tiistai 26. tammikuuta 2021

Jupinaa ja osaamisen iloa kinosten keskeltä

 

Jos olisin oikein innokas talvilajien harrastaja, eläisin nyt vuoden ihaninta aikaa. 

Mutta kun mielenkiinnon kohteet ovat tällä hetkellä koko ajan paksunevan lumipeitteen alla, ei tämä käsillä oleva vuodenaika juurikaan juhlamieltä nostata.

Parasta talvessa ovat aurinkoiset päivät jolloin puhdas lumi kimmeltää ja pakkaslukemat pysyvät siedettävinä. Koirat ainakin pysyvät puhtaina ja matot saa nakata puhtaaseen lumeen tuulettumaan.

Minun puolestani talvi saisi vähitellen kääntyä kevääseen ja penkat vajua. Mutta pakkohan se on Lassin tanssia kun on tahti annettu, hangessa tarvotaan ainakin maaliskuun loppupuolelle saakka. Luonto tarvitsee leponsa ja se sille on suotava. Elettävä se on tämäkin jakso, joten turha nillittää enempää. Tänä talvena ei tarvitse huolehtia hevosten sulasta juomavedestä eikä pukata lantakärryjä umpeen tuiskunneella lantapolulla.

Kun opiskelun lomassa alkaa tuntua, ettei veri kierrä vintille saakka ja kroppa huutaa happea, kipaisen spanieliduon kanssa ulos. Pihalla on kiva tutkailla nukkuvaa puutarhaa ja bongailla lumessa tarponeiden otusten jälkiä. Oravatkin alkavat loikkia metsästä pihalle ja hangella on aina jonkun hyppelihiiren pienet jäljet. Tirppojen ruokintapaikoilla käy ihan mahdottomasti porukkaa, uusimpana vieraana punavatsainen käpytikka.

Minusta tuntuu, että käyttämättömänä (kunnostusta odotteleva) viimeiset kymmenen vuotta ollut maakellari on varsin suosittu yömaja monellekin pikkueläjälle. Noista 'ilmanvaihtotötteröistä' singahtelee säännöllisin ajoin ulos ja sisään pikkulintuja ja lumella on suorastaan polkuna hiirten jälkiä. Onneksi kissat eivät ole tajunneet millainen aarreaitta niillä olisi ihan käpälien ulottuvilla.

Tai voi olla, että ne tietävätkin mutta ovat aivan liian laiskoja ja hyvinsyöneitä, etteivät välitä lähteä hangessa tarpomaan. Latzit saa helpommalla ja hengästymättä.


Näinä talven pysähtyneinä viikkoina ajatus vilistää turhankin lennokkaana kohti kevättä ja kesää. Koska edessä on mitä ilmeisimmin jälleen yksi kotitorpalla tiiviisti vietetty kesä, se tietää paljon piha-aktiviteetteja. Niitä kehkeytyy juuri näinä viikkoina aivan melkein huomaamatta *tirsk*

Nyt on aivan liian paljon siemen- ja juurakkohoukutuksia puutarha-alan nettikaupoissa, aivan liian innostavia blogipostauksia ja hyvin paljon aikaa googletella kasvituttavuuksia. Kun tässä vaiheessa muistaisi vähän himmailla ja jurnuttaa käsijarru päällä, ei olisi kesäkuussa kasvihuone tukossa no kyllä mä vielä tuota haluan kokeilla -yritelmistä. Ihan kuin tomaatit, chilit ja basilikat eivät riittäisi työllistämään. Ei riitä. Pitää olla ainakin kolmekymmentä erilaista daaliaa, tuoksuherneet ja muut kesäkukat. Hyötykasvien lisäksi. Plus kaikki suuren innostuksen munakoisokokeilut sun muut. Siemenperunat! Istukassipulit! Heräteostokset!

Ja kas kun päästään toukokuun loppupuolelle, purkkiarmeija karttuu yhä kiihtyvällä tahdilla.

Puuvartisia ja perennaruukkuja ilmestyy vaivihkaa kasvihuoneen eteläseinustalle kun niin moni talvella bongatuista herkuista jotenkin päätyy sinne odottelemaan istutusta. Rahtifirmat kuskaavat talven kähmyssä tilattuja (ja jo unohtumaan päässeitä) toimituksia. 

Sitten alkaa istutuspaikkojen pohdinta ja ruukkujen kanssa pihalla vaeltelu. Siirtelen purkkeja paikasta toiseen, pohdin valoa ja kulkuväyliä ja talvista lumen määrää havittelemallani paikalla. Kaiken lisäksi on otettava huomioon ruohonleikkuun sujuvuus ja jätettävä ajoväylää isolle koneelle. Yleensä päädyn laajentamaan jo olemassaolevia alueita tai yhdistämällä kaksi riittävän lähekkäin olevaa aluetta yhdeksi pitkäksi. Nimitän tätä ruohonleikkuualan vähentämisen taktiikaksi, sillä menetelmällä olen myynyt idean monestakin laajennuksesta Iso-J:lle.

Juuri nyt mielessä kihelmöivät ajatukset ja visiot kärhökaarista niitä yhdistävine polkuineen, ruukkuvaahteroista ja muista pienistä ruukkupuista, kirsikkaluumuista, humalasaloista ja oi, vaikka mistä ihanasta! Tulitunnelmointipaikka vanhan savusaunan raunioille, vinttikaivo unohtuneelle lähteelle, vaikka mitä!

Noh, taivaalta tippuu hissuksiin pulleita lumihiutaleita ja puut ovat parin päivän plussakelien jälkeen saaneet jo kauniin lumikuorrutuksensa takaisin. Talon nurkalla vahtiva irlanninkataja hautautuu yhä paksumman tykkylumen alle ja vaatii heti huomenna pelastusravistelua. Että jäitä hattuun Hirnakka, nyt on talvi. Tammikuukin vielä.

Olkoon vaan vaikka miten talvi, saahan sitä jo vähän ennakkoon mehustella tulevaa kesää.

Tälle viikolle on mahtunut jo yksi kevätlukukautta huomattavasti helpottava työvoitto. Sain nimittäin kuluvan lukukauden pakollisen lääkelaskukokeen ykkösellä maaliin eikä siis tarvitse hermoilla uusintakokeiden kanssa. Yllättävän helppoa ja iloista oli laskeminen. Tiputusnopeus oli helppo nakki selvittää. Kaasulasku meni otsaa rypistelemättä ja liuoslaskukin loksahti oikeaan lopputulokseen ja ne muutkin, kaikki oikein piti olla ja olikin, 5/5 eli 100%.

Se on kyllä ihan totta, mitä sanotaan lasten matematiikkainnostuksen tukahtumisesta. Ihan pienenä sitä innoissaan laskee kertotauluja ja jakolaskuja, oppii uutta ja on innoissaan. Sitten kun tulee joku tarkempaa miettimistä vaativa asia eteen, into yleensä lakkaa ja ihminen alkaa pitää itseään hitaana ja vähän tyhmänä joka ei vaan tajuu matikkaa. Luokan luontaiset matikkapäät vievät osaamisellaan opettajan huomion ja itse jää puremaan lyijykynän päätä. Siitä alkaa monella lapsella innostuksen alamäki.

Näissä opinnoissa oli pakko laskea ja treenata niin pitkään, että verrannon kaava jostain huuruisilta lukiovuosilta palasi päähän. Ensin luku äksän vasemmalle ja sitten oikealle puolelle, sitten jaetaan ja ta-daa,  x = ratkaistu. Nyt on taas kivaa laskea laskuja ja etenkin ymmärtää mitä laskee ja millä tavoin lopputulokseen pääsee varmimmin. X = oppimisen ilo.

 

Ehkäpä minä löydän tästä talvestakin sen ansaitseman ilon. Juuri nyt on opinnoissa varsin tiivis tahti, kohta alkaa tenttisesonki ja silloin ei kyllä roikuta eurobulbin tai pionikauppiaiden nettisivuilla. Hirmuinen tenttipaketti sisätaudeista ja neurologiasta odottaa yliopiston puolella ja viime vuodesta viisastuneena aloitan luentojen kuuntelun ajoissa. 

Eli seuraavat viikot minä ihan vaan kiltisti katselen lumista maisemaa ja keskityn opintoihin, ihastelen amarylliksiä. Hiihtolomalla ei matkusteta, joten silloin voi vähän kylvöjuttuja puuhata, ihan vähän vaan.

Voihan se olla, että itsehillintäkin jalostuu piirun verran lujemmaksi.

Pysy terveenä ja voi hyvin, missä lienetkin.



17 kommenttia:

  1. Kauniita talvisia kuvia ❤ Maltetaan nyt vaan, odotellaan rauhassa kevään tuloa. Sinulla on erinomainen suunnitelma; katsella maisemaa, keskittyä opiskeluun ja ihastella amaryllista. ❤ Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja, malttia tarvitaan kun ei tuonne hangen läpi kannata lähteä kuokkimaan ja kanttailemaan.
      Oikein mukavaa tammikuuta sinullekin.

      Poista
  2. Juu, nyt pitää malttaa odotella ja antaa puutarhan pitää oma lepotaukonsa. Toisaalta ajan voi käyttää suunnitteluun ja omaan kuntoiluun ulkona luonnossa koirakaverin (-kavereiden) kanssa - kuten mainitsitkin.
    Minäkin yritän nostella päälaelle jääpalasia, etten ota kasvatettavaksi liian moninaista sorttivalikoimaa. Nyt kyllä parin ekan kylvöksen itäminen näyttää olemattomalta.
    Onnittelut lääkelaskutentin helposta selättämisestä! Minustakin lääkelaskut olivat järkeenkäypiä ja niiden ratkaisu oli helppoa, koska ne sai sidottua merkitykselliseen asiaan. Joskus lukiossa pitkän matikan tehtävät menivät yli hilseen, ei ehkä nähnyt mieltä siinä, mihin pyrittiin.
    Iloa uuden oppimiseen ja vapaa-ajalla voit nauttia puutarhaisista päiväunista. Kuvauksesi suunnitelmista oli niin maalauksellinen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäitä hattuun joo... vaikeata on kun kaikki hullut ideat pitäisi saada alulle heti.
      Ensimmäinen chilintaimen niska punnertaa ylös kylvömullasta, jippii!
      Noissa laskuissa on tosiaan parasta se, että ne ovat nimen omaan käytännön matematiikkaa, ei pelkkää polynomifuntktion ratkaisemista vaikka varmasti joku kokee nekin kiehtoviksi.

      Suunnitelmia on nyt hyvä ja kiireetön ajanjakso kehitellä ja hioa. Ollaan sitten kuokka terävänä valmiina kun kevät saapuu.

      Poista
  3. Meilläkin satoi taas uutta lunta vaihteeksi kymmenkunta senttiä ja lisää tulee. Minäkin aloitan kylvökset viikonloppuna, pitää hakea siemeniä mökiltä.
    Onnittelut kokeen johdosta 🤗 minä näen silloin tällöin "painajaisia" työn teosta. 😁
    Olen ajatellut ostaa jotain kukkia kaupasta viikonlopuksi jos saisi lievennystä kukka kaipuuseen. Sinulla on amarylliksesi minulla ei tällähetkellä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta tuppaa lisää ja sitten vielä lisää. Sinnekin etelään saitte ihan kunnon lumitalven.
      Kiitos onnitteluista, se oli todellinen työvoitto.
      Onneksi kaupoissa on nyt hienosti tulppaaneja ja muitakin tarjolla, santtuja ja esikoitakin.

      Poista
  4. Ymmärrän hyvin lumen tuomat hankaluudet, vaikka itse tykkäänkin oikeasta talvesta enemmän kuin että olisi viiden kuukauden marraskuu, eikä tietäis milloin kevät alkaa. Matikkaihmiset taitavat olla oma rotunsa, yhtälöistä en tajua hevonpeetä ja Ojalan laskuoppi on ainut mikä menee jakeluun. Muistan hyvin hermoilut lääkelaskuissa kun pilkkuvirhe paisui kahden laskun virheeksi uusinnassa:) Niinkin voi käydä, kolmannella menivät sitten läpi. Oma ammattiryhmä ei tietenkään litkuja koskaan laimentanut, se oli nursien työtä. Meidän maakellari on myös käyttämättä, vaikka sinne tulee sähköt ja valot, joten sitä voisi hyödyntää jotenkin. Siivoilin sen aikoinaan ja toinen ovikerta siitä puuttuu. Istuksista ainoastaan havupuut ovat edelleen mielenpäällä, vaikka olemmekin istuttaneet jo aika paljon niitäkin. Tässä ei ollut kuin lahoja koivuja ja pihlajia, muutama vanhingossa tullut kuusi, ei mitään muuta kun tulimme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta mitä sanoit viiden kuukauden marraskuusta, ankeaahan se kieltämättä on. Hyvässä muistissa ovat etelän talvet.
      Sinullahan olisi loistava talvetuspaikka joillekin aremmille kasveille siellä kellarissa. Semmoiseksi minäkin meidän kuoppaa suunnittelin, mutta kunnostus vaatii paljon työtä ja siksi se ei ole vieläkään toteutunut.
      Piha ei varmasti koskaan ole valmis, aina on jotain pientä tai isompaa laiteltavaa. Se puutarhan hoidossa onkin parasta!

      Poista
  5. Lunta on nyt suatu kohtalaisesti. Pojat osti isälleen pienen lingon, millä suapi tään pihan putsattuu. Kolalla ol aikamoinen homma jos kerralla rytkäs paljon. Pihhaantulo tien aurovaa traktori. Mie en tarvii muuta lumihommia tehä, kun rappuja putsata. Ahkeroija suatta opinnoissa, tuntuu olevan tekemistä paljon! Siemeniä miekin jo rapistelen ja ensimmäiset oon kylyväny, kaikki ei oo tullukkaan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on silti aika vähän ainakin tässä meillä. Meilläkin käy traktori linkoineen hoitamassa ajotien ja pihan, käytävät kolataan itse.
      Kieltämättä aivan huima määrä on hommia opinnoissa tänä keväänä ja paljon sellaistakin, minkä olisi voinut sijoittaa opintotavoitteissa jonnekin opintojen loppupäähän.
      Onnea ja menestystä kylvöillesi.

      Poista
  6. Kauniita ovat lumiset maisemat! Täällä oli useamman päivän lämpötila plussalla ja välillä sateli vettäkin, mutta eipä nuo hanget paljoa siitä vajuneet. Eilen alkoi kääntyä pikkupakkaselle ja aamulla ihmeteltiin uudestaan valkoiseksi muuttuneita maisemia. Tässä juuri pohdin, lähtisikö kolaamaan pihaa ennen töitä vai jättäisikö homman aamuvuorosta palaavalle isännälle... Taidan kallistua jälkimmäiseen vaihtoehtoon :D
    Siitäkin huolimatta, että talvi jatkuu vielä pitkään, ovat kylvöt ja kesän puutarhapuuhat hyvinkin jo mielessä. Eihän sitä jouda enää myöhemmin keväällä niitä miettimään! Sinulla onkin kivan kuuloisia suunnitelmia ja unelmia. Ehkäpä osa niistä toteutuu jo tulevana kesänä, kun suunnitelmat vielä muutaman lumisen kuukauden päässä hautuvat.
    Onnittelut hyvin mnneestä kokeesta ja tsempit tuleviinkin koitoksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna.
      Nyt meilläkin alkaa taas pysyä pakkasen puolella, vielä tänään oli mittari plussalla. Ja ihan kuin olisi joku pikkulintu vähän lurautellut kevätkonserttia silmälläpitäen pidempää visertelyä! Taas oli kiva päivä koululla käytännön harjoituksissa (kanylointi) ja postissa Hyötykasviyhdistykseltä pari siemenpussukkaa.
      Elämme hauskoja (ja kylvömullan tuoksuisia) aikoja.

      Poista
  7. Tsemppiä opiskeluun. Teillä voi sanoa olevan lumisen talven. En yhtään ihmettele ettei kissoja kiinnosta herkkuapajat, täälläkin vältellään viimeiseen asti umpihangessa menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja.
      Meillä on vielä aika vähän lunta mutta kyllä helmi- ja maaliskuussa on yleensä lunta tullut tikahtumiseen saakka. Eihän hyvinsyönyt tupakissa hankeen lähde kahlaamaan jonkun laihan hiiren takia, paitsi meidän Felix joka on ihan omanlaisensa.

      Poista
  8. Onnittelut oivasta laskennosta! Sulla on motivaatio hyvin kohdallaan :D

    Minä pääsin ammatinvaihdon jälkeen takaisin matematiikan pariin erilaisten määrälaskentojen myötä. Tilatessa pitää tietää montako kuutiota menee hiekkaa/kivituhkaa/multaa/jne. Eli tilavuuslaskentaa huomioiden löyhtymiskerroin ja sitten kääntö tonneiksi. Väärin laskemisesta ei onneksi kenenkään henki ole kiinni.

    Kevättä täälläkin odotellaan, mutta ihan maltilla vielä. Tilauksia minäkin naputtelen, mutta vain työmaille. Monta mielenkiintoista kasvia on jälleen tulossa, josta kruununa reilun sadan alppiruusun rantautuminen osin Puolastakin Raaheen.

    Iloa ja valoa helmikuun vaihteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita. Motivaation sai parhaiten kohdalleen kun päästi vihdoin irti ajatuksesta 'en osaa'. Kyllä osaa kun opettelee, pitää vain astua rohkeasti epämukavuusalueelle.

      Minulta karkasi eilen daaliatilaus Eurobulbille, kaikkea haluamaani en enää saanut mutta osuinpa kerrankin oikeaan aikaan paikalle, lumikki tulee vihdoin tännekin !

      Työkuviosi kuulostaa oikein mielenkiintoiselta. Tulevana kesänä on kutakuinkin pakko piipahtaa Raahessa ja mukava olisi nähdä sinut täälläkin, eiköhän oteta tavoitteeksi?
      Päivä on jo pitkä, nyt kilahti neljä ja ulkona on vielä valoisaa !

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com