keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Lintulorut uusiksi

Vahtikukko, hangesta noussut

Niitä kevään lintuloruja on rallateltu hamasta muinaishistoriasta saakka, tiedäthän sen iänikuisen puoli kuuta peipposesta -jutun? Nyt olisi aika laittaa ainakin meidän osalta lorut uusiksi sillä Torpallahan tottavie rallatellaan kukon tahtiin. Bongasin minä tänään mustarastaankin, mutta laulua ei vielä kuulu, hiljainen kaveri oli. Peippoja ja kiuruja ei näy vielä vähään aikaan, eiväthän nekään niin hulluja ole, että tänne änkeävät nyt jo munansa palelluttamaan.

Tämä meidän Torpan päädyn vahtikukko oli talven kurimuksessa niin syvällä, että vain tuo heltan ylin kiehkura näkyi. Nyt näkyy jo kohta varpaatkin. Ihan on reilussa viikossa vajunut niin paljon, että kukko alkaa olla kuivilla tästäkin talvesta.

Odotan innolla huomiseksi luvattua vesisadetta, se tekee hyvää (huutia) lumille, mutta toisaalta surkeuttaa sorateitä ja kelirikkoalueita entisestään. Tänään viedessäni Nuorimmaista tallille totesin, että se tie alkaa kohta olla ajamaton paikka, niin on pahana jo nyt vaikka kelirikko on vasta aluillaan, edes liikennemerkkejä ei ole vielä laitettu asiasta varoittamaan. Viimeiset sata metriä tallin pihaan on jatkossa syytä kävellä, jos ei ole ihan välttämätön pakko ajaa ovelle saakka.

Mutta takaisin niihin lintuloruihin. Tässä kuvat, keksikää joku nokkelampi riimit. Minulla ei viime yön parituntisen torkunnan jälkeen oikein runosuoni sytkyttele.

Siellä ne retaleet hyppelivät kanalian katolla kuin tintit konsanaan. En tiennytkään, että meillä on näin hitollisen hieno musta kukko, kanana minä olen kaikkia mustia pitänyt, mutta tämä epeli onkin talven hämyssä kasvatellut hienon heltan ja komiat sulat. Heti sai pari mustaa kanaa kaverikseen rohkelikkoretkilleen.

Lumipalloilla hätyyteltiin siipikarjaa takaisin maan pinnalle, eivät piitanneet. Vasta kun älysin hakea leipäpussin ja rapistella sitä, alkoi laskeutuminen vaikuttaa kanoistakin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Nyt ovat kömpineet jo kanalan orsille yötä viettämään. Aamulla armo uus. Ja kieku.

Armo tosin alkaa käydä vähiin, kukkopoikia on vähennettävä ja viikonloppuna on tappoon ryhdyttävä sillä kukot alkavat käydä toistensa rinnuksiin kiinni.


Tälle päivälle oli lintutiimellyksen jälkeen vielä kakkuakin luvassa. Iso-J täyttää vuosia ja siksi meillä syödään kakkua, Prinsessatorttua tietenkin. Kenestäkään ei ollut tänään leipojaksi joten ihan ostopakasteella mentiin. Hyvää oli ja onnea vaan!

Kivaa loppuviikkoa, missä lienetkin!

12 kommenttia:

 1. Kylläpä onkin komia kukko!
  Nuo kanat ovat ihme otuksia kun pysyvät katolla vaikka katto näyttää suht jyrkältä ja se taasen pistää pohtimaan että olisiko se kanan tai kukon menoa jos tulla rätkähtäisivät katolta ns. suorilla alas vai onnistuisivatko räpyttelemään sen verran että paikat pysyisivät ehjinä?

  Vettä odotellaan täälläkin ja muutama tippa sitä on päivän mittaan saatukin, keli on ollut aamusta lähtien sellainen kun kesällä on vähän ennen stanallista ukkosmyrskyä. Tosi mustia pilviä ja jos ilmaston lämpeneminen jatkuu kuten on ennustettu, niin tulevina vuosina ei liene ihmeellistä vaikka jyrähtelisi pitkin talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä maatiaiset ovat taitavia lentäjiä, jopa nuoret kukot. Iän myötä kukot pysyttelevät enemmän maassa, vastuu painaa nääs. Kanat ovat joskus aikamoisia lentäjä-ässiä.

   Ei sada, ripeksii vain.
   Talviukkoset, brrrrh.

   Poista
 2. Onnea ison talon isännälle!

  VastaaPoista
 3. Kanakuvista toiseksi viimeisin on ihan huippu! Meillä viettävät sisätilaelämää vielä siiheksi, kunnes kannetaan yksi kerrallaan kainalossa kesäresidessiin. Huvikseen ei viitsi niitä siirrellä. Odottakoon.

  Iso-J:lle onnittelut minun ja Maestronkin puolesta! Lumet taitaa muuten lähteä aika rivakasti. Ei haittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika hauska kuva, nyt vasta sitä jäin katsomaan.

   Heipat vaan lumille, minä jo tilasin istutettavaa ;-)

   Poista
 4. JT:lle jättionnittelut Nemppalasta! Lähetän myös kuormallisen virtuaalista unihiekkaa! Onnistunut kippaamaan Pääsiäisvapailla vuorokausirytmin...grr ja lähetänkin varhaisaamun unet Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukuin yön! Ihan eri fiilis tehdä juttuja. Neljältä heräsin ja jatkoin vielä pari tuntia helposti.

   Poista
 5. Lähetän siis lisää virtuaali unihiekkaa!! puuhastelin täällä kesäsuunnitelmien parissa ja arvaa mitä Lempimajatalon Club de Amigos Premium auttoi ja jabadabaduu... löytyi sijaa majatalosta kohtuullisemmalla korvauksella ja voimme siis chillailla taas rantaboulevardin terassilla kun tulette visiitille iki-ihanaan Marbellaan...nyt on todellakin mitä odottaa ja jaksaa nakuttaa taas Mr.Delliä ihan uudella moodilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas, olet sinä kyllä epeli :D
   Saisikohan sillä sinun amigos jäsenyydelläsi meille yhden huoneen yhdeksi yöksi? Voisimme tulla hyvin illaksi ja yöksi Marbellaan...

   Poista
 6. Hommaa voin hoidella vappulomalla! Jutellaan ennen lähtöä! Ihanaa, huomenna perjantai!

  VastaaPoista

Tip of the day:
Kannattaa tallentaa vaivalla väsätty kommentti ctrl-c komennolla ja mikäli julkaisuvaiheessa tekstisi lehahtaa taivalle, sen voi palauttaa ctrl-v komennolla takaisin.

Ja nyt sitä kommenttia väsäämään. Saa lähettää terveisiäkin!