tiistai 4. lokakuuta 2016

Mitä musta jää kun mä lähden täältä?

Taivaaseen temmattu

Koko kansan keekin (Cheek) räpin riimit soivat päässä kun tätä Sussex -rouvan (RIP) kalmoa katselen. Lähtö on ollut arvaten nopea ja tuli yllättäen ja pyytämättä.

Rehellinen kun olen, on pakko myöntää, ettei kanarouvan lähtö nyt ihan yllättäen päässyt käymään. Kaikki ne vuodet, jotka olemme Torpan mäkeä asuttaneet, seuraa meille on pitänyt kanahaukka. Joka kesä on kahdesta neljään poikasta ja lentoharjoitukset ovat melko tasan tismalleen tässä meidän yläpuolellamme ja ympäröivillä pelloilla.

Kanalaan ei ole tehty iskuja, yksi pöllönviemä villisieluisen kanan sulkakasa löytyi eräänä aamuna pihalta. Aina kun haukka on naukunut taivaalla, kukot ovat ohjeistaneet rouvansa jemmaan ja hiljaisiksi. Ja niin on eletty rinnakkain vuosikaudet.

Nyt sitten sunnuntaina haukalta petti hermo ja huimuuksissaan iski pulskaan sussexrouvaan.

Eikä siinä kaikki, rikollinen oli löytynyt rikospaikalta. Aivan tarkkaa tapahtumienkulkukuvausta en ole saanut, Äitikulta se on ilmeisesti ensin huomannut outoa toimintaa kanatarhassa.
Jotain kummallista hässäkkää siinä oli sitten ollut haukan poistumisaikeissa, ilmeisesti oli räpistellyt päin verkkoa ja jotenkin tuupertunut tuumailemaan verkolle.
Ota tuosta nyt sitten selvä. Kanankalmo oli joka tapauksessa kanatarhan sisällä ja murheellinen sulkakasa muistuttaa asiasta vieläkin. Haukka oli poistunut kupu pulleana ja ilmeisen hyvissä voimissa pois.

Kanat ovat viettäneet hiljaiseloa sunnuntaista saakka, tänään sussexkukko kävi tepastelemassa aidan vieressä mutta liukeni paikalta nopeasti turvaan sisätiloihin. Sama meininki pienten puolella.
Vain jättikochkukko käy oikomassa koipiaan ulkona.
Haukka oli kuulema tänään käynyt kaartelemassa kanalan ilmatilassa, lähti pois tyhjin suin, ei kai sekään niin tyhmä ole, että jättikochia yrittäisi kaataa.

Noh, viikonloppuna on kanalan kesäkauden päättäjäiset ja herrasväki muilutetaan sisätiloihin. Ensin pitää vain siivota ja vähän rakennella.

Vuodesta toiseen lykätty kanalan remontti on pakko tehdä ennenkuin keväällä pääsevät ulos, tarhan katto on syytä viimeistellä, nyt siellä on haukan mentävät reiät isojen puolella. Ne tukkoon ensimmäiseksi. Onhan tässä nyt talvi aikaa miettiä sopivia ratkaisuja. Jätit joutuvat asumaan talven tallinvintille vievien rappusten alla, siihen tulee ihan hyvä, plussan puolella pakkasillakin pysyvä häkki. Porkkanavarasto on se joka väistää.

Kepeät mullat kanarouvalle, keväällä saavat hautoa parveen lisäväkeä.

---

Niin kylmä päivä on ollut, että tänään oli hyvä päivä lämmittää iso uunikin. Suloinen lämpö.

Katupartio
12 kommenttia:

 1. Se käy niin nopsaan, kun haukka saaliin iskee. Ja haukka tulee uudestaankin, jos huomaa helppoa evästä olevan liikkeellä.

  Just tästä syystä meillä ei kanat ole juurikaan vapaina ja verkotus kanatarhassa on visusti tiivis. Olishan se mukava päästää niitä seikkailemaan, vaan haukkoja ja kotkia on niin mahdottoman paljon. Parempi siis häkitettynä mutta hengissä.

  Ensi yönä on mahdollisuus ekaan yöpakkaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se meidän vakiohaukka ei ole yrittänyt kanoja viedä, ei hyökkinyt kissojenkaan kimppuun. Veikkaan, että joku tämän kesän poikasista huimuuksissaan iski kynnet kiinni ja tappavan tehokkaasti iskikin. No, tämä vajaaverkkoisen ulkoilutarhan kattoasia tunnollani joudun nyt elämään. Eikä passaa pientä valkoista terrieriäkään yksin pitää pihalla kirmailemassa. Se on äkkiä Peetukin tähtäimessä.

   Erään tuttavan kanalasta kainuussa ahma vei loppukesällä toistakymmentä erirotuista kanaa, useammalla käynnillä. Hänen kanalansa eivät ole mitään semilahoja vajoja vaan kunnon rakennuksia, talon valaistussa pihapiirissä. Mutta ahma on vahva peto joka ei pelkää mitään jos sikseen tulee.

   Varjele meitä ahmoilta. Ja haukkojen varalta verkotamme tarhan katon paremmin. Onko teillä ihan kanaverkosta se katto vai pienisilmäisempää? On kyllä niin jykevästi tehty se teidän kesäkanala, että vain täysin arvostelukyvytön haukka siitä läpi yrittää.

   Pakkaselle se menee, ihan vääjäämättä. Yök.

   Poista
  2. Ihan kanaverkkoa on katto, mutta siitä ei kyllä tulla läpi. Kakkoskakkosesta on välipuut, niin että sopii vain yrittää. Tuskin kotkakaan saisi metallilankoja särettyä.

   Ja kissatkin ovat tallella, haukkojen ja kotkien ylilennoista huolimatta. Vanha Quu katosi kesälomareissulleen, en enää odota kotiin saapuvaksi. Ansiokas oli 16-vuotta myyrävahdin ja kotikissan eloa.

   First Killing Frost kävi viime yönä. Pohjat oli -2,8. Jotain paleltui, mutta hämmästyttävästi kuuran sulettua auringon säteisiin kukat jatkoivat kukkimistaan. Ilmaiseksi ei luovuteta. Mitään.

   Poista
 2. Voi rouva parka.

  Tiedätkö muuten, että joku kulttuurirahaston maakunta rahasto on antanut apurahan kanasirkukselle? Suurempi tieteellinen tarkoitus on muistuttaa, että kana on älykäs eläin ja yksilö. (Jokainen, joka on ollut vähänkin niiden kanssa tekemisissä, tietää sen muutenkin, paitsi ehkä joku tehotuotantokanalan isäntä/emäntä.)

  Pistän paremmaksi, haen kiertävälle kirppusirkukselle.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouvapoloinen :(

   Kanasirkus? Kuulostaa huimalta.
   Sikäli on ihan suotavaa, että kanojakin alettaisiin pitää ajattelevina ja tuntevina, ei pelkästään tuotantoyksiköinä jonka tehtävä on tuottaa x kiloa munia tai lihaa elämänsä aikana. Tuntuuhan se pahalta katsoa kuvaa tuontatotiloilta joissa kanat seisovat kaakattamassa hirveässä ruuhkassa ja heikot polkeutuvat jalkoihin ennenkuin kukaan valvova taho ehtii armahtamaan vaivaisen. Kannatan vilpittömästi free range -kanaloita, kovin hitaastihan ne yleistyvät mutta jokainen free range -lintu on pieni voitto paremmalle tuotantoeläinten kohtelulle. Tai ainakin ajattelulle.

   Ilmoita kun kirppusirkuksen liput ovat myynnissä, pidän firman pikkujoulut!

   Poista
 3. OP - kana älykäs? Yksilöitä ne kyllä on, mutta järjen valoa ei meillä ole kuin Tipillä. Sitäkin vain ajoittain. Jos älynä pidetään ravinnonhankinnnan keskeistä sijaa toiminnoissa, niin sitten kana on älykäs. Herkkupala suussa toisia ahmatteja karkuun juokseva kana voi puolestaan olla ovela. Onnistuessaan se pääsee nurkkaan syömään. Usein tiloissa on vain neljä nurkkaa, ja kun kanoja on tusina - kas siinä ongelma. Kanan aivoille ihan mahdoton ongelma :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanankin älykkyys on suhteellista, kuten kerroit. Veikkaanpa, että luonnossa vapaana elävät kanat ovat nopeita ja vikkeliä, eivät ne muuten kai selviäisi. Ja silkkikana ei pärjäisi omillaan viikkoakaan, onhan se ihan umpihönö kanarotu. Viittaan tällä kiveä kolme viikkoa hautoneeseen silkkirouvaan...

   Poista
  2. Mutta todettakoon, että kanat ON hupaisia. Kun parvi on asettunut järjestykseensä, niin kaikilla on oikeasti ihan hyvä olla. Meillä vähän järjestellään, sillä Tipi tipuineen oli toista viikkoa talvikanalan puolella ja tipujen kanssa oli omassa rauhassaan sitä ennen. Nyt on koko parvi on yhdessä. Maestro rakenteli oivalliset turvapaikat lapsosille. Yllättäen Tipi survoutuu itsekin samoista reijistä. Se on vallan esimerkillinen emokana.

   Poista
 4. Hei, ajatus känan älykkyydestä ei ollut minun vaan apurahan hakijoiden.

  Ja älykkyyttäkin on eri lajeja. Yleensähän noi apurahat menee tutkimusprojekteille tai keskusrahastolla myös kyldyyrihankkeille.

  Kunhan se free range merkitsisi todella sitä, että sitä tilaa olisi.
  OP

  VastaaPoista
 5. Luin joko TS:sta tai eilen IS:sta sirkuskanahankkeesta, juttu oli aika iso. Kohotin kulmiani ja hymyilin vienosti.Tämä viikkohan on Eläinten viikko, joten kanasirkus sopii teemaan. Nemppa viettää Radisson-viikkoa ja testailen Love Blu Be Pink- hankkeen teemahuoneita, eilen Turkkusessa, tänään Pohjoisessa ja su Isolla Kirkolla. Mielelläni tuen Roosanauha-hanketta. Huomenna pikavisiitti poron hoitoalueella ja sitten Redsyn nokka kohti kotia. Eläinten viikon tervehdys Nelijalkaisille ja terkkusia Koko Poppoolle!
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, ihan mielenkiinnolla taidan nyt etsiä jutun luettavaksi.

   Teemahuone kuulostaa aika jännältä idealta mutta Roosa nauhakampanjallahan myydään jo jääskraboja joten miksei hotellihuoneita. Valinnoilla voi vaikuttaa, sekä kanojen hyvinvointiin että syöpätutkimuksen rahoitukseen.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com