sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Heinäkuun viimeinen


Kalenteri kertoo karua tarinaa, Heinäkuu, hikinen ja herttaisen heltehinen kääntyi tänään viimeiselle päivälleen. Ja kohta sekin päivä kääntyy historiaan. Mutta hiphei, ei hätää! Elokuu on kesän kuukausista parhain. Lämmintä piisaa, sato kypsyy ja illat pimenevät. Mikä onkaan autuaampaa kuin istuksia pimeässä elokuun yössä ja tervehtiä taivaalle ilmestyviä tähtiä?

Elokuu siedättää jo syksyyn ja loppukuusta oikein odotan niitä ensimmäisiä viileitä aamuja joissa on se tietty tuoksu, syksyn tuoksu.

Nooo, pannaan nyt tämä heinäinen kuu ensin pakettiin ja ihmetellään huomenna eloisan kuun eloja.

Lilja uudesta perspektiivistä, kuvasi Nuorempi Perillinen

Kuvat ovat kuluneelta viikolta, kameraa ulkoiluttivat ansiokkaasti myös Iso-J ja nuorempi perillinen.
Päätinkin juuri vähän pihtailla kuvia, huomenna laitan Iso-J:n parhaat räpsyt julki.

Vanhempi tahtoo luonnollisesti oman kameran, mutta huolii kuulema oppisopimuspaikan Äitirouwan kuvauskurssilta. Just näin, menee siinäkin asiassa persus edellä puuhun. Minä opetan räiskimään sinne sun tänne ja joku muu parsii sitten kuvaustekniset puutteet.
Omapahan on tahtonsa ja kun ei paremmastakaan tiedä. Kiireessä kelpaa myös äiti... ;-)

Pikkuhiljaa tässä pitäisi valua arkeen. Omalla kohdalla arki on nyt hyvinkin häilyvä käsite. Aikaa on runsaasti torpan hommiin mutta niistä tunnetusti maksetaan huonosti. Pienyrittäjän pitää nyt ponnistella leipänsä eteen kahta kiivaammin.  Missä ja miten, se ei ole vielä täysin kristallisoitunut.

Salkoruusun hyvin pakattu kukkalähetys

Iso-J on joka tapauksessa valumassa arkeen ja pääkaupunkiseudun liikenteeseen. Tuntui kummalliselta jäädä perillisten kanssa kolmistaan. Tänään oli kuitenkin ihan työteliäs päivä. Keräsin kaupunkiviemisiksi ison laatikollisen kypsänä möllöttävää Saskatoonmarjaa ja remppatyömaalla ulisivat porat, paukkuivat vasarat ja sahakin lauloi.

Äitikullan ovella on siis oikein hyvällä mallilla kuistityömaa. Kuten toivoin, saimme hienot kissantassutuskuviot porrasvaluun. Milton steppasi tunteella ja Patsymummon pershaituvatkin taisivat tallentua valuun.


Hevosilla oli välipäivä vesiletkusiedätyksestä. Eilen Hevosten entinen omistaja, kutsuttakoon häntä jatkossa Hevosnaiseksi, siedätti molemmat ns. läpi. Metsänpoikahan on tässäkin tapassa helppo nakki. Kaikki käy jos hinnasta sovitaan ja Metsänpojan tapauksessa hinta on halpa. Seisoi kuin sahapukki ja antoi veden valua pehmeänä suihkuna selkäänsä. Ruuna on reilu kaveri!

Tammasielu on vähän vaativampi tapaus, kuten tiesin odottaakin. Niin vain kärsivällisesti edeten meni treeni eilen läpi. Tästä on hyvä jatkaa, pienin askelin ja hevosen mieltä kuunnellen. Maalissa häämöttää visio putipuhtaista ja yrtintuoksuisista hevosista, puhtaana hulmuavista jouhista ja säihkyvistä kankuista.

Juuri sopivasti ennenkuin syksyn märkä mutakylpysesonki alkaa.

Vappu, aito linssilammas

Tänään ei leikitty hevoshaassa vesileikkejä. Sen sijaan saivat kumpainenkin selkäänsä perillisten ahterit. Kuvia en todellakaan näistä sessioista ota, sehän tietäisi vain sitä, että kohta täällä olisi lauma lasten/hevosten suojelijoita valistamassa meitä oppimattomia hevosurheilun vaarallisuudesta.

Kas kun perilliset lötköttivät hevosten selässä kengättä, kypärättä, turvaliivittä. Hevosilla ei suitsia eikä satuloita. Pelkkä riimunnarusta sitaistu solmio kaulassa. Minä johdin karavaania ja hevoset tallustivat perässä kallisarvoisine lasteineen. Ei hätää, ei huolta. Vain suuri luottamus siihen, että Luoja pitää hulluistaan huolen. Ja hevosenjärki.


Ellikin suvaitsi saapua tänään huoltoasemana pitämälleen torpalle. Kuljeskelee tiluksilla villinä ja vapaana. Yleensä tulee kolmantena päivänä kotiin, sitä ennen häälyy kyllä näkyvissä muttei lotkauta korvaansa kutsuille. Mutta kolmantena päivänä korva kuuntelee ja kattineiti marssii näkyvälle paikalle odottamaan kotiinkantopalvelua. Hyvin kelpaa murokupin antimet ja purkkiruoka, yhdellä loikalla kupille ja sitten pari päivää unta ennen uusia seikkailuja. Juukelin lumppu.

Toiset on luotuja kulkemaan. Meidän Elli on.

Heinäkuu on kyllä yöjuoksuja ajatellen ollut suotuisa. Nyt on ensimmäiset viileämmät illat, lämpötila on reilusti alle +20 ja se tuntuu oudolta.

Oikeita ukkosia ei ole ollut, ne jotenkin kiertävät tämän mäen. Läheltä ja vierestä räiskivät mutta yli eivät pyyhällä. Hyvä niin. Alkuviikosta satoi sentään vähän.


Tänään radiossa meuhkattiin kovasti veli venäläisen metsäpaloista. Meillä on niistä tietoa vain sen, mitä radiossa sanotaan. Ei ole tuuli tuonut savua eikä nokea. Enemmän ne haisivat takavuosina nenään Espoossa. Muistan kun seisoin Hernesaaressa ja kaupungin kattojen yllä oli musta utupilvi, savua, tuhkaa ja nokea idän tuontina.

Saisikin sää olla nyt vähän viileämpi mutta kuiva. Ja tuulla sopivasti. Nimittäin nyt vietämme tiiviisti aikaa marjapusikoissa. Saskatoon lykkää marjaa enemmän kuin kotitarpeiksi. Isoja, mustanpuhuvia mollukoita ja voi että mikä aromi niissä onkaan. Auringon aromi.

Naapurimaahan saa sataa, ihan vapaasti. Ja tosi isosti.


Tulee muuten aivan loistavaa kuningatarhilloa kun tällää pataan fifty-sixty suhteessa vadelmaa ja saskatoonia. Kannattaa puristaa hillokattilaan puolikkaan sitruunan mehu, hillosta tulee sakeampaa siten. Eikä pidä keittää liian pitkään, saskatoonin kuoret kippuroituvat sitkeiksi. Se on näppituntuma kun ratkaisee hyvän hillon ja kananruuan!

Harmi vaan, ettei vadelmasta saada kummoistakaan satoa. Rusakkoryökäle söi pusikot talvella nälkäänsä ja aurinko kuivasi sen vähän mikä säästyi ja marjoiksi asti yritti.

Hieman haikena hyvästelen nyt Heinäkuun, hinaan hanurini petiin ja herään Elokuuhun.
Elokuussa torpalla vietetään perinteiseti Uutta Vuotta, meidän ajanlaskussa se on 7. Elokuuta.
Kolmas vuosi JPM, jälkeen paluumuuton alkaa aivan pian.

torstai 28. heinäkuuta 2011

Piikki


Tässä pötköttää Piikki, uusi terhakka kasvattimme.
Ensin mokoma jöötti nylkytti pontevasti pitkin pihatietä. Korjasin kulkijan talteen ja kiikutin postipinon päällimmäisenä tupaan lähempää tarkastelua varten.

Sireenikiitäjän toukaksi on tunnistettu, ainakin koko ja ulkomuoto täsmäisivät. Sikäli mielenkiintoinen tapaus, että on kohtuullisen harvinainen kulkija meillä päin. Enempi eteläisen Suomen asujaimistoa.
Mutta nämä helteet pistävät maailman lait sekaisin ja tekevät näköjään kauniista Karjalastakin tropiikin.

En isommin hämmästy jos jonain aamuna pihalla pörrää kolibreja västäräkkien seassa.


Piikki asuu nyt entisessä kissojen näyttelytoiletissa. Siis muovisessa hiekkalaatikossa. Siellä on soraa, sammalta ja erilaisten angervojen oksia. Jos luoja suo ja onni on myötä, Piikki asettuu taloksi ja siirtyy kotelovaiheeseen.

Tunsin itseni suuren luokan ääliöksi kun sumuttelin varovasti sorakerrosta ja yritin tehdä oikein uskottavaa iltakastetta.

Näinköhän kiitäjän toukka arvostaa vaivannäköäni?

Tänään oli taas yksi hyvin kuuma hellepäivä. Lämpötilalukema jälleen kerran +31 joten ei todellakaan voi moittia säiden haltijaa. Hyvällä omalla tunnolla veivasin ahterini trampoliinin mustalle matolle ja syvennyin Myrskyluodon Maijan karun elämän käänteisiin.

Palataan taas jahka joudetaan!

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Lomaviikko


Tyynenä kuin kissapeto (hyvinsyönyt sellainen) pihapuussa olen viettänyt helteistä lomaviikkoa.
Maailmassa tapahtuu niin paljon, niin kummallisia, niin käsittämättömiä ja ajattelukyvyn äärimmilleen vieviä asioita. Lisäksi se vaatii rajallisen ymmärrykseni äärimmilleen viritystä -eikä siltikään ymmärrä-  etten ole katsonut tarpeelliseksi raportoida laiskojen päivien kulkua.

Täällä torpan rauhassa kaukana on paha maailma. Se löytää tänne uutisten, netin ja lehtien avulla. Halusin tai en. Useimmiten en.

On minulla toinenkin syy nettihiljaisuuteen.
Perillisten perintönä saama vanha kunnon Acer -läppäri ei toimi riittävän nopeasti (se kuulema lagaa). MacBook toimii ripeästi ja rykimättä joten nokkelat lukijat arvaavat miltä koneelta perillisten päivittäinen nettiaika otetaan.

Kolmas syy päivitysten hiljaiseen tahtiin löytyy helteestä. Minä olen ulkona. Hinaan vesiletkuja ja nautin kesästä.

Lounas löytyy marjapuskista ja tilusten kylmin vesi tulee pihasaunan hanasta.

Torpan sisälämpötila on tehokkaan ilmastoinnin ansiosta hiuksianostattavan viileä.
Ihme ettei tässä olla tämän pahemmin vilustuttu...

Kuvia kertyy kameran kortille ruokottomat määrät mutta tuntuu niin pahuksen työläältä siirtää ne kortilta koneelle. Sepä se onkin neljäs syy verkkaiseen päivitysvauhtiin, laiskuus.


Viides syy ei selittelyjä kaipaa. Nyt vietän lomaa!
Nemi Nelson piipahti torpalla pari päivää ja olikin mukavaa olla vaan. Syötiin, saunottiin ja oltiin vaan. Kiva kun kävit ja mukavaa epsanjan reissua. Ja vielä kerran, hyvää syntymäpäivää! Lahjaksi varaamani valokuva on vielä ns. työn alla... kenties saat sen seuraavalla kerralla!

Nyt tämä tervamönjän hajuinen, heinäsilppuinen ja hikisen nihkeä ihmisen kuvatus siirtyy saunaan.

torstai 21. heinäkuuta 2011

H niinkuin Helle


K niinkuin Kuuma, I niinkuin Ilmastointi, N niinkuin Nihkeä... joo, kyllä pukkaa ja lykkää taas kesäsäätä.
Eilen odoteltiin kirjaimellisesti kieli pitkällä luvattua ukkossadetta. Eipä saatu sitä. Mutta aamulla mulla oli pahuksen ikävä afta kielenkärjessä.

Olen sitten föfföttänyt tämän päivän :-F

Hevoset olivat suuressa fiksuudessaan pelanneet aamuyön tunteina futista pienemmällä vesisaavilla ja sontineet siihen isompaan ysikymppiseen. Niin että nekin kurjat odottivat kieli pitkällä vettä. Juuttaat pitkänaamat.

Kävi vielä niin ikävästi, että meillä oli sähköyhtiön projektina muuntajan vaihtotyö aamulla. Sehän meinaa että sähkövirta ei tule töpselinreiästä vaikka kuinka anelisi. Ja vesi virtasi vasta lähempänä puoltapäivää... Ämpärillä ensiapua ja letkulla loput, näin se menee. Oltiin sentään varauduttu lataamalla kahvitermarit piripintaan.

En viitsi edes ajatella mikä älämölö olisi syntynyt jos olisin herännyt aamulla ja todennut jääneeni ilman aamukahvia.

Ehe-ehe vähänx oon ihana

Sitten älysin, että meillähän riittää leipää ja lämmintä vaikkei sähkö kulkisikaan. Onhan torpassa kohtuullisen laajapintainen uuni. Ja puuhella. Joten eihän tässä ole minkäänlaista hätää kun seuraavalla kaupunkireissulla hommaan vanhan kunnon kahvipannun. Ja Äitikulta pitää mulle kertauskurssin pannukahvin keittämisestä.

Hevosille saadaan vettä kun avataan porakaivon kansi ja nostetaan ämpäri kerrallaan ylös.
Helppoa ja yksinkertaista. Onni on O niinkuin Omavaraisuus!

Yöeläin Prinssi Gnomeo
Näiden nerokkaiden oivallusten jälkeen olikin hyvä keskittyä muihin puuhiin. Nyt kun hevoset ovat kirjaimellisesti pihassa, on niitä kätevä kiusata monta kertaa päivässä. Tänään otettiin yksi kerrallaan ulos tarhasta harjattavaksi ja myrkytettäväksi. 

Tupaterrieri ei ole yhtään ilahtunut kun isot kaverit ovat ihan tuijotusetäisyydellä. Terve ennakkoluuloisuus on kylläkin molemminpuolista. Metsänpoika kyttää nostaako rekku koipea ja jos nostaa niin onko kohteena vesipalju vai mineraalikivi. Ja Nasse, tallimestari evp, kusee ihan kiusallaan mainittuihin kohteisiin. Mutta varoo nykyisin sähköaitaa. Savuttava tykki takajalkojen välissä ei ole käsittääkseni mikään ylpeyden saati ilon aihe yhdellekään koiralle.


Tämän kuvan myötä terveiset Titalle.  Vasemmassa reunassa tätä "kukkapenkin lisäsiipeä" yrittää juurtua magnolia. Keskellä asuttautuu Mantsurian jalopähkinä (or something so impressive) ja oikealla tönöttää jo yhden talven täällä sinnitellyt kääpiömanteli. Eihän tuo uloke mikään silmänilo ole mutta käsittääkseni tilusten suojaisimpia paikkoja. Kuvajan selän takana on torpan eteläseinusta.

Luulisin, että pystyn nakkaamaan kohtuullisen vähäisin ponnistuksin alueen ylle vaikka pakkaspeiton. Tai Iso-J:n välihousut. Lumi sataa esteettä tuohon ylle, ei kolata lumia eikä katolta putoa niskaan painavaa lastia. Keväällä sulaa ensimmäiseksi. Eikä vesi seiso juurilla.

Oisko optimaaliset olot? Oisko?

Tämä viereinen kaveri istuu samoilla nurkilla. Äskeisestä ulokkeesta muutama metri vasemmalle. Hävitystuomion saaneen angervoryökäleen suojissa. Sitä mukaa kun kasvaa, väistyy angervo... winwin -tilanne muille paitsi sille mokomalle angervolle.

Jos Tita vielä kertoisi tälle nimen... en muista en. Acer jotain. Ja vaikka nimilappu roikkuu kasvilla kaulalla, en minä silti sitä nyt muista.

Nappaan vielä kerran pyykkikorin mukaani ja kipaisen pihalle. Siellä on voimakkaimpana hajuelementtinä vanha kunnon Mäntysuopa. Painepesuri on nimittäin viettänyt kaikkea muuta kuin vapaata. Matot, pihasaunan sisätilat ja saunan kuisti hönkivät puhtaan raikkaina kesäyössä, sitä se tietää kun Seniorikansalaisen päästää riehumaan koneiden kanssa.

Yö on muuten yllättävän pimeänä jo. Valoisat kesäyöt alkavat olla historiaa tämän kesän osalta. Ja kuu, vanha kunnon keltainen kuu näkyy taas. Olikin jo ikävä!

Neiti kesäheinä
Tämmöttis tänään. Huomenna lisää. Jos helle ei sulata optiikkaa. Tai toimintakykyä.
Ja tiedoksi, se paikallinen omenasiideri oli ihanan raikasta ja hyvää. Juuri oivallinen 33 cl pikkupullo. Sujahtaa sukkelasti ääntä päin saunan jälkeen.

Josta tulikin mieleen... toivottavasti Iso-J:n miksaamat perhosbaarit ovat jymymenestys. Ja pääsen huomenna kuvaamaan krapulaisia perhosia. Onkohan niillä sarvet rullalla?

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Kronprins, kurnuprinssi


Hukkaan meni tuokin potentiaalinen prinssi, kökötti Iso-J:n kämmenellä enkä päässyt pussailemaan.
Armeliasta sammakkoa kohtaan, olisin ollut varsinainen hirviömorsian monenkirjavine mustelmineni.

Hevosten taannoinen ylijuoksu tosiaan jätti jälkeensä vuosikymmenen mustelmat. Edelliset, vastaavan kauheusluokan ruhjeet minulla olikin reilu 10 vuotta sitten kun jäin jalustimesta roikkumaan pillastuneen hevosen mahan alle.

Isompia vaurioita ei toistaiseksi ole havaittavissa. Ja mikäli niitä havaitsette, kertokaa toki minullekin. Ja kiitos kaikille voinnistani huolestuneille. Alive and kicking.

Helle hellii kipeitä lihaksia ja aurinko yrittää muuttaa ihonväriä tasaisemmin tummammaksi. Ruskean ja mustanpuhuvan lilan kirjavana loimottava iho on kieltämättä villi ja vinkeä.


Lämpöasteet ovat pitkästi yli hellerajan. Onneksi tuulee sen verran rivakasti, etteivät hevosetkaan tikahdu laitumelle. Äitikulta töhöttää mattopyykkiä salavien varjossa, painepesuri on nyt tosi toimissa ja hyvin näyttää tottelevan seniorikansalaistakin.

Saimme viriteltyä räksäverkon saskatoonien ylle, pitkillä rimoilla se lennätettiin korkeuksien kautta puskien ylitse. Satoa tulee huimasti, isoja marjanmollukoita, kuin rypäleet tertussa. Huima on kasvun voima. Niistä keittelisi kyllä monenlaiset sopat jos olisi taitoa ja osaamista.


Eilen piipahdimme naapuripitäjän puolella viinimyymälässä. Niemisbygård on paikan nimi jota ei ehkä odottaisi löytävänsä keskeltä Rääkkylän perinnemaisemaa... mutta siellä on viinitila ja hyvä kun sinne löydettiin. Maistiaissiiderit ovat tosin vielä korkkaamatta. Valitettavaa kannaltamme oli se, että viinihyllyt olivat viikonlopun jäljiltä typötyhjinä joten emme saaneet isompaa saalista. Nyt on kuitenkin koordinaatit selvillä joten äkkiähän tuolla pyörähtää. Lähiruokaa ja lähijuomaa!

Sain iloisia uutisia Nempalta, lupaviranomainen ei siis rajoita kansalaisen vapaata kulkemista. Suuntaahan siis mustan sukkulan nokka näille selkosille ja tule viettämään helleviikkoa tänne! Täällä tarkenee.


Nämä kivet ovat Pyhäselän rannoilta, vesi on matalalla mutta taivas korkealla! Kiviä silmän kantamattomiin... voi mitä kivimuureja noista veden hiomista murikoista voisikaan latoa. Tosin on niitä lähempänäkin, tilusten rajoilla on kiviraunioita tongittavaksi ja järkäleitä monen vuoden tarpeisiin. Ei tarvitse lähetä Pyhäselän pohjaa tyhjentämään.

Kuvanottopaikalta näkyi kaupungin siluetti hyvin. Sairaalan hahmo ja muutama muukin kaupungin korkeampi maamerkki. Matkaa on kuitenkin jokunen kymmenen kilometriä.

Eikä sinilevästä tietoakaan.

Vaikka tässä näennäisen leppoisia päiviä nyt vietänkin, alitajunta tekee työtä tauotta. Nukun yöni kuin possu, hyvin ja makeasti. Mutta ajatuksia pulppuaa...

Kenties minäkin vielä joskus tiedän mitä minä teen isona.
Eikä se ole kivinen polku eikä rosoinen ranta.
Välillä keikun kiikkerillä kivillä mutta korkealta ei putoa silloinkaan.

Takaisin aurinkoon!

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Valivali


Tänään minä aion luetella vaivojani. Mutta ennen sitä vähän kivaakin.
Kuvassa ovat pikkujättiläiseni. Hevoskastanja sekä Tammi. Pieniähän ne vielä ovat, ihan vauvoja. Mutta nämä kaverit pääsevät parhaille paikoille rajavalvojiksi. Jonnekin semmoiseen mukavaan kulmaan josta näkyvät kauas ja jossa voivat olla hyödyksi. Luontevimmat paikat löytyvät tontin hevoskulmauksesta.

Sinne samalle kulmalle vetäisen komiat rivit ehtaa kanadalaista vaahteraa. Jahka ne siemenet saadaan ensin itämään. Ei multa usko lopu!


Perjantaina torpalle saatiin kauan odotetut ystävät, Tita ja Timo perheineen. Olipa lysti ilta. Tepasteltiin pihoja pitkin, siirrettiin laitumen reunaa, syötiin ja saunottiin. Ja pikkutunneille saakka istuttiin tavernassa.
Tänään oli leppoisan laiska aamu ja taisin olla pyjamanpöksyissä vielä silloinkin, kun matkalaiset saateltiin taipaleelle kohti Helsingin humua.

Sain tuliaisina suun muikeaan virnistykseen vetäviä kasviylläreitä. Pitää nyt käydä lunttaamassa rehujen viralliset nimet, en minä niitä edes muista. Jotain harvinaista mantsurian jalopähkinää, kirjavaa vaahteraa (pinkkiä ja valkeaa), magnolia ja tuo terhakka hevoskastanja. Sekä pari ihanaa ikisuosikkiani, perhoangervoa.

Tämä riemunkirjava liljapenkki kaipaa lisää perhoangervon hillittyä eleganssia.
Muutenkin tajusin eilen, että ovat nämä meidän istutusalueet melkoista kakofoniaa. Paljon värejä ja hillitöntä kasvua. Ei ehkä kaikkein eleganteimpia puutarhoja mutta... öööh... tekijänsä näköisiä??


Tänään käytiin piipahtamassa kaupungissa, räksäverkkoa tarvitaan turvaamaan saskatoonin hervoton sato. Saadaan ilmeisesti keitellä hilloa kolmessa vuorossa, marjaa tulee näköjään aivan infernaaliset määrät.

Kaupungilla vaelsi varsin vetelän näköistä kansaa, kaikilla jonkinlainen röppötörppö handussa ja takkuinen tukka, se on niin rock. Ilmeisesti sää on ollut kohtuullisen reilu juhlijoita kohtaan ja sateet ovat jääneet pelättyä vähemmiksi. Meillä taivas selkeni jo aikoja sitten.  Jossain siinä sämpylänpaiston ja peston valmistuksen välillä sininen taivas korvasi sadepilvet. Pestosta tuli taivaallisen hyvää ja nuorimmainen perillinen on nyt täysinoppinut sämpyläleipuri.


Vietin leppoisan rapsutteluhetken hevosvoimien seurassa. Possu a.k.a Metsänpoika änkeytyi melkein syliin harjattavaksi ja Tammasielu nautiskeli ylähuuli tapiiriasennossa sukimisesta. Ja sitten sattui pieni ylijuoksu. Josta sain runsain mitoin narinan aihetta tuleville päiville.

Äkillisessä ahkeruuspuuskassa päätin talikoida laitumesta ainakin yhden kuormallisen hevosen läpikulkenutta heinää tulevia lannoitustarpeita varten. Hepat jäivät jonnekin taakse laiduntamaan ja minä lykin kärryineni menemään.

Kuulinhan minä kuinka takaa lähestyivät rauhalliset hevosenaskeleet... mutta sitten juomapaljun täyttöletku sinkoutui irti ja hevoset täydellä karulla eteenpäin, ylitseni ja ohitseni.
Minä maastouduin kottikärryjen sarvien päälle ja väliin ja taisipa talikkokin olla tiimellyksessä mukana.
Voi helevetin kuustoista ja satans sjutton siihen päälle. Kyllä sattui!


Niin, opinhan minä taas kerran muistamaan sen, että hevosille ei juurikaan kannattaisi kääntää selkäänsä, ei edes niille tutuimmille. Koska pahimmat pölvästit asuvat aina omassa tallissa. Ja että pienimpään sattuu ylijuoksuissa eniten.

Havaittavia vammoja ovat vasemmassa reidessä möllöttävä nesteklunssi, pieni ihoskraadu sekä hirveään mittaan leviävä mustelma. Oikeassa käsivarressa muhii toinen mojovan mustelman alku. Vasemmassa lavassa -siinä johon hevosen polvi ilmeisesti osui- on tasainen jomotus ja niskakin on vähän hellä.

Sain kuitenkin täyden kuorman sitä ihtiään kärrätyksi laitsalta pois ja haukuinpa hevosetkin pataluhaksi. Pitkänaamat kuuntelivat ilmeisen noloina ripitystä. Tehdään se sovinto sitten huomenna. Tietäkööt, että lauman vanhin narttu on nyt kiukkuinen!

Suoraan sanoen, en välittäisi tietää miten rupinen olo on huomenna.


Mutta kyllähän se taas nähtiin; hyvä ruoka, parempi mieli.
Oman maan uudet perunat, maailman paras pesto, kunnon pihvit ja muut tykötarpeet... ei sitä jaksa olla kipeä eikä surra köyhyyttään. Itse asiassa, köyhtyä saa muttei laihtua ja kippis sille!

Tämmöisiä torpalle tänään. Aina sattuu ja aina tapahtuu. Ja sitten sattuu.
Onneksi ei pahemmin.
Be careful out there, palataan!

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Pikamoi


Pörinä jatkuu, pihassa ja puutarhassa.
Nyt ei tule tämän häävimpää päivitystä, on aivan liian kiva päivä istua koneella jorisemassa sekavia.
Ryhdyn seuraavaksi väsäämään jonkinlaista ateriaa. Ruokapöytään saadaan tänään Tita perheineen ja sekös on lystiä!

Illalla siirretään taas vähän laidunta että hevosten kesäduuniaika tulee käytetyksi tehokkaasti.

Kaikki myötätuntoni Nempan ajolisenssimurheille, ei ole helppoa...

Nyt minä kuulkaas läppään omenakoneen valkeat kannet kiinni ja siirryn pilppuamaan valkosipulia.
Adios bananas!

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Vain pieniä pilviä


Säätila vaihtelee, eilisestä monsuunisateesta tämän päivän pikakuuroihin. Tuommoinen hassu pikkuinen pilvi killui pari päivää sitten torpan kurkihirren yllä. Murheenmusta kylki, mutta silkaa söpöyttä muuten.

Kun minä näen nyt aiheelliseksi kirjoittaa julki, että olen nukkunut viime yön loistavasti, niin se on mieto ilmaus. Minä nukuin kuin possu. Hyvää, rauhaisaa ja levollista unta. Aamukymmeneen saakka *punastus* Joskus sitä tietää tehneensä oikeita ratkaisuja.

Eilinen hyvän mielen hyrinä jatkui tänäänkin. Paitsi että aamulla vähän alaleuka väpätti.  Kovin haikein mielin jätimme siskolikan perilliset etelän junaan, hienoja nuoria miehiä kaikki tyynni. Ja niin älyttömän kiva, että urbaanit nuoret miehet viihtyvät täällä maalaisaktiviteeteissa ilmeisen hyvin.


Tämmöinen haukkis istui laitumen yllä sähkölangalla ja väijyi hevonkankkua. Ei käsittääkseni ryhtynyt hyökkäykseen. Eihän tällä kuvalla pääse vielä National Geographicin kuvaajagalleriaan mutta Iso-J:ltä ihan hyvä bongaus. En minä mitään haukkaa nähnyt. Nyt vasta kuvan nähtyäni uskon, että se ruskea jööti oli sittenkin haukka. Seeing is believing...

Sain viettää mukavat tunnit Anukuoman seurassa, kiva kun kävit! Hevoset tulivat harjatuksi ja rapsutetuksi ja muutenkin sain viettää laatuaikaa hyvässä seurassa. Toivottavasti ehditään joskus sinne kreikkalaisravintolan antimien ääreenkin.


Mitä tulee eilisen postauksen kommentteihin... Elli Leväperä poistui pihan iloihin tänä aamuna. Sujahti perinteiseen tyyliin längistä läpi ja katosi purjehäntä viivana horisonttiin. Että lisää maireita ilmeitä luvassa. Ja ilmeisesti syksymmällä korjataan satoa, monenlaista. Sitä ne pitkät mustat kissankarvat Ellin villahousuissa taitavat tietää... mokoma lumppu.

Titan porukka on enemmän kuin tervetullut perjantaina. Tulettepa millä kokoonpanolla hyvänsä, olette sydämellisesti tervetulleet.


Tuossa yllä on kuva takapihan tavernasta. Vanha kunnon seriffin keinutuoli on isännän istuin.  Yleensä siinä väijyn minä, haulikkoa ei tosin ole saappaanvarressa eikä edes sylissä. Olen riittävän pelottava ilmestys muutenkin.

Harmi, etten saa kuviini syvyysefektiä. Vähän lattea tausta vaikka tosiasiassa takana on pionipenkki, liljapenkki, yrttimaa ja sitten korkeammat vihreät saskatoon puskat. Välimatkaa keinutuolista saskatooneihin on varmaan 30 metriä ellei enemmän.


Tämän varjoliljan bongasin etupihan puskapenkistä. Siellä se reppana lymysi angervon alla, kuunliljan varjossa. Varjokasvien aatelia ja pahuksen sinnikäs kun jaksaa sinnitellä ankeissa oloissaan kukkaan saakka. Taustalla valoa antavat hostan valkokirjavat lehdet.

Mitä tulee kesävisiittiläisiin... huomasin juuri että Nempan viime vierailusta on ruokottoman pitkä aika. Ei mulla ole vielä sitä aitaa maalattavaksi mutta muuten kyllä aktiviteettia löytyy. Ja tavernan penkeissä pehmusteet. Että nyt tiukka tuijotus kalenterin suuntaan ja sitten mustan sukkulan nokka kohti Karjalaa.


Nyt alkaa olla hevosvoimien iltatankkauksen aika ja sitten onkin syytä siirtyä saunaterapian pariin. Hissun kissun ja hiljalleen. Kun ei ole kiire mihinkään. Joutilaalla ;-)

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Ruokolahden Puuma ja muutenkin antoisa päivä



Kun en sitten tullut ottaneeksi kuvaa ilmielävästä Ruokolahden Puumanaisesta, lykkään kuvitukseksi kukkia ja mehiläisiä :-)

Voi hyvät hyssykät kun hyrritän hyvää mieltä, kauan kaivatut inkoolaiset tärähtivät mökkilomallaan tänään torpan tanhuville. Samaan aikaan kun taivaalta jylisi vettä, alas asti. Ensimmäistä kertaa useaan viikkoon sitä vettä tuli. Tuli isosta hanasta.

Kiitos Pärssisille käynnistänne *hali* Veli Milton ja Veli Winston eivät tajunneet, että pääsivät kummitädin kuvaamiksi, Nasse sen sijaan teki itseään tykö, liki ja iholle. Ja pettyi kun ei päässytkään mukaan. Hevoset esittelivät liitoraviliikehdintää, sateenvarjot laitumen aidan takana olivat selkeästi inspiroivia.


Hevosten treffit vuolumiehen kanssa eivät sen sijaan menneet ns. putkeen. Vuolumies ei ole vielä(kään) a) ilmiintynyt torpalle b) peruuttanut tuloaan. Noh, onneksi meillä ei ole niin päivän päälle vuolut eikä veistot. Ikävämpi homma sen sijaan Hevosmiehelle jonka ajohevoset tarvitsevat viikontarkat kengitykset. Hänkin jäi odottamaan, ihan yhtä ällistyneenä kuin minäkin.

Toivottavasti mitään oikeasti ikävää ei ole sattunut, vaan mies ilmoittautuu kun on seuraavan kerran näille suunnille tulollaan. Jospa se oli ikävä kalenterimerkintävirhe? Hope so.

Tämä ei ole ns. vanha käpy vaan ihan newes

Tänään on muutenkin ollut tapahtumarunsas päivä. Olen yhtä päämiessopimusta huolettomampi, paino sanan huo-le-ton jokaisella tavulla. Kirjaimellisesti. Joskus pitää hakata näköjään päätä Karjalan mäntyyn nähdäkseen riittävän analyyttisesti. Olen nähnyt. Ja olen tehnyt ratkaisun.

Ei minusta silti tule kirjailijaa eikä edes lorutätiä. Mutta nyt minä nukun yöni piirun verran paremmin.
Tämän viikon otan loman kannalta, ensi viikolla ihmetellään uudella asenteella arjen karuja realiteetteja. Pienyrittäjän taival on sanalla sanoen, antoisa...



Hevoset saavat parhaillaan kesäsuihkua, ei tarvitse seistä laitumella letkumestarina eikä levitellä örkimyrkyjä. Nyt on paarmoillakin kurjempi lentokeli. Jos nyt kävisin ruikkimassa hexocilit ja prob-shampoot hevosten nahkoihin, saisin syväpuhtaat hevoset. Tammakaan ei voisi kehittää mitään vesidraamaa.

Lentokeli sen sijaan olkoon suotuisa Atlantin ylitykseen lähteneille Sudburyn suomalaisille, kiitos käynnistänne. Minä vaalin vaahterakylvöksiä, sembramännyn käpyjä ja käytän säästeliäästi siirappia. Ja muistan aina maailman parhaan peston reseptin! Kiitos vielä kerran Aune ja Fred *hali*

Huomenna siskolikan perilliset saatellaan etelän junaan ja samalla reissulla nappaan erään wanhan kuoman tänne visiitille. On tämä ihanaa kun ystäviä käy moikkaamassa. Enemmän minä täällä taidan tavata ystäviä kuin etelän vuosinani. Ja hyvä niin.



Loppuviikolla tänne toivottavasti lehahtaa Tita tyttärineen ja kenties Iso-J:n vanhin perillinenkin pääsee Ilosaari rockin tunnelmiin. Seuraavan viikon kalenteri näyttää nyt pelottavan tyhjältä... toisaalta minä uskon, että aktiviteettia löytyy. Voinhan minä aina hakea sen piikkausvehkeen ja aloittaa tuhotyöt tallityömaalla.

Antoisaa elämää, sitä tämä on! Vettä sataa, aurinko paistaa ja pihasauna lämpiää. Ou jee!

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Paljon pihalla


Niitä näitä, kissanpäitä. Pihalla ollaan oltu monta päivää. Sisätiloissa pyörin turistina. Onhan tuvassa toki ilahduttavan viileää (+19) kun ulkona asteet kolistelevat päivittäin +30. Yöksi ei juurikaan viilene, tyyni sää takaa hikiset oltavat vinttikammarin kuuman katon alla. Vesiletkut luikertavat pitkin pihoja, paarmat pörräävät ja hikisiä ihmispoloisia laahustaa siellä täällä. That´s what I call kesäelämä!

Vanhan liiton kanarouwatkin lyllertävät kuin hidastetussa filmissä. Kullervo The Kukon lemmentyöt jäävät vähiin ja kiekuminen senkus kovenee. Hullu se on, helteestä sekaisin!

Kukkopenkki
Tänään siskolikka pakkautui autoon ja haikein mielin vilkutimme hänet kotimatkalle kohti Vantaan ei niin avaria maisemia. Loma loppuu aikanaan ja aamulla on aiheellista kuitata kellokortti. Sääliksi kävi, tajusin nimittäin asuvani varsinaisessa kesäparatiisissa jossa pyhäaamu on ihan yhtä ihana kuin arkiaamukin. Hän jätti kuitenkin perillisensä tänne vielä muutaman päivän ajaksi.

Ja ikävänä ihmisenä marssitin riuskat urheilijanuorukaiset oitis laitumelle lantatalkoisiin. Onhan se syytä näyttää pojille mikä on ns. paskaduunin syvin olemus. Meni perille... ja totesivat hevoset ihan cooleiksi.


Karvahousukimalaisella ei ole paskaduunista tietoakaan, pussit pulleina haalii reppuunsa aina vain lisää mettä ja makiaa. Suloisia pörriäisiä.

Löysin kamerasta pari uutta ulottuvaisuutta. Mikäli lukisin käyttöohjeet ja perehtyisin digikuvauksen gurujen testimoniaaleihin, osaisin kenties oikeasti ottaa kamerani tasoisia kuvia. Mutta minä en ohjeita nyt(kään) jaksa lukea, joten jatkan yrityksen ja erehdyksen tiellä. Satoa tulee ja useimmiten ei.


Hevoset viettävät yhäkin leppoisia laidunpäiviä. Saivat upouudet pehmustetut päitset, nyt on riittävästi säätöjä sekä poskiremmeissä että turvalla. Kummallisen muotoisia hevoisia meillä nykyisin. Ennen koko oli selkeästi Full (= iso hevonen) ja nyt nämä puikkopäät ovat jotain sinne päin.  Ja vähän sieltä tänne päin.

Täytyy ottaa nyt päitsien merkki ja koko muistiin ja hankkia jatkossa samaa. Kun kerran näyttää löytyneen sopiva. Ikävä on helteillä hiertymiä hoitaa... etenkin kuin verenhimoinen paarma-armeija odottaa ns. kieli pitkällä maistiaisia.

Etelämmässä Suomessa päitset ovat riimu ja talutusnaru on riimunvarsi. Täällä se on naru tai marhaminta. Ihan vaan tiedoksi etelän vetelille tämä termistön täsmäytys.


Ilahduttavan runsaslukuinen joukko teitä etelän veteliä muuten nousuviikolla meinaakin ajelehtia torpan suuntiin. Sydämellisesti tervetulleita olette kaikki, tulettepa mistä ilmansuunnasta tahansa.

Tänään kuutioitiin aamuvarhain jo tulevan piikkaustyömaan kulunkeja. Kymmenkunta kuutiota tulee purkurojua. Ja aattelinpa hyödyntää enimmän osan tallipihan kovikeaineena. Eli kuopata suoraan tallipäädyn oven eteen. Luulisi sitten kestävän myös kelirikkoajan liikennöinnin. Enää pitäisi päättää tehdäänkö homma itse viikonlopputalkoilla vai annetaanko urakkana ulkopuoliselle. Hintaero ei välttämättä ole kummoinen, etenkin jos laskee yhtään omia työpalkkojaan.

Niitähän ei maalainen perinteisesti kai ole työlleen laskenut. Mutta me semiurbaanit maalaiset teemme sen. Mielellämme.


Olen tässä hiljaisina hellepäivinä pohtinut muutenkin suuria suuntia. Voipi olla, että sanon yhden päämiessopimuksen irti. Olo on vapaampi heti kun kirjoitin asian julki. Ei oo pakko jos ei haluu. Eikä etenkään jos on koko ajan paha mieli. Hiljainen vitutus nävertää ihmisen sisältä ontoksi. Minä en halua olla ontto -ja sisältä kipeä.

Voi siis olla, että ensi viikko muuttuu lomaviikoksi. Eikä harmita yhtään. Mietin sitten joskus sadepäivänä millä paikkaan budjetissa ammottavan aukon. Kuluista ei juurikaan enää voi tinkiä, ne on niistetty niin minimiin kuin ikinä voi. Uskon kuitenkin, että luoja pitää hulluista huolen. On se tehnyt sen ennenkin.

Kirjoapteekkarin ruusu, löytyi vaikka kadonneeksi luulin

Tämmöisiä sekalaisia hellepäivän seka-ajatelmia. Piha rehottaa uhkeimmillaan. Liljat ryöpsäyttävät kohta täyslaidallisen kukinnallista ilotulitusta, sitten alkavat jättiperennat kukintansa. Huimia kuvauskohteita luvassa.

Kieltämättä torpan vanhalla armollakin habitus rehottaa melko uhkeana... jäänyt kuntoilut ja fitnessit vähemmälle *rolleyes*

Mutta minä lyllerrän paratiisissani onnellisena. Täällä on hyvä olla, turvaisa oma satama antaa suojaa ja rauhaa. Ja puutarhassa vaeltaessa tajuan osalleni koituneen hyvän. Vähemmän on enemmän. Paitsi vaakalukemissa.

Voikaa paksusti, kesä on kerran vuodessa!