keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Amaryllisten aikaan


Elämä jatkuu ja palailee hissuksiin omille raiteilleen.

Omiin päivärutiineihini Peetun äkillinen ja yllättävä poismeno ei juurikaan vaikuta, sillä Peetu asui viikot Perikunnan vanhimman kanssa citykoirana ja piipahti täällä landella vain viikonloppuisin. Mutta voi hyvä ihme sentään, kuinka syvältä ja kipeästi pikkukoiran lähtö kuitenkin kouraisee! 

Kaikista talleilla tapaamistani häirikkörusseleista huolimatta meillekin tuli 2012 syksyllä russeli ja miten mainion kaverin Peetusta saimmekaan, ei voi toivoa asiallisempaa pikkukoiraa. Eihän Peetu ikinä tullutkaan Nassen suuria saappaita täyttämään, tasavertaisena se rinnalla partioi ja jätti aivan yhtä valtavan ikävän.

Tuntuu ihan kummalliselta, että hupsu ja vähän hessuhopomainen Leffe on nyt talon vanhin koira ja kevytkenkäinen tuulihattu Muikkeli siinä rinnalla pitää Torpan koiranvirkaa hallussaan. Minulla on ollut terrieri vuodesta 1985 lähtien (muutama koiraton eli ankea vuosi mahtui väliin) ja nyt elämä jatkuu spanielisaattuessa, niin ne ajat muuttuu.


Opiskelut jatkuvat jo tutuksi tulleella intensiteetillä. Tällä nyt alkaneella toisella ja kolmannella lukukaudella vietän kaikkinensa 13 viikkoa erilaisissa harjoitteluissa. Niiden lisäksi teoriaopinnot tentteineen ja muine tehtävineen pitävät ihmisen kiireisenä. 

En kuitenkaan valita, en vähääkään, sillä tämä on juuri sellaista tekemistä jolla on selkeä päämäärä ja jota olen kaivannut onneksi jo taakse jääneiden sairastelujen ja muiden ankeuksien täyttäminä vuosina. Ne olivat pitkiä päiviä, viikkoja ja kuukausia joita ei ole ikävä.


Ulkona talvi etenee ja lumipeite paksuuntuu. Hiutaleen kuvia näkyy sääennusteissa ja kun ikkunasta katsoo, lunta hiutaloi sielläkin. Viimeisen vuorokauden aikana sitä on tullut vajaat 10 senttiä, kevyttä huttua jota on helppo lykätä pihan kulkuväyliltä pois.

Pakkaslukemat ovat maltillisesti -5 ... -8° välillä ja ainakaan lähiaikoina ei näy mitään muutosta olevan tulossa.

Ne edelliset pakkaset jotka kävivät kolmessakympissä, varmastikin kopaisivat myös tallin kylmällä käytävällä talvehtineita kasveja. Jos oikein kehnosti kävi, myös daalian juurakoissa, sinisarjoissa ja parissa muussa kävi kato. Varaudun  helmikuussa naputtelemaan tilausta ainakin paikkokasvien osalta. Puutarha-alan nettikaupat ovat keväällä hyvin viekoittelevia paikkoja. 


Torpan sisätiloissa saan ihastella viimeisiä kukkaan ehtineitä ja kukintaa vasta suunnittelevia amarylliksiä. Nämä ovat ehdottomasti niin kivoja lajikkeita, että koetan pitää sipulit elinvoimaisina ja saada ne kukkimaan uudelleen.

Amaryllis on ihana talven kukka, näitä jaksan ihastella pitkälle kevääseen. Kyllähän talven kuukausia piristävät myös tulppaanit, mutta nämä ovat jotenkin aivan omaa (jaloa ja ylempää) luokkaansa. Harmi vaan, että myynnissä ei oikein ole kauniita vaaleampia sävyjä, sellaisia aprikoosin ja kerman kalpeita sävyja. Vielä jos jostain saisin oikein vanhan ajan maatiaisamarylliksen sipulin, olisin hyvinkin onnellinen.

Olen opiskelujen väliaikoina pohdiskellut puolivakavissani ensi kevään ja kesän pihasuunnitelmia.

Puolivakavissani siksi, että tiedän suunnitelmien muuttuvan (yleensä laajenevan) hommien edetessä. Mitään ei kannata betonoida, ennemminkin varautua yllätyksiin. 

Meillä oli suunnitelmissa takapihan terassin rakentaminen ja saunarempassa päteväksi todettu timpurikin hommaan jo varattu. Sitten joku muisti kaupungin viemäröintisuunnitelmat. Vaikka sillä rintamalla on ollut hiljaista kaikki nämä vuodet, se tuskin tarkoittaa suunnitelmien peruuntumista. Kunhan viemäröintiosastolla havahdutaan keskeneräisiin hankkeisiin, he varmaan puhaltavat pölyt myös meidän kylämme suunnitelmista ja ryhtyvät hommiin.

Olisi aivan pahuksen ärsyttävää jos hieno terassi pitäisi purkaa kaivurin tieltä, mahdollisesti jo seuraavana vuotena. 


Viemäristä viis, meillä hosutaan tulevana kesänä ainakin kivihommissa. Kasvihuoneella talvehtii lavalla tiiliä jotka on varattu kasvihuoneen etupihan (ja pitkien sivujen) kiveämiseen. Niistä voipi sitten keväällä aloitella. Jahka tiilet on maahan aseteltu, laattahommia on piharakennuksen edustallakin, kahdella lavalla. 

Ratsastuskentän A-katsomon havu/pensasistutusalue pitää ruopata ja kantata kunnolla uudelleen. Samalla mäellä on kanadanruusujen alue joka kaipaa laajennusta ja reunan kanttausta. 

Aivan etupihalla on aurinkoisimmalla paikalla pionipenkki, sellainen kikkareen muotoinen kaareva penkinpötkylä jossa kolme itoh-pionia ja vähän syysleimuja niiden välissä. Muutama jaloruusukin sieltä pitäisi kevään tullen löytyä. Tätä penkkiä ajattelin laajentaa koko etureunan pituudelta ja tällätä siihen pitkän rivin daalioita. Kun pionit lopettavat, daaliat saavat kasvaa rauhassa ja kukkiessaan kirkastavat koko alan. Tulee hieno, ainakin visio on vahva.

Kasvihuoneen vieressä on myös yksi perennapenkki joka *yllätys yllätys* pitää siivota. Meinasin pyhittää sen lähinnä kesäkukkapenkiksi ja tilasinkin sitä silmälläpitäen Impectalta erilaisia tsinnian siemeniä ja vähän muuta.

Suurin murheeni ja työläin projekti on omenatarhan edessä oleva pyöreä penkki. Se on niin vuohenputken pilaama, että joudun kaivamaan kaikki sinne tikahtuneet pionit pois. Varmaankin vaihdan mullat kokonaan. Ja koska siirrettäviä kasveja löytyy näistä kunnostuskohteista varmasti aivan ällistyttävän paljon, se meinaa myllerrystä muillakin alueilla, ties vaikka poikisi taas jotain ihan uutta. 

Sitten sitä katsellaankin jälleen kerran kuinka iloisesti keuliva mopo loittonee horisontiin.



Amaryllisten aikaan on hyvä aloitella kevätkylvöt. 

Minä, taimikasvattajista tunarein ryhdyin chilikylvöille jälleen kerran suurin toivein ja itseluottamusta uhkuen. Nyt on kaksi ensimmäistä kylvöyritelmää kylppärin lattialämmityksen hellässä huomassa. Tomaatit saavat odotella helmikuun otollisia kylvöpäiviä ja muut tulevat sitten myöhemmin kevään edetessä.

Oi että, tämä on niin mukavaa aikaa. Vaikka ulkona lumipeite paksuuntuu ja pakkanen napsuu nurkissa vielä monta kertaa. Ensimmäinen nuuhkaisu kevääseen on kuitenkin tehty ja kynsien alle saatu hieman multaa. Nyt on ihmisen elämässä hyvyys vikana, jälleen kerran.

Voi hyvin, pysy terveenä ja nauti laskiaispullista !




16 kommenttia:

  1. Lämmin osaanottoni Peetun menetyksestä, eläimet jättävät syvät tassun jäljet sydämeen.
    Varmasti opinnot täyttävät päivärytmin ja on kiva kuulla, että olet edelleen innostunut. Hyvä näin :).

    Uudet puutarhasuunnitelmat alkavat kummasti täälläkin pyöriä mielessä, ja sehän on oikein hauskaa. Sinulla taitaa kehittyä paljon puuhaa noiden suunnitelmiesi kanssa, onneksi voi tehdä sen mukaan ja siinä tahdissa kuin tuntuu mielekkäältä.
    On varmaan vaikea jarrutella terassisuunnitelmia, mutta on tosiaan järkevää varmistua, ettei tarvitse purkaa uusia rakenteita valmistumisen jälkeen. Saat ainakin hioa ajatukset huolella.

    Onnea tämän vuoden kylvöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi. On tosiaan aina yhtä suuri yllätys kuinka pienen lemmikin jättämä aukko voi olla niin valtavan suuri.

      Täytyy nyt ottaa puhelu johonkin viemärivirastoon ja kysellä kuinka kauan meinaavat tontin rajalle tuomiaan putkenpätkiä siellä pitää odottelemassa. Me olemme asuneet tässä vuodesta 2009 ja putket olivat tuolla jo silloin, mitään ei ole asialle tapahtunut. Ärsyttävästi rajoittaa omia tekemisiä tämä odottelu. Toisaalta, onpahan aikaa suunnitella.

      Kylvöjen aika on ihanaa. Jännästi sitä taaskaan en muista miten valtava taimipurkkipaljous talossa vellookaan ennenkuin kasvihuone on valmis majoittamaan kaikki taimet.

      Poista
  2. Otan osaa suruusi Peetun menetyksen johdosta. Kyllä eläimet ovat niin tärkeitä ja heidän jättämänsä aukon huomaa monesti vasta, kun niitä ei enää ole. - Kiva kuulla, että opinnot kiinnostavat edelleen. Onnea kesäsuunnitelmien tekemiseen ja siemenkylvöihin!

    VastaaPoista
  3. Jaksamista Peeteun kanssa. Meidän Juuson kuolemasta on 2,5 vuotta ja edelleen kissa hiippailee mielessä. Joskus jopa olen kuulevinani sen raksujen rapistelua ja hyppyjä pois sohvalta. Niin lujasti lemmikki jättää jälkensä.
    Hienoja suunnitelmia kesän varalle. Kaikenlainen suunnitteleminen on todella mukavaa ja pitää ikäänkuin mielen ja kropankin vireessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllähän se ero koville ottaa, en kiellä. Yhden koiran kuoleman jälkeen kuulin ihan varmasti sen kaulapannan ketjuosan kilinän metallista vesikuppia vasten kun se yöllä kävi juomassa ja ihan varmasti kuulin sen ähkäisyn kun se taas hautautui jatkamaan uniaan sohvalla.
      Tänään tuli Impectalta siemenlähetys, riemua ja iloa!

      Poista
  4. Amaryllikset ovat upeita ja niiden kukinnastakin saa nauttia pitkään.
    Lemmikin kuolema on aina kipeää tekevä asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amaryllikset ovat todella ihania vaikkeivat juuri tuoksu millekään. Laskin juuri, että minulla taitaa olla ainakin 12 erilaista purkkia täällä kotona ja pari vielä perikunnankin asunnoissa. On kesäksi hyysättäviä sipuleita.

      Poista
  5. Sinulla on hienot amaryllikset minäkin haluaisin sen vanhan kunnon sipulin ja olen myös haikaillut vanhojen soilikkilajien perään. Minulla oli niitä joskus. Nämä uudet lajikkeet eivät ole samanlaista kestävää sorttia. Sinulla on kunnon mylläysvisiot ja näinhän se on että kun aloittaa yhtä se poikii toista. Sama juttu se täällä on. Minä ajattelin kylvää kuun lopussa muutaman shilin siemenen minkä sinulta sain. En ole koskaan niitä kokeillut. Kasvihuone kun vielä odottaa tuloaan niin tomaatit jätän vielä odottamaan mutta niiden itävyys kyllä kestää. Lähetän sinulle ne siemenet kun haen ne mökiltä nyt tänä viikonloppuna emme sinne mene on luvattu liukkaita kelejä. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy pitää silmät ja korvat auki jos sellaisia maatiaissipuleita jostain löytyisi, koetan muistaa vinkata sinullekin mikäli onnistaa.
      On pitkä kevättalvi aikaa suunnitella tulevia kuokkimisia ja kaivoksia, saa nähdä mitä ehtii kesän aikana sitten saattaa kunnialliseen loppuun. Mitään isompia urakoita ei ilmeisesti ole tiedossa, ihan normaalia perusnujakointia vain.
      Toivotaan onnea chileillesi ja mukavaa talviviikonloppua!

      Poista
  6. Amaryllikset on hienoja, viimesen kukkasipulin tälläviikolla Sumatrasta katkasin. Vanhat sipulit vasta varastosta kuletin sisälle, toiveina jos kukkisivat! Suunnitelmia siulla onkin runsaasti, koulukin oman osansa ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin Sumatra, se on kyllä vinkeän näköinen. Siihen tahtiin täällä nuppuja vielä pullistuu, että ainakin helmikuun ajan saan ihastella kukintaa. Kellarissakin on vielä kaksi jotka pitäisi varmaan hakea valoon, ties vaikka kukkisivat kevätkukkina.
      Suunnitelmia pitää olla, ei tule vapaa-ajasta riesaa.

      Poista
  7. Vai maatiaisryllis on toiveissasi... täältä kuule löytyy vanhaa kantaa oleva ikiaikainen raahelainen. Tosin se on samanlainen muuallakin :D Ihan ehta kuitenkin.

    Upeita amarylliksiä sulla melkoinen setti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähinnä haluaisin verrata näiden nykyaikaisten kotkotusten sipulien säilytystä vanhan kannan amarylliksen kanssa.
      Hienoja ovat ja kukkaa pukkaa aina vaan.

      Poista
  8. Niin se on, meidän 4 vuotta sitten kuollut Inkku-kissa tuntuu edelleen välillä pukkivan jalkoja pöydän alla...

    Löysin blogiisi joskus joulun seutuina ja taisin jäädä vähän koukkuunkin...niin tuttuja fiiliksiä maalla ja elukoiden keskellä elämisestä. Ja Jojensuun norssin kasvatteja ilmeisesti siekin niinkuin miekin!

    Itse pidin viitisen vuotta heppablogia, mutta muiden kiireiden keskellä ei hevosteluista oikein riittänyt enää kirjoitettavaa. Niinpä pistin sen blogin purkkiin ja aloitin uuden, jossa mietiskelen vähän laajemmin näitä maalaiselämän eri puolia. Löytyy täältä jos jotakuta kiinnostaa:) Https://sileankarheaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas, samasta kaupungista ja samasta koulusta ponnistettu. Minäpä kävin jo kurkkaamassa ja nappasin osoitteesi tuonne omalle blogilistalle niin näen postaukset tuoreeltaan. Kiva tutustua!

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com