lauantai 16. elokuuta 2014

Kutukammari

Uutta hirttä

Kattotiilet tallessa ja ylähirret suorassa

Kutukammari

Eteläpäädyn rappiotila
Takaseinäkin suoristuu
Uusi auttaa vanhaa
Nyt ei jaksa juuri muuta kuin tyrkätä kuvat näkyviin ja toivottaa hyvää yötä. Viime yönä nukuin liki 13 tuntia joten tänään oli oikeastaan aika hyvä päivä. Nukuin silkkaa väsymystäni, näin valtavasti unia ja unessa kaikki oli hyvin. Ehkä vielä joskus koittaa sekin päivä, jolloin nämä nykyiset murheet ovat muisto vain.

Tänään oli kivaa siitäkin syystä, että koulukaverini Norssin ajoilta tuli vihdoin, viiden vuoden suunnittelun jälkeen käymään. Oli kerrankin aikaa rupatella niitä näitä ja vähän muistella menneitäkin. Yksissä tuumin todettiin, että onneksi silloin ei oltu on line -elämässä vaan se mikä tapahtui, se sinne jäi...

Toinen kiva juttu oli kaveripyyntö Blogistanialaiselta, tervetuloa vaan sitäkin kautta!

Pimeä sateinen ilta tuntuu nyt ensimmäistä kertaa syksyiseltä, enkä ole ihan varma onko se kiva vai ei. Pimeää on ja sataa. Jotenkin tuntuu, että moinen ilmiö on nähty pari kertaa ennenkin.

Pari kuvaa vielä loppuun, nyt tää lähtis odottelemaan Nukku-Matin yöleffaa, viime yönä oli ainakin kaikkea kivaa. Siinä unessa ikävät ihmiset olivat kivoja.

Mukavaa sunnuntaita, missä lienetkin.

Tita, nyt tämä toimii! Ihana ideasi toimii.
Tässä on jotain hyvin puhdasta mutta myös turmeltunutta
Pretty in pink
Päivänlilja
Vanhasta mummolasta tuotu muisto
Iso, vaalea ja tuoksuva
PeeÄäs: Noista kuvista sen verran, että iltaisin ilma on perennapenkkien liepeillä makean raskas. Jotkut liljoista tuoksuvat ihmeen voimakkaasti. Mutta yksikään näistä ei voita Toveri Titan Tuksuliljaa.

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Laidunkatrillista hirsipuuhun


Otsikko on hieman raflaava, mutta aivan totta.
Aamulla huitaisin yhden lenkin kaupungille ja sieltä kotiin lastaamaan kiesiin satulat, suitset, pinkka huopia, päitsiä ja muuta hilpettä. Hevosten kotiloma päättyi tänään ja syyslukukausi alkoi. Onneksi on tuttu paikka ja entiset kaverit.

Ensin vietiin Sörsselsson joka yllättäen kyseenalaisti traileriin menon, oli selkeästi sitä mieltä, että hän voi vallan hyvin matkustaa lastaussillalla. No ei voi ja kun Iso-J tuli ja rykäisi hevosen vieressä kerran 'sillä sävyllä', poni asteli koppiin.

Töttis seistä pönötti samoilla sijoillaan tarhan portilla ja odotti omaa kyytiään. Meillä oli nääs vain yhden hevosen koppi. Onneksi matka on ihan lyhyt, ei tarvinnut pitkiä aikoja odotella eikä aikaa tuhraantunut turhanajeluun. Töttis marssi koppiin sen kummempia kyselemättä, tiesi kyllä minne lähdettiin.

Laitumella odottivat kesäkaverit Nakki ja Harmaa. Ensin vähän haisteltiin, sitten pyörittiin katrillia vastapäivään monta kierrosta. Nakki ei tajunnut isojen hevosten touhuja vaan laukkasi katrillitrion ympärillä omaa lenkkiään, hassu varsa.

Ja kun nämä pakolliset kuviot oli hoidettu, koko ryhmä lähti yhtenä 'ei väistetä' -rintamana kohti laitumen perämäkeä. Hyvillä mielin jätin hevoset ja kurvailin kotiin. Tietenkään en tajunnut ottaa kameraa mukaan vaan jouduin näpsimään kuvia puhelimella vastavaloon. On se kyllä mahdottoman paha rasti ottaa kamera mukaan. On se. Tekemätön paikka.


Kotona odotti hirsipuu. Monta.
Eno ja serkkupoika tulivat aamulla oikaisemaan aittaa. Hevosten siirron aikana oli jo tapahtunut paljon, tukipuita oli asenneltu ja ainakin yksi kohta oli jo tunkilla ponnistettu ylemmäs. Aika jykevät ovat tunkit, Iso-J otti isoimmat ja järeimmät mitä kaupungista löytyy ja sitä ne ovat. Onneksi mokomia ei tarvitse ostaa omaksi, vaan konevuokraamo vippaa tarvittaessa vaikka mitä rompetta.

En ole tohtinut aittatyömaalle mennä kameran kanssa härräämään, pitää sitten illankähmyssä käydä katsomassa mitä ovat saaneet aikaan päivän tunaroinnin jälkeen. Eivätkä nuo miehet tunaroi, hirsirakentamisen ammattimiehiä kun ovat, niin sävelet ovat melko selvät. Aittavanhus toki esittää siirtelystä ja liikuttelusta omat mielipiteensä ja niitähän sitä on kuunneltava.

Iso-J joutui likaisiin sisätöihin, aitan keskimmäisestä kamarista (entinen talli) piti siirtää jokunen tuhatta Torpan kattotiiltä toiseen paikkaan jotta pääsivät tukipuita laittamaan. Tiilten alta löytyi palanen sotahistorian karumpaa tarinaa. Rintamalta tuotujen puukirstujen lautoja joihin maalattu kaatuneen nimi ja kotikylä. Ilmeisesti kansilankkuja oli säästelty. Lisäksi löytyi yksi rotan luuranko.

Hieno juttu, että aitta saa nyt tarvitsemansa uuden alarungon eli kengityksen ja eteläpääty laudoitetaan nätisti. Kunhan homma etenee ja ELY-keskus lunastaa lupauksensa, tehdään vielä uusi katto. Sittenpä aitan voisikin vaikka maalata punamullalla ja ryhtyä tarjoamaan maatilamajoitusta.

Tässä olisi turisteille oivaa puuhaa, muutama sata metriä aitanauhaa setvittäväksi. Toki muitakin aktiviteetteja kehittelen kysynnän mukaan. Tällä voisi aloittaa.


Tämmöistä tänään, aurinko se jaksaa paistaa ja lämmintä riittää. En valita, totean vain, että näin on aivan hyvä. Kyllä sitä lokakuuta ja ankeaa harmautta vielä piisaa.

Aitan kengityksestä muistin, pitää kutsua hevosten pedikyristi hommiin. Kumpaisellekin ratsukokelaalle asetellaan etukengät. Hoitakoon tuttu mies ensikengityksen, tuntevat toisensa ja toistensa metkut. Siihen se sitten Sörsselssoninkin lapsuus virallisesti loppuu kun saa omat kengät.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin! Mukavaa keskiviikkoa, missä lienetkin.


tiistai 12. elokuuta 2014

Lapinmiehen auto

Nauruvaroitus!
Käy pissalla ennen pidemmälle lukemista.
Älä syö/juo mitään lukiessasi.
Jos olet vakavamielisellä työpaikalla, säästä teksti parempaan ajankohtaan.


Avasin aamukahvin kaveriksi tuttuun tapaan Facebookin. Toveri Minna V. oli linkittänyt suhteellisen vaarattoman oloisen ilmoituksen. Klikkasin auki ja odotin jotain pikkunokkelaa, hahhahhauskaa myyntitekstiä jossa myydään loppuunajettua reuhaketta ja vaihdossa huomioidaan naapurin komia rouva tai sata hehtaaria järeää perämehtää. Tällä kertaa yllätyin, enemmän kuin iloisesti sillä tämä tarina on eeppinen! Kopioin ilmoituksen tekstin tähän suoraan sillä tiedän, että harva linkkejä aukoo.

 Lopussa on linkki itse ilmoitukseen, kuvissakin on katsomista.

Pitäkää hauskaa, missä lienettekin!

€€€

Sisätilat ja mukavuudet

Keskuslukitus, Lohkolämmitin, Penkinlämmittimet

Elektroniikka

Äänentoistojärjestelmä, Audio-sisääntuloliitäntä

Muut

Vetokoukku, Erikoisvanteet, Kahdet renkaat

Tekniset tiedot

Teho: 85 kW / 115 Hv, Huippunopeus: 190 km/h, Henkilömäärä: 5, Ovien lkm: 4, Kulutus: Kaupunki: 8 l/100km, Maantie: 6 l/100km, Yhdistetty: 7 l/100km,  Omamassa: 1 000 kg, Kokonaismassa: 1 375 kg

Lisätiedot

Jaa luottokulkine talouteen hakusella tai metsämiehelle pystyvä ratsu joka ei pelekää pieniä eikä isoja kanttikiviä eikä urasia mettäteitä ?

Vai kenties halapa ylläpitonen ensiauto ? Tai kakkosauto tai kolmosauto tai muuten vaan pihalle ihmetystä herättämään ?

Tässähän semmonen ois aivan joutilaana, voishan tuon itelläki piettää ku ei se miksikään mene vaikka vuosikymmenet vierii, 1.6 Twincami isolohko jysähtää käymään lämpötilojen ääripäistä toiseen ninku tyhyjää vain.

Meinaa vaan tässä pitkästyä ku pyssyy kynnenaluset puhtaana ku eihä nämät tämän mallin Corollat tarvi ku ajjaa eikä tarvi pestä niin pitää laittaa joku harrastemallinen auto niin pääsee ruuvaamaan. (Saksalainen)

Ei ole mittää vikkaa, muuta ku että päältäpäin on jo vähän aika patinoinu tätä mutkasten teitten väsymätöntä kiertäjää.
Julkisivun puoli kuitenki rohki siisti.

Erikoinen Jubilee-mallin kaksoisväritys joka herättää kunnioitusta ja tarvittaessa pelkoa kanssa-autoilijoissa. Konepelti ja perälunkka kirkkaamman sinisen sävyä että löytää helpommin autolle takasin marjareissulla, konttiin muljahtaa komiasti neljä vatia puolukkaa ja poimuri.

Jos pimiällä meinaa lähtiä maastoon niin teippaa töötin pohjaan niin aina kuulee missä pirssi on vaikka sestoo usiammanki vaaran taakse, kyllä se kolomatta päivää huutaa ku akku on melekein uus. Tai ainaki nii puhas että voi sanoa että se on uus ku ei kato silmiin. Eli melekein uus.

Harvinaisen SE-mallin varustelun huomaa heti oven auki käpälöityään, kuskin ovesta löytyy SÄHKÖ-toimisen keskuslukituksen käyttökytkin ja nopea silmäys mittariston suuntaan kertoo sieltä löytyvän pensavalojen ja muitten instrumenttien lisäksi harvinaista herkkua Japanin diskopalloissa, eli kierroslukumittarin.

Kaikki pellaa. Kuitenki joku kirkiisi soittaa ja kysyy niin lue ensin nämä;
Pyyhkijät, pellaa. On tihkumallia, nopiaa ja helevetin kyytiä vispottavaa mallia. Pyyhkijänsulat on hyvässä synkronissa ja ei kitise eikä kihinuta.

Puhallin, pellaa. Joka noppeuvella ja puhaltaa kuumaa ja helevetin kuumaa. Seksihelteilläki seleviää ku vääntelee vintikoita auki kelin ja vauhin mukkaan.

Moottori, pellaa tietenki. Ei syö öljyä, pellaa kaikilla maailman pensoilla eikä puhaltele sinistä ja käypii ko käkikello. Tasatunnein karjahtelee.
On ni hiljanen ja siisti käynnilleen että pittää välillä kielellä kokkeilla pakosarjasta että onko se etes käynissä.

Vaihelaatikko ja kytkin, pellaa. Ei ees rusaha kakkonen ninku joissaki nuorisomallin Corolloissa joskus käy, nehän lyö pykälää vaihtaessa kynsille ninku ylitarkka naaraspuolinen kirstunsa vartija baarin tiskillä valomerkin jäläkeen.
Ei ruspota vetonivelet eikä muutenkaan kuulu mittään ylimäärästä kilkettä vaikka huonompaaki keinoa laskettelee.

Valot, pellaa ja näyttää kaikkiin oikeisiin ilimansuuntiin ja valojen ikkunat ehjät. Voin ottaa pimiälläki kuvia jos joku haluaa.
Mutta en autosta.

Tuulilasi, pellaa. Vaihettuki joskus ja vasemmanpuoleinen ikkunanreunuslista on lentäny helevetin teille jossaki ohituksessa. Voin siihen myykilauan naulata jos mahollinen ostaja niin haluaa.

Sisusta, aivan asiallinen. Ei ole päästetty mitään lapsi- tai kärppälaumaa kirveen ja petkeleen kanssa hyttään reuhuamaan.
Kuskin jakkaralle on aina nii kovasti tunkua että siitä on vähän reunus kulevunu.
Tai sitte siihen jakkaraan on tarttunu karhunrauvat mettäreissulla.

Ei ole kuskattu mittään koiria eikä mettäsikoja eikä ole ollu hajukuusia haittoina roikkumassa niin aivan on autenttinen vanhan Tojotan herraskainen hajumaailma hytässä.

Gramofooniki on aikoinaan päivitetty alkuperäsestä kiikarimankasta Pioneerin soittimeen jossa roikkuu vielä AUX-piuha niin saa vaikka tamagotsin tai Walkmanin kautta Veikko Lavin soimaan ku päästelee kohti maisemaa.
Radioki kuuluu kyllä ni saa kuunella mettäradiosta uutiset ku juomuksille ajelee.

Justiinsa ostettu pilteri uus pakoputken alakupätkä joka makso saman verran ku tämä koko auto uutena.
Mutta onhan se rahan arvoki niistä ajoista muuttunu, muistaa ko ennen vanhaan kulutusmaitopurkinki sai 45pennillä ja nyt ei ole pennejä eikä kulutusmaitoa. Muutenpa se ei olekkaan muuttunu. Ei ole Corollakaan.

Renkaat on alla aivan uuet kesämallin pinnat erikoisalumiini-valsseilla ja talvirenkaatki on hyvissä piikeissä ku visuna ajettu aina ajourien sivussa tai luiskassa ettei paljas asvaltti syö nastoja tyhyjää.

Kopassa ei juurikaan ole mahonkia, lapin auto ninku kaikki mitkä on lapissa myynnissä.
helemat voin tervata niin nekkään ei näytä ni kiveksenhakkaamilta.
Pellit on suorat ja peilaa huonossaki valossa oman naamankuvan takasin, sitä on monena aamuna väsyksissään niin peljänny että pitäny lähtiä pyörällä.

Jarrut pellaa jalalla ja käellä.
Iskarit on tolokuissaan ja ei tyhyjiä pompi tai kallistele, iskaritesti on justiin tehty ku Sikovuonon kurvin ajastin satasta läpi ni vieruskaverilla ei menny pipo silmille.

Huoltokirja on varmaan joskus annettu muksuille suttupaperiksi tai laitettu koiran aluseksi ni sitä ei ole, mutta osia on vaiheltu sitä mukkaan ku niitä on hajonnu. Eli eipä juurikaan ole vaihettu.

Jakopään remeliki sielä huilaa vielä ainaki 40 tonnia, voi tuurilla kokkeila pitempäänki.

Vetokuula löytyy tietenki niin perässä huilaa kärri tai vaikka taukotupa mettäkonehommiin palstalle.

Ku ei tyhjiä tinkaa ja räkytä ni kaupan pääle äyskäri ja toinen samanlainen Corolla käänteisillä väreillä varaosiksi ni saavatpa paikallisen kylän Essolla marttakerholaiset ihimeteltävää.

Mutta eihä näistä säry ikinä mittään ni siitähän saa vaikka kukkapenkin tai laittaa porstuaan kissalle pesäksi.

Ei muuta ku tule kaupoille, ehejä auto on.

Tehin painepesuritestinki ja ei puhaltanu mistään vettä hyttään.

Pensaaki kestää löysätä tankin täyteen eikä mene pää huuruista sekasin muuta ku ajon hurmiosta eli tankkiki piettää ninku kuuluuki.

Tankillisella muuten ajjaa komiasti puoli kessää jos ei kovin tyhjää karjauttele, mieli kyllä välillä tekkee pukata Sievi tulipeltiä vasten ku poikaset alakaa kaiken maailman rihneillä työntymään puskuriin katteuksissaan,
vetojahan tässä on niin että heleposti päästelee vahingossa semmosta kyytiä että saattaa siniset miehet liputtaa varikolle.

Auto liikehtii Ivalossa, soita jos olet tulosa koeajolle ja jos en itte jouva paikan pääle ni jätän avaimet silimään.
Saatan mie tämän kanssa jonneki vastaanki reuvahtaa jos pensat maksaa.

Soita vaikka vasiten, tingata saa jos osaa.

Vaihosaki voi tyrkyttää mitä vain, ei mittää paska draagia kumminkaan. Eikä koiraa enkä solariumia huomioi vaihossa ku niitä on jo tarjottu.

*Hox, Huom, Observe;
Auto tällä hetkellä varattu, minä en.

Foreign customers please use Google translator, you might be surprised.

maanantai 11. elokuuta 2014

Sekalainen tunnekattaus


Nämä äitelän imelät Äitienpäiväruusut kukkivat nyt toista aaltoa, tällä kertaa ulkona, ruukussa. Ja ovat oikeastaan ihan suloisia.

Viikonlopun reissuilla koin koko tunneskaalan suuresta murheesta suureen iloon ja riemuun ja kävin kieltämättä pari kertaa vertahyytävän kiukunkin puolella. Tapasin taas kerran niin suuren kattauksen erilaisia ihmisiä, että sulateltavaa riittää pimeiksi talvitunneiksi. Moneksi tunniksi.

Erityistä iloa ja riemua koin, sinänsä surullisissa tunnelmissa, Malmin kappelissa. Iso kappeli oli seisomapaikkoja myöten täynnä serkkupojan saattoväkeä, monenkirjava joukkio ihmisiä, joita kaikkia yhdisti meille kaikille omalla tavallaan tärkeäksi tullut, nyt edesmennyt serkkuni.

Koskettavin hetki oli se, kun serkkupojan bändiporukoiden edustaja laski viimeiset rumpukapulat arkulle.

Riemua tunsin silloin kun urkurina toiminut, ilmeisesti melko nuori naishenkilö lauloi. Kiitosvirsi (341) kaikui holvissa kauniisti ja itkuhanat aukaisi lopullisesti hänen tulkitsemansa Mä annan sut pois -laulu. On niin huikea kuulla puhdasta, kuulasta laulua. Yhtään säröä en tuon enkeliäänisen naisen laulusta löytänyt. Puhdas ja kirkas, kuin kyynel oli hänen äänensä.

Niistä muista tunteista en, sattuneesta syystä ja hyvän kotikasvatukseni (köhköh) vuoksi tässä enempää huutele... periaatteessa. Sanonpa kuitenkin sanasen tai kaksi. Joskus myötähäpeä on liian lievä ilmaus kuvaamaan sitä tunnetta joka ihmisen valtaa kun näkee tai kuulee jotain aivan liian typerää/tahditonta tai yksinkertaisesti moukkamaista käytöstä. Hoi tilannetaju, hoi käytöstavat! Tulkaa toki esiin ja nouskaa teille kuuluvaan arvoon.

Suurinta raivoa, valkohehkuista vihaa herätti oman perheeni jäsen käsittämättömän julmalla käytöksellään. Onneksi reipashenkinen irtiotto kaikesta Siskolikan hyvässä seurassa tasoitti tunteita. Superkuutamoa istuimme ihastelemassa kahtena iltana ja Tallinnassa toimitimme asiat oppikirjan mukaan. Yhtään turhaa ketunlenkkiä ei ajettu ja kaikki tarvittava saatiin kyytiin.

Kauna ja katkeruus nostavat rumaa päätään siellä, missä vellotaan negatiivisissa tunnetiloissa ja myrkytetään yleinen ilmapiiri. Puistattava ajatuksenakin ja valitettavasti totta useammassa osoitteessa.

Iloa ja kiitollisuutta tunsin viimeksi tänä aamuna, kun tapasin Appeni espoolaisen rengaspajan pihalla ja hän oli järjestänyt kiesini rengasongelman. Täydellinen ratkaisu ja turvallinen kotimatka. Eihän sitä ihminen enempää voi toivoa.

Turvallisuuden tunne valtasi mieleni kun kurvasin tuliaislastissa notkuvan kiesini rakkaan Torpan pihaan.

On tässä taas sulattelemista.
Nyt hyvillä mielin siltakaadolla omaan petiin ja ansaittua unta, suorin sorkin ja täysin palkein aamuun asti!
Nuku hyvin, missä lienetkin!sunnuntai 10. elokuuta 2014

Ja taas mennään


Auto on lastattu, nyt otetaan aurinkoa! 

Eilinen oli vaiherikas päivä. Kaikkien käänteiden jälkeen olimme illalla lähdössä appivanhempien pihasta Siskolikan luo kun tarkkapoika J huomasi kiesin oikean takarenkaan tyhjentyneen. 

Kiekko irti ja tutkimuksissa löytyi pistoreikä. Tovin tuumailun jälkeen renkaaseen pursotettiin vaahtoa ja sain sompailtua kiesin määränpäähän. 

Maanantaiaamuna ajelen takaisin Espooseen, laitetaan uudet kesäkumit alle ja suunnataan kotia kohti. Kaikkea sitä pitääkin. Onneksi renkaan tila huomattiin ennen kuin olin Turunväylällä, veikkaan, että renkaan tyhjentyminen kesken ajon on sangen kauhistuttava kokemus. 

Näin sitä taas mennään! 
Mukavaa sunnuntaita, missä lienetkin !