torstai 2. helmikuuta 2017

Kanasuunnitelmia

Pieni sussexilainen

Tuossa on toistaiseksi ainoa kuva pikkutipulasta. Loput 6 tirppaa lymyävät kuvanottohetkellä lämpölevyn alla. Nyt päiviä on jo kulunut muutama lisää, tiput kasvavat ja pomppivat yhä pidempiä aikoja poissa keinoemonsa helmoista. Luikahtavat oitis piiloon liikennettä havaitessaan, mutta nopeasti pilkistelevät uudelleen. Kärsivällinen odottaja näkeekin tipujen touhut hyvin, hätäisempi pettyy. Kameraa en ole tuohon pieneen ensikotiin vielä tunkenut, kuvataan sitten kun ovat muuttaneet astetta isompaan, nuorisolaitokseen.

Tämä pikkuinen on siis Light Sussex. Sussex on rotu ja light kertoo värin olevan valkoinen. Muitakin värejä on, Torpalla asuu vain valkoisia, kuvassa taustalla kukko ja pari kanaansa. Tipulassa asuu viisi sussexia lisää ja kanalassa muuan kääpiökochemäntä hautoo helmoissaan sussexin munia, saa nähdä mitä sieltä tulee vai tuleeko mitään.

Kylpylä ja kateelliset

Tykkään kovasti sussexeista, ovat isoja mutta rauhallisia ja hieman pidättyväisiä kanoja. Kukko on komea ja väistää ihmistä olematta silti salakavala. Varmasti näissäkin on yksilöllisiä eroja, meillä on aivan a-luokan porukka. Näistä haukka vei kesällä yhden kanan ja yksi kuoli järkytykseen. Yksi on viimekesäinen kananhautoma, nyt kuoriutuneet ovat siis ensimmäiset konehaudotut omaan kanalaan. Kevään edetessä kanoista joku varmaan lyyhistyy pesään munien päälle, aivan vapaasti saa rouva tahtoaan toteuttaa. Myyn sitten enimmät tiput pois, keväällä menevät varmasti hyvin kaupaksi.

Tipulassa asuu myös kaksi tukkapääkanaa. Tai tipua. Mikäli tuuri on aivan älytön, ne ovat puhdasrotuisia hollannin valkohuntukanoja. Isona ne näyttävät suunnilleen tältä (kuvat netistä):


Kovasti toivoisin tuota alemman kuvan sorttia, se on kana. Ylemmät hipit ovat kukkoja, kuinkas muuten.

Tässä saattaa nyt käydä niin, että hankkiudun vähitellen eroon silkkikanaparvesta ja otan tilalle vallan kokonaan näitä. Ovat juuri sopivan kokoisia talvehtimaan seinähäkissä ja kesäksi näille on pienin ulkotarha aivan onnen omiaan. Pitää vain laittaa kunnollinen kansikin näiden ulkotarhaan, ovat sen verran pieniä, että äkäinen harakka käy äkkiä antamassa tukkapöllyä.

Värejäkin on valittavaksi asti ja omalla koneella voi haudottaa useammankin koe-erän jos valmiita tipusia ei löydy.

Ja sitten tietysti tulevat orpit, Orpington -rotuiset jymykanat. Näitä on pakko saada (kuvat netistä):
Värejä on paljon ja kaikki vallan kauniita. Tykkään kanojen pyöreästä ulkomuodosta. Nämä eivät tarvitse välttämättä kummoistakaan aitausta, mutta kyllä niille pitää aita laittaa jotta Leffe pysyisi erossa kanoista. Eihän se höntti niille pahaa tee, mutta kana tuskin arvostaa koiran suussa saatua kuljetuspalvelua.

Olen alustavasti varannut viisi kananuorikkoa, kaikki eri väriä. Kukon valkkaan myöhemmin.

Näillä talvensydämen puuhasteluilla olen tullut järjestäneeksi itselleni paljon (omaa) aikaa auton ratissa, orpit haen jostain Köyliön perukoilta ja muutenkin kanakyytiä on tiedossa. Eikä Toveri Titan tarvitse edes hippaa huutaa, kun täältä jo lähtee kanakyyti tulemaan. Samalla pitää napata roima havukuorma mukaan Särkältä. Ja jos niitä happomarjoja samalla...

Ihan kiva odotella kevättä ja suunnitella tulevaa. Tämän päivän lumisateet tosin siirsivät kevääntuloa ainakin päivällä, pyh ja höh.

Torpalta ei muuta tänään, adios!


12 kommenttia:

 1. Ihanan ruman koreita! Eihän noita voi hymyilemättä katsoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin ovat, hupiukkoja ja ilolintuja :D

   Poista
 2. Moikka, pidättyväinen Sussex? Tuo mun ainokainen on vähän liiankin sosiaalinen... Ja meidän buff orppi on sitten se rouva introvertti. Tosin havaintomateriaali on yksi kutakin,joten en pidä kovin luotettavana tätä meikäläisen kanatutkimusta. Tosiasia lienee, että ekoja tipuja käsiteltiin enemmän kuin tarpeeksi, joten niistä tuli seurallisia (Sussex). Seuraava satsi tuli vanhempina(orppi) ja meni suoraan kanalaan, ovat kaikki aiempia arempia samoin kuin erät kolme ja neljä. En oikein tiedä mitä noiden kanssa tekis, laittasko uusia vai entisetkin pois. Munia ei ole tullut aikoihin. Tosin epäilen että kanalassa vierailee rotta... Tai joku muu tunnelinkaivaja... Mutta aurinko paistaa ja kevättä kohti mennään. Kohta on kiekkokausi ohi ja voi keskittyä vaikka pihanhoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on aina yhtä hauskaa. Sussexit tulivat meille aikuisina, eli en yhtään tiedä miten ne on sosiaalistettu. Ovat vähän semmoisia väistäviä kaikki, tästä oitis päättelen, että se on rotuominaisuus :D

   Nopeastihan kanasta kai saa sylikanasen, nyt vaan ei hirveästi ole ehtinyt kanalassa istuksia kanaa kesyttämässä.

   Veikkaanpa rottaa, ne ryökäleet vie munatkin pesästä. Älä nyt ihmeessä kanoista luovu, ovathan ne niin mukavia vaikka eivät aina muistakaan munia.

   Ei ole kausi ohi, vielä on monet kisat jännättävänä!

   Poista
 3. Aivan kun peiliin kattoisi - hupaisia BadHairDay-kanoja! Orpit on kans melko huikeita. Onnea ja menestystä tipujen hoitoon ynnä uusien haudontaan.

  Majakari kuittaa, että entisillä kanoilla mennään mukavasti. Varmaan vanhimmasta päästä pitäisi heiluttaa kirvestä, mutta jotenkin sitä lykkää. Munia tulee yhä vain 5-9 päivässä, joten kaikkia ei ehditä itse edes käyttää. Loput on mukavia tuliaisia kavereille.

  Mutta tervetuloa käymään ja yöpymään (majoituksen tason tiedät...) kulkiessasi. Voihan sitä kanahankureissulla poiketa lenkin Raahen kautta. Älkää nyt kukaan vain kohdistako kartasta Köyliön ja Raahen suhdetta toisiinsa :D

  Pitäis meidänkin visiteerata Otto-poikaa katsomassa. Enkä ole muuten Leffeäkään puhuttanut vielä kertaakaan. Itse asiassa kissapojatkin on näkemättä... voi hurja sentään - tässä olisi ryhtiliikkeen aika. Toimitetaan miehet vertaistukeen saunomaan ja sitten parannetaan maailmaa mekin. Kesäkuun alkupuolella, ennenkö lähette Hispanjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisi kyllä rastin paikka jos teidän köörin tällä pihalla näkisi!
   Hyvinkin ehdottomasti ja jyrkästi käsken teitä liikahtamaan tänne päin, kesäkuun alku olisi erinomaisen sopiva aika.

   Ja kyllähän Köyliö ja Raahe saadaan sovitettua miten tahansa päin rengasmatkalle. Ei olisi ensimmäinen kerta kun pientä koukkausta itään ja länteen tulisi.

   Kanoista on moneksi, etenkin huviksi!

   Poista
  2. Tita & Hirnakka, katsoin just, että minulla noilla kahdella kukolla on sama kampaaja...
   Ihan oikeasti siis kävin kampaajalla välipäivinä, ja siitä saakka olen näyttänyt siltä, että olisin just selvinnyt jostakin syöksyvirtauksesta. Eikä se ollut tavoittelemani tyyli.

   Ihana tipunen.

   OP

   Poista
  3. Okei ja kiitti vaan OP - nyt en pääse näistä mielikuvistani enää irti. Joka kerran kun nään sun kirjoittavan kommenttia tänne, niin silmiini tulee tuon alimman kuvan turbulenssikampaus. Oh tsiisöös!

   Poista
  4. Mulla taas on mielessä taas tuo kolmas (kuvapari)alaspäin. Siinä yhdistyy myös minun brezneviläiset kulmakarvat.

   Kävin muuten keskiviikkona korjauttamassa.

   OP

   Poista
  5. Syöksyvirtauskampaus, voi jestas! :D

   Tuskin maltan odottaa, että pääsen dokumentoimaan tipusten kasvua ja tupeen kehittymistä.

   Poista
  6. Jep. Ystävälläni on lyhyempi tukka, ja se on myötätuulikampaus, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan, Vaatii vaan niin paljon muotoilutuotteita ja aikaa, ettei minulla ole, mutta en minä trombikampausta havitellut, Sellaista tavallista ohennettua päätä normiotsiksella, joka asettuisi kuin itsestään.

   OP

   Poista
  7. Juu ymmärrän ja siinä valossa trombitukka kuulostaa entistä haasteellisemmalta.

   Poista

Tip of the day:
Kannattaa tallentaa vaivalla väsätty kommentti ctrl-c komennolla ja mikäli julkaisuvaiheessa tekstisi lehahtaa taivalle, sen voi palauttaa ctrl-v komennolla takaisin.

Ja nyt sitä kommenttia väsäämään. Saa lähettää terveisiäkin!