinäkin osallistuit haasteeseen. Hyvää uutta vuotta.

   Poista
 7. Eiiii... liian monta vuotta on kulunut viimeisestä visiitistä Torpalle. Nuo valtavat uudistukset on pakko nähdä omin silmin! Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta kuitenkin ehkä vain kolmanneksen siitä mitä asia on livenä. Ensi kesänä... eiköhän korona kuole lämpimiin kelehin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, aivan liian monta vuotta on edellisestä visiitistäsi. Kutsu on edelleen validi, olisipa tosiaan mainiota saada sinut tänne puutarhatonttuilemaan.

   Poista
 8. Viime kesä oli todella tuoksuherneiden kesä. Toivottavasti niistä saadaan nauttia myös ensi kesänä. Mustikkapaikasta tuli hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli, tuoksuhernekesä. Minulla on jo uusia siemeniä odottamassa ja viime kesältä jääneitäkin sekalainen kokoelma. Olen itsekin tyytyväinen mustikkapaikkaan, sinnekin pääsee mummo rollaattorilla syömään herkut tuoreeltaan, rusakoille aita toimii ainakin hidasteena. Hyvää uutta vuotta sinulle.

   Poista
 9. Haa, oli jälleen hauska lukea tämä. Tämä haaste tuo hyvän katsauksen puutarhavuoteen ja sait totisesti aikaan paljon ... ja vielä erittäin hyödyllisiä, kauneutta tuovia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi. Kooste kesän hommeleista on kyllä vaikuttava, lukipa kenen tahansa blogista vastauksia. Onneksi väliin mahtuu leppoisia kesäpäiviä ja pihasta nautiskeluakin. Innolla uutta päin. Hyvää alkanutta vuotta sinulle.

   Poista
 10. Mukava haaste toteuttoo. Paljon oot aikaseks suanu, muantieltä aina ohikulukeissan kahtelen talolle päin. Satoa sait korjata runsaasti ja kauneuttakin ylenpalttisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, huomasin juuri että en sitten touhuissani haastanut ketään.. nappaa sinä haaste tästä mukaasi ja kerro mitä kaikkea Rannanpihassa viime kesänä värkkäiltiin.
   Piipahda toki pihaan kesemmällä, katsellaan rauhassa ja kaivellaan ylös se unohtunut sinivaleunikko.

   Poista
 11. Kiva haaste jota minäkin alan työstämään, mukavaa oli myös lukea sinun vastauksesi. Komeat lavakauluset ja ympäristö ja mikä sato etenkin valkosipulit himoitti minä kun en onnistu niiden kasvattamisessa. Samoin ihailin tuota pensasmustikkapensaiden kokoa ja istutus toteutusta. Minullakin onnistui viimevuonna aika hyvin tuoksuherneiden kasvatus vaikka kokeilin ensi kertaa mutta kävin nyt kurkkaamassa kuitenkin sen ohjeen. Minä olen nyt ollut vähän jurotus päällä tämän puutarhan ja muun suhteen mutta eilen katsoin televisiosta Puutarhan vuosi sarjan ensimmäisen jakson missä kaikki alkaa alusta ja jotain tuntemusta alkoi tuntua minunkin mielessäni että voisihan sitä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva haaste, mainio yhteenveto kesän pihalla äheltämisistä ja ihan huippua että sinäkin osallistut. Minä tolvana kun en muistanut edes haastaa ketään.

   Odotas vaan kun talvi tästä parin kuukauden päästä hellittää, alkaa kummasti pihahommat houkuttaa jälleen. Laitan sinulle niitä siemeniä tulemaan kunhan tästä löysästä lomafiiliksestä ryhdistäydyn.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com