tiistai 30. syyskuuta 2014

Syyskuu

Kanan lento =  minun muistini

Tämä syyskuu jää aikakirjoihin ennenaikaisen lumentulon ja henkilökohtaisen talvohorroksen kuukautena. Olen tehnyt vain minimin ja todellakin vain minimin. Mikään määrä unta ei riitä ja jokaisena aamuna joudun nostamaan itseni sängystä ylös hiuksista nostamalla. Kun saan aamuhommat tehdyksi, otan yleensä nokoset (pari, kolme tuntia). Jos taas on heti aamusta lähtö jonnekin, otan iltapäivänokoset jos suinkin ehdin. Yleensä en. Yö menee valvoessa tai äärimmäisen sekavien unien herättämänä. Yhtenä yönä jouduin miettimään todella pitkään olenko vielä unessa vai valveilla.

Yleensä en muista unista mitään, jotain hajanaisia pätkiä sieltä täältä. Yksi asia jäi kuitenkin mieleen, tänne tuli joku perikunta (joukko kiukkuisia akkoja) hakemaan sukupionia. Semmoinen oli kuulema täällä ollut 'aina'. Minä sanoin, jotta ei se sieltä hevoshaasta ainakaan löydy eikä tällä mäellä ollut yhtään pionia ennenkuin minä ne istutin. Ja niihin eivät ämmät sitten koske. Kun heräsin, olin ihan kauhean tuohtunut koska pelkäsin oikeasti, että ne ämmät veivät kaikki rakkaat pionini.

Jos niitä pioneja joku havittelee, se on kurja luihu myyrä. Näyttävät kokoavan voimiaan, maa notkuu jalkojen alla uusissa paikoissa eli talvitunneleita tehdään. Heti sen huomaa kun kattirykmentti ei ole hommissa, ei-toivottu aines lisääntyy ja käy yhä härskimmäksi.Hevosista en ole aikoihin tainnut montaa sanaa mainita. Töttis ja Vallu ovat nyt kuin vanha aviopari. Vallu on pomo ja Töttis hiihtelee hissukkana perässä. Vallun ikänäkö avasi omat silmäni havaitsemaan, että se on todellinen vaiva Vallulle nyt kun ilta pimenee. Ulkoa hakiessa täytyy olla tosi tarkkana, ettei Vallu säikähdä mitään ja ettei kukaan kävele aivan hännässä. Koiria en ole ottanut talliin ollenkaan, sillä jaloissa singahteleva harmaanruskea mörkö (Nasse) voisi olla Vallulle pikkuisen liikaa.

Mutta kun tämän Vallun ikälisän ottaa huomioon, mitään ongelmia ei ole. Hevonen on varsinainen gentlemanni joka osaa kyllä pitää kiinni saavutetuista eduista. Heidille on luvassa pikkuisen lellitty ruuna, se inventoi iltaeväänsä hyvin tarkoin. Pitää olla pieneksi silputtua omppua, porkkanaa, leipää ja ripsaus kauraa. Sitten se tyytyväisenä huokaisee ja syventyy iltasnackseihinsa.

Harvinaisen siisti hevonen se hyväkäs vielä on. Yksi sontaläjä löytyy aamulla karsinan seinustalta, ei ollenkaan Sörsselsonmaisia graffiteja seinille.

Ponista sen verran, että sillä menee hyvin. Vaikka emme olekaan käyneet nyt sen luona. Pikkuisen huono omatunto minulla kyllä on, mutta kun yritän sovitella ilta-aikatauluja oman ja ratsuttajan perheen aikataulujen mukaan, monena iltana saan todeta, ettei tänään. Tänäänkään.

Se poni ei totisesti pahastu, vaikka kukaan ei joutaisi sen jouhia joka ilta kiillottamaan. Kunhan ruokaa tulee ja heinää riittää, poni on tyytyväinen. Tuntuu saamistani viesteistä päätellen olevan yhä kovin motivoitunut duunari joka jaksaa veivata ympyröitä ja askelkuvioita kerrasta toiseen. Välillä niillä on äijäpäiviä ja silloin vain syödään ja piereskellään, porukassa tietenkin.


Ilmat ovat viilenneet huomattavasti, nyt alkaa kohta olla kiire kerätä loput sadosta talteen. Valkosipulin istutuksella ei ole kiire, odottelen ihan rauhassa vielä muutaman viikon.

Huomenna on lokakuu ja edessä häämöttää syyslomaviikko. Luvassa olisi reissu Isolle Kirkolle Perillisten ja Äitikullan kanssa. Kaikenlaista mukavaa tiedossa silloin ja reissu Tukholmaankin on aikeissa. Osallistujajoukko sinne on joko minä ja Perilliset tai minä ja Esikoinen. Riippuu Nuorimman tilanteesta. Päivä Tukholmassa on pitkä ja raskas. Pitää muistaa laittaa Sports Tracker päälle ainakin pidemmille kävelypätkille. Ja sinne ei huonokuntoinen ruipelo lähde.

Laitan tähän loppuun kuvan vuodelta 2013. Minä en voi ottaa kuvasta kunniaa itselleni, mutta olen saanut luvan käyttää näitä. Lykkäsin eilen illalla tämän samaisen otoksen ruotsin vuonohevosporukoiden fb-sivulle ja sillä on nyt jotain 370 tykkäystä.  Jäbä on julkkis.

Ei kai se auta, sanotaan syyskuulle heipat ja toivotaan, että kun vuoden päästä taas syyskuuta kuittaillaan, mieliala olisi pikkuisen korkeammalla. Elämme raskaita aikoja, Ystävä hyvä. Missä lienetkin!
23 kommenttia:

 1. Jos tuo ei ole Lentävä Lihapulla niin ei sitten kukaan :D

  VastaaPoista
 2. Ruotsalaiset olivat aivan haltioissaan. Parhaita kommentteja olivat mm. vuonisversio Pollesta, Pegasus utan vingar ja pari muuta oivallusta. Laitoin kuvatekstiksi 'I came in like a wrecking ball'

  VastaaPoista
 3. Tuo kuva on kyllä huikea enkä ihmettele tykkäämisten määrää! :D

  Muutoin toivon Torpalle ja erityisesti Armolle vähän keveämpää elämää ja ennen kaikkea unta öisiin hetkiin. Valvominen on raskasta ja erityisen raskasta se on synkkien aatosten kanssa yön pimeydessä.
  Ja asiaa ei auta se, että kohti pimeyttä tässä kuljetaan.

  Edelleen siis toivon tervehtymistä Nuorimmalle ja kaikille valoa tunnelin päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ystäväiseni. Tykkyjä oli jo 440 kun viimeksi katsoin :D
   Pitäisköhän mun perustaa Sörsselsonille oma fanpage??

   Poista
 4. Mielessä olette ja toivon kaikin voimin teillekin valoisampia aikoja, vaikka marraskuu vaaniikin jo nurkan takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuin myös. Niin, huonomminkin voisi toki olla. Kuten että huomenna alkaisi marraskuu. Brrrrh. Yök.

   Poista
 5. What a fart! Levitoiva vuonis ja suihkumoottorissa kaasu hirttänyt kiinni :D Loistokas otos nopealla suljinajalla!

  Miten olis Hirnakalle käynti arvauskeskuksessa ja verikokeet extrattuna kilpirauhasarvoilla? Vois olla tarpeen tsekata vähän...

  Minä alan pikku hiljaa päästä suosta ylös, mutta välillä on ahdistavia päiviä. Yritän remuta töissä, mutta keskittymiskyky on vähän hakusalla edelleen. Mutta muisti jo pelaa taas. Vaikeista ajoista lienee mahdollista selviytyä. Voimia Torpalle ja iloa syyslomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja tuo kuva on otettu KÄNNYKÄLLÄ!!! On se niin väärin, että toiset hosuu järkkäreiden kanssa saaden aikaan vain surkeaa suttua ja yksi vähän suuntaan ottaa kännykkäräpsyn ja tadaa, vuoden hevoskuva on otettu. Sanoinkin kuvaajalle, että hänen kannattaisi ehdottomasti lotota kun osumatarkkuus on tuota luokkaa.

   Mulla on niitä verikokeita kyllä otettu tänä vuonna jo niin paljon kun sitä 'vaeltavaa aavetta' etsittiin kaikenmaailman reumakokeilla. Yhdellä kertaa otettiin 19 putkea verta. Mitään ei silloinkaan löytynyt joten kyllä minä tämän kuittaan vain keski-ikäisen vähän väsyneen äidin oireyhtymällä.

   Mulla se muisti vielä pikkuisen pätkii. Tänään buukkasin onnistuneesti kampaajan, koiran trimmin, pari muuta juttua mutta unohdin katsastuksen. Ja yhden valtakirjan.
   Saas nähdä montako päällekkäisbuukkausta tästä vielä löytyy.

   Torpalta terveiset teidän markille, siellä tulee valmista! Ja mulla on sulle kuule säpäkkä kanaparvi täällä kasvamassa. Pidän kaikki kanat talven yli ja tuon sitten keväällä. Parahiksi alkavat munimaan.

   Poista
  2. Oih! Talvi aikaa rakentaa se kanala entiseen talliin :D Pitääpä tullata olisko kanaverkot syystarjouksessa....

   First Killing Frost iski nyt pohjanmaalle. Viime yönä taskulampun valossa kiikuin viimeisiä omenoita tikkaiden nokassa poimien.

   Poista
  3. Juujuu, kanalaa vaan värkkäämään. Hae kirjastosta tai hanki omaksi Kirsti Hassisen uusi kirja; Omat kanat, omat munat

   Täälläkin oli kylmä yö. Aamulla koirat nostelivat jäisessä niittyheinässä tassujaan ja yrittivät pyllistellä niin, etteivät jäiset korret kutita hanuria. Hölmön näköisiä ilmeitä.

   Poista
 6. Tukholman matka on hyvä porkkana, tai siis motivaattori nuorimmalle.
  Perintöjään hamuavat eukot ovat painajaismaisia.
  Toivottavasti mennään parempaan päiin. Lokakuu on ahterista, sitä enemmän on ahterista vain marraskuun alku. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholman luulisin olevan sen verran ison aukon sivistyksessä, että on korkea aika paikata se. Hyvästä käytöksestä pääsevät vielä joskus minun ja Nempan kanssa Stockholm Horse show -reissulle. Mutta vasta parin vuoden päästä.

   Me emme uuvuttaneet ketään reissaamalla kauheasti lasten ollessa pieniä, mitä järkeä olisi ollut viedä yksivuotias Disney Worldiin? Kaikki nuo hupailut ovat vielä edessä :D

   Kyllä tästä mennään, vuosi loppuu uuden vuoden aattoon ja se on ilta täynnä toiveita.

   Poista
 7. Hirnakka rakas, mä toivon sulle kevyempiä polkuja ja sitä että sä saisit nukutuksi ilman päätä rassaavia huolia koska sä alat olemaan väsy (mitä mä en todellakaan ihmettele).

  Kaikkea hyvää Torpalle, niin Nuorimmaiselle kuin koko muulle pesueellekin, koiruuksille ja kaikille elikoille kanoista hevosiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan sydämestäni kiitän.
   Minua pitää kasassa se tieto, että Nuorimmaisen sairauden ennuste on 'paranee'. Huonomminkin voisi olla.

   Terkut sinne ja rapsutukset Lätkikselle.

   Poista
  2. *Ottaa korvista kiinni ja pussaa*

   Poista
 8. Valluuuuuuuuuuu....ikäväääääää!!!!!!

  Voi reppanaa, kotona odottaa karu todellisuus, voi, voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu vaan katsomaan jos ehdit. Vallu ei ole hirveästi saanut liikuntaa. Koska kiire, ainainen kiire. Olisi mukava viedä ne käppäilemään vaikka ompputarhaan, siellä on notkuvat oksat täynnä omppuja. Mentäiskö joskus yhdessä?

   Poista
  2. Kuulostaa hyvälle suunnitelmalle, männään vuoan! Nyt on menossa kouluviikko ja viikonloppukin on kiirusta monen asian tiimoilta. Vallulle rapsuja!

   Poista
  3. Ilmoittelehan kun vähän kiire helpottaa. Näillä näkymin Poni S. on ratsuttajalla ainakin syyslomaviikon, todennäköisesti pidempään.

   Poista
 9. Kovin montaa viikkoa et voi enää lykätä PVK:ta, verenpaineen mittausta, kilpirauhaskoetta:( Muuten Nemppa on hyvin, hyvin äreä ja tiedät kyllä että siitä ei hyvä heilu. Rankat ajat ja u...toki lisää unen tarvetta mutta perusyy olisi saatava selville. Vaikkakaan en välttämättä ole lääkityksen puolestapuhuja unihäiriöissä mutta joskus sille on aikansa ja paikkansa. Tarvitset kaikki voimasi ja siksi sinun on pidettävä huolta itsestäsi tai muuten Valkotassu karauttaa pihaan renkaat soikeana... tosin maanantain saaliina saattoi olla tuplasakot...p..le:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joojoo :D
   Mun piti soittaa sulle tässä monenakin iltana mutta tämä on niin tätä..
   Nyt douppaan itseni huomiseen koettamalla vähän rauhoittua. Ja naukkailen lasillisen punaviiniä ennen kuin rojahdan petiin. Kuvaavaa tälle tilanteelle on se, että Iso-J on reissussa, mutta ei aavistustakaan missä.

   Mä tulen visiitille jossain lokakuun loppupuolella jos olet vain maisemissa, ok?

   Ja pidä nyt hyvä nainen se kaasujalka kevyenä, vaikka olisi kyllä kiva tulla sulle autonkuljettajaksi.
   Minne me muuten lähdetään AS2014 -reissulle? :D

   Poista
 10. You are welcome anytime:) Takana pari päivää kokousta Hämylinnassa, matematiikan propedeuttisen harkat, huoh, edessä paljon rästiin jääneitä, yhtälöitä, polynomeja aina apumuuttujiin saakka...Huomenna visiitti Kalakukkojen kaapunkiin ja viikonloppuna kotona...Soitellaan ehdottomasti heti kun aikataulusi sallii! Huoh, ihanaa että kuljettaja tiedossa Pierupussi Kummikoiran kera, jos kunnolla napsahtaa... mutta ai niin minähän olen opiskelija, hihhii:) P.S pääsisit nauttimaan Bemutsun ajamisen iloista:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä.
   Kuulostaa aivan pyörryttävän hirveältä nuo polynomisi sun muut. Mä en enää edes muista mikä on apumuuttuja. Enkä erottaisi sitä polynomista.

   Pierupussi menee huomenna parturiin ja parturi ottaa varmaan likaisen työn lisän kun vien pultsaria muistuttavan äijän sinne.

   Koska tiedät sangen hyvin pikkuisen traumaattisen suhteeni ko. automerkkiin, vannotan, että ajelet nyt keveällä kaasujalalla. Ihan oikeasti. Tai sitten saat luvan kestää kuskia jolla on snäppärilippis päässä (lippa taakse) ja salihousut (oldies from 80's).

   Poista

Tip of the day:
Kannattaa tallentaa vaivalla väsätty kommentti ctrl-c komennolla ja mikäli julkaisuvaiheessa tekstisi lehahtaa taivalle, sen voi palauttaa ctrl-v komennolla takaisin.

Ja nyt sitä kommenttia väsäämään. Saa lähettää terveisiäkin!