lauantai 18. tammikuuta 2014

Hei, saanko esitellä munat?


Esittelen vaikka en saisikaan. Yleisön pyynnöstä kuitenkin teen tämän kerran munakonsulentin hommia ja näytän minkälaiset kanat minkäkinlaisia munukoita pukkaavat. Ja ne tytöthän pukkaavat.

Vielä joulun alla piti kysellä naapurin isännältä muna-apua kun omat rouvat olivat 'out of eggs' eikä saatu munauksen munausta moneen päivään. Nekin vähät mitä tekivät, onnistui joku räppäkäpälä tallomaan mäsäksi. Tai minä möhläsin ne hajalle kun yritin yhdellä kädellä keplotella saalista Torppaan.

Takana ovat ankeat ajat, nyt on taas muna-asiat hallussa ja huomenna jakelen lähialueelle pariin osoitteeseen ylituotantoa.

Meillähän on nyt erilaisia munijoita. Yksi silkkikana (Olga) munii kiltisti joka toinen päivä. Olga on vielä nuori ja värkkää muotovaliomuniaan huolella.
Pieniä ja sieviä. Seuraavassa kuvassa tuossa etummaisena.


Vasemmalla kaksi munanmallia valkoisilta tehomunijatytöiltä. Teräväkärkinen ja tasapäinen. Saatiin naapurilta viisi valkeaa kanaa, niitä ei olekaan meillä ollut sitten niiden tupaantuliaiskanojen, kai te Britney-trion muistatte?

Keskellä kaksi ruskeaa vanhan liiton rouvien munaa. Nekin ovat lyhytikäisten, munimaan jalostettujen kanojen tekeleitä. Mahdottoman seurallisia ja uteliaita kanoja mutta valitettavasti niiden elämä on munimista varten ja siksi lyhyt. Meillä elää nyt laskujeni mukaan 6 ruskeaa tehomunijaa joista kaksi munii, neljä taitaa olla ilmavoimien kutsuntoja odottelemassa.

Oikealla ylimmäinen on vanhemman maatiaisen, kiuruveteläisen kanan tuotos. Keskimmäisenä juuri muninnan aloittaneen maatiaisnuorikon muna ja alimpana Olgan, silkkikanan muna.

Eihän noista tuossa juurikaan selvää saa, mutta tässä toinen kuva toisesta suunnasta:


Vasemmalla Olgan muna, keskellä teharin muna ja oikealla maatiaisen muna.

Ja kun nyt on munat näytetty niin pitäähän sitä näyttää kanatkin. Meillä ovat ruskeat ja maatiaiset samassa parvessa. Ruskeat eivät haudo mutta maatiaiset hautovat kuulema senkin edestä kunhan se vietti jossain vaiheessa iskee. Lisäksi meillä on kiuruveteläinen kukko joten maatiaiskanta säilyy puhdasrotuisena. Jos vaikka joskus olisi tipuja liikaa, niin voisi hyvällä omallatunnolla myydä puhdasrotuisia maatiaisia. Ruskeita (ja valkeita) tehomunijoita olemme pitäneet parvessa ihan siitä syystä kun ovat niin mukavan seurallisia.

Oppineet kanaharrastajat tietävät, että maatiaiset ne seurallisia vasta ovatkin, mutta meillä ovat umpimielisiä. Poopottavat omiaan mutta eivät änge niin liki kuin ruskeat.

Kaivan arkistoista malliksi jotain.

Musta silkkikana Olga
Silkkikana Hattarapää
Ruskeita tehomunijoita
Tehorouva tuulettaa siivenalustaa
Maatiaiskanoja meillä on kahta sukupolvea. Vuonna 2012 hain Kiteeltä (taas kerran Kitee…) peräkontista viisi konehaudottua kiuruveteläistä kananeitiä. Yksi niistä menehtyi hoidosta huolimatta.

Myöhemmin sain ostaa savonmualta kolme kevään 2013 kananeitoa. 
Että on niitä nyt yhteensä 7, viisi ruskeankirjavaa ja kaksi mustaa. 

Lisäksi on kaksi höppänää sekarotuista (sulkajalkaista) kanamummoa, ei niistä oikein tiedä mitä ovat. Naapurin mummeli jolta ne haettiin, puhui chaboista mutta minusta ovat melko rotevia chaboiksi. Vähänläntä varakukko, Vappupilli on friseerattu (ei friteerattu) chabo. Pari rouvaa hälle olisi kiva saada mutta tiukassa ovat puhdasrotuiset chabokanaset. Saisi edes jostain munia niin haudottaisin jollain maatiaisella.

Sysiässä, kiuruveteläinen vm-12
Kiuruveteläinen vm-13
Maatiainen mallia Harakka vm-13

Tässä lyhyt ja sekava katsaus muniin ja munaajiin. Hupaisaa sakkia ne ovat ja kuuluvat olennaisesti Torpan nuppilukuun nyt ja jatkossakin.

Lauantai meni muuten ihan mukavasti, tässä joutaisi kohta jo petiin mutta peitot ovat hyytävän kylmiä, ne olivat pakkashoidossa useamman tunnin. Täytyy vielä vähän aikaa sinnitellä huonon viihteen parissa ja karaista sitten mielensä ja sukeltaa raikkaisiin, mutta *iik* niin kylmiin vällyihin.

Kanadastakin saatiin puhelu, oli kiva kuulla kuulumisianne!
Espoon suunnalle toivon pikaista paranemista ja reipasta mieltä.

Muille toivotan leppoisaa viikonloppua, missä lienettekin!

Puppejussit pitävät lystiä täysikuun valossa


16 kommenttia:

  1. Voi ihania munnukoita ja kanasia! Kyllä mä niin kadehdin kanan rotkotusta ja hirvittelen kukon kiekumista.... Joskus täälläkin, toivoakseni. Maatiaiset on käsittääkseni pitkä-ikäisiä - onko tietoni oikea? Että peräti toistakymmentä vuotta henki kestäisi... muninnasta ei lopulta niin toimeliasta tosin.

    Talvea pidellään täälläkin, kauden pohjalukemia nuijitaan juur pihalla. Mutta reitti liiteriin ja takaisin pitää sisällä lukemat soveliaina. Vähän varpaita kylmää villasukista huolimatta, kun lunta ei ole kasata kivijalan suojaksi. Tulkoon lisää lunta, niin kolalla saisi talven lisäeristyksen rossipohjaisen lattian tilkkeeksi. Amen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita nyt vaan jonkinlainen kanasuoja ajatuksena työn alle, mie kasvatan sulle tipuloit. Ja kukonkin tuon jos sopiva erisukuinen löytyy.

      Hirrrrveen kylmältä tuntuu jo tämä -15°, onko se aina ollut näin raaka? Ja lunta ei ole kymmentä senttiä.

      Poista
  2. Mun kanakuume vaan pahenee tällaisista postauksista, mutta eipä niitä tänne kaupunkiin voi ottaa. Tallilta tuli just viestiä, että siellä on kuoriutuneena 18 tipua, nyt kaksi päivää vanhoja. Olohuoneessa ovat kuulemma.

    Tsekatkaapa millaisia munia meillä päin syödään:

    http://marrasthetics.wordpress.com/2013/04/22/viikonlopun-kulinarismia/

    Harmi kun ei näy tuossa mökin hämärässä kännykällä otetussa kuvassa kunnolla tuo väri, että kyseessä on sininen/vihreä muna, miten kukakin nyt sen värin näkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko ne sinimunat niitä Aracanoja? Olisi hienoa laittaa kaikenlaisia kanasia mutta nyt ei mahdu kuin kaksi osastoa, rajoittaa harrastustoimintaa. Jos tilaa olisi, mulla olisi varmaan kaikki kanarodut. Nimim. Kerään koko sarjan

      Poista
    2. Joo sinimunat on araucanojen. Ja jos on päässyt jossain välissä sukuun puskemaan jotain muutakin, niin munat on oliivinvihreitä. Hauskoja otuksia ovat. Eipä niitä tosiaan silti ihan kaikkia rotuja voi ottaa, pitäs olla aika isot tilat...

      Poista
  3. No nythän mie paikan löysin!
    Onkin semmoinen emäntä jolla tuntuu asiat olevan hanskassa ja munatietoutta laajemmaltikin mikä on hyvä asia sillä omavaraisuus se on joka kannattaa näinä kiskurihinnoittelun päivinä.
    Minulla ei ole kuin muutama tunti lomaa tuosta hemmetin paimentamisesta mutta palaaanpa sitten paremmin kun nyt on vielä jokunen paikka katsastettava.

    Lupsakkaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jassoo, tutun oloinen paimen siellä kaavun kätköissä. Älähän mittään, laita jurtta kuntoon niin tulen visiitille.

      Poista
    2. Mieleni hämäristä muistisopukoista Outo Paimen herättä de-ja-vú fiiliksen. Etenemistä uralla sielun paimenesta käytännönläheisempään lammaspaimeneen. No homma sama - vissiin.

      Poista
    3. Jep. Sama paimen, uusi sauva.

      Poista
  4. Meilläkin oli petivaatteiten ulkoiluttamispäivä, mutta minä olin näppärä ja lämmitin sängyn hiustenkuivaajalla :) Jos nyt kanoista jotain voi sanoa, niin noi ruskeet on aika nätei ja kukko komee, mut noi muut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, eipä tullut mulle föönit mieleen. Kissat ja yksi koira yleensä kuumottavat sängyn lämpimäksi mutta eivät ne sinne tule jos on liian raikasta ja kylmää. Kissat lojuivat uuninpankolla eilisen kun lämmitettiin oikein huolella. Tassut hiessä makoilivat.

      Noi maatiaiskanaset (räksän ja harakan näköiset) ovat laiheliineja nuorikkoina, siitä pyylevöityvät oikein somiksi. Ja kanoja riittää moneen makuun. Olisi hurjan hauskaa joskus saada riikinkukkopariskunta. Niiden asumus pitäisi kyllä laittaa tilusten toiselle laidalle, se rääkyminen on aika kauheaa kuultavaa.

      Poista
  5. No kanakuumehan se iski, ei pitäisi tällaisia lukea ollenkaan!

    Minullapas on kuumavesipullo! On muuten hyvä petikaveri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kanakuume tarttuu. Mukavia kavereita ne ovat. Jopa tämmöiselle lintukammoiselle.

      Poista
  6. Sielläpäs on komeita kanoja,mun kotona on kans noita ruskeita supermunijoita,munia tulloo ja runsaasti,mukavia kotkottajia,,.Täällä pakkanen paukkaa -16- 23 asteen välillä,sais toki tulla luntakin,ois mukavampaa ja lumi narskuis kenkien alla,tunnelmaista,eikö?,vaan ei ole juurikaan lumesta tietoo,niin harmittaa,,.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, eikö sulla ole lunta edes koristeeksi? Ei sitä meilläkään ole kuin vajaa 10 senttiä mutta valaisee jo paljon. Kyllä talvella pitää lumen narskua ja pakkasen paukkua (maltillisesti).

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com