torstai 15. lokakuuta 2020

Jäykkää ruohoa - ja mitä siitä seuraa
Tänään oli se aamu kun ruoho oli kahisevaa, huurteista ja jäykkää. Ensimmäistä kertaa tänä syksynä.

Onhan kylmä hönkä jo useampana yönä täälläkin käynyt, ruttojuuret kaatuvat aina ensimmäisenä, ne ovat pötkötelleet jo ainakin viikon. Tänä aamuna spanielit juoksentelivat aamuhommissaan erityisen lennokkain askelin ja ainakin M.Muikkeli silmin nähden järkyttyi jäykän ruohon pistellessä tassunpohjissa. Itsekin totesin, että paljaiden kinttujen aamut ovat tältä vuodelta mennyttä, jatkossa tarvitaan pitempää lahjetta.

Vaahteran lehdet olivat kovia ja alimmat hieman huurteisiakin. Ja sitten kun menin niitä uudemman kerran katsomaan kuvausmielessä, ne olivat enää märkiä.


Meillä on ollut tänä vuonna valtavan kaunis ruska. On ollut kyllä tosi kaunis ja kiva syksykin. 
Hiljalleen hiipuvaa lämpöä, aurinkoisia ja kuulaita päiviä ja ihan sopivasti sateita. Tylsiä ja ankeita harmaan pilvisiä päiviä on varmasti luvassa, nekin kuuluvat syksyyn. Tauottoman sateen kausia olen oppinut hevosellisina vuosinani inhomaan, eikä niitä ole onneksi tänä vuonna vielä mainittavammin edes ollut. Tulisi vaan suoraan pysyvänä lumena ne väistämättä saatavat sateet.

Sääennusteet lupailivat jatkossakin kylmiä öitä ja jostain bongasin jo sanaparin räntäkuurojen mahdollisuus. Semmoiset ennusteet pistivät vipinää kinttuihin. Niinpä päivän pakollisten kuvioiden jälkeen hain sinisen rautatalikon ja ryhdyin ponteviin toimiin daalioiden ylösnousemuksen vuoksi. 

Minun piti tänään leikellä niistä viimeiset kukinnot maljakkoon ja nuppujakin oli ihan kamalasti kaikissa. No ei ollutkaan enää mitä leikellä, halla oli käynyt niitäkin yöllä kopaisemassa ja ankean näköisiä olivat kaikki. Varret poikki ja juurakot ylös !


Lopulta kaikki kolmetoista juurakkoa pötköttivät nurmikolla. Olivatkin komeita ja pulskia. Vain yksi nimisäle on kesän tiimellyksessä kadonnut ja joudunkin kaivelemaan taannoisen tilauslistan ja etsimään sieltä puuttuvan nimen. Nyt juurakot ovat tallin heinävarastossa kuormalavojen päällä kuivahtamassa. Seuraavaksi asettelen jokaisen putsatun juurakon omaan nimikoituun paperikassiinsa ja ropsautan hieman turvetta niskaan, kepeät mullat ja hyvää talvehtimista. Kassit saavat majailla tallissa pakkasiin saakka ja sitten siirrän ne tuvan sillanaluseen, se ei mene pakkaselle ikinä.

Toivottavasti talvehtivat hyvin ja pukkaavat keväällä silmuja uuden kasvukauden kunniaksi. Ihan varuilta teen maltillisen täydennystilauksen talven aikana. 
Ehdottomia suosikkejani ovat Cafe au lait, Totally Tangerine, Bright Diamond ja Sunshine. En moiti muitakaan, komeasti kukkivat kaikki.


Sitten säntäsin tutkimaan tuoksuherneitä. 
No vaikka miten ovat sinnikkäitä ja sitkeitä, kaikki retkottivat enemmän tai vähemmän surkeina säleiköissään. Olivat niin märkiä ja ankeita, etten lähtenyt niistä siemeniä etsimään, ei kai niitä enää olisi löytynytkään.

Huomenna on aivan pakko nostaa lavoista ylös viimeiset porkkanat ja aloittaa lavojen siivous. 

Ihastuin tänä kesänä aivan hirmuisesti erääseen samettikukkaan. Selvittelin sen nimen ja sehän on Linnén samettikukka 'Burning Embers', kulttuuriperintökasvi. Siitä onnistuin näpistämään talteen muutaman kukinnonjämän ja ilokseni sain paljon siemeniä. Mikäli jotakuta blogiystävää kiinnostaa kokeilla, muutamalle liikenisi siemeniä. 
Nämä jäykän ruohon ajat pistävät tossuun vipinää ja aloitan huomenna sipulien jemmaamisen. Uusia kevätkukkijoita kaipaavia alueita onkin kesän aikana kertynyt useampi. Eteisessä on jo hyvän aikaa odotellut kaksi kassillista kukkasipuleita ja kunhan Eurobulbin tilaus kotiutuu, niitä onkin sitten jo ihan hyvänkokoisen urakan edestä (penteleen Blogger, taas se sotki tämän tekstin tasauksen).
Pitää ottaa sipulien lukumäärä ylös, taitaa olla ennätysmäärä istutettavaa. 
Reissulta tarttui mukaan myös ruusuorapihlaja, se pääsee pihasaunan uuden terassin portaiden reunuspuuksi, hieno kasvi saa upean estradin, kiitos taas kerran Tita yllytyksestä.

Onneksi tämä viikko on ollut itsenäisen opiskelun viikko eikä meillä ole tällä viikolla edes etäluentoja. On jäänyt aikaa toipua männäviikonlopun kisajännityksestä ja hirmuisesta ajokilometrimäärästä. Napero menestyi mainiosti, kotiintuomisina oli pokaali. Sijoitus ei kuitenkaan ollut hänelle tarpeeksi hyvä ja tappion karvas kalkki on ollut katkeraa nieltävää.  Totesin tarvetta myös mentaalivalmennuksellekin joten sellaisen opastajan napero tapaa jo ensi maanantaina. Ehkä sitä kautta löytyy toimivat työkalut, seuraavat kisat ovatkin kansainväliset ja yllättävän nopeasti edessä.

Tähän loppuun vielä pari räpsyä kotoa ja kauempaa. Hortensiat ovat kertakaikkisen hurmaavia, rusokirsikat loimottavat punaisina huutomerkkeinä ja mökkijärvi Kirkkonummella oli jälleen kerran niin kaunis.

Kivaa viikonloppua !


8 kommenttia:

 1. Näin on, pitkä lämmin syksy on nyt hyvästeltävä ja otettava vastaan ne räntäsateetkin. Hyvä, että sait daaliaurakan jo etenemään, aina yksi tehty työ helpottaa.
  Kiva, että sinäkin saat ruusuorapihlajan seurattavaksi, jännitetään niiden kasvua sitten yhdessä, minulla on tämä keväällä istutettu taimi. Rusokirsikan syysväri on niin hieno loimotuksessaan.
  Hyvää viikonloppua sinullekin ja onnea sipulien piilotukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, tänään oli aamulla maa valkoisena eli kyllä se talvi nyt puskee päälle. Pikkuisen jännässä on ruusuorapihlajan pärjääminen mutta yksi tontin suojaisimmista paikoista sille on katsottu ja paistettakin riittää lähes koko päivän.
   Pitää etsiä jo vettä kestävät työhanskat käpäliin ja lähteä ensimmäistä kassillista kuoppaamaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Päivi.

   Poista
 2. Ihanat ruskakuvat, kukat ja järvimaisemat! Muistin noista sinun siementenkeruistasi, että minunhan piti kerätä pari löytämääni kärhön siementä talteen ennen pakkasia. Ei ollut enää pienessä mielessäkään ja nyt on ollut jo kaksi pakkasyötä perätysten. No, kesäkukat muistin sentään kerätä toissailtana maljakkoon. Daalian ja muiden juurakot ovat vielä maassa ja ne kai pitäisi minunkin pikku hiljaa nostella ylös.
  Toivottavasti syksy jatkuisi tästä lumentuloon saakka poutaisena eikä olisi sellaista inhottavaa vesi- ja räntäsateiden vuorottelua ja harmaita päiviä. Niitä nähtiin viime syksynä ja talvena monen vuoden tarpeisiin.
  Iloista viikonloppua ja kukkasipulien kuoppausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Täällä todellakin oli tänä aamuna jo maassa lunta ja taivaalta tuli lisää. Nyt jo onneksi sulanut pois eikä maa ole vielä roudassa. Ei niillä daalian juurakoilla vielä kiirettä ole, ovat kuitenkin aika syvällä mullassa. Minä kuitenkin omani jo levittelin kuivahtamaan ja kunhan irtomullat saa rapisteltua pois, laitan ne turpeeseen talveksi.
   Olisi tosiaan kiva jos saisi sellaisen siistin syksyn ilman ylipitkää kuraröppökautta.
   Kivaa viikonloppua sinullekin.

   Poista
 3. Kylmää oli täälläkin viimeyönä nurmikko oli aivan huurussa. Minulla on vielä parsapenkin kunnostus ja samoin muutaman kasvilavan. Porkkanat nostin eilen mutta perunia on yksi lavallinen vielä maassa. Siemeniä otin minäkin jotakin talteen ja mielelläni otan siemeniä tästä ihastuttavasta samettikukasta. Minä sain yhden ison pionin juurakon ja ajattelin laittaa sen ruukkuun kellariin ja keväällä sitten vasta ulos. Minulla on vielä vähän tulppaaneja istuttamatta ostin alesta valkoisia Darwin tulppaaneja kaksi pussia. Toivottavasti ilmat suosii vielä vähän aikaa ulkohommia, mukavia istutuspuuhia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila kommentistasi.
   Eihän niillä mullassa olevilla tosiaan vielä kiire ole mutta mielellään sitä syksyn hommat tekee loppuun ja valmiiksi. Laita minulle osoitetiedot torpan sähköpostiin niin laitan jossain välissä siemeniä tulemaan. Ainakin viime keväänä ne itivät 99 %.
   Pioninjuurakko talvehtii hyvin hiekkamullassa kellarissakin jos et ehdi sitä istuttaa, minulla oli viime talvena monta juurakkoa tallissa ja istutin ne tänä kesänä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 4. Täällä meillä mittari oli aamulla herätessä nollassa.
  Minullakin alkaa kohta daalioiden nosto ylös penkistä. Kukkasipulit ovat vielä istuttamatta krookuksia lukuun ottamatta.
  Onpa kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt kääntyy kylmän puolelle vähän kaikkialla, meillä nyt -1,4 ja yöksi tunnetusti kylmenee. Aloitin tänään kukkasipulit, hitusen vajaa 300 on nyt mullan alla.
   Kivaa viikonloppua sinulle Kruunuvuokko !

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com