sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Västäräkistä vähäsen, kanasta kaikenlaista

Queen Lilibeth

Viime viikolla se tuli, mustarastas. Ja toi kevään mukanaan. Päivittäin lämpöennätykset paukkuvat uusiksi ja kinokset vajuvat vauhdilla. Pikkuisen niitä on lapiolla ja muilla työkaluilla pieksetty enemmän hajalle ja kieltämättä se nopeuttaa sulamista. Paitsi tallinpihalle mentäessä, siinä on vieläkin semmoinen reilusti yli metrin penkka.  Muualla maata on jo näkyvissä ja kertaalleen haravoitu.

Tänään bongasin mustarastaitten trion, ihanaa kun ne vihdoin ovat saapuneet ja lurittelevat jo ensimmäisiä säkeitään. Lintulaudat pidetään ladattuina vielä pitkään, ei niille ihan heti evästä luonnosta löydy, etenkin kun öisin käydään pakkasella.

Västäräkit löysivät tiluksille tänään ja ainakin yksi kirjosieppopariskunta on jo varannut tallinpäädyn pesäpöntön, istuvat kauhean tärkeän näköisinä pöntön katolla. Ei heiltä pesänpehmukkeita ainakaan puutu, vaaleita tuppoja on kaikkialla, poniaitauksen liepeillä eniten.




Iso isäntä käytti tilaisuutta hyväkseen ja johdatti kanatuisia aurinkoon kun kanalan ovi 'unohtui' hetkeksi auki. Kanojahan ei saisi taivasalla ulkoiluttaa ennen kesäkuun 1. päivää. Jos on jokin verkko kattona niin sitten saa ulkoilla, lintuinfluenssa nääs. No, tarha on ihan tukossa lumesta ja pari kattopalkkia romahtanut, joten nämä saivat tänään oikoa koipiaan pihalla. Yhtään muuttolintua ei lentänyt yli, no harm done.

Kanalian väen suhteen on taas uusia suunnitelmia. Minä eriytän nuo pikkuiset kääpiökochit omiin väriryhmiinsä ja ryhdyn hakemaan erästä harvinaisempaa väriä. Pitäisi onnistua, kunhan käyn hakemassa aloituslinnut Lohjan ettäänperältä. Lisäksi pistän aikaspaljon paukkuja valkoiseen ryhmään, ne saavat ikioman kukon ja luvan lisääntyä.

Orpingtonit pylleröivät omassa porukassaan ja niin on hyvä. Niiden seurana häärää kolme laventelin väristä araucanaa, niitä rouvia joilla on parta ja jotka munivat mintunvihreitä munia.

Tässä kuva kaverin keittiön munatelineestä jossa ladattuna meidän rouvain tekeleitä.

Soma tuommoinen teline olisi, meille tosin aivan liian pieni.

Kaksi tukkapäätä, Töyhtö ja Hyyppä, joutuvat väistymään. Niiden tilat tarvitaan jalostuskäyttöön. Eli jos haluat itsellesi kaksi äärimmäisen rasittavaa ruikuttajaa, ota yhteyttä. Ne kaksi ihan oikeasti narisevat ja marmattavat koko ajan ja kaikesta. Ikinä eivät ole tyytyväisiä, perhanan räähkät. Mutta hauskoja ne kyllä ovat, ilolintuja parhaimmillaan. Rouva munii lähes päivittäin ihan pätevän kokoisia munaelmia. Kukko lähinnä ruikuttaa ja näyttää hölmöltä.









Sitten muihin asioihin.
Nythän on niin, että tätä meidän lumenpaljoutta ei oikein tahdo uskoa. Käsittämisestä puhumattakaan. Minä lataan tänne nyt kuvat lumitilanteesta kaksi viikkoa ennen vappua, tämä ennenkokematon lumimäärä on pakko tallentaa Torpan päiväkirjoihin.

Ihan aluksi kuitenkin pari kuvaa prunus tenellan eli Kääpiömantelin karvamarjasta. Toveri Tita varmaankin osaa minua valistaa enemmän, ikäpäivänä en ole tuommoista mörriä nähnyt. Ensin luulin, että se on joku roska tai elukka. Tai joku loiskasvusto. Mikälie punkki.



Pihakierroksella löytyi myös varsin viheliäisiä näkymiä, hiirten koloja ja myyrän multakasoja. Täällä on kuulema hyvin ohut routakerros ja siellähän ne ovat sitten mellastaneet, maantasalla lumen suojassa. Saa nähdä kuinka monta kasvia keikahtaa nurin kun lumimassojen tuki haihtuu pois. Pätevä hiirikissa olisi kieltämättä oivallinen ase niitä tihulaisia vastaan. 

Naapurin urhea Vinski partioi myös meillä. Ilmeisesti meiltä löytyy parhaat ja pulskat hyvinsyöneet myyrät sekä hiiret. Pitkää ikää Vinskille, t. minä. Torpan omilla kissoilla on muuta puuhaa.





Ja nyt sitten niihin pihakuviin. Varoitus; kuvat voivat järkyttää herkimpiä katsojia.
Olkoon huominen maanantaisi aurinkoinen ! Hyvää viikon alkua, missä lienetkin.





12 kommenttia:

  1. Täällä Onnelassakin on lunta, ehkä ne juhannukseen mennessä sulavat.
    Tirskahdin; mikälie punkki puussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkisitpä meidän pihan. Tallin ikkunat ovat noin kolmessa metrissä ja kinos ylsi niistä ohi. Ei ihan heti pohjoisen puolelta sula :(

      Mikälie punkki, epäilyttävä.

      Poista
  2. Teillä tosiaan on paljon lunta! Paljon pihatantereella on meilläkin, mutta ei ihan mitään napapiirin määrää kuitenkaan!

    Nuo sinun kanat ovat tosi ihania ja mintunvihreät munat! Meillä isäntä on ollut viikon kanavahtina ja kanala miespalvelijana. Mutinaa on kuulunut niin kanoilta kuin isännältäkin. Meillä on kai liikaa kanoja! Ilmajokiset ovat tosi tehokkaita ja siksi kai piti kanalaumaa hiukan vähentää, kaksi kukkopoikaa mukaan lukien meidän vanha Tarmo sai kutsun viimeiselle matkalla. Olin siitä niin surullinen, varmaan tämä kipulääkitys tekee sen että itken ihan mitä vaan, sitäkin että kukot piti teilata. Tarkoituksenani on tehdä kesällä matka Perä-Seinäjoelle hakemaan uusi kukko jottei sisäsiittoisuutta tulisi paljoa. Munia kyllä riittää koko perikunnalle, 10 munaa päivässä. Toisaalta, kun kesä ehtii niin munia varmaan ehkä saattaa tulla vähemmän ja muutama tipukin tarvitaan :D.

    Tuo karvainen pampula on tosi mielenkiintoinen ja odottelen Titan kommenttia siitä myös!

    Kaikkea hyvää viikkoosi! Meillä ei västäräkkejä vielä ole näkynyt, matkalla vielä varmaan :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo mintunvihreät munat ilahduttavat aina. On ihan sama missä porukassa araucanat elelevät kun ei ole pelkoa munien sekoittumisesta.

      Täälläkin on kova paikka edessä, Iso-J:n oma kana, Bertta on telonut kinttunsa eikä se koipi siitä enää parane. Hän jo ehdotti, että eläinlääkäri lastoittaisi sen tai sitten laitetaan rullalauta kanan alle. Kurjaa laittaa niin hieno ja kesy kana pois.

      Karvapampula on kai joku luumarja, yhtään en tiedä asiasta enempää.

      Poista
  3. Onpas soma munateline! Ja mantelisi on lahjoittanut yhden hedelmän. Kylvä tuo maahan johonkin sopivaan paikkaan, niin saat toisen kääpiömantelin :) Hyvällä tuurilla se itää jo tänä keväänä, tai sitten seuraavana. Ensi vuonna noita karvapallukoita pitäisi olla enemmän, jos pölytys onnistuu. Sulla on nyt satoikäinen erikoisuus.

    Kevät harppoo täälläkin isoin askelin, mutta piippoihin on vielä aikaa. Menen potkimaan hankia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis häh, onko se karvapallukka joku hedelmä? 😂 Sullahan on Hirnu siellä kohta kunnon mikäliepunkkiplantaasi 👏 Näen sieluni silmin kun istutat niitä karvapalleroita.

      Poista
    2. Mantelissa on aika monta 'punkkia', napsinko minä ne vaan irti ja tyrkkään ruukkuihin? Yhden kyllä varaan Heidille!

      Poista
    3. Tita, vielä tätäkin kautta onnittelut Maestrolle merkkipäivän johdosta. Milloinka olisi sopiva aika visiteerata sillä suunnalla? Koetan kähmiä matkan varrelta niitä kanasia kyytiin.

      Poista
    4. Napsi irti ja työnnä purkkeihin tai suoraa maahan (josta ei ruovita pariin vuoteen isommin)

      Välitän onnittelut ja tänne voi tulla milloin vain perjantaina tai lauantaina. Vapulta alkaa työt, mutta perjantai on aina lyhyempi päivä. Helpointa olisi uudet kanaset ujuttaa laumaan ulkokauden alettua, kun siellä on enempi paikkoja väistellä noin alkuunsa. Mutta kaikki käy, kun järjestellään. Sisäkanalassa on se eteisosa, jos pitää vähän alkuunsa totuttaa.

      Poista
    5. Saattaapa mennä kesäkuun puolelle tämä visiitti.

      Poista
  4. Hmmm.... tekstissä vilahti meikäläisen kotikulmat! Ai että Lohjalle olet tulossa! Kaffekupin ja kuopuksen leipomukset paan tarjolle, jos vaikka poikkeat!

    VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com