sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Kultainen sunnuntai






Maailma on juuri nyt kuin kullalla silattu. Harmikseni en ehtinyt hakea kameraa taannoisena aamuna jolloin auringonnousu oli punaistakin punaisempi. Olisin saanut vähän väriä näihin keltaisiin sävyihin.

Lokakuun versio 2018  on ollut mainettaan parempi ja tänään on rikottu kaikenlaisia lämpöennätyksiä. Meilläkin oli mittarissa vähintään +17° ja se on kyllä mahtava lukema näin myöhäiselle syksylle. Vuosi sitten näinä päivinä on satanut roimasti lunta, kertoi Äitikullan vuotuinen ajantieto.

Kävin nykäisemässä lavasta porkkanat ylös ja siellähän oli huilakat pari kiloa porkkanaa. Pikkuisia naperoita Kasperin kitaan ja isompia pötkylöitä Otolle. Näillä ei kuitenkaan talvea pärjätä ja pitääkin taas kaivella porkkanakuskin numero esiin.

Lellu oli taas kerran nopea ja näpisti ainakin neljä isoa porkkanaa, en tiedä montako Peetu ehti kähveltää. Kumpainenkin koira on aivan lääpällään porkkanoihin ja erityisesti hevosilta pihistetyt ovat kaikkein makeimpia ja parhaita.



Koirapojat humppasivat virantoimituksessa ahkerasti ja varmasti saivat päivän liikuntapisteet täyteen ilman remmilenkkiä. Laidunpelto tuoksuu ilmeisen ihanalle, myyrät ja hiiret, rusakot ja kauriit papanoivat ja jättävät kiintoisia hajuja joita on ihan pakko Ällin ja Tällin seurata.





Yksi suhari, Felix oli jossain aamun ruuhkatilanteessa harhautunut pihalle ja purjehti aitasta hirveästi parkuen kotiin. Yhtään en tiedä kauanko kattipolo joutui viettämään aitassa hämähäkkien ja muiden vipeltäjien piinattavana. Vasta iltapäivällä se rohkaistui sieltä ulos ja kuten jo sanoin, parku oli surkea.

Oscar piti tänään reissuvapaan eikä livistänyt kertaakaan. Elmo yritti olla atleettinen ja hypätä pyykinkuivaustelineen päälle. Seurauksena julmettu kolina, kaatunut teline ja hirmuisen nolo kissa. Felix on ulkoilunsa jälkeen juurtunut hyvin tiukasti keinutuoliin eikä osoita minkäänlaista mielenkiintoa mihinkään aktiviteetteihin. Vain uunista leijailleen pannukakun tuoksu sai sen hetkeksi hereille.




Viikonloppu on muilta osin sujunut hyvin perinteisen kaavan mukaan. Perikunta viipottaa omilla teillään ja onneksi tulevat kotiin parkumatta, toisin kuin muuan katti. Totesin tänään, että jatkossa riittää pikkuisen pienemmät paistovuuat, eikä makaronilaatikkoon tarvita enää kiloa jauhelihaa. Tämänpäiväisestä riittää pakkaseenkin. Pannaria olisi riittänyt puolikas annos.

Minulla on kuluneella viikolla ollut varsin kehno ruokahalu -sinänsä ihan tervetullut asia. Mutta kun se johtuu ihan upouudesta vaivasta. Jokunen aika sitten vasempaan kinttuuni nousi pahkuroita ja hirmuisen kipeäksikin se herkesi. Siinä vaiheessa kun nilkka turposi niin, että sukka suunnilleen imeytyi sinne pöhön sisään, soitin lääkäriin. Kävin näyttämässä ja kyhmyruusuksi kehuivat. Sinänsä ihan vaaraton vaiva, ainakin tohtori Googlen mukaan. Oletettavasti olen kyhmyni ja ruusuni saanut syyskuun flunssan aiheuttaneen streptokokin ansiosta.

Loppuviikosta kyhmyjä alkoi tulla toiseenkin jalkaan ja tuntui kuin sääriluu hehkuisi sisältäpäin äkäisen kiukaan tavoin. Soitto lääkäriin ja äkkilähdöllä kokeisiin. Huomenna saan tulokset ja kenties jatkoa varten toimintaohjeet. Koska koipi on terveenäkin aika rujon näköinen, en laita kuvaa.

Sen sijaan tämä mikälieruusu jaksaa puskea aina vaan uusia nuppuja. Yhden kerran olen jo kaikki nupulliset varret leikkonut maljakkoon.


Tämmöistä tänne. Alkava viikko on Perillisillä syyslomaa ja Iso-J kurvaa reissuun ainakin alkuviikoksi.

Iloa ja valoa viikkoosi, lomalla tai missä tahansa oletkaan !











10 kommenttia:

  1. Upeaa ruskan kultaa ja komeita porkkanoita! Lavakasvatus kannattaa, herkuista jos vain pääsee nauttimaan ennen ahnaita koiruuksia - tosin ihania he ovat kyllä! Nostin tänään palsternakat ja laitoin maat valmiiksi syyskylvöjä varten. Sää oli hunajaa, tätä lisää, kuka nyt lunta kaipaisikaan!

    Meillä joskus pojat retkiltään palaavat melkoisesti naukuen ja herkkua kerjäten, kissat osaavat!

    Voi ruusujen ruusu, varmaan on kipeät kyhmyt! Toivottavasti saat avun ja kunnon lääkityksen! Ruusujen kuuluisi olla vain maljakossa tai pihamaalla, ei kintuissa ollenkaan saati jossainpäin muualla ihmiskehoa.

    Hyviä vointeja sinne, iloa ja valoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tänään oli kaikenlaista kullankimallusta ilmassa, sattuikin vielä niin hieno sää ja sopivasti vino valo. Kolmas kuva ylhäältä esittelee vihdoin Tuurenpihlajan syysloiston. Vielä perjantaina se oli haalean vihreä, tänään loistava!

      Ensi keväänä koetan olla hieman maltillisempi lavojeni kanssa, nyt ne tursuivat yli, krassi etenkin on vihonviimeinen täytekasvi ;-)

      En näitä ruusuja toivoisi kenellekään, aivan kauhean viheliäinen vaiva. Toivottavasti huomenna nieluviljelyn ja muiden kokeiden tulokset antavat vähän neuvoa miten tämän kanssa edetään.

      Kivaa viikon alkua sinullekin !

      Poista
  2. Meillä on jo kaivettu pienemmät kattilat munankeitosta ihan ruoanlaittoon. Kahdestaan eläessä kutistuu keittiökalut aika paljon. Arsenaalissa on edelleen ainakin kolme yli 10 litran kattilaa. Yhdellä keittelen punajuuret kypsiksi etikkaliemeen hautumaan. Elämä virtaa ja muuttuu.

    Felix on wannabe-free -kissa. Onneksi talven tulon kylmät muuttava orastavat mielipiteet ihan toisiksi. Tämän päivän hämmentävät lämmöt +23 astetta jäävät varmaan aikakirjoihin ennätykseänä. En ole lokakuun tässä vaiheessa ikinä kohdannut vastaavaa. Vaan olipa lysti lykkiä valkosipuleiden istukkaita maahan auringon paistaessa liki hellelukemissa. Muistoissa on kosolti kohmeisin sormin pimeässä otsalampun valossa sohittuja istukkaita kohmeiseen maahan. Piristävä poikkeus kerrassan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa teillä ollut hurjat lämmöt.

      Felix traumatisoitui joskus loppukesästä reissullaan, ei pyrkinyt aikoihin ulos. Nytkin jotenkin ajautui oven väärälle puolelle ja huuto oli hirmuinen kun suuri keltainen seikkailija kipitti naukuen Leffen luo turvaan.

      Minulla on valkosipuli vielä laittamatta, ensi pyhänä meinattiin pottumopolla jyrsiä kasvimaa ja sitten pääsen tälläämään istukkaat multiin. Minkähän kokoisia niistä tulisikaan jos laittaisinkin istukkaat lavaan? Varmaan järkäleitä. Toivottavasti nämä mukavat säät jatkuvat.

      Poista
  3. Auts, ruusu on viheliäinen vaiva ihmiskehossa, kannattaa keskustella perusteellisesti mahdollisesta syystä miksi pirulainen iskee juuri nyt. Ihana on ollut viikonlopun sää, vallan mainio pallojahtiin. Paljon on taas vettä virrannut, ihanaa syyslomaa Torpalle, hope we'll meet soon<3 Hugs from Nemppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään otettiin vielä lisää näytteitä. Ei tämä meinaa ikinä loppua :(

      Olisi huippua jos vaikka täällä pääsisit käymään?

      Poista
  4. Harmillinen tuo ruusu, toivottavasti saadaan pois.
    Lämmintä on ollut täälläkin,eikä se johdu julmetusta kiireestä.
    Toteemieläimeni on kohdannyt elämänsä järkytyksen, mitä ilmeisemmin.
    OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kai se joskus lähtee, varmaan yhtä yllättäen ja pyytämättä kuin tulikin.
      Lokakuinen lämpöaalto, se vasta on tervetullut. Tänään oli ihan valtavan hieno keltainen iso kuunsirppi eteläisellä taivaalla, näitkö?

      Toteemieläin elää kovia aikoja, oman elämänsä Mr. Bean.

      Poista
  5. Kaunista on ollu nyt, kultasia on väriltään lehtikuuset.
    En tuommosesta ruususta oo kuullukkaan. Ruusu on paha tauti. Lämmintä on ollu tiällä nuapurikunnassakin. Ei vuan ois pahaneillistä iloa! Miulla samanvärinen ruusu käyp kukkimaan ja on 'Romanze' nimeltään. Muissakin ryhmäruusuissa on vielä nuppuja.
    Mukavoo lomaviikkuu teille, onko perilliset äitii illauttamassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko oikein kiillottaa puiden kultauksen, eivät ne sateella näytä muuta kuin surkealta.

      Ajelin tänään pikkuisen poikkeuksellista reitinpätkää ja huomasin monen monta upeaa punaista syysväriä, yksi oli niin komian liila, että teki mieli kurvata pihaan ja kysyä kasvin nimi. En tohtinut.

      Muistelen, että kaikki ko. penkin ruusut olisivat naisten nimisiä, Queen Elisabetistä lähtien. Unohdin vaan muut daamit.

      Perikunta on ainakin toistaiseksi pihassa. Isäntä ei. Tilanne kiepsahtaa päälaelleen perjantaina.

      Rentoa lomaviikkoa sinnekin, ainakin hyviä säitä.

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com