keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Ei se aina nukuta

Aina ei jaksa ilahtua aamukiekaisuista t. kana

Vaikka olen valvonut nykyisen tapani mukaan aamun viidenneltä tunnilta lähtien, olo ei ole oikeastaan ihan niin kehno kuin voisi kuvitella. Silloin aamuvarhaisella äänimaailma on jännä. Ensin pimeästä viheltää kaihoisa kiekaisu, jättikochinkukko se siellä pimeässä harjoittelee kiekumista.  Olevinaan salaa, ettei vain kämppiksenä elävä kääpiökochinkukko hermostu. Valon lisääntyessä kukot heräävät ja yksi toisensa jälkeen ja kajauttavat ääninäytteensä. Minä tunnistan niistä jokaisen, pirulaisen.

Viiden jälkeen meijerin tankkiautot aloittavat jyräämisen, Torpan ohi jymistelevät parille maitotilalle ja osa palailee reiteiltään. Ensimmäinen kaupunkiin menevä bussikin liikennöi silloin.

Liikenteen kohina, kyllä vaan meillä maallakin on liikennettä, kiihtyy aamun tuntien vanhetessa. Tästä suhaa ohi melkoinen työmatkaliikenne molempiin suuntiin. Kyläpahasemme tosin ei ole mikään varsinainen piilaakso, mutta on siellä kuitenkin vielä jotain elämää ja työpaikkojakin.

Moporalli koululle alkaa paljon myöhemmin, silloin aamusta pahimmat moponänisyttäjät kääntävät vielä toisenkin teiniaxen lemuisen tuoksuisen poskensa tyynyllään ja jatkavat uniaan.

Niin että nuku siinä sitten. Enkä suoraan sanoen muista milloin olisin laittanut viimeksi puhelimen herätyksen päälle, kun ei tarvitse.

Leffe oikoutuu jaloissa autuaasti ja herää vasta kun herätän, ei se luojanluoma kyllä mikään tarkkakorva vahtikoira ole. Ihan saavat rauhassa kukot rääkyä ja maailma herätä, Lefa herää vasta kun äiti herättää.

On se iso
Onhan siinä aikaisessa heräämisessä puolensa, ehtii ehkä vähän enemmän ennen kuin on pakko hypätä Hopianuoleen ja liittyä kaupunkiin taivaltavien letkaan. Mutta kun minä ihan suoraan sanon, eivät nuo 4.49 herätykset kyllä tälle ruumiinrakenteelle sovi. Ihan ovat penaalista. Mieluummin nukkuisin vielä pari tuntia ja kömpisin kaikessa rauhassa talliin ulkoistamaan hevoset. Ne ovat muuten aivan ihanan unisia ja tokkuraisia aamulla, ainakin ennen seitsemää.

Onko se sitten lisääntynyt ikä vai huono omatunto kun ei enää osaa nukkua? Toisaalta, nykyisen terve ja reipas ynnä raitis elämäni usuttaa nukkumaan ällistyttävän aikaisin ja ehkä ne unitunnit kuitenkin yön aikana tulevat täyteen kun viideltä on jo ihan pirteä. Omituista.

Ja onhan se kai niin, että tämmöinen puolisalaa muodostunut 'kierre' ruokkii itseään ja aikainen aamu vaatii tolkullisen nukkumaanmenoajan. Mene ja tiedä.

Nyt on mentävä tallia siivoamaan, siihen hommaan en aamun hetkinä ryhdy kun ei ole pakko.

Kasvaa se parta pahaäänisillekin6 kommenttia:

 1. Komiat on kukot. Toi valkoi on kun joku pölypallo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän ompi silkkikukko, nuori Urho.
   Ja kyllä on ihan harmaakin Pölypallo, koetan etsiä lähiaikoina kuvan.

   Poista
 2. Komeita on! Amalialle: on siellä oikeastikin Pölypallo. Soon suloisen siniharmaa.

  Multa ei onnistu aikainen ylösnousu. Ei sitten millään. Mutta kepeästi valvon kyllä aamuyölle. Sekin kierre ruokkii itseään. Tänään oli lapsikin kadonnut omia aikojaan ennen kouluun menoa. Mopokyyti sen oli hakenut, enkä ollut herännyt/kuullut yhtään mitään. Ihmettelin tyjää tytön sänkyä kun menin herättelemään kouluun lähtöön. Soittelin perään ja tapahtumien kulku selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöly onkin melkoinen kana. Kovaääninen ja topakka. Ja entistä pörheämpi kun tokeni sulkasadosta.

   Minulla meni nukkuminen sekaisin sairaalajakson aikana ja kotona se härdelli vain paheni lääkkeiden takia. Nyt ollaan tässä ja ihmetellään aikaisia aamuja, herätys kirjaimellisesti kukonlaulun aikaan.

   Huoh.
   Ole onnellinen unenlahjoistasi, se jos mikä on lahja!

   Poista
 3. Meikää nukutti tänään ihan vietävästi. Ma ja ti oli aamuvuorot, mikä tietää herätystä klo 4:38 - 4:48 välillä ja kun siihen maanantai-illalle osui vielä yksi 300 km:n hepanhakukeikka ja tiistai-illalle työhakemuksen rusnausta, niin tänään kun menin töihin vasta klo 14, niin nukuinkin sitten 12:30 asti ja siltikin tuntui, etten herännyt kunnolla koko työpäivän aikana. Tai en päässyt oikein vauhtiin. Nyt olis sitten vielä to ja pe tiedossa niitä 4:38 herätyksiä, jotka eivät YHTÄÄN sovi meikäläiselle, kun en kykene menemään tarpeeksi ajoissa nukkumaan ja tällain iltavuorosta tullen ei ole mahdollistakaan, niin valitettavasti mennee sitten vapaasta viikonlopusta iso osa varmasti pelkkään tästäkin viikosta toipumiseen.

  Mutta niin se silti menee, että kun pitäis nukkua niin ei nukuta, ja kun ei pitäis, niin uni ottaa täysin vallan. Plaah...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisen intialaiset työajat sullakin.
   Joskus itsekin 2-vuorotyötä tehneenä muistan hyvin nuo iltavuorosta aamuvuoroon keikat, vapaapäivät meni ihan sumussa.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com