tiistai 16. helmikuuta 2021

Luminen laskiainen

 

 

Että osaakin olla kaunis talvi!

En tiedä johtuuko se siitä, ettei nykyisin ole hevosrutiineja päiviäni kirittämässä, mutta nyt suhtaudun talveen ennen näkemättömän rennosti. Ei tarvitse huolehtia juomavesien sulana pysymisestä, ei aurata tallinmäkeä tai kenttää eikä pukata lantakärryjä lumipolkua pitkin lantalaan. Jää aikaa lämpystää pihalla koirien perässä ja ihastella kaunista lumista maisemaa. 

Ja lunta, sitä totisesti riittää, vaikka joulun alla vähän pelkäsin tulevan taas yhden uuden vähälumisen (lue: kasvien tappotalven) nykyversion talvesta.

Viikko aloitettiin sakealla lumisateella ja lumityöt piti tehdä kahdesti ennen kuin auramies pyörähti pihaan.


Tänään tiistaina on ollut kaunis, aurinkoinen talvipäivä ja hieman kaihoten olen kuikuillut ikkunasta ja samalla osallistunut etäluentoihin.

Viikkoon kymmenen kalenteroitu hiihtoloma menee näillä näkyminen aloittamista vaille valmiina olevien kurssikokonaisuuksien suorittamiseen. Hiihtoloman teema on tänä vuonna ruuhkan purku. Onneksi ruuhkan purku pitää sisällään myös kylvöhommia. Olen vähän lajitellut siemeniä optimaaliseksi oletetun kylvöajankohdan mukaan ja suurin suma seisoon maaliskuun nipussa.

 


Pihalla partioidessani olen huomannut jänisten vilkkaan yöelämän jättämät jäljet. Iltaisin ei tarvitse kauaa ikkunan edessä kyylätä kun ensimmäinen pitkäkorva loikkelehtii laiskasti pihatietä pitkin. Ja heti perään toinen. Se, että ne juuttaat ovat oikein polkuja itselleen talloneet, meinaa sitä, että väki viihtyy pihallamme. Kertooko tämä myös siitä, että pihamme tarjoaa yökulkijoille erityisen makoisan ruokalistan, onkin suupielet mutruun ja otsan kurttuun vetävä ajatus.

Erityisen suosittu tanssiareena rusakoiden ja muiden ristihuulien keskuudessa näyttäisi olevan suunnilleen keskellä 'takapihaa' olevan lumipalloheiden ympärys. Lumen suojissa talvehtii 'Kotiliesi' -ruusujen lisäksi iiriksiä, pioneita, loistosalviat ja viimeiset jalohortensiani. Sekä muutama kilo multaan jemmattuja kukkasipuleita. Saa nähdä talvehtivatko muualla kuin toiveissani, kuvista näkyy että tampattu on.


 
Koskapa torpan koirista ei jäniksen ajoon ole, pitää usuttaa kissa asialle. Eikä mikä tahansa kissa. Nämä jänisten jäljityshommat ovat Felixin heiniä. Se ottaa vainua papanoista ja katselee tallattua maisemaa hyvin analyyttisesti. Välillä se katoaa hankkeisiinsa pidemmäksi aikaa ja silloin se partioi jänisten poluilla miinoittamassa niitä ns. biologisilla aseillaan.

Viime viikolla Felixille kävi hieman nolosti. Se nimittäin vilisti seniorikansalaisen vanavedessä vanhasta karjakeittiöstä tehtyyn 'huolto- ja varastotilaan' ja jäi sinne jumiin lukkojen taakse monen tunnin ajaksi. Nälänhätä oli pistänyt kissaan vipinää ja se oli kiipeillyt ikkunlaudalla ja kaappien päällä etsien vaihtoehtoista poistumisreittiä. Turha varmaankaan mainita, että varastossa säilytettyä tavaraa oli putoillut vähän sinne ja tänne, tuloksena tolkuton sotku ja kaaos. 

Kyllä osasi olla nälkäkiukkuinen kissa kun se vihdoin pääsi pinteestään pois. Sen otsankurttuja piti kauan silitellä ennenkuin ne oikenivat.
 

Vaikka lumihanki paksuuntuu ja talven ote on vielä napakka, kevättä on jo ilmassa, ihanaa. Kello tulee ihan pian viisi ja ulkona alkaa vasta nyt hämärtää, päivä on alkanut pidentyä nyt oikein uskottavasti.

Minä aion ottaa tästä talvi-illasta ilon irti ja kunhan saan opiskeluhommat säälliseen malliin, otan parit spanielit kainaloon ja kellahdan sohvan mutkaan selaamaan telkkarikanavien antia. Iso-J pyörähti reissulleen ja nautin nykyisin melko harvinaisesta vapaaillasta.

Leppoisaa laskiaista !

10 kommenttia:

 1. Täällä on samanlainen ralli menossa kotona ja mökillä. Lisäksi vielä peurat hoh hoijaa... Onneksi osaat päähän silittelyn taidon ja sait Felixen rypyt siliämään. Kauniita on päivät ollut ja aurinkoa riittänyt. Metsätyöt odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ralli tosiaan, osallistujia näkyy jäljistä päätelleen tulevan joka yö lisää. Toivottavasti peurat eivät tule näihin bileisiin kuokkimaan vaan pysyvät jossain metsissä edelleen.
   Aamulla oli -26° ja nyt on huikaisevan kirkas ja aurinkoinen pakkaspäivä.
   Työniloa !

   Poista
 2. Tassulittaa täälläkin on menty oikein kunnolla ja kun jahtiin lähdetään niin pupuset menevät muille maille irvistelemään. Jahdissa siis minä olen umpihangessa rämpivä koira ja isäntä passissa! Tekee muuten aikas hyvää tuo umpihankikävely!!

  Kauriita ei pihassa tai kasvimaalla näy, kun riistapeltoni on kaluttu tyhjiin. Saimme muuten kaurispaistinkin, sen turkasen joka puski vuorijalavani kuoliaaksi - ainakin luulen niin. Kylvösuunnitelmat ovat pitkällä, malttia vain tarvittaisiin lisää ja kielto koneelle, kaikenmaailman siemenluettelot ovat nyt niin mukavaa luettavaa! Nyt mulla on hiihtoloma ja suksinut olen useita kilometrejä, kropasta löytyi lukuisa määrä outoja lihaksia...

  Onneksi on kunnon talvi! Iloa ja valoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tassulitta, uusi ilmaus minulle mutta hyvin kuvaava.
   Ai niin, se on sinun roolisi jäljittää ja vainuta, raskas osa.
   Pariin pioninjuurakkoon 'törmäsin' netissä ja niitä odottelen saapuvaksi sitten keväämmällä... kyllä tämä on raskasta aikaa kun itsehillintää pitää ruuvata aina vaan kireämmälle.
   Oikein mukavaa talvilomaa!

   Poista
 3. Felixille sattui siis kissan perusmoka :) Meilläkin, jos muutamaan tuntiin ei jotain kissoista näy, on syytä lähteä tutkimaan varastot ja muut suljetut tilat. Jostain oven takaa katti yleensä pölähtää ja nälkä on järkyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekevälle sattuu ja hankkeissa tapahtuu. Se on kyllä jännä miten ne nälkiintyvät parissa tunnissa, sitten vedetään latzia niin kuin ei ikinä ennen oltaisi ruokaa nähty.

   Poista
 4. Kiitän tuhannesti meijän nuapurii, joka on innokas rusakon mehteejä. Muutamat jälet on koko talaveen loikkinu ja vahinkuu ei mittään näy tehneeen. Tosin verkotettu on paljon kasveja ja korkiilla verkolla. Yl ei piäse isommatkaan elukat. Miulle on kanssa tulossa tilaus ulkomailta, toivottavasti ei nyt pakkasilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä loppuivat takavuosina jänisten bileet siihen, kun ilves ryhtyi järjestyksenvalvojaksi. Kyllä minä toisaalta nytkin kaipaisin ilvestä mutta kun se ei tee rajanvetoa kissan ja rusakon välille.
   Mielenkiintoista postia siis odotettavissa, jännää kevääseen.

   Poista
 5. Minäkin olen monet monituiset kerrat ajatellut, ettei ole lainkaan ikävä niitä hevoshommia, mitä kuvasit. Klipattujen hevosten loimitusrumba oli melkoista puuhaa, enkä kovinkaan nauttinut viikottaisista kuskausreissuista valmennuksiin traikulla huonossa säässä.
  Voi, miten nauratti tuo Felixin laitto jänisten "metsästykseen", biologisen aseen käyttö on Felixille sallittua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, harva asia on yhtä 'turha' kuin tyhjänä kaikuva talli. Nyt tallin käytävällä on remontteihin liittyviä sahaus- ja maalauspisteitä mutta muuten se on vartissa valmis jos hevosia tänne olisi taas tulossa. Ristiriitaisia tunteita, huolettomuus on helpottavaa mutta toisaalta on niitä pitkänaamoja ikävä.
   Felix on uskollinen partiopoika ja kemiallinen ase samoisa keltaisissa nahkoissa.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com