tiistai 9. huhtikuuta 2019

Arkea ja juhlaa


Cin cin, Kippis ja Prosit! Männäviikonloppuna meillä oli pienimuotoiset juhlat Iso-J:n ikääntymisen johdosta. Päivän aikana Torpalla pyörähti sukua ja työkavereita, illemmalla sitten rennommin perheen ja läheisten ystävien kesken.

Pikkutunneille meni ja hauskaa oli, oi että !

Viikonloppuna oli lisäksi valtavan keväinen sää, aurinkoa ja vajuvia hankia, kevät otti kunnon hoppaloikan eteenpäin. Maata paljastui päivä päivältä enemmän, jää lohkesi ja penkat hupenivat. Ensimmäiset lakanapyykit on kuivattu ulkona ja raikkaus pyykeissä on mitä mahtavin.

Tänään heräsin aamuvarhain sankkaan lumipyryyn. Ulkoa toki kuului vienoa viheltelyä, eivät ne pikkulinnut mihinkään lähteneet, vaan sinnikkäästi etenivät pyrystä huolimatta kohti lintulautaa.

Mustarastaita on nyt kokonainen parvi, laskin kymmenen kunnes sekosin laskuissa. Peipposiakin näkyi muutama hangella hyppelemässä tinttien ja varpusten seassa. Ja yksi kiukkuinen orava riisti talipallon jämiä telineestä irti. Kiukkuiseksi hänet päättelin kiivaasti vispaavasta hännästä ja mahdottoman tuimasta tuijotuksesta.

Lisääntyneen lintumäärän ja alati paksunevan lumipeitteen vuoksi latasin syöttömökin täyteen evästä.
Lunta on tähän mennessä tullut reilut 10 senttiä, tiedätte kyllä mielipiteeni tästä ikipitkästä talvesta.



Kukkapenkeistä löytyi jo muutama penkkipunnertajan piippa, sitä mukaa kun lumi ja jää väistyi. Nythän ne ovat taas lumipeitteen alla. Kukkaloistoa sen sijaan löytyy Torpan tuvasta, ihania keväisiä kukkakimppuja. Keltaiset narsissit ovat kuin pieniä aurinkoja.

Tänään oli sikäli historiallinen päivä, että Perikunnan vanhin kävi äänestämässä. Minä hoidin oman äänestykseni aiemmin päivällä. Loppujen lopuksi oli aika helppoa löytää ehdokas, vaikka aluksi tuntuikin, ettei siitä mitään tule, samanlaisia vässyköitä kaikki. Onneksi en ole järin puolueuskollinen ikinä ollutkaan ja vaihtoehtoja löytyy kun vähän katselee boksin ulkopuolelle. Tietysti voisin muutaman voimallisen manauksen ladella aiheesta puoluekuri, mutta en taida jaksaa.
Muistakaahan äänestää sunnuntaina, ennakkoäänestysaika loppui jo!

Toinenkin historiallinen homma on tänään tehty, pääsin siirtelemään tomaatinruipeloita isompiin purkkeihin ja tuhdimpaan multaan, tomaattilannoitettakin ripottelin pyttyihin. Kurjimmat nakkelin roskiin, astetta tanakammat ruipelot istutin kaulaa myöten syvään, kasvatelkoot juuriaan nyt vähän aikaa ja sitten kasvihuoneessa varsiaan.

Kaikkia lajikkeita on vähintään yksi,  aikamoisia itävyyseroja niissä kyllä on. Ruukutushomma jäi vähän kesken kun sopivan kokoiset ruukut loppuivat, chilejäkin olisi ruukutettavana muutama.
Ruukkuvarastolle aittaan joutuu kahlaamaan vielä polvia myöten joten jätin homman sovulla huomiseen. Tosin huomenna kahlattavaa lunta on minun tuurillani vähintään napaan, pyry ei näytä asettuvan ensinkään.

Oli kuitenkin aikamoinen voittajafiilis niiden taimien kanssa touhuta, en olisi ikinä uskonut pääseväni tähänkään välimaaliin. Siellä ne nyt nököttävät ruukuissaan Äitikullan ikkunalla. Niitä ei härnää kissa eikä nuuski koira, parempia olosuhteita en pysty tarjoamaan. Loppuviikosta pitäisi auringonkin tulla pyrypilvien takaa esiin, valoahan ne taimet nyt kaipaavat. Avokadokin on vielä elossa, kasvattelee lehtiä ja tanakkaa vartta.



Tämmöistä tänne tänään tiistaina.
Hautomakone hyrskyttää menemään ja vielä olisi kymmenisen päivää ennenkuin on tipuja näkyvissä.

Mukavaa viikon jatkoa !

Oton villahousut






10 kommenttia:

  1. Kiitos:), mukavaa oli ja auringon paiste, jossa poniineja rapsuteltiin on nyt muisto vain. Redsy on syvällä lumen sisällä, huoh, satanut n. 30 cm ja ajoittain vieläkin tulee lisää ja lisää. Katso, että Hiiwiö ei huku lumeen ja Pikku Koirakin saa loikkia ihan ponnella. Tule aurinko ja tule kevät! Nemppa ei jaksa lunta enää YHTÄÄN! Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamala määrä on satanut, auto juuttui tänään pihaan kahdesti, auramies taisi aloittaa kesälomansa vähän turhan aikaisin.

      Peetu pikkukoiran pihavisiitit käyvät jumpasta, joutuu etenemään mittarimatotyyliin, nylkkäämällä.

      Poista
  2. Meilläkin "hautomakone" hyrskyttää. Tipuja olisi tulossa koko kanala täyteen, ellen kävisi varkaissa. Tänään kähvelsin seitsemän munaa. Huh-huh, jos ne pääsisivät salaa hautomaan tuollaisia määriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan kanaset, vietti on vahva. Joskus joku oikein viekas kana livistää jonnekkin piiloon, munii salapesään ja kuukauden päästä marssittaa poikueensa näytille, kamalan ylpeänä. Yhdellekin tuli 16 tipua ihan pyytämättä. Ilmeisesti pihalla vapaana viipottaneet kanat kävivät muhimassa kimppajemmaan ja yksi sitten hautoi. Ovat ne mainioita.

      Poista
  3. Virkeän näköisiä taimia ja kauniit kukat! Täälläkin lunta on tullut kymmenisen senttiä ja kaikki piipot ja krookukset ovat taas peittyneet. Toivottavasti nämä olisivat kevään viimeiset lumisateet. Iloa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun taimista puhuttaessa on hienoinen ihme, että ovat vielä hengissä. Näyttävät pieniltä, istutin ne tosi syvään.

      Ärsyttävä lumipyry, seuraavat sitten marraskuussa, kiitos!

      Kivaa viikon jatkoa sinullekin.

      Poista
  4. Onnea näin jäläkikäteen synttärisankarille. Juhlat on mukavia, vaikka isäntäväelle työntäyteiset. Meilläkin jo ensimmäiset krookukset näky, ennen tätä viimestä lumsaitta. No kohtahan ne uuvestaan näkkyy, jos on ennusteisiin uskominen. Tomatille onkin hyvä syvvään istuttaminen, juuria tekköö lissee. Vielä kerkiväät taimet kasvoo, ennenkuin suap kasvihuoneeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juhlat ovat kivoja, mutta käyvät jaksamisen päälle. Tälle keväälle olisi vielä muutamat ihan tässä kotona eli itse ponnistettavat. Onneksi on huippuhyvät kotileipomot ja cateringit joita testattu jo aiemmissa juhlissa. Mielelläni käytän paikallisten naisyrittäjien palveluita. Siellä teillä päin on muuten kotileipomo jossa tehdään Suomen parhaat karjalanpiirakat, tiedät varmaan Hyttisen?

      Tänään istutin isompiin pyttyihin viimeiset kirsikkatomaatit, Pirkka Parhaat. Pahaa teki nakata roskiin osa taimista, eiköhän 8 tainta riitä?

      Huomisesta pitäisi lämmetä ja kevään jatkua, olisihan tuo jo aikakin.




      Poista
  5. Mullakin on tänä vuonna komeat tomaatin taimet! Vein meinaa istutetut purkit vanhan äitimuorin kasvatettaviksi :D

    Juhlat on kova ponnistus. Meillä Maestron tasakymmenet juhlitaan useampana päivänä ensi viikolla. Tietää kunnon rutistusta, vaikka ihan lähipiirin voimin juhlitaankin. Varmaan olen tosi iloinen päästessäni pääsiäisen jälkeen töihin huilimaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, käyn naapurissa hoitamassa taimia 😄

      Ihan hirmuisen paljon onnea Maestrolle! Ja sinulle sinniä emännöintiurakkaan!

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com