torstai 23. toukokuuta 2019

Kamalalla lapsella on monta nimeä


Käpypalmu. Japaninkruunukävykki. Siinäpä ne yleisimmät.
Itse lisäisin nimilistaan mm. raaskun, risun, karahkan, rumukin ja hirviöpalmun. Ainakin nuo.
Nykyisin myös itsekorjautuvana kummajaisena  mokoman ihmehuiskan tunnen.

Eteläisessä Espanjassa noita käpyhäkkyröitä näkee vähän kaikkialla, kaikki taivasalla kuitenkin.

Suomen oloissa näitä näkee vähän herraskaisemmissa salongeissa -ja sitten on tämä Torpalle eksynyt yksilö. Olihan se ihan hieno ja kauttaaltaan vihreä kun sen kotiin kannoin. Sitten jotain tapahtui (väärä ilmasto?) ja kauniit lehvät alkoivat ruskistua. Aikani sitä pyörittelin, ensin tuvassa, sitten telkkahuoneen eteläikkunalla ja lopulta kiikutin koko höskän yläkertaan, eteläikkunan viereen (koska kevätaurinko porottaa osuessaan aika napakasti). Ajattelin, että kun se kuitenkin lurpahtaa ja mustuu koko pa-ska, se on yläkerrasta helppo nakata vaikka ikkunasta mäjelle ja siitä pyöritellä kompostiin.

Vaan mitä teki rumilus?
No se peijooni pukkasi ensin harmaan tupsun.


Tässä kuvassa tupsu on jo aika iso, en vain älynnyt kevättalven tokkuraisina aamuina, mitä karahkan ytimessä onkaan tekeillä. Kaipa minä alkuvaiheessa tulkitsin homekasvuston aluksi enkä noteerannut miksikään. Näin ne isot yllätykset syntyvät.


Tämä kuva on vapulta, tai niiltä main.


Tämä viikkoa myöhemmin.


Näin kaunista kippuraa uudet lehvät vielä oikovat, sitten taitaa olla valmis.

Ihan kummallinen rehu on tämä kävykki, tai mikä se nimi nyt oikeasti onkaan. En minä sitä kuitenkaan taida pihalle nakata.

Kyselin kukkakauppiaaltakin, hän ohjeisti leikkelemään nuo hiljalleen rumasti kellastuvat lehvät pois kun nyt on kymmenen uutta upean vihreää lehvää. Koska hänkin oli varsin varovainen sanoissaan, kuvittelisin kuuluvani niihin harvalukuisiin kyselijöihin joilla uutta kasvustoa tulee kerralla näin paljon.

Niinpä vetoan lukijoihin, teillä on ihan varmasti sata vuotta vanhoja perintökasveja ja tiedätte kaiken. Voinko minä viedä tämän rehun uusine lehvineen ulos kesäksi? Vienkö kasvihuoneeseen? Pihalle? Aurinkoon? Varjoon? Katveeseen? Milloin uudet lehvät kovettuvat? Ovat ihan vauvanpehmeitä vielä.

Onhan tämä aika hauska tapaus, mielenkiinnolla seuraan mitä kesä tekee.
Ulkona kevät etenee niin, että perässä saa hölkätä ihan kamalaa loppukaarrevauhtia. Yötkin menee valvomiseksi, ilonamme on nimittäin varsinainen talentti, käki joka jaksaa jollottaa yksitoikkoista kukkuutaan tunnista toiseen. Vain yön pimeät tunnit (onkohan niitä kolme?) se on vaiti, heti kolmen maissa rykäisee kurkkunsa ja aloittaa. Päivällä vissiin vonkaa lähituntumassa käkityttöjä ja illalla alkaa taas hoilaus. Silti, en valita. Ruisrääkkä tulee pellon laitaan heti kun käki vaikenee.

Palataas taas, kivaa perjantaita sinulle!



PeeÄääs:

Tässä linkissä on sangen osuva kuvaus, mikäli fiksumpi analyysi kiinnostaa: Viidakkokirjeet: Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta 

PeeÄääs: 5-4, ihanaa Leijonat, ihanaa!

2 kommenttia:

  1. Paatuneena sisäkasvien pahoinpitelijää ei ole neuvoja jakaa, jotta palmu säilyy hengissä. Vaan on hienot kiehkurat kerrassaan!

    Siellä varmaan jännätään jääkiekkoa, mutta minä vetädyn pian yön lepoon (käki kukkuu täälläkin), sillä aamulla on herätys 5:45. Ei siinä kiekkoa katota, vaikka kuinka olisi jännää. No oikeasti ei niin kiinnosakaan, joten valinta on helppo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se palmu whatever pitää kantaa takaisin alakertaan, ei mahdu uusine lehvineen vinokattoiseen makkariin eikä muuta paikkaa sieltä löydy, yhdellä seinällä jo on iso viherkasvi.

      Kummallinen kasvi kerrassaan, kovin pitkää ikää en itse sille uskaltanut aikanaan ennustaa.

      Joo, jääkiekko on tältä keväältä paketissa, paitsi Nhl vielä pitää jännityksessä. Hyvinhän se loppurutistus sitten meni, hieno suoritus ja osoitus joukkuehengen tärkeydestä. Todella fiksuja nuoria, ei edes valmennusjohto hölmöillyt kännipäissään ilmaveivejään.

      Juhlapäivä lähestyy, tänään siivosin jääkaapin. Ei ollut pahoja kerrostumia.

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com